Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

User avatar
SamoVasGledam
Posts: 955
Joined: 24/05/2016 16:41

#1 Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by SamoVasGledam » 18/04/2017 02:46

1. dilema: Ko je i kako sastavio Toru?

Tradicionalno verovanje judeohrišćanske tradicije je da je prvih pet knjiga Biblije (Petoknjižje ili Tora) napisao lično Božiji prorok Mojsije. Međutim ono što upada u oči svakome ko je pročitao ovih pet knjiga do kraja i što generalno predstavlja veliki problem za apologete, odnosno branioce judehrišćanske tradicije je to što se u poslednjoj glavi poslednje knjige opisuje upravo Mojsijeva smrt i dešavanja posle toga. Kako je onda moguće da je autor ove knjige sam Mojsije? Naravno, apologete nas nisu ostavile bez svojih sjajnih odgovora ili bolje rečeno smejurija, pa tako neki smatraju da je Mojsije nakon što je predvideo svoju smrt pisao o njoj. Drugi tvrde da je knjigu završio Isus Navin kao Mojsijev naslednik, a treći da sam kraj pete knjige zapravo treba da se nalazi na početku knjige Isusa Navina, što bi zapravo samo još više produbilo problem, jer to bi značilo da originalna Tora koja predstavlja osnov judeohrišćanske tradicije nije sačuvana i da ne znamo gde se tačno završava. Ovakvim i sličnim objašnjenjima apologete zapravo samo stvaraju nove nevolje sebi i svojoj veri i možda je nekada bolje samo da ćute.

Međutim kritički nastrojeni teolozi, koji nisu ograničeni raznim dogmama, su vremenom dolazili do različitih i zanimljivih objašnjenja o nastanku i autorstvu pet knjiga Tore. Jedan od njih je bio i nemački teolog Julius Wellhausen, koji je prvi izneo takozvanu ''Dokumentarnu hipotezu''. Njen zadatak je bio da objasni razlike i nesuglasnosti koje se javljaju kroz celu Toru. Po ''Dokumentarnoj hipotezi'' do svega toga je došlo zato što je današnja Tora zapravo sastavljena na osnovu delova četiri nezavisnih izvora i dela. Ti izvori su podeljeni u četiri kategorije: Jahvisti (su Boga oslovljavali sa Jahve), Elohisti (su Boga oslovljavali sa El ili Elohim), Sveštenički izvor (bavi se verskim ritualima, svešteničkim obavezama...) i Deuteronomisti (napisali su petu knjigu, odnosno Ponovljene zakone).

Ovde su karakteristike i razlike između sva četiri izvora objašnjene detaljnije:
Image

Jasna razlika se može videti i na samom početku Biblije u dve priče Postanja. Prvu su napisali sveštenički autori, a drugu Jahvisti. Prva se opisuje od 1. stiha 1. glave do 4. stiha 2. glave, dok druga od 4. stiha 2. glave do 24. stiha 3. glave.

Image

Na kraju su delove ovih izvora u jednu knjigu, ''bućkuriš'', sveli urednici ili redaktori koji su usput dodavali i svoje ''začine'', pa smo dobili nešto ovako što se tiče prvih četiri knjiga (peta je u potpunosti nezavisna):
Image

Ono što je još važno spomenuti je da su ovi izvori nastajali u različitim vremenskim periodima i za vreme različitih raspoloženja koje je vladalo među Jevrejima. Pa je tako recimo jahvistički izvor nastao u vreme kada su Jevreji bili na vrhuncu slave i moći i njegov zadatak je bio da ih upozori i ''spusti na zemlju'', dok je sveštenički izvor nastao za vreme najveće patnje i stradanja Jevreja i cilj mu je bio da ih oraspoloži i vrati im veru u Boga.

Image

Kako je po ''Dokumentarnoj hipotezi'' Tora vremenom nastajala i oblikovala se:

Image

Iako meni lično ova hipoteza zaista deluje zanimljivo i logično njen vrhunac se davno završio. Danas postoji tek mala grupa ljudi koja je i dalje podržava u potpunosti, ali je i dalje daleko smislenija od na početku navedenih objašnjenja. Koje je vaše mišljenje o svemu ovome?


User avatar
SamoVasGledam
Posts: 955
Joined: 24/05/2016 16:41

#2 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by SamoVasGledam » 18/04/2017 04:05

2. dilema: Da li je Pavle zaista govorio istinu ili je bio samo običan lažov, prevarant i oportunista?

(Apostol) Pavle važi za najvažniju i najuticajniju figuru ranog Hrišćanstva. U početku je po sopstvenom priznanju bio veliki protivnik ove nove religije i lično je učestvovao u proganjanju hrišćana sve dok i sam nije postao jedan od njih nakon što mu se Isus natprirodno ukazao. Po tradicionalnom verovanju je napisao skoro polovinu novozavetnih knjiga i time mnogo doprineo u konačnom oblikovanju Hrišćanstva kao religije. U svojim delima je često citirao stihove iz Starog Zaveta, ali ne iz originalnog hebrejskog, već iz grčkog prevoda koji je poznat i kao ''Septuaginta''. Problem kod ovog prevoda je što je sadržao i greške nastale prilikom prevođenja, pa se dešavalo da je Pavle prilikom citiranja stihova citirao i te greške.

Jedan takav vidljiv primer nalazimo u Galaćanima 3:13 gde kaže: ''Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: Proklet svaki koji visi na drvetu''. Ili na engleskom: ''Christ redeemed us from the curse of the law by becoming a curse for us, for it is written: “Cursed is everyone who is hung on a pole.”''. Tu su zapravo citirani Ponovljeni zakoni 21:23 gde se ista ta tvrdnja nalazi - http://biblehub.com/deuteronomy/21-23.htm

Dakle sve je jasno - ko je obešen za drvo, proklet je pred Bogom od Boga. Nema tu mnogo filozofije. Čak i poznati tumač Biblije, John Gill, se slaže sa tim:
''plainly appears to be so, having committed some foul sin which has brought the curse of God upon him''
http://www.biblestudytools.com/commenta ... 21-23.html

Međutim, problem isplivava na videlo kada ovaj stih potražimo u originalnom Tanahu na hebrejskom u kojem je predstavljen u malo drugačijem obliku. Ovo je engleski prevod stiha direktno sa hebrejskog Tanaha:
''But you shall not leave his body on the pole overnight. Rather, you shall bury him on that [same] day, for a hanging [human corpse] is a blasphemy of God'' - http://www.chabad.org/library/bible_cdo ... rashi=true

E ovde već piše nešto drugo. Ovde piše da je bogohuljenje i uvreda ZA BOGA da mrtvo telo ostane da visi na drvetu. Da ne bude da ja nešto izmišljam i tumačim na svoju ruku citiraću komentar rabina Shlomo Yitzchaki-ja (Rashi) koji ne samo da objašnjava ovaj stih već govori i zašto je to tako:
''For a hanging [human corpse] is a blasphemy of God: Heb. קִלְלַת אלֹהִים. This is a degradation of the [Divine] King in Whose image Man is created, and the Israelites are God’s children. This is comparable to two identical twin brothers. One [of them] became king, while the other was arrested for robbery and hanged. Whoever saw him [the second brother, suspended on the gallows], would say,“The king is hanging!” [Therefore, the king ordered, and they removed him''.

Dakle uvreda je za Boga da telo mrtvog čoveka ostane da visi, jer je čovek napravljen po Božijem obličju, pa bi taj čin zapravo predstavljao ruganje Bogu, a mrtvo telo bi simbolizovalo samog Boga.

E sad pitanje svih pitanja: Ako je Pavle zaista ono što je tvrdio da jeste, farisej i Gamalijelov učenik, kako je moguće da mu se ova greška potkrala? Pa zar da jedan farisej i učenik najvećeg verskog učitelja tog vremena ne citira originalni Tanah već njegov prevod, a sa njim i greške koje su nastale prilikom prevođenja i da u kontekstu te greške stavlja samog Isusa Hrista?

Ili možda je Pavle samo običan lažov. Možda nije bio farisej i Gamalijelov učenik uopšte. Možda je sve to izmislio samo da bi uvećao svoj autoritet kod drugih Jevreja i Isusovih učenika. A ako je to tačno kako mu onda možemo verovati za bilo šta drugo što je napisao?

User avatar
insomnia78
Posts: 62026
Joined: 03/04/2011 14:43

#3 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by insomnia78 » 18/04/2017 05:35

100 % Hapliciraj slobo'no

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#4 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 18/04/2017 06:39

=
"SamoVasGledam"]
1. dilema: Ko je i kako sastavio Toru?
Ako je Mojsije napisao gotovo sve , a Jošua Nunov završio,svejedno uvjek se za auora može smatrati Mojsije!
Konzervativni teolozi smatraju da je Mojsije autor a oni liberalniji da je netko drugi!
Postoje mnogi odlomci koji kažu da ih je pisao Mojsije, odnosno da su to njegove riječi (Izlazak 17,14; 24,4-7; Brojevi 33,1-2; Ponovljeni zakon 31,9-22). Jedan od najvažnijih dokaza da je Mojsije autor Petoknjižja jest da se sam Isus prema ovom dijelu Starog zavjeta odnosi kao „Zakonu Mojsijevom“ (Luka 24,44). Iako u Petoknjižju postoje neki stihovi koje je izgleda dodao netko drugi pored Mojsija – primjerice, Ponovljeni zakon 34,5-8, koji opisuje smrt i pokop Mojsija – većina učenjaka pripisuje Mojsiju većinu sadržaja tih knjiga. Čak i da je Jošua ili netko drugi zapravo napisao izvorne rukopise, učenje i objava su primljeni od Boga preko Mojsija, i bez obzira tko je zapravo napisao te riječi, krajnji autor je Bog, i knjige su svejedno nadahnute.

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#5 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 18/04/2017 06:53

"SamoVasGledam"]

(Apostol) Pavle važi za najvažniju i najuticajniju figuru ranog Hrišćanstva. U početku je po sopstvenom priznanju bio veliki protivnik ove nove religije i lično je učestvovao u proganjanju hrišćana sve dok i sam nije postao jedan od njih nakon što mu se Isus natprirodno ukazao. Po tradicionalnom verovanju je napisao skoro polovinu novozavetnih knjiga i time mnogo doprineo u konačnom oblikovanju Hrišćanstva kao religije. U svojim delima je često citirao stihove iz Starog Zaveta, ali ne iz originalnog hebrejskog, već iz grčkog prevoda koji je poznat i kao ''Septuaginta''. Problem kod ovog prevoda je što je sadržao i greške nastale prilikom prevođenja, pa se dešavalo da je Pavle prilikom citiranja stihova citirao i te greške
.
>Razlog je lako objašnjiv,koristio je prevod koji su većinom koristili oni kojima se obraćao!I taj prevod je Židovski,nije poganski!

Ili možda je Pavle samo običan lažov. Možda nije bio farisej i Gamalijelov učenik uopšte. Možda je sve to izmislio samo da bi uvećao svoj autoritet kod drugih Jevreja i Isusovih učenika. A ako je to tačno kako mu onda možemo verovati za bilo šta drugo što je napisao?
Tko bi za laži ovo pretrpio:
“Ja sam uistinu najmanji među apostolima, budući da sam progonio Crkvu Božju. Milošću sam Božjom ono što jesam. A milost koju mi je Bog dao nije bila bez uspjeha. ” (1 Kor 15,9-10)
“Triput saam bio šiban, jedanput kamenovan, triput brodolom doživio, jednu noć i jedan dan proveo na dubokom moru. Bio sam na čestim putovanjima u pogiblima od rijeka, u pogiblima od razbojnika, u pogiblima od sunarodnjaka, u pogiblima od pogana, u pogiblima u gradu, u pogiblima u pustinji, u pogiblima na moru, u pogiblima od lažne braće, u trudu i muci, u čestom nespavanju, u gladi i žeđi, u zimi i golotinji.” (2 Kor 11, 25-27)
Na kraju i ubijen!
O stradanjima i životu Apostola Pavla pišu i dugi,ako laže on laže i Luka Evanđelista kad piše Djela Apostolska!
Laže i Petar Apostol kad kršćanima preporučuje da čitaju Pavla kojeg naziva "Ljubljeni brat!"
2 Petrova 3 poglavlje:
"A strpljivost Gospodina našega spasenjem smatrajte, kako vam i ljubljeni brat naš Pavao napisa po mudrosti koja mu je dana.
16 Tako u svim poslanicama gdje o tome govori. U njima ima ponešto nerazumljivo, što neupućeni i nepostojani iskrivljuju, kao i ostala Pisma - sebi na propast."

User avatar
SamoVasGledam
Posts: 955
Joined: 24/05/2016 16:41

#6 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by SamoVasGledam » 18/04/2017 12:26

patriot_1 wrote:=
"SamoVasGledam"]
1. dilema: Ko je i kako sastavio Toru?
Ako je Mojsije napisao gotovo sve , a Jošua Nunov završio,svejedno uvjek se za auora može smatrati Mojsije!
Konzervativni teolozi smatraju da je Mojsije autor a oni liberalniji da je netko drugi!
Postoje mnogi odlomci koji kažu da ih je pisao Mojsije, odnosno da su to njegove riječi (Izlazak 17,14; 24,4-7; Brojevi 33,1-2; Ponovljeni zakon 31,9-22). Jedan od najvažnijih dokaza da je Mojsije autor Petoknjižja jest da se sam Isus prema ovom dijelu Starog zavjeta odnosi kao „Zakonu Mojsijevom“ (Luka 24,44). Iako u Petoknjižju postoje neki stihovi koje je izgleda dodao netko drugi pored Mojsija – primjerice, Ponovljeni zakon 34,5-8, koji opisuje smrt i pokop Mojsija – većina učenjaka pripisuje Mojsiju većinu sadržaja tih knjiga. Čak i da je Jošua ili netko drugi zapravo napisao izvorne rukopise, učenje i objava su primljeni od Boga preko Mojsija, i bez obzira tko je zapravo napisao te riječi, krajnji autor je Bog, i knjige su svejedno nadahnute.
Kako onda objašnjavaš dve različite verzije nastanka svega po Tori?

Dope_Man
Posts: 4610
Joined: 03/06/2016 16:31

#7 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by Dope_Man » 18/04/2017 12:30

''Tko bi za lazi tripio (insert torture description here)'' nije nikakav dokaz o istinitosti necega. Ljudi trpe zbog onoga u sta vjeruju, i za sta su vezani. A to sto covjek u nesto vjeruje ne znaci da je to samo po sebi istinito. Muslimani su trpili razne muke u pocetku zbog svog vjerovanja, krscani zbog svog itd.. za svaku vjeru ima toga, kao i za razne druge ideologije. To ne znaci automatski da je ta vjera istinita, niti da je ideologija dobra, vec samo znaci da je neko nasao svoj smisao u tome i zakacio se na pricu dovoljno da bi i zivot dao za istu.

User avatar
SamoVasGledam
Posts: 955
Joined: 24/05/2016 16:41

#8 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by SamoVasGledam » 18/04/2017 12:32

patriot_1 wrote: >Razlog je lako objašnjiv,koristio je prevod koji su većinom koristili oni kojima se obraćao!I taj prevod je Židovski,nije poganski!
To nije objašnjenje za njegovo citiranje greške u prevodu i još stavljanje samog Isusa u kontekstu te greške. Pavle je rekao da je razapeti Isus bio proklet, jer u Ponovljenim zakonima 21:23 piše da je proklet svako ko visi. Međutim u originalnom Tanahu piše nešto sasvim drugo.

Dakle Pavlova teološka učenja su pogrešna jer se baziraju na pogrešnom prevodu i izvini molim te, ali za ovo koliko god se trudio ne možeš naći logično objašnjenje, jer je očigledno da je Pavle sam sebe pokopao.

User avatar
SamoVasGledam
Posts: 955
Joined: 24/05/2016 16:41

#9 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by SamoVasGledam » 18/04/2017 12:34

Zanimljivo je to da hrišćani govore kako je ovaj ili onaj apostol stradaoo za veru, bio mučen i žrtvovan. Ali gde su onda sva ta silna tela? Ja koliko znam uglavnom su samo nagađanja u pitanju. Koliko je tačno apostola pronađeno i iskopano? Nad koliko njima su vršena istraživanja i za koliko njih je dokazano da su zaista bili mučeni, kamenovani, razapeti i šta već?

User avatar
fatamorgana
Posts: 26834
Joined: 16/02/2010 22:35
Location: došao je tiho i ušao u .... banoviće

#10 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by fatamorgana » 18/04/2017 14:19

Pročitah jednom u jednom intervjuu za neke studentske novine dok je Čedomil Veljačić bio još na Šri Lanci da je pored ostalog rekao da Biblija (po sjećanju, smisao je manje više taj) vrvi falsifikatima.

Nocty
Posts: 853
Joined: 12/01/2010 05:50

#11 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by Nocty » 18/04/2017 16:10

SamoVasGledam wrote:Zanimljivo je to da hrišćani govore kako je ovaj ili onaj apostol stradaoo za veru, bio mučen i žrtvovan. Ali gde su onda sva ta silna tela? Ja koliko znam uglavnom su samo nagađanja u pitanju. Koliko je tačno apostola pronađeno i iskopano? Nad koliko njima su vršena istraživanja i za koliko njih je dokazano da su zaista bili mučeni, kamenovani, razapeti i šta već?
Eno ih rastu opet po livadama

AleksoMKD
Posts: 6161
Joined: 01/03/2012 15:03
Location: Tamo gdje vjecno sunce sja

#12 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by AleksoMKD » 18/04/2017 16:33

Nocty wrote:
SamoVasGledam wrote:Zanimljivo je to da hrišćani govore kako je ovaj ili onaj apostol stradaoo za veru, bio mučen i žrtvovan. Ali gde su onda sva ta silna tela? Ja koliko znam uglavnom su samo nagađanja u pitanju. Koliko je tačno apostola pronađeno i iskopano? Nad koliko njima su vršena istraživanja i za koliko njih je dokazano da su zaista bili mučeni, kamenovani, razapeti i šta već?
Eno ih rastu opet po livadama
Kako znati koji je razapeti za sta razapet?

Rimljani su razapinjali ljude ko da dele kazne za pogresno parkiranje, nije lako odrediti koje telo je koje.

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#13 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 18/04/2017 18:54

SamoVasGledam wrote:
patriot_1 wrote:=
"SamoVasGledam"]
1. dilema: Ko je i kako sastavio Toru?
Ako je Mojsije napisao gotovo sve , a Jošua Nunov završio,svejedno uvjek se za auora može smatrati Mojsije!
Konzervativni teolozi smatraju da je Mojsije autor a oni liberalniji da je netko drugi!
Postoje mnogi odlomci koji kažu da ih je pisao Mojsije, odnosno da su to njegove riječi (Izlazak 17,14; 24,4-7; Brojevi 33,1-2; Ponovljeni zakon 31,9-22). Jedan od najvažnijih dokaza da je Mojsije autor Petoknjižja jest da se sam Isus prema ovom dijelu Starog zavjeta odnosi kao „Zakonu Mojsijevom“ (Luka 24,44). Iako u Petoknjižju postoje neki stihovi koje je izgleda dodao netko drugi pored Mojsija – primjerice, Ponovljeni zakon 34,5-8, koji opisuje smrt i pokop Mojsija – većina učenjaka pripisuje Mojsiju većinu sadržaja tih knjiga. Čak i da je Jošua ili netko drugi zapravo napisao izvorne rukopise, učenje i objava su primljeni od Boga preko Mojsija, i bez obzira tko je zapravo napisao te riječi, krajnji autor je Bog, i knjige su svejedno nadahnute.
Kako onda objašnjavaš dve različite verzije nastanka svega po Tori?
Neznam?
Neznam dali itko zna točan odgovor na to pitanje,

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#14 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 18/04/2017 18:57

Dope_Man wrote:''Tko bi za lazi tripio (insert torture description here)'' nije nikakav dokaz o istinitosti necega. Ljudi trpe zbog onoga u sta vjeruju, i za sta su vezani. A to sto covjek u nesto vjeruje ne znaci da je to samo po sebi istinito. Muslimani su trpili razne muke u pocetku zbog svog vjerovanja, krscani zbog svog itd.. za svaku vjeru ima toga, kao i za razne druge ideologije. To ne znaci automatski da je ta vjera istinita, niti da je ideologija dobra, vec samo znaci da je neko nasao svoj smisao u tome i zakacio se na pricu dovoljno da bi i zivot dao za istu.
Nije poanta u tome,rečeno je bilo da je Pavao namjerno lagao!
Ovi koje si spomenuo čvrsto su vjerovali da je to istina.Pa i bombaši samoubojice misle da služe Bogu!
Dakle,nema logike da je Pavao namjerno lagao!

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#15 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 18/04/2017 19:01

SamoVasGledam wrote:
patriot_1 wrote: >Razlog je lako objašnjiv,koristio je prevod koji su većinom koristili oni kojima se obraćao!I taj prevod je Židovski,nije poganski!
To nije objašnjenje za njegovo citiranje greške u prevodu i još stavljanje samog Isusa u kontekstu te greške. Pavle je rekao da je razapeti Isus bio proklet, jer u Ponovljenim zakonima 21:23 piše da je proklet svako ko visi. Međutim u originalnom Tanahu piše nešto sasvim drugo.

Dakle Pavlova teološka učenja su pogrešna jer se baziraju na pogrešnom prevodu i izvini molim te, ali za ovo koliko god se trudio ne možeš naći logično objašnjenje, jer je očigledno da je Pavle sam sebe pokopao.
I dalje mislim da je koristio ...pazi,, jedan židovski,ne poganski prevod Tore!Poznat njegovim čitateljima!
Što je orginal?Koja Tora?Oko toga koliko znam ni židovi nisu suglasni!I orginal je prepis!
Što ono točno piše u tom tebi prihvatljivom orginalu?

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#16 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 18/04/2017 19:11

SamoVasGledam wrote:Zanimljivo je to da hrišćani govore kako je ovaj ili onaj apostol stradaoo za veru, bio mučen i žrtvovan. Ali gde su onda sva ta silna tela? Ja koliko znam uglavnom su samo nagađanja u pitanju. Koliko je tačno apostola pronađeno i iskopano? Nad koliko njima su vršena istraživanja i za koliko njih je dokazano da su zaista bili mučeni, kamenovani, razapeti i šta već?
Zašto bi ih iskopavali?Nek počivaju u miru!Nakon nekoliko stotina g. uglavnom se nema što iskopati!I kosti trunu ne samo meso!
Meni je muka kad vidim da razvlače nečije dijelove tijela,moći ili mošti kako bi vi rekli!
Tijelo je samo"prah prahu",nema nikakvu moć!To mi više priliči kultovima,šteta da su i kršćani počeli (neki) veličati i smatrati moćnim nečiji komad odjeće ili kosti,prst itd!
Moć ima njihovo djelo i riječ!To treba slijediti a ne Moći sv. Vlaha (čuvaju se u riznici katedrale sv. Marije, a relikvijari ruku i glave pripadaju među najveće dragocjenosti.)
Neki padaju na koljena pred Torinskim platnom!Meni ono ne treba,čak i da je Isusov plašt!Meni su Evanđelja dovoljna za vjeru!
Misliš li zbilja da ima tih nekoliko tijela od Apostola sačuvanih da bi mnogi koji ne vjeruju postali vjernici?Uključujući i tebe?Nebi!Garant!

User avatar
aurora313
Posts: 2172
Joined: 10/10/2010 12:47

#17 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by aurora313 » 19/04/2017 03:16

patriot_1 wrote:Dakle,nema logike da je Pavao namjerno lagao!
Biblija i logika?! Otkuda ti ta ideja?

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#18 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 19/04/2017 09:05

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Dakle,nema logike da je Pavao namjerno lagao!
Biblija i logika?! Otkuda ti ta ideja?
A što to ima logike 100 postotne?Filozofija i nauka za koje sam jedan filozof kaže da su "groblje teorija".
Logičnije je po tebi slučajni nastanak od toga da postoji netko tko je sve stvorio?
Ok,u Bibliji ima priča koje sasvim sigurno nisu utemeljene na stvarnom događaju no pisci Starog Zavjeta su imali ideju da je važna pouka a događaj je samo kostur priče i nemora biti stvaran!Npr. priča o Joni ili Jobu itd!Neke pak priče ma koliko djelovale nemoguće jesu stvarne!Ako postoji Bog onda čudo nije nemoguće!Npr, prolazak kroz Crveno More ili sve ono kad je Mojsije radio čuda pred faraonom!
U sva čuda Novog Zavjeta vjerujem,tu nema izmišljenih priča!
Vratimo se Pavlu,čovjek koji "Nas samo gleda" reče da je Pavao možda bio prevarant!To ne stoji.Njegov život to demantira!

User avatar
aurora313
Posts: 2172
Joined: 10/10/2010 12:47

#19 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by aurora313 » 19/04/2017 14:44

patriot_1 wrote:Logičnije je po tebi slučajni nastanak od toga da postoji netko tko je sve stvorio?
Pa o tome i govorim... ne logici vjernika širom svijeta.
Za tebe je sve stvorio tvoj bog.
Za Grke njihov, za Indijce njihov, za Aboridžine njihov, za Budiste na njihov način...
Gdje je tu jedinstvena logika? Naravno da je nema jer postoji samo logika tebe i tvojih istomišljenika.
Za nastanak ostalog (naučno) postoje teorije, ali niko ne tvrdi niti može da tvrdi autoritativno kako i šta je počelo ili nastalo. Pošto za to nema dokaza, logično je zaključiti da su to samo mišljenja, nagađanja, ili naučne teorije.
Eto, to je logika.

User avatar
aurora313
Posts: 2172
Joined: 10/10/2010 12:47

#20 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by aurora313 » 19/04/2017 14:46

patriot_1 wrote:U sva čuda Novog Zavjeta vjerujem,tu nema izmišljenih priča!
Jesi li se ikada uptao kako to da se danas ne događaju čuda?

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#21 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 20/04/2017 18:07

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Logičnije je po tebi slučajni nastanak od toga da postoji netko tko je sve stvorio?
Pa o tome i govorim... ne logici vjernika širom svijeta.
Za tebe je sve stvorio tvoj bog.
Za Grke njihov, za Indijce njihov, za Aboridžine njihov, za Budiste na njihov način...
Gdje je tu jedinstvena logika? Naravno da je nema jer postoji samo logika tebe i tvojih istomišljenika.
Za nastanak ostalog (naučno) postoje teorije, ali niko ne tvrdi niti može da tvrdi autoritativno kako i šta je počelo ili nastalo. Pošto za to nema dokaza, logično je zaključiti da su to samo mišljenja, nagađanja, ili naučne teorije.
Eto, to je logika.
Pa gdje je jedinstvena logika kod vas koji vjerujete u nastanak bez kreatora?

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#22 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 20/04/2017 18:08

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Logičnije je po tebi slučajni nastanak od toga da postoji netko tko je sve stvorio?
Pa o tome i govorim... ne logici vjernika širom svijeta.
Za tebe je sve stvorio tvoj bog.
Za Grke njihov, za Indijce njihov, za Aboridžine njihov, za Budiste na njihov način...
Gdje je tu jedinstvena logika? Naravno da je nema jer postoji samo logika tebe i tvojih istomišljenika.
Za nastanak ostalog (naučno) postoje teorije, ali niko ne tvrdi niti može da tvrdi autoritativno kako i šta je počelo ili nastalo. Pošto za to nema dokaza, logično je zaključiti da su to samo mišljenja, nagađanja, ili naučne teorije.
Eto, to je logika.
Pa gdje je jedinstvena logika kod vas koji vjerujete u nastanak bez kreatora?

patriot_1
Posts: 2639
Joined: 09/05/2015 20:49

#23 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by patriot_1 » 20/04/2017 18:08

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Logičnije je po tebi slučajni nastanak od toga da postoji netko tko je sve stvorio?
Pa o tome i govorim... ne logici vjernika širom svijeta.
Za tebe je sve stvorio tvoj bog.
Za Grke njihov, za Indijce njihov, za Aboridžine njihov, za Budiste na njihov način...
Gdje je tu jedinstvena logika? Naravno da je nema jer postoji samo logika tebe i tvojih istomišljenika.
Za nastanak ostalog (naučno) postoje teorije, ali niko ne tvrdi niti može da tvrdi autoritativno kako i šta je počelo ili nastalo. Pošto za to nema dokaza, logično je zaključiti da su to samo mišljenja, nagađanja, ili naučne teorije.
Eto, to je logika.
Pa gdje je jedinstvena logika kod vas koji vjerujete u nastanak bez kreatora?
Jesu li svi znanstvenici u tančine suglasni oko nastanka svemira i porjeklu vrsta?

User avatar
SamoVasGledam
Posts: 955
Joined: 24/05/2016 16:41

#24 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by SamoVasGledam » 20/04/2017 18:10

patrioto jesi li ti jahvista ili elohista?

User avatar
aurora313
Posts: 2172
Joined: 10/10/2010 12:47

#25 Re: Koliko je Biblija zaista pouzdana i istinita knjiga?

Post by aurora313 » 20/04/2017 19:40

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Logičnije je po tebi slučajni nastanak od toga da postoji netko tko je sve stvorio?
Pa o tome i govorim... ne logici vjernika širom svijeta.
Za tebe je sve stvorio tvoj bog.
Za Grke njihov, za Indijce njihov, za Aboridžine njihov, za Budiste na njihov način...
Gdje je tu jedinstvena logika? Naravno da je nema jer postoji samo logika tebe i tvojih istomišljenika.
Za nastanak ostalog (naučno) postoje teorije, ali niko ne tvrdi niti može da tvrdi autoritativno kako i šta je počelo ili nastalo. Pošto za to nema dokaza, logično je zaključiti da su to samo mišljenja, nagađanja, ili naučne teorije.
Eto, to je logika.
Pa gdje je jedinstvena logika kod vas koji vjerujete u nastanak bez kreatora?
Jesu li svi znanstvenici u tančine suglasni oko nastanka svemira i porjeklu vrsta?
Vidim da ti je trebalo tri puta kao sveto trojstvo da postaviš ovo nesuvislo pitanje oko nauke i svemira.
E sada, kada si tako promašeno postavio pitanje, pročitaj šta sam napisao o nastanku kako nauka razmišlja. Nigdje nema garant odgovora kao recimo kod tebe gdje je TVOJ bog nešto definitivno i logično. Dakle da se ne bi zamarao... Za nastanak ostalog (naučno) postoje teorije, ali niko ne tvrdi niti može da tvrdi autoritativno kako i šta je počelo ili nastalo. Pošto za to nema dokaza, logično je zaključiti da su to samo mišljenja, nagađanja, ili naučne teorije.

Još ti je nešto ostalo nejasno?

Post Reply