Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bach

#1 Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by bach »

Prije nekog vremena "šetao sam naseljem Nedžarići. Za neupućene to je prostor između Vojničkog polja, Dobrinje i Aerodroma. Šetajući tim "ulicama" čovjek se zapita, da li se uopšte nalazi u gradu? Kuće su poredane bez ikakvog reda, oko njih su svezani psi i male neuredne oranice, na kojima sjede "građani" ili kao nešto rade. Ulice, često bez asfalta, vijagaju, jer su građene poslije kuća, a na njima bez mnogo truda možete stati u izmet domaćih životinja koje pasu uokolo.

Smeće, prljavština, sve zaraslo. Nigdje klupa, telefonskih govornica, kanti za smeće, okolo bauljaju slabo obučena i slabo uhranjena djeca i starije žene u dimijama. Čak i oko zgrade koju su u oglasima predstavljali kao "fancy" i "kul" mjesto "novi koncept življenja", babalabala, nalze se njive na kojima muškarci motikama obrađuju zemlju. Tu nema kin, nema trga, nema prodavnica, nema pozorišta, niti bilo čega što čini jedan grad.

Tako je i u Buća Potoku, Rajlovcu, na Stupu, Kobiljoj Glavi, Sokolju, Sedreniku... A sve se se to naziva glavnim gradom BiH, koja bar geografski pripada Evropi. U glavnom gradu države urnanizmu niti traga, kada izadjete malo dalje od centra. Nahorevo nema Vodu, Velešići nemaju vodu, šta reći dalje?

Lutajući portalima, naletim na ovu vijest:
Sarajevo: Ukradeno tele iz štale

Jučer u 14,20 sati, policajci III PU lišili su slobode Č.D., rođen 1985.godine u Han Pijesku i P.S., rođen 1980.godine u Priboju, oba nastanjena u Sarajevu.

Za njih postoji sumnja da su počinili krivično djelo tešku krađu. Oni su u noći sa 23. na 24.01.2010.godine, izvršili tešku krađu u štalu vlasništvo Č.M. iz Sarajeva i otuđili jedno tele
I to je moguće, u glavnom gradu države, evropske usput.

Novine donose reportazu iz jednog predgrađa:
Nakon što je u sarajevskom naselju Zabrđe u ulici Avde Palića, zbog nedavnih poplava srušeno nekoliko improviziranih mostova, nekolicima mještana ostalo je bez prilaza svojim kućama.

Betonske cijevi

Kako nam se požalila Seniha Hurem, jedna od mještanki čijoj se kući ne može prići automobilom, Civilna zaštita općine Novi Grad je prilikom izlijevanja Lepeničkog potoka koji je poplavio put srušila mostove kako bi omogućila normalan protok vode, obećavši da će im prilazit biti ponovo biti izgrađeni kada se voda povuče.Međutim, prošlo je od tada 15-tak dana i niko još ništa nije uradio.

- Prilikom poplava Civilna zaštita je iz korita izvadila velike betonske cijevi koji su bili kao mostići putem kojih se prilazilo našim kućama.Rekli su da na ovaj način žele da prodube korito kako se rijeka ne bi dalje izlijevala, te da će nam prilaze ponovo napraviti kada se stanje smiri. Od tada više niko nije došao, niti ih napravio. Slali smo zahtjeve da nam se sve vrati u prvobitno stanje, ali odgovora nikakvog nismo dobili. Da bi došli do kuća moramo ići drugom ulicom kojom jedva može proći auto.Pred kućom nam je kombi kojeg ne možemo koristiti, jer ne možemo preći do ulice.To je užas- kazala je ogorčena Seniha Hurem.

Nova odobrenja

Želimir Lalić, pomoćnik načelnika civilne zaštite općine Novi Grad, kazao je da mostići neće biti vraćeni nazad, osim ukoliko mještani dobiju od nadležne Službe za urbanizam odobrenje za njihovo postavljanje.

-Na ovom dijelu su bila nelegalno postavljena tri mostića i to od velikih betonskih cijevi preko kojih je bila nasuta zemlja. To je mještanima služilo kao prilaz kućama, međutim prilikom velikih padavina došlo je do izlijevanja vode iz korita koja je prijatila da poplavi obližnje kuće. Stoga smo u cilju spašavanja i sprečavanja još veće katastrofe po nalogu inspekcije uklonili mostiće kako bi voda nesmetano mogla proticati.Da bi se oni vratili na svoje mjesto, građani moraju imati odobrenje za njihovo postavljanje-rekao je Lalić.
Image

kao da smo Rio, ali sa favelama, li bez Copacabane.

Koliko je Sarajevo stvarno grad i koliko ima onoga sto ga cini gradom?
michio

#2 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by michio »

Pa i Rio je olimpijski grad :D
bach

#3 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by bach »

michio wrote:Pa i Rio je olimpijski grad :D
Ma ovo je sve sramota, šta se uradilo od grada.
BiH-x

#4 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by BiH-x »

Slazem se, Semiha daj ostavku!!!

....cekaj....
chuchumbamayumbe

#5 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

Jok, ja mislim da je ipak za sve kriva Zdruzena lista i SDP.
BiH-x wrote:Slazem se, Semiha daj ostavku!!!

....cekaj....
Gospoda Ministarka

#6 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 15:40, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#7 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by callmethebreeeze »

problem je sto se gradilo bez ikakvog reda i plana. princip "ja sagradim kucu, opstina legalizuje" ce sarajevo o jadu zabaviti. ogromni dijelovi novog grada, ilidza, stup, borlovici, etc, su mogli biti predivna predgradska naselja, da je bilo malo pameti i da se napravio red. ovako samo ono sto je austrougarska pravila na nesto lici, cak su i komunisti imali neki red, ali dosta naselja pravljenih za njihovog vakta je upropasteno. i kakva crna pozorista i kina, kad uskoro nece biti zelene povrsine do u avlijama privatnih kuca.
Šaner

#8 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by Šaner »

bach wrote:
sta si ti uradio za grad? lako je govoriti treba ovo treba ono, ali kada se treba podignut guzica nema nas nigdje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

bach wrote: Smeće, prljavština, sve zaraslo. Nigdje klupa, telefonskih govornica, kanti za smeće, okolo bauljaju slabo obučena i slabo uhranjena djeca i starije žene u dimijama.
@bach,
Imaš izuzetnu moć zapažanja i sve si dobro napisao, ali ti ovo boldirano i uvećano nije trebalo.

Ne znam, valjda sam osjetljiv na ovo otkako sam '92. gledao Ristu Ronca Đogu na SRNINOM tv. dnevniku u pola osam kako predstavlja novi sport na Palama. Nakon najave prikazaše vojvodu sa šubarom i na šubari četničkim oznakama, opasan orjužjem kako jaše dorata i tjera ga na propinjanje prednjih noga na koje su mu bile navučene dimije.

Eto, nastavi dalje komentarisati, ja sa svim do sada primjećenim i opisanim slažem, ali ovo ti nije trebalo.
VjecitiStudent

#10 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Dovoljne su slike zadnje poplave da se shvati u kakvom civilizacijskom cumezu zivimo.

Rijeka Zeljenica na Ilidzi, prije nekoliko dana ...

Image
bach

#11 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by bach »

Šaner wrote:
bach wrote:
sta si ti uradio za grad? lako je govoriti treba ovo treba ono, ali kada se treba podignut guzica nema nas nigdje.
Nekada davno, za vrijeme turske uprave, čovjek iz moje porodice je bio gradonačelnik Sarajeva. Tada u 18. vijeku u Sarajevu, se nije moglo graditi bez dozvole, niti kuća niti radnja, niti bilo kakav objekat. Postojao je zakon, onaj ko zakon izvršava i onaj ko bi takvo nešto uradio bio bi strogo kažnjen. Sarajevo je tada imalo građevinsku inspekciju, koje danas nema.

Austrijanci su takođe dali stroga pravila šta se i kako može graditi, kolika mora biti spratnost visina i širina objekata, njihova udaljenost i širina ulica.

Samo danas u 21. vijeku u Sarajevu gradi ko šta hoće.
julisiz es grant

#12 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by julisiz es grant »

bach wrote: Nekada davno, za vrijeme turske uprave, čovjek iz moje porodice je bio gradonačelnik Sarajeva. Tada u 18. vijeku u Sarajevu, se nije moglo graditi bez dozvole, niti kuća niti radnja, niti bilo kakav objekat. Postojao je zakon, onaj ko zakon izvršava i onaj ko bi takvo nešto uradio bio bi strogo kažnjen. Sarajevo je tada imalo građevinsku inspekciju, koje danas nema.

Austrijanci su takođe dali stroga pravila šta se i kako može graditi, kolika mora biti spratnost visina i širina objekata, njihova udaljenost i širina ulica.

E vidiš, u ta vremena koja ti pominješ (a drago mi je da ih pominješ, jer za većinu na ovom forumu Sarajevo nije postojalo prije 1945.) ti dijelovi uopšte nisu bili grad, a, da se ne lažemo, nisu to nikada ni postali.
uvjek dobar gost

#13 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by uvjek dobar gost »

Sarajevo svakako jeste grad, sa svojim manama i vrlinama, sa svojim toponimima, legendama, istorijom, sa svojim nečim što on ima. Pitanje je koliko smo mi njegovi današnji sanovnici građani u stvari ? Koliko smo mi svjesni grada u kojem živimo, koliko smo inspirisani njegovom istorijom i koliko je znamo uopšte ? Grad se sam ne može braniti od navale papanluka, provincijalizma i od kabadahijskog odnosa i maćehinskog odnosa vlasti. Kako da se Spomen park Vraca da se brani sam od pijanih nadobudnih maloljetnika koji vjerovatno ne znaju šta je taj spomen park i što je u stvari tu te šta simbolizira, kako Vrelo Bosne da se odbrani od pripitih vozača kojima je snošaj udario u glavu.... nikako ! Braniti ovaj grad moramo mi, moraju ljudi koji su svjesni istorije grada, njegove tradicije, naslijeđa.... i svega ostalog ... drugačije ne može !

Hodeći njegovim ulicama imam utisak da mi ne poštujemo ovaj grad da ga ne volimo jer svuda oko sebe vidim samo posljedice destrukcije, samo olupine koje su nastale izljevima gluposti, bijesa i bahatluka !

Ja imam svoj stav, Sarajevo je najmanje grad vjerovatno od svog nastanka il ovo se vrijeme može mijeriti sa vremenom Kraljevine SHS, sve što smo imalli i čime smo se dičili i ponosili neodgovorni pojedinci i pojedinke su sjebali a uz prešutni pristanak nas samih... jer samo okrećemo glavu, samo šutimo i dopuštamo da oni od grada prave svoj poligon za igru !
GaRGa

#14 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by GaRGa »

bach wrote:Prije nekog vremena "šetao sam naseljem Nedžarići. Za neupućene to je prostor između Vojničkog polja, Dobrinje i Aerodroma. Šetajući tim "ulicama" čovjek se zapita, da li se uopšte nalazi u gradu? Kuće su poredane bez ikakvog reda, oko njih su svezani psi i male neuredne oranice, na kojima sjede "građani" ili kao nešto rade. Ulice, često bez asfalta, vijagaju, jer su građene poslije kuća, a na njima bez mnogo truda možete stati u izmet domaćih životinja koje pasu uokolo.

Smeće, prljavština, sve zaraslo. Nigdje klupa, telefonskih govornica, kanti za smeće, okolo bauljaju slabo obučena i slabo uhranjena djeca i starije žene u dimijama. Čak i oko zgrade koju su u oglasima predstavljali kao "fancy" i "kul" mjesto "novi koncept življenja", babalabala, nalze se njive na kojima muškarci motikama obrađuju zemlju. Tu nema kin, nema trga, nema prodavnica, nema pozorišta, niti bilo čega što čini jedan grad.

Tako je i u Buća Potoku, Rajlovcu, na Stupu, Kobiljoj Glavi, Sokolju, Sedreniku... A sve se se to naziva glavnim gradom BiH, koja bar geografski pripada Evropi. U glavnom gradu države urnanizmu niti traga, kada izadjete malo dalje od centra. Nahorevo nema Vodu, Velešići nemaju vodu, šta reći dalje?

Lutajući portalima, naletim na ovu vijest:
Sarajevo: Ukradeno tele iz štale

Jučer u 14,20 sati, policajci III PU lišili su slobode Č.D., rođen 1985.godine u Han Pijesku i P.S., rođen 1980.godine u Priboju, oba nastanjena u Sarajevu.

Za njih postoji sumnja da su počinili krivično djelo tešku krađu. Oni su u noći sa 23. na 24.01.2010.godine, izvršili tešku krađu u štalu vlasništvo Č.M. iz Sarajeva i otuđili jedno tele
I to je moguće, u glavnom gradu države, evropske usput.

Novine donose reportazu iz jednog predgrađa:
Nakon što je u sarajevskom naselju Zabrđe u ulici Avde Palića, zbog nedavnih poplava srušeno nekoliko improviziranih mostova, nekolicima mještana ostalo je bez prilaza svojim kućama.

Betonske cijevi

Kako nam se požalila Seniha Hurem, jedna od mještanki čijoj se kući ne može prići automobilom, Civilna zaštita općine Novi Grad je prilikom izlijevanja Lepeničkog potoka koji je poplavio put srušila mostove kako bi omogućila normalan protok vode, obećavši da će im prilazit biti ponovo biti izgrađeni kada se voda povuče.Međutim, prošlo je od tada 15-tak dana i niko još ništa nije uradio.

- Prilikom poplava Civilna zaštita je iz korita izvadila velike betonske cijevi koji su bili kao mostići putem kojih se prilazilo našim kućama.Rekli su da na ovaj način žele da prodube korito kako se rijeka ne bi dalje izlijevala, te da će nam prilaze ponovo napraviti kada se stanje smiri. Od tada više niko nije došao, niti ih napravio. Slali smo zahtjeve da nam se sve vrati u prvobitno stanje, ali odgovora nikakvog nismo dobili. Da bi došli do kuća moramo ići drugom ulicom kojom jedva može proći auto.Pred kućom nam je kombi kojeg ne možemo koristiti, jer ne možemo preći do ulice.To je užas- kazala je ogorčena Seniha Hurem.

Nova odobrenja

Želimir Lalić, pomoćnik načelnika civilne zaštite općine Novi Grad, kazao je da mostići neće biti vraćeni nazad, osim ukoliko mještani dobiju od nadležne Službe za urbanizam odobrenje za njihovo postavljanje.

-Na ovom dijelu su bila nelegalno postavljena tri mostića i to od velikih betonskih cijevi preko kojih je bila nasuta zemlja. To je mještanima služilo kao prilaz kućama, međutim prilikom velikih padavina došlo je do izlijevanja vode iz korita koja je prijatila da poplavi obližnje kuće. Stoga smo u cilju spašavanja i sprečavanja još veće katastrofe po nalogu inspekcije uklonili mostiće kako bi voda nesmetano mogla proticati.Da bi se oni vratili na svoje mjesto, građani moraju imati odobrenje za njihovo postavljanje-rekao je Lalić.
Image

kao da smo Rio, ali sa favelama, li bez Copacabane.

Koliko je Sarajevo stvarno grad i koliko ima onoga sto ga cini gradom?
Da zivis u centru nebi to nikad primjetio :)
Eweleen

#15 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by Eweleen »

PipiDugaDevetka wrote:
bach wrote: Smeće, prljavština, sve zaraslo. Nigdje klupa, telefonskih govornica, kanti za smeće, okolo bauljaju slabo obučena i slabo uhranjena djeca i starije žene u dimijama.
@bach,
Imaš izuzetnu moć zapažanja i sve si dobro napisao, ali ti ovo boldirano i uvećano nije trebalo.

Ne znam, valjda sam osjetljiv na ovo otkako sam '92. gledao Ristu Ronca Đogu na SRNINOM tv. dnevniku u pola osam kako predstavlja novi sport na Palama. Nakon najave prikazaše vojvodu sa šubarom i na šubari četničkim oznakama, opasan orjužjem kako jaše dorata i tjera ga na propinjanje prednjih noga na koje su mu bile navučene dimije.

Eto, nastavi dalje komentarisati, ja sa svim do sada primjećenim i opisanim slažem, ali ovo ti nije trebalo.
ovo boldirano je fakat :-? :-? :-?
iz dna duše

#16 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by iz dna duše »

Da vam kažem...dimije ili bilo koja druga nošnja u gradovima me zaista ne smeta...
Svugdje u svijetu ćete vidjeti takvo što...u svjetskim metropoloma ćete vidjeti nošnje iz svih dijelova svijeta...
U Bavarskoj nap. Dirndl (ženska tradicionalna odjeća), kožne hlače do koljena, sa tregerima, sve se to vidi na ulicama, ne samo za "Oktoberfest"... Čak, i svi srednji ili viši slojevi imaju u svom ormaru po jednu takvu nošnju, koju oblače za neke tradicionalne prigode...
Smetaju li nas žene u tradicionalnim nošnjama u drugim gradovima, širom svijeta, složit ćemo se, većinom ne, čak nam je drago kada vidimo nekoga, ko nije uniformisan, kao svi mi, danas u svijetu, tek tada znamo da smo bili u toj zemlji...
Ima u Sarajevu drugih stvari, koje bodu oči i koje treba rješavati....Neka se oblači kako ko hoće.
A ovo za ukradeno tele, "u Sarajevu" je veoma širok pojam....Sarajevo je i ono daleko izvan gradske zone...gdje se još uzgaja stoka, kokoši...
Treba da se stidimo nečistoće, neuređenih ili nedostajućih zelenih površina, nekulture, kriminala, nedostatka parkinga, prljavih rijeka, divlje gradnje, kiča koji je zagadio i vrelo Bosne i Baščaršiju...
bach

#17 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by bach »

Da malo obnovimo temu...
Usred Sarajeva, u blizini Suda BiH, 'odrali' ovcu i objesili je na drvo...

Image

Subota | 12.10.2013.
Fotografija je nastala prije dva dana, a svjedoci tvrde da su hairlije potom objesile ovcu na obližnje drvo, dok se okolo širio miris krvi

Situacija koju su zabilježili fotografi snimaj-sve.com prikazuje nekoliko muškaraca koji su u sred grada, u blizini Suda Bosne i Hercegovine, na javnoj površini zaklali ovcu i ogulili joj kožu.

Fotografija je nastala prije dva dana, a svjedoci tvrde da su hairlije potom objesile ovcu na obližnje drvo, dok se okolo širio miris krvi.

Na snimku se vidi i stado ovaca u pozadini, ali nije poznato da li je još poneka ovca na istom mjestu završila pod nožem

Mjesto u na kojem je ovca zaklana i, pretpostavlja se,spremljena za ljudsku konzumaciju, prljavo je, zapušteno i puno smeća.
fantom slobode

#18 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by fantom slobode »

bach wrote:
Nije tacno.Koliko divljih naselja je sagradjeno prije rata? Kao da su ti dijelovi ikad drugacije izgledali, nisu ni prije klupa imali.
Hrulj

#19 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by Hrulj »

bach wrote:Da malo obnovimo temu...
Usred Sarajeva, u blizini Suda BiH, 'odrali' ovcu i objesili je na drvo...

Image

Subota | 12.10.2013.
Fotografija je nastala prije dva dana, a svjedoci tvrde da su hairlije potom objesile ovcu na obližnje drvo, dok se okolo širio miris krvi

Situacija koju su zabilježili fotografi snimaj-sve.com prikazuje nekoliko muškaraca koji su u sred grada, u blizini Suda Bosne i Hercegovine, na javnoj površini zaklali ovcu i ogulili joj kožu.

Fotografija je nastala prije dva dana, a svjedoci tvrde da su hairlije potom objesile ovcu na obližnje drvo, dok se okolo širio miris krvi.

Na snimku se vidi i stado ovaca u pozadini, ali nije poznato da li je još poneka ovca na istom mjestu završila pod nožem

Mjesto u na kojem je ovca zaklana i, pretpostavlja se,spremljena za ljudsku konzumaciju, prljavo je, zapušteno i puno smeća.

Sirio se miris krvi :D
Eh sta sam ja ovaca zaklao i vidio zaklanih pa nikad ne osjetih miris krvi :D
Joj gradjani stvarno ste :D
Nego kako ce da je ogule ako je ne objese na nesto? Da ne treba da je valjaju po podu :D
sinuhe

#20 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by sinuhe »

A sta covjek i da radi na zapustenoj povrsini u centru grada nego da kolje ovce :?
Hrulj

#21 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by Hrulj »

sinuhe wrote:
A sta covjek i da radi na zapustenoj povrsini u centru grada nego da kolje ovce :?
Nije mi jasno gdje vide prljavstinu :D
Livada fina.
I ne znam gdje su to trebali uraditi, otic do Nakasa pa u sali to odraditi?
sinuhe

#22 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by sinuhe »

Ali to je slika BiH. Novi neboder, stari neboder, nahereni kucerak, favela, zapustena livada u centru grada i kurbani :D
Bach bi nesto htio, ali dzaba -ne ide.
bach

#23 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by bach »

Hrulj wrote:
sinuhe wrote:
Nije mi jasno gdje vide prljavstinu :D
Livada fina.
I ne znam gdje su to trebali uraditi, otic do Nakasa pa u sali to odraditi?

Kada bi se tebi i takvim kao dopustilo da radite šta hoćete , vi biste razlupali Zgošćanski stećak i ugradili njegov kamen u temelje svoje štale...
Hrulj

#24 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by Hrulj »

bach wrote:
Kada bi se tebi i takvim kao dopustilo da radite šta hoćete , vi biste razlupali Zgošćanski stećak i ugradili njegov kamen u temelje svoje štale...
Nema to veze sa stalama i sa mnom.
Sta ocekujes ti? Da se ljudi odreknu onoga sto im omogucava kakav-takav lagodan zivot?
Sa kravom ustede par milja godisnje. Uz svoje ovce opet par milja na mesu i suhom mesu.
Obezbjedite im radna mjesta gradjani, pa nece morati to raditi
fantom slobode

#25 Re: Koliko je Sarajevo Grad iliti ukrali tele u Sarajevu

Post by fantom slobode »

sinuhe wrote:Ali to je slika BiH. Novi neboder, stari neboder, nahereni kucerak, favela, zapustena livada u centru grada i kurbani :D
Bach bi nesto htio, ali dzaba -ne ide.
Ma to je slika Balkana. A Bach neka krene licnim primjerom da dokazuje da moze drugacije. Kad pade zadnji put onaj veliki snijeg krenula sestra sve umjetnike da skuplja po haustoru da ociste isti. Sve umjetnici... tu je Mocart, Betoven, Suman, Cajkovski, sPavaroti (kao sto mozete procitati multietnicki)...no ne mozes ih istjerati na snijeg, zauzeti su svojim instrumentom...a kritikuju redovno, onako znaju da je sad mnogo gore nego prije rata, kad su isti vladali (a i sad vladaju, nesto ne vidim da im je opao standard). Dajte se organizirati...sjetih se profesorice sto je organizovala prije par godina (negdje 2007 ciscenje Jahorine oko vikendica, kako su je samo ismijavali, ludom je proglasili).
Locked