Koliko je kostalo vase vjencanje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
elmirčo

#101 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by elmirčo »

konektujem se :)

elem, uskoro mi se zeni burazer, pa mi je dao zaduzenje da nesto skontam u vezi burme i to, nesto inovativno da se izmisli, da to ne bude standardno i klasicno " dobar dan dobar dan, drzi -daj" i kud koji.

zato se obracam ovom pucanstvu :D jer ste prosli to sve, pa mi mozete pomoci :)
Suzie Q

#102 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Suzie Q »

moje koštalo oko 24.000 KM, dobili oko 33.
ali zato sad ide vraćanje: ovaj mjesec u svatovima kao gosti trebamo dati 300 KM, u devetom mjesecu 400, u desetom 500 i sve tako dalje dok ne vratimo šta smo i dobili.

Hercegovina rules :lol:
alenthekiller

#103 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by alenthekiller »

:-) :-) :-) vezano za temu, pogledajte samo ovo pr..eravanje sa vjencanja u Dubaiu ja mislim
swirl

#104 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by swirl »

Op3r4t0r wrote:Kad citam ove svadbe sve mi draze i draze sto je nasa svadba bila cista suprotnost, u zadnjih 10 godina sam bio na dosta svadbi, igrom slucaja i po obicaju mog kraja te svadbe su vecinom ogromneee, minimalno 100 gostiju a cesto i preko 300, sto vise to bolje, iz mog kraja vecinom ljudi rade vani i svadbe su uvijek ili skoro uvijek u vrijeme godisnjih odmora i vjerujem da kostaju 20 000 eura i vise jer se na svadbe pozivaju poznati pjevaci tipa enes begovic, nihad alibegovic itd itd, s druge strane takve svadbe imaju na svakom cosku neku tezgu gdje traze pare, na kicenje, na kolac, pa u kovertu pa na ovo pa na ono...

Na neke svadbe sam isao i sa svojom tadasnjom djevojkom, mojom sadasnjom zenom i ona je po pitanju nase svadbe imala samo jednu zelju a to je da nasa svadba bude cista suprotnost jer su joj se gore opisane svadbe gadile...

Tako da je nasa svadba imala nekih 20-25 gostiju, svadba je bila u jednoj prijatnoj atmosferi u jednom jako lijepom restoranu, sve zvanice su zamoljene da dodju bez poklona bilo koje vrste, ukljucujuci i kumove, vjencane prstenove smo kupili sami sebi i sve ostalo, kumovi nisu imali troska ni jednog centa, odnosno niko od zvanica nije imao nikakvog troska, jedini izuzetak je bila moja mama koja je imala veliku zelju da mladi kupi neki nakit i to je i kupila.

Troskovi svadbe ili bolje receno malo duzeg svadbenog rucka su bili oko 2000 maraka
Ovo mi se bas svidja, ako se ikad udam, ovako cu i ja.
Libyano

#105 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Libyano »

Moja svadba bila odlazak nas dvoje i kumova u opštinu :-D
Dvije noći prije napravili kod kuće šerijatsko, zovnuli 30ak ljudi, sve rodbine, večeru napravili i to je to.
Sve skupa bilo milja. :-D
I ne kajem se nimalo što je tako. Samo mi je trebalo kredit da dižem za svadbu :-)
mostarka_90

#106 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by mostarka_90 »

Ma meni su te svadbe samo bacanje para.. i na kraju zbog koga, cega :shock: najbolje se fino vjencati, otici na neku vecericu sa najblizim. i onda finoo put pod noge :-D na medeni negdje par dana, ljepota :)
LadyXY

#107 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by LadyXY »

elmirčo wrote:konektujem se :)

elem, uskoro mi se zeni burazer, pa mi je dao zaduzenje da nesto skontam u vezi burme i to, nesto inovativno da se izmisli, da to ne bude standardno i klasicno " dobar dan dobar dan, drzi -daj" i kud koji.

zato se obracam ovom pucanstvu :D jer ste prosli to sve, pa mi mozete pomoci :)
Ne znam da li ce ti moj post koristiti, ali evo da podijelim iskustvo, pa ti odluci :) Burme smo radili kod zlatara Novalije, prema modelu iz Celja, jer je Celje preskupo a mi nismo htjeli da "ogulimo" kuma (koji je insistirao da plati burme)..uglavnom, muska je ispala super, ali vrlo klasicna, sto je bilo ok, jer je moj muz tako htio...moja je ispala nula poena, ni nalik onoj iz kataloga..stavio mi je brilijant, vjeruj mi, svaki put kad pogledam prsten pitam se je li lagao i je li ovo fkt brilijant...napravila sam jedno vracanje da koriguje i dobila malo bolju verziju, medjutim i dalje ni nalik Celju...ako zelis nesto inovativno, ne znam, iskreno, koliko je kapacitet sarajevskih zlatara za to...ja sam obisla tako puno i jedino stvarno Celje nudi kvalitet i kad stavis ovu od nasih zlatara i njihovu na ruku, jasno ti je zasto toliko kostaju...
Da ne bi stekao dojam da sam htjela cudo za malo para, moram naglasiti da je on sam pred nas "bacio" katalog i rekao biraj, sta pozelis mi cemo napraviti..mi budale poletile...
raja su hvalila Becart - on kao moze napraviti nesto inovativno, i ima onaj Sofic ili Softic sto reproducira stari nakit, pa ako ti je brat u tom folu, eto taman :) i da, ima i onaj Strujic, on je imao i neki altinbasov nakit, ja sam tu odabrala svadbeni nakit, stvarno predivan :)
Nucleux

#108 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Nucleux »

Fakat mi nisu jasni ljudi koji po katalogu narucuju prstenje. Ko je god kupovao prsten sebi ili drugoj osobi zna koliko je tesko da se potrefi odgovarajuci prsten. Moze on izgledati fantasticno, ali kad ga stavis na ruku vidis da ne odgovara prstima.

To se po meni ni u ludilu ne uzima kataloski, prsten treba probati. Ne znam zasto ljudi bjeze od klasicnih burmi, valjda hoce da imaju unikate :lol:
radenska

#109 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by radenska »

Nasa svadba je kostala oko 8000. Bilo oko 120 zvanica, muzika i torta ukljucene u cijenu (u hollywood na ilidzi) .
ZNate kako mladenci prvu bracnu noc prvo pare sabiraju :D , mi smo dobili oko 4000 KM + zlato nekih 2500 KM. :D
Kako god, nezaboravan dan :D
radenska

#110 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by radenska »

A za ove zvanice, ako imate puno rodbine ne mozete proci ispod toga. Ja imam 3 tetke, muz 4 tetke, 2 dajdzi, amidzu, svi oni po dvoje-troje odrasle djece (neki ozenjeni, udate, pa i njihovi pratioci), elem to je sve najbliza rodbina.
I da, nista mi gluplje nema od onog kad mlada dijeli tortu pa na tacnu se skupljaju pare :lol: :lol: Mene su prije mogli objesiti nego me na to natjerati.
Protiv zlata nemam nista protiv :D
Shacii

#111 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Shacii »

što više komentara pročitah sve mi je draža i draža naša mala svadba...25 ljudi-naši prijatelji,uglavnom generacija. Svadba u opštini, džamiji,kasnije večera i svak sebi. Gosti nisu imali nikakvog troška,nikakva tasne,maramice se nisu plaćale,baš ništa. Sve to nije koštalo više od 500km i ne kajemo se ni najmanje. A imali smo i mi tetki,dajdji,amidja...ali nisu bili tu.

eeeh,jedina loša strana ovih malih svadbi jeste što ti sav onaj svijet koji nije bio tu navali kasnije kući,tako da smo mi dva mjeseca kasnije dočekivali goste :-) mada,došli bi oni opet svi i da su bili na svadbi :-) na kraju uvijek ostane-nek svako sebi po svom ćejfu pravi.
PeekABoo

#112 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by PeekABoo »

Naša svadba je bila u hotelu Europe. Cca 120 gostiju. Meni po osobi je bio 30 KM i piće po utrošku.
Suma sumarum došlo nas sve 11.000 KM (uključena vjenčanica, odjelo, cipele, šminka, frizura, burme).

Što se tiče burmi, topla preporuka za čika Besima na Čaršiji, pored Magaze.
Naše burme su četvrtaste s vana, iznutra oble, cca u svakoj 4 gr., super čvrste i kvalitetne.

Primjer:

http://wedding-band-ring.com/DWBAND-14. ... ND-14C.jpg
Ductus Holedocus

#113 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Ductus Holedocus »

PeekABoo wrote:Naša svadba je bila u hotelu Europe. Cca 120 gostiju. Meni po osobi je bio 30 KM i piće po utrošku.
Suma sumarum došlo nas sve 11.000 KM (uključena vjenčanica, odjelo, cipele, šminka, frizura, burme).

Naše burme su četvrtaste s vana, iznutra oble, cca u svakoj 4 gr., super čvrste i kvalitetne.

Primjer:

a koliko kosta samo iznajmljivanje sale u hotelu
Smail Aga

#114 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Smail Aga »

bambina78 wrote:
%tacno* wrote: Svi bi pravili gala svadbe samo da im finansije omogucavaju.
Nije tacno ;)

%tacno* wrote: Da ne tusim previse, finansijska situacija odredjuje kvalitet zivota.
Ovo je tacno, ali velika svadba nema veze sa kvalitetom zivota ;)
:thumbup: :thumbup:
Tacno tako @ Bambina

:thumbup:
Moja prva svadba,potpisali smo,izljubili se sa kumovima i otisli pravo iz opstine da se razmnozavamo. :D Trosak nula,zarada nula. :D Razvod 20 gostiju,dernek do 9 ujutru trosak negdje 1000 :D :D
Druga svadba,slicno,samo jos vecerica za kumove i roditelje,doduse u solidnom restoranu. Trosak nekih 1000. Ja sam vecericu napustio rano,jer je igralo Sarajevo , pa u odijelu na tekmu. Poslije povratak kuci,prenosenje mlade,skupa sa djetetom preko praga,prvo je doduse morala izaci iz stana,jer smo vec neke dvije godine zivjeli zajedno :D :D
Ne bih nikoga prozivao,svako ima pravo na vlastite nazore,meni licno su velike svadbe,dno dna. Zato mi je smijesno,kada neko govori kako jaka svadba odredjuje kvalitet zivota :-) :-) :-) I kako dobra materijalna situacija vodi do velike svadbe :-) :-) Bas je obrnuto ,velike svadbe su sirotinjsko veselje :D :D :D
LaCici

#115 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by LaCici »

Smail Aga wrote: Ne bih nikoga prozivao,svako ima pravo na vlastite nazore,meni licno su velike svadbe,dno dna. Zato mi je smijesno,kada neko govori kako jaka svadba odredjuje kvalitet zivota :-) :-) :-) I kako dobra materijalna situacija vodi do velike svadbe :-) :-) Bas je obrnuto ,velike svadbe su sirotinjsko veselje :D :D :D
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#116 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by I am Happy »

LaCici wrote:
Smail Aga wrote: Ne bih nikoga prozivao,svako ima pravo na vlastite nazore,meni licno su velike svadbe,dno dna. Zato mi je smijesno,kada neko govori kako jaka svadba odredjuje kvalitet zivota :-) :-) :-) I kako dobra materijalna situacija vodi do velike svadbe :-) :-) Bas je obrnuto ,velike svadbe su sirotinjsko veselje :D :D :D
Potpis na ovo
PeekABoo

#117 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by PeekABoo »

Ductus Holedocus wrote:
PeekABoo wrote:Naša svadba je bila u hotelu Europe. Cca 120 gostiju. Meni po osobi je bio 30 KM i piće po utrošku.

Primjer:

a koliko kosta samo iznajmljivanje sale u hotelu
Nama nisu naplatili, a koliko znam, jer imam neke poznanike koji rade tamo, sala je uvijek gratis, kao i svadbena torta koju pravi slastičarna hotela Europe, a i gratis je onaj apartman za mladence.
malsal

#118 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by malsal »

Preskupo brate, i jos se nerviram oko toga. Mada probam da se ne vidi, i da smanjim roncanje i zuganje jer je ona uzivala u tome i htjela to i bilo pa proslo.
A fino sam joj govorio sto bi sad mi placali klopu i pice za 90 ljudi, skupe vjencanice i odjelo sto cu ga samo na svadbe i sahrane obuc, pozivnice,lokal ozvucenje muziku fotografa i sta jos ne, hajmo se spakovat i odputovat i vjencat se negdje bez pompe ali zensko sta ces, mora se vidjet u bjeloj vjencanici i da prijateljice to vide i da mama begenise i da se babo pohvali i da...
Lounge Act

#119 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Lounge Act »

meni ni jedna od tih velikih svadbi nije bila nesto ekstra, a mladenci se istrosili, a raja ko raja uvijek nadje hiljadu i jednu zamjerku, na jednoj tako velikoj i skupoj svadbi smo cak ostali i gladni :lol: pouceni iskustvima prije braka muz i ja smo odlucili da ne zelimo svadbu vec samo vjencanje i odlazak na dugi medeni mjesec, medjutim porodice su zahtijevale bar dva auta sto je kasnije preraslo u puno vise, a mi smo lijepo pobjegli sa vlastite svadbe :wink:
ArmandoSA

#120 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by ArmandoSA »

Svadba je bila u hotelu Hoolywood, gostiju oko 60

Svadba: 3.000,00 KM (hotelski restoran, sve uključeno u cijenu, hrana i sva domaća pića, torta)
Muzika: 800,00 KM
Vere: 550,00 KM
Odijelo: 200,00 KM
Cipele: 175,00 KM
Troškovi vjenčanja (opština i hodža): cca 30 KM
Bračno putovanje (Istanbul): 1.000,00 KM
Ukupno: 5.755,00 KM

To bi bilo otprilike to, bilo je vjerovatno još nekih sitnih troškova.

Mislim da se može mnogo toga pripremiti i uraditi za jako male pare, al naravno bez prevelikih zahtijeva i preseravanja. Ja sam na kraju bio prezadovoljan. Jedina zamjerka je što me je kamerman zeznuo i nije uspio video snimak, al zato imaju lijepe slike.
LadyXY

#121 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by LadyXY »

Nucleux wrote:Fakat mi nisu jasni ljudi koji po katalogu narucuju prstenje. Ko je god kupovao prsten sebi ili drugoj osobi zna koliko je tesko da se potrefi odgovarajuci prsten. Moze on izgledati fantasticno, ali kad ga stavis na ruku vidis da ne odgovara prstima.

To se po meni ni u ludilu ne uzima kataloski, prsten treba probati. Ne znam zasto ljudi bjeze od klasicnih burmi, valjda hoce da imaju unikate :lol:

A sta je lose u unikatima?
ako zelis i spreman si da platis, ne vidim u cemu je problem...ako hocu slona na ruci, ne znam sta to nekog briga...

Pa vidis meni fkt nisu jasni ljudi koji ne kupuju po katalogu, nego ono sto im nasi zlatari nutkaju...
Kupila sam jako puno stvari preko kataloga i uvijek je sve valjalo...ako dobro poznajes sebe i znas sta ti prilici i ne prilici i sta je za tebe i sta nije, neces fuliti...u mom slucaju kataloska vera mi je stajala famozno (jer sam je probala), samo je nas zlatar nije znao napraviti..ali dobro, sta da se radi, zive ljudi bez ruku, zivjet cu i ja s verom koja nije vjerno napravljena :lol: :-)

A mozda zato sto ne zelimo svi imati identicne plocice kao zatvorenici, kao ostatak grada, narucujemo :lol: i u ostalom da mi dodjes i kazes ne mogu ti napraviti ja bih isto izabrala neku koja je bila "na stanju"...sta ces kad nasi zlatari znaju samo jedan tip vere i hop opleti isto svima...100 zlatara svo prstenje isto...

A u ostalom probas prsten pa vidis valja li taj model, kako ti se svidja itd, itd...
kadinica

#122 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by kadinica »

ručak za 10 osoba 500 KM
odjeća, burme 500 KM
bračno putovanje 1 000 KM
dingosp0

#123 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by dingosp0 »

85% raje pravi svadbu da bi odrzavali tu neku tradiciju..
90% njih i ne zeli da pravi uopste...
sutra aBd kad se budem zenio najradje bi napravio nesto malo do 30 osoba u nekom restoranu...
bio sam na svadbama do 200+ ljudi a bio sam na onim do 30tak ...
i svaka ta sa manjim brojem ljudi je sto puta bolja i ljepsa..
tamo na onim velikim svadbama, prvo sto ce biti nezadovoljnih dusmana i ako su ti rodbina
bice poslje svadbe traca, joj sto ono sto ovo..gledaj ove gledaj one... mahalska posla..
zato najbolje skupiti blizi krug familije i prijatelja, otici u neki restorancic... potrositi do 1000KM na fin rucak...
onih ostalih 2000-3000km sto bi ulozio uzeti i otici na bracno putovanje nedje ...
westica

#124 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by westica »

A gdje ste organizovali te male svadbe.. od nekih 20-30tak ljudi??? jeste li iznajmili neki restoran ili salu samo za sebe? i da li ste imali muziku i tako to :-D
bakir 1803

#125 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by bakir 1803 »

westica wrote:A gdje ste organizovali te male svadbe.. od nekih 20-30tak ljudi??? jeste li iznajmili neki restoran ili salu samo za sebe? i da li ste imali muziku i tako to :-D
NIJE REKLAMA
bio sam prisutan na svadbi i prefektno
hotel perfektan (mislim 4 zvjezdice), usluga odlicna, anbijent super

hotel Sarajevo

svadba 50-tak ljudi (dogovor bio 40)
svadbu sluzilo 5 konobara, svi gosti vise nego zadovolji
neogranicena konzumacija pica, hladno predjelo, glavno jelo, salata i desert po 65KM po osobi
PIce: sva alkoholna i bezakoholna pica, vina 4vrste, piva 4 vrste, žestina Stock, Wiski, votka itd
sve je decidno navedeno na ugovoru koji potpisujes, sve do detalja, koji esgajg se koristi, koja dekoracija, protokol (ugovor je na 10strana itd
Placnje: 20% avans i ostatak po zavrsetku
mozes donjeti svoju tortu uz racun obavezno radi sigurnosti,
svoje pecenje opet uz veterinarski pregled
a da nezaboravim njihova je bila i dekoracija sale

DAKLE:
Hotel za 50 gostiju: 3250KM
jagnjece pecenje: 550KM
Torta: 250
Muzika: 1100KM (svirali od 16g do 3 ujutru

total: 5150KM

P.S
svima topla preporuka za Hotel Sarajevo