Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustvo ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MrShadow

#1 Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustvo ?

Post by MrShadow »

Pozdrav,

Npr na konkursima na posao.ba, vecina ih trazi 2 godine iskustva. Mene zanima kakve su sanse da se taj posao dobije ako ja imam 13,14 mjeseci iskustva recimo, a ispunjavam sve ostale kriterije ?
Da li poslodavci odmah otpisuju ako vide da imas manje iskustva nego sto traze ili ipak pozovu na interviju i pruze sansu ako im se svidi ostatak CV-a ?
amko761

#2 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by amko761 »

Pošto nisi dobro čitao, to je uvijek ''najmanje'' dvije, tri godine ili koliko je traženo. Znači preferira se više :)
MrShadow

#3 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by MrShadow »

Razumijem, ali pitam koliko se toga drze u praksi, da li to znaci da 100% sve ispod ne dolazi u obzir ?
anonimnaosoba

#4 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by anonimnaosoba »

Sve zavisi, možda te pozovu na razgovor, pa kažu da ne možeš raditi jer nemaš iskustva, možda te i prime ako te zovnu kad vide da si (a nadam se da jesi :D ) uljudan, ljubazan itd., a ako se baš niko s 2+ godine iskustva ne prijavi, onda i imaš realne šanse :-D

Pokušaj ti, ništa te ne košta, ionako si (vjerovatno) nezaposlen...
lolol

#5 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by lolol »

anonimnaosoba wrote:Sve zavisi, možda te pozovu na razgovor, pa kažu da ne možeš raditi jer nemaš iskustva, možda te i prime ako te zovnu kad vide da si (a nadam se da jesi :D ) uljudan, ljubazan itd., a ako se baš niko s 2+ godine iskustva ne prijavi, onda i imaš realne šanse :-D

Pokušaj ti, ništa te ne košta, ionako si (vjerovatno) nezaposlen...
Ma samo konkurisi, ako te pozovu dobro i jest :-)
anonimnaosoba

#6 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by anonimnaosoba »

Je li to pokušavaš biti sarkastičan? Momak nezaposlen, čeka svoju šansu, a ima to neko iskustvo i šta, treba sjediti kod kuće dok ne nađe posao gdje ta njegova godina iskustva prolazi? Neka pokušava, zvaće ga neko sigurno, pogotovo ako je neko deficitarno zanimanje u pitanju ;-)
lolol

#7 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by lolol »

anonimnaosoba wrote:Je li to pokušavaš biti sarkastičan? Momak nezaposlen, čeka svoju šansu, a ima to neko iskustvo i šta, treba sjediti kod kuće dok ne nađe posao gdje ta njegova godina iskustva prolazi? Neka pokušava, zvaće ga neko sigurno, pogotovo ako je neko deficitarno zanimanje u pitanju ;-)
Ja sam isto rekla da pokusava, nije sarkasticno nego je to bio dobronamjeran savjet
ho oponopono

#8 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by ho oponopono »

...vjeruj, ako onaj ispred tebe na rang listi nema dana staža ali poslodavac primi poziv, tog i tog primite džaba ti radno iskustvo onaj sa pozadinom nastupa na scenu nažalost... :pusi:

...a pokušaj pobogu, ništa izgubiti nećeš, samo čuvaj živce zna to i potrajati! :mrgreen:
4zr4

#9 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by 4zr4 »

Zavisi sve. Ja sam se prijavila na neki konkurs gdje su trazili min 3 godine iskustva, a nisam imala nista u radnoj knjizici (radno iskustvo=0) :D , zvali su me na razgovor. Opet na nekim mjestima, ne. Ti pokusaj, nemas sta izgubiti. :)
lolol

#10 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by lolol »

4zr4 wrote:Zavisi sve. Ja sam se prijavila na neki konkurs gdje su trazili min 3 godine iskustva, a nisam imala nista u radnoj knjizici (radno iskustvo=0) :D , zvali su me na razgovor. Opet na nekim mjestima, ne. Ti pokusaj, nemas sta izgubiti. :)

a svaka cast, ja sam se prijavljivala na ona mjesta gdje traze 1god ali to 3god nikad se nisam usudila :-)
4zr4

#11 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by 4zr4 »

lolol wrote:
4zr4 wrote:Zavisi sve. Ja sam se prijavila na neki konkurs gdje su trazili min 3 godine iskustva, a nisam imala nista u radnoj knjizici (radno iskustvo=0) :D , zvali su me na razgovor. Opet na nekim mjestima, ne. Ti pokusaj, nemas sta izgubiti. :)

a svaka cast, ja sam se prijavljivala na ona mjesta gdje traze 1god ali to 3god nikad se nisam usudila :-)
Ma, ja kad sam krenula sa slanjem CV na konkurse, nikad stati. Bas me bilo krenulo :D Nisam ni gledala uslove koje traze. Nemas sta izgubiti, ne kosta te nista, samo salji, ubost ces jednom. :D
_Sarajka

#12 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by _Sarajka »

MrShadow wrote:Pozdrav,

Npr na konkursima na posao.ba, vecina ih trazi 2 godine iskustva. Mene zanima kakve su sanse da se taj posao dobije ako ja imam 13,14 mjeseci iskustva recimo, a ispunjavam sve ostale kriterije ?
Da li poslodavci odmah otpisuju ako vide da imas manje iskustva nego sto traze ili ipak pozovu na interviju i pruze sansu ako im se svidi ostatak CV-a ?
Ako ispunjavaš sve ostale uslove naznačene u konkursima javi se svakako.Ništa te ne košta a moze ti se isplatiti.Ako imaš neke dodatne kvalifikacije, svakako ih posebno istakni ( poznavanje nekog stranog jezika dodatno i sl )
Tako poslodavci imaju utisak da si dodatnim usavršavanjem nadomjestio/ la tih par mjeseci radnog iskustva koje ti nedostaje.
insomnia78

#13 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by insomnia78 »

Najbolje bi ti bilo ako imas stelu

s' moje sokoćalo
lolol

#14 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by lolol »

insomnia78 wrote:Najbolje bi ti bilo ako imas stelu

s' moje sokoćalo
E jesi otkrio/la Ameriku svaka ti cast ....
insomnia78

#15 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by insomnia78 »

Pa odgovor je taman "pametan" ko i pitanje

s' moje sokoćalo
anonimnaosoba

#16 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by anonimnaosoba »

lolol wrote:
anonimnaosoba wrote:Je li to pokušavaš biti sarkastičan? Momak nezaposlen, čeka svoju šansu, a ima to neko iskustvo i šta, treba sjediti kod kuće dok ne nađe posao gdje ta njegova godina iskustva prolazi? Neka pokušava, zvaće ga neko sigurno, pogotovo ako je neko deficitarno zanimanje u pitanju ;-)
Ja sam isto rekla da pokusava, nije sarkasticno nego je to bio dobronamjeran savjet
Smiley na kraju se ne bi složio s tim, al' haj :D
lolol

#17 Re: Koliko je poslodavcima u BiH stvarno bitno radno iskustv

Post by lolol »

anonimnaosoba wrote:
lolol wrote:
Smiley na kraju se ne bi složio s tim, al' haj :D
Ma sta?
Post Reply