Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- b0sna
#1 Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Zanima me vaše mišljenje koliko je realno dati para za: Golfa 4 TDI 90 KS, npr. 2000 godište, 150-200 hiljada kilometara(mada znamo da su svi brojači manje-više manipulisani), na BiH tablama naravno, standardne felge i oprema?
Vidim razne oglase na market.ba , p ik.ba , autopijaca.ba , ali me zanima vaše mišljenje o realnoj cijeni!!!
Velika hvala!
Vidim razne oglase na market.ba , p ik.ba , autopijaca.ba , ali me zanima vaše mišljenje o realnoj cijeni!!!
Velika hvala!
- rey
#2 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
hm... nekih 12-13 hiljada
-
StiLista
#3 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Realno oko 10! Jer ipak je to auto staro 9 god,a pogotovo ako je obicni tdi!
- b0sna
#4 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
I ja mislim da je ovo nekako najrealnija cijena! ...al ima ona stara: Svaki cigo svoga konja hvali!StiLista wrote:Realno oko 10! Jer ipak je to auto staro 9 god,a pogotovo ako je obicni tdi!
-
whow
#5 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Reci cu samo to da ti Golfovi , a posebno sa TDI agregatom , stvarno drze cijenu. Razlog je u tome sto je potraznja velika , orginalni vlasnici se tesko odlucuju na prodaju , a kada su novi, iz salona, ti Golfovi i nisu bas tako jeftini , posebno ako imaju solidnu opremu. Stoga i cijena TDI Golfa je veca nego cijena drugih automobila u kompakt klasi. Mislim da jedini brand koji ima bolju preprodajnu vrijednost od TDI je BMW . Ono sto je bitno je da ne kupis vozilo samo radi povoljne cijene , nekada je bolje platiti vise u startu i uzeti provjereno vozilo nego radi tamo nekakve ustede kupiti macka u vreci. Dakle cijena je relativna kategorija i ovisi o masi nekih faktora .Uglavnom imaj u vidu da bi cijena kod privatnog lica trebala da bude 10-15 niza nego cijena istoga vozila u istome stanju kada se prodaje u salonu. Takoder imaj u vidu i to da ponudena cijena nikada nije fiksna i to zna svako ko prodaje vozilo , stoga se uvijek na stvarnu cijenu, cijenu koju prodavac zeli postici dodaje tkz.mark -up. Historija vozila je vrlo vazna tako da ukoliko mozes provjeriti sve servise , odrzavanje i eventualne opravke to ce vjerovatno dodati na cijenu vozila . Vozilo iz "prve ruke" je takoder prednost. Bjezi od vozila kojima ne mozes provjeriti historiju , broj vlasnika , servise , opravke , udese , kilometrazu i slicno jer to su obicno vozila koja ce ti donjeti glavobolju. Dakle nemoj se voditi iskljucivo cijenom nego imaj u vidi cjelokupnu historiju vozila. Nemoj ni da padas na folove vlasnik bio penzioner vozio samo petkom do dzamije ili nedeljom do crkve jer su to sve prodavacki trikovi .
- b0sna
#6 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Slažem se u potpunosti sa svime što si napisao ali nažalost kod nas nije tako lako provjeriti istoriju vozila s obzirom da su sva ta vozila kupljena polovna negdje u inozemstvu tako da je servisna knjiga samo pojam. Ne vjerujem isto tako da ima jedan jedini Golf u prodaji u BiH kojem nije manipulisana kilometraža, jer svi Golfovi koji se prodaju u BiH prešli su oko "150-200 hiljada" dok isti ti Golfovi u inozemstvu prelaze 30-40 hiljada godišnje tako da nema šanse da su naši bosanski Golfovi manje prešli.whow wrote:Reci cu samo to da ti Golfovi , a posebno sa TDI agregatom , stvarno drze cijenu. Razlog je u tome sto je potraznja velika , orginalni vlasnici se tesko odlucuju na prodaju , a kada su novi, iz salona, ti Golfovi i nisu bas tako jeftini , posebno ako imaju solidnu opremu. Stoga i cijena TDI Golfa je veca nego cijena drugih automobila u kompakt klasi. Mislim da jedini brand koji ima bolju preprodajnu vrijednost od TDI je BMW . Ono sto je bitno je da ne kupis vozilo samo radi povoljne cijene , nekada je bolje platiti vise u startu i uzeti provjereno vozilo nego radi tamo nekakve ustede kupiti macka u vreci. Dakle cijena je relativna kategorija i ovisi o masi nekih faktora .Uglavnom imaj u vidu da bi cijena kod privatnog lica trebala da bude 10-15 niza nego cijena istoga vozila u istome stanju kada se prodaje u salonu. Takoder imaj u vidu i to da ponudena cijena nikada nije fiksna i to zna svako ko prodaje vozilo , stoga se uvijek na stvarnu cijenu, cijenu koju prodavac zeli postici dodaje tkz.mark -up. Historija vozila je vrlo vazna tako da ukoliko mozes provjeriti sve servise , odrzavanje i eventualne opravke to ce vjerovatno dodati na cijenu vozila . Vozilo iz "prve ruke" je takoder prednost. Bjezi od vozila kojima ne mozes provjeriti historiju , broj vlasnika , servise , opravke , udese , kilometrazu i slicno jer to su obicno vozila koja ce ti donjeti glavobolju. Dakle nemoj se voditi iskljucivo cijenom nego imaj u vidi cjelokupnu historiju vozila. Nemoj ni da padas na folove vlasnik bio penzioner vozio samo petkom do dzamije ili nedeljom do crkve jer su to sve prodavacki trikovi .
Last edited by b0sna on 19/11/2009 23:20, edited 2 times in total.
- b0sna
#7 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Upravo ovo smatram standardnom opremom jer auta od 2000 godine trebaju to imati.Lud i ponosan wrote:Klima,ABS, jastuci, Servo.
-
StiLista
#8 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Pa trebala bi imati,samo sto kod vw i pepeljara spada u dodatnu opremu!b0sna wrote:Upravo ovo smatram standardnom opremom jer auta od 2000 godine trebaju to imati.Lud i ponosan wrote:Klima,ABS, jastuci, Servo.
- amortizer
#9 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
ma jok ba, ne prodaji! dace ti za njega 200-250KM. Vozaj ti to josb0sna wrote:Zanima me vaše mišljenje koliko je realno dati para za: Golfa 4 TDI 90 KS, npr. 2000 godište, 150-200 hiljada kilometara(mada znamo da su svi brojači manje-više manipulisani), na BiH tablama naravno, standardne felge i oprema?
Velika hvala!
- b0sna
#10 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Ma ne prodajem već hoću da kupim, prodao sam prije 10 dana ovoga 2000 godište, 528.amortizer wrote:ma jok ba, ne prodaji! dace ti za njega 200-250KM. Vozaj ti to josb0sna wrote:Zanima me vaše mišljenje koliko je realno dati para za: Golfa 4 TDI 90 KS, npr. 2000 godište, 150-200 hiljada kilometara(mada znamo da su svi brojači manje-više manipulisani), na BiH tablama naravno, standardne felge i oprema?
Velika hvala!![]()

-
StiLista
#11 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
E ovo ti se u nasem narodu kaze: " s konja na magarca"!!!b0sna wrote:Ma ne prodajem već hoću da kupim, prodao sam prije 10 dana ovoga 2000 godište, 528.amortizer wrote:ma jok ba, ne prodaji! dace ti za njega 200-250KM. Vozaj ti to josb0sna wrote:Zanima me vaše mišljenje koliko je realno dati para za: Golfa 4 TDI 90 KS, npr. 2000 godište, 150-200 hiljada kilometara(mada znamo da su svi brojači manje-više manipulisani), na BiH tablama naravno, standardne felge i oprema?
Velika hvala!![]()
- b0sna
#12 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Vozio sam ga dvije godine i nisam mogao sa njim doći do vikendice, prenizak je bio(M-sport paket) pa je trebalo hodati još 150-200 metara uzbrdo do vikendice pa ti sad zamisli kako je kad treba nositi stvari za roštilj i slično.StiLista wrote:E ovo ti se u nasem narodu kaze: " s konja na magarca"!!!
Vidiš da sam ga ostavljao na putu a ja kao magarac pješke uz brdo. Nije BMW sa M-paketom za Bosne (nizak,tvrd,široke niskoprofilne gume,itd) a obična petica mi se nikako ne sviđa,iskreno ružna je.
Last edited by b0sna on 19/11/2009 23:45, edited 1 time in total.
-
StiLista
#13 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Nisam mislio nista lose! Ali sto se tice toga neces se puno usreciti ni sa Golfom,jer i 4 je poprilicno niska! Samo ces da osjetis na potosnji!b0sna wrote:Vozio sam ga dvije godine i nisam mogao sa njim doći do vikendice, prenizak je bio(M-sport paket) pa je trebalo hodati još 150-200 metara uzbrdo do vikendice pa ti sad zamisli kako je kad treba nositi stvari za roštilj i slično.StiLista wrote:E ovo ti se u nasem narodu kaze: " s konja na magarca"!!!
Vidiš da sam ga ostavljao na putu a ja kao magarac pješke uz brdo.
- b0sna
#14 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Kolega sa Golfom 4 dođe bez problema do vikendice. A što se tiče potrošnje to si u pravu, ja odem na pumpu 5 puta dok kolega jedanput, a i ovaj naš benzin što prodaju je katastrofa, sreća pa je bilo onog od 100 oktana(znamo gdje).StiLista wrote:Nisam mislio nista lose! Ali sto se tice toga neces se puno usreciti ni sa Golfom,jer i 4 je poprilicno niska! Samo ces da osjetis na potosnji!
- b0sna
#15 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Gledam oglase za Golfa 4 i vidim da ih ima dosta sa 2(3) vrata, nikad nisam razumio takva auta, da imaju pozadi sjedišta a nemaju vrata!!! 
- dottore
#16 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
bolje dvoja velika vrata nego cetvera malab0sna wrote:Gledam oglase za Golfa 4 i vidim da ih ima dosta sa 2(3) vrata, nikad nisam razumio takva auta, da imaju pozadi sjedišta a nemaju vrata!!!
gledao sam prosle sedmice na autopijaci TDI cetvera vrata 2003 servisna knjiga 110 000 presao, 12500km
tako da 2000 mora biti jeftinije
- AdNaN88
#17 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
ma kakvih 13 hiljada ,ja ne mogu za passata uzeti 13 hiljada jos 2001 godina,1.9 TDI(DI -crvenorey wrote:hm... nekih 12-13 hiljada
-
sLLayer
#18 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
nebi dao vise od 10000 da je zlatan, a moze se i za 90000 naci dobar 
- b0sna
#19 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Vrijedilo bi posjetiti tu autopijacu jer kad čovjek ima "cash" u ruci odma se i preprodavaći smekšaju, a i kriza je.dottore wrote:bolje dvoja velika vrata nego cetvera malab0sna wrote:Gledam oglase za Golfa 4 i vidim da ih ima dosta sa 2(3) vrata, nikad nisam razumio takva auta, da imaju pozadi sjedišta a nemaju vrata!!!![]()
gledao sam prosle sedmice na autopijaci TDI cetvera vrata 2003 servisna knjiga 110 000 presao, 12500km
tako da 2000 mora biti jeftinije
Je li misliš na onu pijacu preko puta Wisa shopping centra? ...nisam iz SA al sam pročitao ovdje da je na toj pijaci pravo bosansko sjelo, svega ima i za kupit i za pojest
- b0sna
#20 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Puno je 90000(devedeset hiljada),mogu helikopter kupiti za te paresLLayer wrote:nebi dao vise od 10000 da je zlatan, a moze se i za 90000 naci dobar
-
sLLayer
#21 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
haha ma greska 9 miljab0sna wrote:Puno je 90000(devedeset hiljada),mogu helikopter kupiti za te paresLLayer wrote:nebi dao vise od 10000 da je zlatan, a moze se i za 90000 naci dobar
-
whow
#22 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
b0sna wrote:Ma ne prodajem već hoću da kupim, prodao sam prije 10 dana ovoga 2000 godište, 528.amortizer wrote:ma jok ba, ne prodaji! dace ti za njega 200-250KM. Vozaj ti to josb0sna wrote:Zanima me vaše mišljenje koliko je realno dati para za: Golfa 4 TDI 90 KS, npr. 2000 godište, 150-200 hiljada kilometara(mada znamo da su svi brojači manje-više manipulisani), na BiH tablama naravno, standardne felge i oprema?
Velika hvala!![]()
Stoji to sto si napisao za M paket. Ne samo da nije Bosna za M paket nego bogami nisu ni mnoge druge drzave koje nemaju razvijenu mrezu autoputeva kao i visoku kvalitetu istih .Primjera radi , Kanada ima mozda najrazvijeniju mrezu auto-puteva poslije Njemacke ali to malo vrijedi kada su isti u ocajnom stanju , zbog klime , neredovnog odrzavanja i nizih inzinjeriskih standarda. Nedavno pricam sa tipom koji ima novu tricu- M paket , inace zaljubljenik u BMW. Tip kaze da auto nije za Kanade i da je neudoban strava na ovim putevima . Problem je sto je M serija pravljena za Njemacke i Californije a ne Bosne ili ne daj boze Alberte. U M seriji osjetis svaku rupu , izbocinu i nepravilnost na putu . Ovaj covjek hoce da mjenja za mercedesa tako da mislim da tvoj slucaj nije sa "konja na magarca" nego jedno zdravo i logicno razmisljanje. BMW u Bosni je kao da nosis timbrlenke na njivi
P.S.
jesi i razmisljao o tome da odes do GER i sebi dovezes jednu cetvorku umjesto da ovisis o ovim BiH nakupcima
- b0sna
#23 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Svaka čast za tvoj post!whow wrote: Stoji to sto si napisao za M paket. Ne samo da nije Bosna za M paket nego bogami nisu ni mnoge druge drzave koje nemaju razvijenu mrezu autoputeva kao i visoku kvalitetu istih .Primjera radi , Kanada ima mozda najrazvijeniju mrezu auto-puteva poslije Njemacke ali to malo vrijedi kada su isti u ocajnom stanju , zbog klime , neredovnog odrzavanja i nizih inzinjeriskih standarda. Nedavno pricam sa tipom koji ima novu tricu- M paket , inace zaljubljenik u BMW. Tip kaze da auto nije za Kanade i da je neudoban strava na ovim putevima . Problem je sto je M serija pravljena za Njemacke i Californije a ne Bosne ili ne daj boze Alberte. U M seriji osjetis svaku rupu , izbocinu i nepravilnost na putu . Ovaj covjek hoce da mjenja za mercedesa tako da mislim da tvoj slucaj nije sa "konja na magarca" nego jedno zdravo i logicno razmisljanje. BMW u Bosni je kao da nosis timbrlenke na njiviSto se tice cetvorke ,to je auto kao stvoreno za Bosne . U biti ide svugdje gdje ide i skuplja Rav4 s tim sto je TDI prakticnije i jeftinije za odrzavanje vozilo od Toyote. Glede pjesacenja : jarane pa to je zdravo , jedino je problem sto ostavljas auto tu iza tog grma sto je u ovoj danasnjoj sigurnosnoj situaciji rizik . Uglavnom sretno sa kupovinom pa javi kada nesto nades. BTW doro izgleda ta priroda i voda , bas ljepo.
P.S.
jesi i razmisljao o tome da odes do GER i sebi dovezes jednu cetvorku umjesto da ovisis o ovim BiH nakupcima
Ovako, 'ko nije vozio auto u Bosni sa sport-opremom taj ne zna šta je neudobnost. Na ovom BMW-u je bilo sve fabrički orginalno i sve što je stvaralo tu neudobnost: kratki amortizeri, široke niskoprofilne gume(pozadi 255,naprijed 235), sportska sjedišta(tvrda), itd...a ni zadnja vuča nije za Bosne a još je BMW pozadi lagan tako da vam ne gine kad-tad zimi voziti vreću pijeska u gepeku
Kad god sam se vozio sa kolegom u Golfu 4 uvjek me je fasciniralo koliko je udobniji na cesti nego moj auto. A ljeti sam znao u BMW-u izgubiti živce zbog crnih kožnih sjedišta, kad sjednem u auto kao da sam sjeo na šporet i sav se odma zalijepim za sic,tu klima ne pomaže!
Što se tiče kože u autu ja je više NE ŽELIM VIDJETI koliko to god izgledalo eksluzivno,...draga platnena sjedišta-tek tada vaše tijelo može disati.
Ovaj auto sam kupio prvobitno zbog izgleda i znajući koliko je BMW kvalitetan, a imam kolegu koji ima svoju lakirnicu i koji kaže da je BMW daleko ispred Mercedesa što se tiče kvalitete materijala lima i zaštite!!!
Sad mi treba funkcionalno auto, a odlučio sam se za Golfa 4 iz mnogo razloga, ipak je VW broj 1. za Balkan...a možda uzmem i Golfa 5,vidjet ću razvoj situacije.
Da,razmišljao sam da sam uvezem auto iz Njemačke ali kako god okrenem skuplje bi me to došlo pošto nemam poznanika na carini da jeftinije procjene auto, al doduše rekao sam jednom prijatelju koji ima poznanstava da se malo raspita.
- vukojebina
#24 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
b0sna wrote: Sad mi treba funkcionalno auto, a odlučio sam se za Golfa 4 iz mnogo razloga, ipak je VW broj 1. za Balkan...a možda uzmem i Golfa 5,vidjet ću razvoj situacije.
Pozdrav...evo pratio sam malo temu i cito raznorazne komentare, uglavnom negativne vezano za sam pojam golfa...ali ova recenica me je jako zainteresovala i mislim da bi ti mogao dat par savjeta, ustvari preporuku vezano za odluku o kupovini golfa 4 ili golfa 5... posto sam i sam vlasnik golfa 5, 1.9 , 105 konja blablabla, a stari mi je vlasnik golfa 4, isto sve potupno...eh, njegov je 2003 godiste, zadnja serija, znaci perfekcija, a moj petica je 2004 godiste, znaci tek pocetak proizvodnje...ali razlika je da bog sacuva...hocu prvo reci da svi golfovi imaju uglavnom iste probleme, tj sjebe se brava na gepeku, crkne motoric od podizaca stakala itd. kod cetvorke je to 10 puta izrazajnije i ucestalije, te vazda nesto ponovo zajebava...doduse nisu to veliki kvarovi i nije uopste skupo, al brate zivcira do ludila kad otvoris vrata recimo i nece da ti na board computeru pokaze da su otvorena, neka plastika se izlizala i ne funkcionise...
neki dan ja vozio svog na omtc (bosanski bihamk) da mi zamijene sijalicu, pita cojk koje auto, reko golf petica, kaze tip uh dobro je, da je cetvorka zaplako bi, kaze, nemozes zamijenit sijalicu a da ne iscepis prste...
starog je cetvorka izasla oko 19000 km, (uvoz iz inostranstva, carina, registracija), a ja sam svoju platio 10450 eura u austriji, i eto znaci dodaj jos carinu, al opet mislim da nije velika razlika, a dobijes sigurno bolje, vise prostora i doooooosta kvalitetnije auto...
te price da se golf u inostrastvu moze nac malte ne do dzaba pusti kraju...ja sam 6 mjeseci obilazio auto kuce, pijace, sve zive opcije, trazio sam iskljucivo cetvorku ili peticu, i recimo za nekih 5000 eura mozes nac cetvorku al da je bijela, sa troja vrata, od opreme opaljac i preso jedno 180 milja...iole dobra cetvorka kosta 7 i gore, jednu sam vidio cak 9500 e
-
StiLista
#25 Re: Koliko je realno dati para za Golfa 4 TDI?
Svaka cast na postu! Nek se konacno nasao neka da realno kaze o uvozu i da auta tamo ne rastu na grani,tj. dobra auta!vukojebina wrote:b0sna wrote: Sad mi treba funkcionalno auto, a odlučio sam se za Golfa 4 iz mnogo razloga, ipak je VW broj 1. za Balkan...a možda uzmem i Golfa 5,vidjet ću razvoj situacije.
Pozdrav...evo pratio sam malo temu i cito raznorazne komentare, uglavnom negativne vezano za sam pojam golfa...ali ova recenica me je jako zainteresovala i mislim da bi ti mogao dat par savjeta, ustvari preporuku vezano za odluku o kupovini golfa 4 ili golfa 5... posto sam i sam vlasnik golfa 5, 1.9 , 105 konja blablabla, a stari mi je vlasnik golfa 4, isto sve potupno...eh, njegov je 2003 godiste, zadnja serija, znaci perfekcija, a moj petica je 2004 godiste, znaci tek pocetak proizvodnje...ali razlika je da bog sacuva...hocu prvo reci da svi golfovi imaju uglavnom iste probleme, tj sjebe se brava na gepeku, crkne motoric od podizaca stakala itd. kod cetvorke je to 10 puta izrazajnije i ucestalije, te vazda nesto ponovo zajebava...doduse nisu to veliki kvarovi i nije uopste skupo, al brate zivcira do ludila kad otvoris vrata recimo i nece da ti na board computeru pokaze da su otvorena, neka plastika se izlizala i ne funkcionise...
neki dan ja vozio svog na omtc (bosanski bihamk) da mi zamijene sijalicu, pita cojk koje auto, reko golf petica, kaze tip uh dobro je, da je cetvorka zaplako bi, kaze, nemozes zamijenit sijalicu a da ne iscepis prste...
starog je cetvorka izasla oko 19000 km, (uvoz iz inostranstva, carina, registracija), a ja sam svoju platio 10450 eura u austriji, i eto znaci dodaj jos carinu, al opet mislim da nije velika razlika, a dobijes sigurno bolje, vise prostora i doooooosta kvalitetnije auto...
te price da se golf u inostrastvu moze nac malte ne do dzaba pusti kraju...ja sam 6 mjeseci obilazio auto kuce, pijace, sve zive opcije, trazio sam iskljucivo cetvorku ili peticu, i recimo za nekih 5000 eura mozes nac cetvorku al da je bijela, sa troja vrata, od opreme opaljac i preso jedno 180 milja...iole dobra cetvorka kosta 7 i gore, jednu sam vidio cak 9500 e