KOLIKO JE ROMA STRADALO U PRETHODNOM RATU???
-
nendertalac
#1 KOLIKO JE ROMA STRADALO U PRETHODNOM RATU???
Evo pametnjakovici!
Svi vi koji mislite da ste nesto bolji od nekoga - nek mi neko kaze da li je ikome poznato koliko je pripadnika Romskog naroda stradalo u prethodna dva rata???
Ili vam je jos uvijek zalosno smijesna svaka istina o Romima!
Svi vi koji mislite da ste nesto bolji od nekoga - nek mi neko kaze da li je ikome poznato koliko je pripadnika Romskog naroda stradalo u prethodna dva rata???
Ili vam je jos uvijek zalosno smijesna svaka istina o Romima!
- Lace
mislim da nigdje neces naci tacan podatak o tome...odredjeni broj Roma se nije izjasnjavao kao Romi...ali dovoljno je da se zna da je postojala romska brigada (mislim da se zvala garava brigada) i da su neki bili angazovani u drugim jedinicama...ako ti sta znaci jos uvijek se spekulise o tacnim podacima o broju poginulih u bosni i hercegovini uopste...bas sam neki dan trazila neke podatke i nasla da odredjeni izvori navode kako slijedi:
"U.S. State Dept. 250.000
Associated Pres: 250.000
Compton's Encyclopedia: 200.000
Međunarodna helsinška federcija: 160.000
Dan Smith, 1997: 150.000
George Kenney: 25.000 do 60.000
Srednja vrijednost 175.000
Tu su još i podaci Bosanskoga kongresa, kao i hrvatskog eksperta Vladimira Žerjavića, za koje nije jasno kojom su metodologijom došli do tih brojki. Za Bosanski kongres,http://www.hdmagazine.com/bosnia/census.html , podaci su sljedeći:
140.000 Bošnjaka 27.000 Srba 28.400 Hrvata
Sve skupa, 278.000 ljudi.
Kao što se vidi, ne postoji slaganje u naveenim brojkama. Trendovi su posljednjih godinu-dvije su takvi da se smatra da je manja brojka poginulih (npr. navodi se da je ukupna brojka znatno ispod 200.000), no da je veći broj raseljenih.
Kao zaključak bi se moglo reći da su objavljene procjene, no da ne postoji slaganje o broju žrtava rata"
http://bs.wikipedia.org/wiki/Kontroverz ... raseljenih
uzmi u obzir da i medju romima ima pripadnika razlicitih vjeroispovjesti a da to na nasem podrucju vodi ka izjasnjavanju kao bosnjaci, srbi i hrvati
"U.S. State Dept. 250.000
Associated Pres: 250.000
Compton's Encyclopedia: 200.000
Međunarodna helsinška federcija: 160.000
Dan Smith, 1997: 150.000
George Kenney: 25.000 do 60.000
Srednja vrijednost 175.000
Tu su još i podaci Bosanskoga kongresa, kao i hrvatskog eksperta Vladimira Žerjavića, za koje nije jasno kojom su metodologijom došli do tih brojki. Za Bosanski kongres,http://www.hdmagazine.com/bosnia/census.html , podaci su sljedeći:
140.000 Bošnjaka 27.000 Srba 28.400 Hrvata
Sve skupa, 278.000 ljudi.
Kao što se vidi, ne postoji slaganje u naveenim brojkama. Trendovi su posljednjih godinu-dvije su takvi da se smatra da je manja brojka poginulih (npr. navodi se da je ukupna brojka znatno ispod 200.000), no da je veći broj raseljenih.
Kao zaključak bi se moglo reći da su objavljene procjene, no da ne postoji slaganje o broju žrtava rata"
http://bs.wikipedia.org/wiki/Kontroverz ... raseljenih
uzmi u obzir da i medju romima ima pripadnika razlicitih vjeroispovjesti a da to na nasem podrucju vodi ka izjasnjavanju kao bosnjaci, srbi i hrvati
-
nendertalac
Odlicno. Hvala na odgovoru. Nasla sam jednu stranicu za Rome koja je napravljena u Makedoniji, ali kod nas nisam nasla nista. A i ta sto je u Makedoniji - je na engleskom.
Cinicna istina - njih je najmanje - pa ih niko i ne racuna. Nema ih dovoljno da bi uspjeli svojim glasovima natjerati bilo koju stranku da ih "zaracuna". Uostalom - sta nas briga za Rome. Nek se sami snalaze
Kad bi ih se sve izracunalo, pa da se od Merhameta, Dobrotvora, Karitasa i Sorosa trazi dio za Rome-Muslimane, Rome-Pravoslavce, Rome-Katolike, Rome-Jevreje
, sta mislis da li bi bilo moguce osnovati fondaciju za obrazovanje i socijalnu zastitu?
Koliko bi kostalo Rome - odnosno da li bi i jedna Sarajevska informaticka "sema" bila spremna da uradi besplatno portal za Rome, u vise jezika, pomocu kog bi se mogli povezivati i komunicirati sa drugim Romima i Romskim organizacijama u svijetu?
Oprostite mi braco Srbi, Muslimani i Hrvati na zauzimanju prostora i vremena. Imamo mali problem sa zastitom djece i porodica, a nema nas dovoljno, nemamo novca i nismo dovoljno obrazovani da ga sami rijesimo.

Cinicna istina - njih je najmanje - pa ih niko i ne racuna. Nema ih dovoljno da bi uspjeli svojim glasovima natjerati bilo koju stranku da ih "zaracuna". Uostalom - sta nas briga za Rome. Nek se sami snalaze
Kad bi ih se sve izracunalo, pa da se od Merhameta, Dobrotvora, Karitasa i Sorosa trazi dio za Rome-Muslimane, Rome-Pravoslavce, Rome-Katolike, Rome-Jevreje
Koliko bi kostalo Rome - odnosno da li bi i jedna Sarajevska informaticka "sema" bila spremna da uradi besplatno portal za Rome, u vise jezika, pomocu kog bi se mogli povezivati i komunicirati sa drugim Romima i Romskim organizacijama u svijetu?
Oprostite mi braco Srbi, Muslimani i Hrvati na zauzimanju prostora i vremena. Imamo mali problem sa zastitom djece i porodica, a nema nas dovoljno, nemamo novca i nismo dovoljno obrazovani da ga sami rijesimo.

-
Ajnslag-cincilator
Makedonija je jedina zemlja na prostoru bivše juge gdje su Romi zastupljeni u makedonskom parlamentu. Imaju mislim 2 stranke, imaju svoje TV kuće, i škole na svom jeziku osnovne a za srednje nisam siguran možda u nekoj.nendertalac wrote:Odlicno. Hvala na odgovoru. Nasla sam jednu stranicu za Rome koja je napravljena u Makedoniji, ali kod nas nisam nasla nista. A i ta sto je u Makedoniji - je na engleskom.
Cinicna istina - njih je najmanje - pa ih niko i ne racuna. Nema ih dovoljno da bi uspjeli svojim glasovima natjerati bilo koju stranku da ih "zaracuna". Uostalom - sta nas briga za Rome. Nek se sami snalaze![]()
Kad bi ih se sve izracunalo, pa da se od Merhameta, Dobrotvora, Karitasa i Sorosa trazi dio za Rome-Muslimane, Rome-Pravoslavce, Rome-Katolike, Rome-Jevreje, sta mislis da li bi bilo moguce osnovati fondaciju za obrazovanje i socijalnu zastitu?
- Lace
European Roma Rights Center
Budapest Bank Rt.
99P00402686
1054 Budapest
Bathory utca 1
Hungary
http://www.errc.org.
Budapest Bank Rt.
99P00402686
1054 Budapest
Bathory utca 1
Hungary
-
nendertalac
Hvala velika. Znas li slucajno kako dobiti informacije za kontakt sa udruzenjem Roma u Sarajevu odnosno BiH?Lace wrote:European Roma Rights Center
Budapest Bank Rt.
99P00402686
1054 Budapest
Bathory utca 1
Hungary
-
nendertalac
Vidim ja raznorazne nacije kako rove po smecu.karanana wrote:joj neandertalac nemoj mi zamjeriti ali moram ovo malo na salu prenijeti:
sta radi cigo na kompjuteru?
rovi po recycle binu.
jos jednom nemoj se ljutiti, znam da pitas neke ozbiljne stvari, a ja se vamo zezam.
-
nendertalac
Ma naravno, shvatam, najbolje je da se sad svi dobro ismijemo Romima. Pa zaboga, oni su uvijek bili najsmjesniji. Lose bi u stvari i bilo po nas kad bi oni malo napredovali - jer se mi onda ne bi imali kome smijati.xygirl wrote:jojjpo recycle binu
dobar
btw. nemoj se ni na mene naljutiti morala sam se ismijati
- Lace
http://www.soros.org.ba/romi.htm
u sarajevu djeluje organizacija "Budi moj prijatelj", koliko je meni poznato nalaze se u kosevskoj ulici a imali su i veb stranicu (koju ne mogu da nadjem)
u sarajevu djeluje organizacija "Budi moj prijatelj", koliko je meni poznato nalaze se u kosevskoj ulici a imali su i veb stranicu (koju ne mogu da nadjem)
-
nendertalac
Evo vam jos jedna. Ja od ove umirem od smjeha:xygirl wrote:jojjpo recycle binu
dobar
btw. nemoj se ni na mene naljutiti morala sam se ismijati

-
nendertalac
Prije nego sto pocnem da ih trazim - mozes li mi reci kakva je to tacno organizacija, jeli im bas fokus razvoj/pomoc Romima ili rade i sire pa izmedju ostalog i sa Romima. I sta tacno rade?Lace wrote:http://www.soros.org.ba/romi.htm
Nasla sam ih, spomenute, na jednoj od ovih stranica sto si mi dala. Ipak - nema tu bog zna sta. Potrazicu.
Nego sta je sa web dizajnerima za ovu temu???
-
tita
Ima vise Romskih udruzenja, Prosperitet Roma, Nasa buducnost, ima neko omladinsko udruzenje Roma, mislim da se zovu Romas. Dervo Sejdic iz OSCE-a ce imati najvise informacija o njima, ja imam samo neke brojeve mobitela, pa ih ne bih ovdje stavljala. Ako ti trebaju, posalji mi mail, pa cu ti javiti.
Meni licno se cini da je puno udruzenja a malo aktivnosti, ali puno medjuanrodnih organizacija sada radi na pitanju prava Roma, od kampanje za upisivanje u maticne knjige, do skolovanja.
Ja sam nedavno uoznala u Sarajevu divnog decka, Roma, koji je na drugoj godini studija, ima jos tri mladje sestre i brata i svi idu u skolu, a roditelji nezaposleni. Vec sam organizovala malu akciju pomoci, planiram to ponoviti, pa ako vas interesuje, javicu kada to bude. Razmisljala sam da organizujem nesto na jesen kad pocne skolska godina, knjige, skolski pribor i to...
Meni licno se cini da je puno udruzenja a malo aktivnosti, ali puno medjuanrodnih organizacija sada radi na pitanju prava Roma, od kampanje za upisivanje u maticne knjige, do skolovanja.
Ja sam nedavno uoznala u Sarajevu divnog decka, Roma, koji je na drugoj godini studija, ima jos tri mladje sestre i brata i svi idu u skolu, a roditelji nezaposleni. Vec sam organizovala malu akciju pomoci, planiram to ponoviti, pa ako vas interesuje, javicu kada to bude. Razmisljala sam da organizujem nesto na jesen kad pocne skolska godina, knjige, skolski pribor i to...
-
tita
Ma hocu, definitivno, ali prije dvije sedmice sam odnijela nekih stvari, pa necu sada odmah. Obecala sam ih onako posjetiti, doci na kafu, i to cu sada da uradim, pa cu vidjeti sta im je potrebno, sta bi stvarno pomoglo.
A onda se javljam sa konkretnim prijedlogom.
A onda se javljam sa konkretnim prijedlogom.
- Lace
nendertalac wrote:Prije nego sto pocnem da ih trazim - mozes li mi reci kakva je to tacno organizacija, jeli im bas fokus razvoj/pomoc Romima ili rade i sire pa izmedju ostalog i sa Romima. I sta tacno rade?Lace wrote:http://www.soros.org.ba/romi.htm
Nasla sam ih, spomenute, na jednoj od ovih stranica sto si mi dala. Ipak - nema tu bog zna sta. Potrazicu.
Nego sta je sa web dizajnerima za ovu temu???
rade s romskom djecom...a fokus im je skolovanje romske djece...dezurne ucionice, promocija upisa u skolu, pomoc roditeljima pri tome u smislu informisanja o vaznosti skolovanja, o prikupljanju dokumentacije, materijalna pomoc - knjige/pribor (koju u nekom obimu realizuju u saradnji s drugim institucijama/donatorima)...naravno njihove aktivnosti ne obuhvataju cjelokupnu romsku populaciju vec samo onu koja zivi na podrucju u kojima rade (moje znanje o njihovom radu je limitirano na ovo - mozda sam i nesto fulila)...za vise informacija kontaktiraj ih na 033/550-495
-
nendertalac
Pa hajd da probamo sastavit pamet. Najbolje je poceti od postojecih organizacija. Zvala sam tog Sejdica ali mi se ne javlja. Ostavila sam i poruku nekoj Lejli (oficir za Romska pitanja ili tako nesto) pa cemo vidjeti hoce li se javiti. Ja sam prije sve mislila na portal Romski koji bi sjedinio informativno te organizacije. Drugo sto se moze, ako se moze finansirat, je skola kompjutera. Treba vidjeti moze li se negdje zakupiti prostor mozda po ovim internet klubovima. I druge ideje naravno postujem - ako ima neko konkretan plan i program - ja bih se vrlo rado ukljucila. A mozemo vjerovatno i sastaviti se sa nekim portalima koji vec postoje - na primjer onaj za koji je Lace dala link - u Madjarskoj - je dobar, tu samo treba ubaciti jezicne verzije i kontakte i informacije u BiH. A i ovaj u Makedoniji mozemo pokusati spojiti sa Madjarskim.pitt wrote:@tita,
Ako zelis, pokreni akciju i ovdje na forumu jer uvijek ima ljudi koji bi zeljeli i htjeli pomoci.
Ko je zainteresovan, moze mi putem ovog maila za korisnike poslati kontakt info i sta misle da mogu i zele da urade - pa da neku konkretnu ponudu odnosno plan probamo da sastavimo. Mene licno najvise zanima rad sa djecom i edukacija. Ali naravno, ako je na nekom drugom polju moje znanje i vrijeme potrebnije - ne odbijam.