Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#1 Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Sanjarko »

Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

‎srijeda, ‎6. ‎mart ‎2019

Bosna ima oko 1,5 miliona osoba Muslimanskog porijekla ili osoba Islamske vjeroispovjesti koji ili praktikuju Islam ili ga nepraktikuju. A iz Bosne je se ISIL-u pridruzilo oko 300 ljudi, ekstremista sto je na ovu populaciju Muslimana u Bosni i osoba Muslimanskog porijekla oko 0,2 promila ili 0,02 posto.

Dok primjerice iz Velike Britanije se ISIL-u pridruzilo izmedzu 4.000-6.000 ljudi na populaciju oko 3 miliona Muslimana u Velikoj Britaniji po podatcima iz 2009 koliko je bilo tada Muslimana u Velikoj Britaniji. Sto je oko 1,7 promila ili 0,17 posto ekstremista medzu Muslimanima Velike Britanije koji su se pridruzili ISIL-u ako se uzme prosjek koliko ih je se pridruzilo i ako se zaokruzi cifra.

Sto znaci da je se ekstremista medzu Muslimanima iz Bosne ISIL-u pridruzilo 8,5 puta manje nego ekstremista medzu Muslimanima iz Velike Britanije.

Pisao sam o ovome na Klix forumu nesto na nekoliko tema na tom forumu ali nazalost te su teme od strane moderatora tog foruma obrisane a ja nisam nista o tome sta sam pisao zabiljezio niti spremio kao demantij tih tema i sta je se pisalo i govorilo po medijima i forumima i sta su odredzeni politicari kao Kolinda Grabar Kitarovic primjerice u medijima govorili u vezi toga.

Kolinda Grabar Kitarovic je u medijima govorila da ima oko 10.000 terorista u Bosni a u stvarnosti se vidi da ekstremista medzu Muslimanima koji su teroristi i koji su se pridruzili teroristickoj organizaciji ISIL je bilo samo oko 300 i sto je 0,2 promila ili 0,02 posto populacije Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni i sto je mnogo manje nego na Zapadu sto je se iz Muslimanske populacije pridruzivalo teroristickim skupinama, ISIL-u prvenstveno i sto dokazuje da 99,98 posto Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla iz Bosne se nije pridruzilo ISIL-u i da nemoze biti 10.000 takozvanih terorista u Bosni koliko je govorila u medijima Kolinda Grabar Kitarovic jer ih je samo bilo 300 sto znaci da pristalica mozda maksimalno ima samo deset puta vise i to oko 3.000 ali stvaran broj niko nezna a vjerovatno je mozda i manji od 3.000 i cak da ih ima 3.000 pristalica te ideologije ili Vehabijskog pokreta iz kojeg vecina ovih pripadnika ISIL-a dolaze to znaci da oni samo predstavljaju 2 promila ili 0,2 posto populacije Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni i da 99,8 posto Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni nije takvog ekstremistickog i ideoloskog shvatanja i uvjerenja.

Nazalost kazem nisam napisao o ovome rad kada su te teme na Klix forumu bile aktivne a moderatori tog foruma su moje postove izbrisali zajedno sa tim temama u kojima sam demantirao sve navode koje su se u tim temama navodile, pa cak sam i pisao u vezi Mudzahedinskog pokreta u Bosni tokom rata na toj temi kako su oni dolazili kada smo mi u Bosni bili pod opsadom od strane VRS-a, HVO-a potpomognutih sa VJ i HV i sve pod budnim okom UN-a i njegovih Plavih Sljemova, Amerike [USA], Velike Britanije, Francuske, Njemacke, Rusije i mnogih drugih drzava koje su bile umjesane na neki nacin u rat u Bosni 1992-1995 godine bilo direktno ili indirektno putem raznih uplitanja, misija itd.

Tada su Mudzahedini dolazili u Bosnu sa Hrvatskim papirima i propusnicama, u ratu kada smo mi bili pod opsadom, kada cokoladica nije mogla uci u Bosnu bez znanja navedenih od VRS-a i HVO-a pa nadalje do UN-a i njegovih Plavih Sljemova i drugih drzava upetljanih na razne nacine tada u sukobe u Bosni u vidu uplitanja u te sukobe i taj rat, do raznih misija itd.

Dok ko zna s cim su vlada i vladini zvanicnici tada Bosne bili ucjenjeni vjerovatno da prihvate Mudzahedine kao odred u sastav ARBiH. Mozda sa slanjem humanitarne pomoci, mozda sa nekim drugim stvarima ali to je u domenu spekulacije.

Sto se tice zlocina taj odred je cinio zlocine i ima dosta dokaza za to, i od toga se skoro svi u Bosni sto se tice Bosanskih Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla iz Bosne ogradzuju, skoro svi te zlocine osudzuju itd., cak mozda i sve te osobe tog porijekla ili te religije se od toga ogradzuju i te zlocine osudzuju a ima samo jedan snimak dekapitacije jednog zarobljenika koji je dubiozan jer je loseg kvaliteta itd., za kojeg se cak govorilo da je sniman od strane neke novinarke sa BBC-a koja je isla sa tim Mudzahedinima i snimila taj snimak. Tako da dekapitacija zatvorenika kao masovna pojava tog odreda je upitna jer kao sto sam naveo ima samo jedan snimak loseg kvaliteta itd.

Nazalost moderatori su obrisali teme na Klix forumu na kojima sam ja i drugi neki forumasi pisali demante u vezi ovoga.

Teme obrisane u vezi toga linkovi ispod:

https://forum.klix.ba/povratak-otpisani ... 41s25.html
https://forum.klix.ba/povratak-islamist ... #p15386205
TheMule

#2 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by TheMule »

opterecen si kobilindom i drugim idiotima. ko ih sisa
Sanjarko

#4 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Sanjarko »

TheMule wrote:opterecen si kobilindom i drugim idiotima. ko ih sisa
Ma nisam. Nek se zna da petljaju itd. Steta sto su teme te izbrisane na kojima smo pisali ovo. Ja, Ramzes i drugi.
Sanjarko

#6 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Sanjarko »

Mislio sam stvarno da je moj brauzer, Waterfox zapamtio ovo sta smo pisali tada ali nije. A sad sam ocistio cache iz brauzera jer stoji 1970 godina, a i napunilo se postova memorisanih. Mislim da smo se dotakli ovoga i na jos nekim temama.
Sanjarko

#7 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Sanjarko »

@djecak sa sibicama niko ne kaze da ih nema i da ih nije bilo nego da 99,8% osoba Muslimanskog porijekla i Muslimana iz Bosne to i tu ideologiju nepodrzava i da ih nema 10.000 kako je Kolinda Grabar Kitarovic navodila u medijima i svojim istupima.
wowausername

#8 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by wowausername »

Vizionar 1985 wrote:@djecak sa sibicama niko ne kaze da ih nema i da ih nije bilo nego da 99,8% osoba Muslimanskog porijekla i Muslimana iz Bosne to i tu ideologiju nepodrzava i da ih nema 10.000 kako je Kolinda Grabar Kitarovic navodila u medijima i svojim istupima.
Kolinda je to laicki govorila, ukljucujuci i citavu vehabijsku/selefijsku populaciju, u smislu da su spremni otici -- ako zagusti. Medjutim, cinjenica je da vecina tih ljudi uopste nece da ide van nase zemlje. A par slucajeva gdje su lideri tih sela vrbovali nase ljude za strana ratista, i dalje nisu dovoljna da se moze reci da su svi ekstremisti. Jer kod nas djecu ne uce tome od malena kao na bliskom istoku, vec eksploatisu cinjenicu sto je dosta njih izgubilo oca ili druge clanove porodice tokom agresije.

Vise ljudi iz Velike Britanije, Njemacke, Francuske, Danske, itd. ratuje ili je ratovalo za ISIL nego iz Bosne. Ali eto, moze ovdje pricati svako sta hoce.
Novak20

#9 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Novak20 »

Malo ih je ali su vrijedni. I nisu se svi otišli u ISIL. Ima ih i u podružnicama Al-Kaide.

Šalu na stranu, pravo pitanje je: šta učiniti da terorista bude još manje ili da ih ne bude nikako ? Dakle, treba otkriti uzroke i liječiti posljedice.
Sanjarko

#10 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Sanjarko »

Cekaj a zlocinci drugi koji su isli u Ukrajinu u vidu dobrovoljaca, pa koji su i ovdje tokom proteklog rata dolazili iz Hrvatske, Srbije, Rusije, Grcke itd., sta sa njima itd. Sta sa pripadnicima ovih ekstremistickih organizacija fasistoidnih itd. Primjerice Ravnogorski Cetnicki pokret, Nasi itd.

Cuj malo ih je ali su vrijedni. :roll:
Sanjarko

#11 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Sanjarko »

Kao eto mi nemamo trunku u svom oku, a vi imate brvno u svom oku. De da vidimo kako da vase brvno iz vaseg oka izvadimo, ali mi nemamo to u oku svom. Nemamo cak ni trunku u oku svom.
Sanjarko

#12 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Sanjarko »

Nek je cak i istina sta je Kolinda govorila da ima oko 10.000 pripadnika Vehabijskog pokreta u Bosni to je oko 0,7 posto na populaciju Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni. Sto znaci da 99,3 posto Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni to nepodrzava, u to nevjeruje itd.
wowausername

#13 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by wowausername »

Vizionar 1985 wrote:Nek je cak i istina sta je Kolinda govorila da ima oko 10.000 pripadnika Vehabijskog pokreta u Bosni to je oko 0,7 posto na populaciju Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni. Sto znaci da 99,3 posto Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni to nepodrzava, u to nevjeruje itd.
Pa to zna svaka iole normalna osoba. Mislim, nadam se... Ljudi sa ovih prostora uopste nisu izradikalizirani dovoljno da bi otisli na strana ratista. To su 99.9% izolirani slucajevi.

A sto se tice komentara "malo ih je, ali su vrijedni" je smijesno, jer niti nasi ljudi tamo postaju neki visoko-rangirani clanovi, niti ih se ista pita. Cinjenica je da ih je vise poginulo, nego sto se vratilo. Isto tako, vecinski im se daje lose/zastarjelo naoruzanje.
Novak20

#14 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Novak20 »

Vizionar 1985 wrote:Cekaj a zlocinci drugi koji su isli u Ukrajinu u vidu dobrovoljaca, pa koji su i ovdje tokom proteklog rata dolazili iz Hrvatske, Srbije, Rusije, Grcke itd., sta sa njima itd. Sta sa pripadnicima ovih ekstremistickih organizacija fasistoidnih itd. Primjerice Ravnogorski Cetnicki pokret, Nasi itd.

Pa dobro mudrac, zašto si dao ime teme "Koliko se ekstremista iz Bosne pridtužilo ISIL-u....??? Da bi pričao o ustašama i četnicima ???

Manje od 900 isil-ovaca je zauzelo irački Mosul, dvomilionski grad, za par dana. Brojevi fanaticima i ekstremistima ne znače ništa.
Novak20

#15 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Novak20 »

wowausername wrote:
Vizionar 1985 wrote:Nek je cak i istina sta je Kolinda govorila da ima oko 10.000 pripadnika Vehabijskog pokreta u Bosni to je oko 0,7 posto na populaciju Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni. Sto znaci da 99,3 posto Muslimana i osoba Muslimanskog porijekla u Bosni to nepodrzava, u to nevjeruje itd.
Pa to zna svaka iole normalna osoba. Mislim, nadam se... Ljudi sa ovih prostora uopste nisu izradikalizirani dovoljno da bi otisli na strana ratista. To su 99.9% izolirani slucajevi.

A sto se tice komentara "malo ih je, ali su vrijedni" je smijesno, jer niti nasi ljudi tamo postaju neki visoko-rangirani clanovi, niti ih se ista pita. Cinjenica je da ih je vise poginulo, nego sto se vratilo. Isto tako, vecinski im se daje lose/zastarjelo naoruzanje.
A što im treba dobro/novo naoružanje ?
wowausername

#16 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by wowausername »

Novak20 wrote:
wowausername wrote:

A što im treba dobro/novo naoružanje ?
Da ih smatraju dovoljno vrijednim borcima, dali bi im novo ili isto naoruzanje koje njihovi ljudi imaju. Ne kazem ja da nisu oni njima koliko-toliko efektivni, ali koliko vidim po raznoraznim reportazama na YouTube-u, nema tu neke bratske ljubavi. Sto se iskreno nije ni moglo ocekivati, s obzirom da jedino sta imaju zajednicko je vjera.
Sanjarko

#17 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Sanjarko »

Novak20 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Cekaj a zlocinci drugi koji su isli u Ukrajinu u vidu dobrovoljaca, pa koji su i ovdje tokom proteklog rata dolazili iz Hrvatske, Srbije, Rusije, Grcke itd., sta sa njima itd. Sta sa pripadnicima ovih ekstremistickih organizacija fasistoidnih itd. Primjerice Ravnogorski Cetnicki pokret, Nasi itd.

Pa dobro mudrac, zašto si dao ime teme "Koliko se ekstremista iz Bosne pridtužilo ISIL-u....??? Da bi pričao o ustašama i četnicima ???

Manje od 900 isil-ovaca je zauzelo irački Mosul, dvomilionski grad, za par dana. Brojevi fanaticima i ekstremistima ne znače ništa.
Mudrace govorim da to nije masovna pojava i da istih ekstremista ima u svim religijama i narodima.

Tema je demantij da je ovo neka masovna pojava medzu Muslimanima i osobama Muslimanskog porijekla u Bosni.

Iz prilozenog se vidi da ne cine ni 1% populacije, nego 0,02% a pripadnika Vehabizma isto da nema ni 1% nego maksimalno 0,7% po Kolindi Grabar Kitarovic koja je njih sve svrstala u teroriste i ekstremiste iako to nisu svi, cak ni vecina njih.

Ima videa kako Vehabije govore da su odbijali poziv ovih koji su otisli i prikljucili se ISIL-u, da se prikljuce ISIL-u.

Mislim da je FTV televizija snimala ta videa na emisiji nekoj.
SaraFina

#18 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by SaraFina »

Vizionar, ne sviđa mi se kako si postavio temu, mada cijenim uloženi trud.
Ti, ja niti bilo ko treći, nema potrebe da bilo šta demantira od nebuloza, koje dolaze iz susjestva. Pogotovo da nasupaš iz nekog odbrambenog stava u startu, naspram provokacija, " zalutalih dobronamjernika"i ljudi s predrasudama. (Blago rečeno)

Ja sam već ranije objasnila šta je cilj ovakvih tema, pa dečak sa žigicama je i dokazao moju tvrdnju ....već na prvoj strsnici. Ni Novak ne zaostaje kao i obično. Zato ne nasjedaj bezpotrebno.
Dakle, cilj je svaki pojedinačni slučaj odlaska ili povratka, raščlanjivati na proste faktore, da bi se cifra maksomalno naduvala i izvještačeno stvorila slika, straha/prijetnje te mogućnosti napada/kaosa.

Obzirom da nijedna sigurnosno/ bezbjedonosna agencija u svijetu, nije BiH niti njene građane u zemlji i inostranstvu, uvrstila kao sigurnosno/ bezbjedonosnu prijetnju od terorizma/građane sklone terorističkim napadima te islamističkim masovnim prihvatanjem i slijeđenjem iskrivljenih i potencijalno opasnih islamističkih ubjeđenja (koje provodi ISIL i slične terirističke organizacije) mi komforno o ovoj temi možemo raspravljati kao puki promatrači. Zbivanja i događanja u Europi. Bez ikakve nelagode.

- Procentualno bosanskohercegovački građani u promilima bili su zastupljeni u terorističkim organizacijama.
- Na tlu BiH nije počinjen nijedan teroristički čin
- Bosanskohercegovački građani također ne spadaju u rizičnu skupinu koji su izvodili terorističke akcije u EU ili matičnoj državi.
Sad što se nekome nadiglo da zbog neostvarenih političkih ciljeva (hrvatskom političkom vrhu i KGK te Plenkoviću i Čoviću) tvrdi suprotno, to je njihov osobni problem.

Svakom iole normalnom jasno je zašto je KGK izašla u javnost sa nebuloznom cifrom od 10 000 džihadista na granici sa EU. HR vodi medijski rat i poziva EU na linč Bošnjaka, koristeći svoje beneficije.
U EU su, pa iako na granici preživljavanja i dnu hranidbenog lanca, kao članica imaju prava da istupaju (tj parlamentarci i HR politički vrh) s vremena na vrijeme.
Kao što znamo, nisu u proteklom periodu (ere KGK i Plenkovića) birali nijedno ni drugo.
I budali je jasno zašto potenciraju tu medijsku i političku harangu upravo sada.

HDZ i HR populacija u BiH su pred kolapsom. Masovno iseljavanje i loša politika Dragana Čovića sveli su najmalobrojniji narod na manje od 350k.
Cilj je progurati novi izborni zakon i zabetonirati vlast HDZ-a. Ako to ne urade sada sa Bakirom i SDA kao saveznicima, neće nikad. I sudbina HDZ-a već na idućim izborima je upitna.
Novak20

#19 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Novak20 »

SaraFina wrote:Vizionar, ne sviđa mi se kako si postavio temu, mada cijenim uloženi trud.
Ti, ja niti bilo ko treći, nema potrebe da bilo šta demantira od nebuloza, koje dolaze iz susjestva. Pogotovo da nasupaš iz nekog odbrambenog stava u startu, naspram provokacija, " zalutalih dobronamjernika"i ljudi s predrasudama. (Blago rečeno)

Ja sam već ranije objasnila šta je cilj ovakvih tema, pa dečak sa žigicama je i dokazao moju tvrdnju ....već na prvoj strsnici. Ni Novak ne zaostaje kao i obično. Zato ne nasjedaj bezpotrebno.
Dakle, cilj je svaki pojedinačni slučaj odlaska ili povratka, raščlanjivati na proste faktore, da bi se cifra maksomalno naduvala i izvještačeno stvorila slika, straha/prijetnje te mogućnosti napada/kaosa.

Obzirom da nijedna sigurnosno/ bezbjedonosna agencija u svijetu, nije BiH niti njene građane u zemlji i inostranstvu, uvrstila kao sigurnosno/ bezbjedonosnu prijetnju od terorizma/građane sklone terorističkim napadima te islamističkim masovnim prihvatanjem i slijeđenjem iskrivljenih i potencijalno opasnih islamističkih ubjeđenja (koje provodi ISIL i slične terirističke organizacije) mi komforno o ovoj temi možemo raspravljati kao puki promatrači. Zbivanja i događanja u Europi. Bez ikakve nelagode.

- Procentualno bosanskohercegovački građani u promilima bili su zastupljeni u terorističkim organizacijama.
- Bosanskohercegovački građani također ne spadaju u rizičnu skupinu koji su izvodili terorističke akcije u EU ili matičnoj državi.
Sad što se nekome nadiglo da zbog neostvarenih političkih ciljeva (hrvatskom političkom vrhu i KGK te Plenkoviću i Čoviću) tvrdi suprotno, to je njihov osobni problem.

Svakom iole normalnom jasno je zašto je KGK izašla u javnost sa nebuloznom cifrom od 10 000 džihadista na granici sa EU. HR vodi medijski rat i poziva EU na linč Bošnjaka, koristeći svoje beneficije.
U EU su, pa iako na granici preživljavanja i dnu hranidbenog lanca, kao članica imaju prava da istupaju (tj parlamentarci i HR politički vrh) s vremena na vrijeme.
Kao što znamo, nisu u proteklom periodu (ere KGK i Plenkovića) birali nijedno ni drugo.
I budali je jasno zašto potenciraju tu medijsku i političku harangu upravo sada.

HDZ i HR populacija u BiH su pred kolapsom. Masovno iseljavanje i loša politika Dragana Čovića sveli su najmalobrojniji narod na manje od 350k.
Cilj je progurati novi izborni zakon i zabetonirati vlast HDZ-a. Ako to ne urade sada sa Bakirom i SDA kao saveznicima, neće nikad. I sudbina HDZ-a već na idućim izborima je upitna.
Ti stvarno živiš u uvjerenju da u BiH nije počinjen niti jedan teroristički čin ? U tom terorizmu je bilo i bošnjačkih žrtava poput policajca u Bugojnu, ako nisi znala. Sad nemam vremena tražiti i lijepiti linkove na vijesti da ti dokažem ali kad ugrabim prigodu.....

Nitko normalan ne poistovjećuje Bošnjake sa vjerskim radikalima. Ali je činjenica da ih ima i da su "džihadisti" samo oni koji su se dokazali u konkretnoj akciji poput ove u Siriji i Iraku. O broju lica sa radikalnom retorikom i namjerama u BiH se može pričati ali je 10 000 svakako napuhano. Odnosno, možda i nije uz ustaše i četnike.
BHCluster

#20 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by BHCluster »

Ne treba zaboraviti i cinjenicu da je Hrvatska kupovala naftu od tzv "islamske drzave" i prodavala oruzije.
SaraFina

#21 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by SaraFina »

Novak20 wrote:
SaraFina wrote:Vizionar, ne sviđa mi se kako si postavio temu, mada cijenim uloženi trud.

Ti stvarno živiš u uvjerenju da u BiH nije počinjen niti jedan teroristički čin ? U tom terorizmu je bilo i bošnjačkih žrtava poput policajca u Bugojnu, ako nisi znala. Sad nemam vremena tražiti i lijepiti linkove na vijesti da ti dokažem ali kad ugrabim prigodu.....

Nitko normalan ne poistovjećuje Bošnjake sa vjerskim radikalima. Ali je činjenica da ih ima i da su "džihadisti" samo oni koji su se dokazali u konkretnoj akciji poput ove u Siriji i Iraku. O broju lica sa radikalnom retorikom i namjerama u BiH se može pričati ali je 10 000 svakako napuhano. Odnosno, možda i nije uz ustaše i četnike.

Ako misliš na grupu i konkretno Harisa Č. Tkz Oks-a, i napada na policijsku stanicu u Bugojnu, gdje su povrijeđeni i policajci bošnjačke nacionalnosti postoje kontroverze oko tog slučaja. Te je navodno motiviran privatnim razlozima, a ne vjerskim kako se prvobitno mislilo.
Kako god, Čaušević je osuđen za svoj čin koji ne opravdavam ničim bez obzira na motiv. I država nije u njegovom slučaju zakazala. I taj događaj nije vezan ni za kakve povratnike i "otpisane" iz Sirije. Dakle tvoje prvobitne konstrukcije padaju u vodu.
Čaušević osim konflikta sa lokalnim imamom i političarima iz SDA na džuma namazu nije imao iskustva vojna u Siriji ili drugim ratištima.
Na kraju ako već HR politika i sadašnji vojni vrh želi zastupati tezu o "obrani predziđa kršćanstva" od pomahnitali mudžahedina i preteće ISIL-a kako nazivaju ABiH, neka se sjete da su bili SAVEZNICI sve do početka B -H sukoba tim formacijama.
Rat je počeo 92' a B -H sukob dosta kasnije... Dakle?
Pauza

#22 Re: Koliko je se ekstremista iz Bosne pridruzilo ISIL-u i demantij navoda u medijima u vezi ovoga

Post by Pauza »

Iz BiH u Siriju i iRak je otišlo oko 250 osoba, što i nije neki "strašan" broj kad se pogleda koliko ih je otišlo sa Kosova, Belgije, Njemačke, Brotanije...
Post Reply