Koliko iskustava i uspomena covjek zapamti u zivotu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

fczeljo

Post by fczeljo »

zoka wrote:
Edit wrote: Svako od nas izgradio je vlastite filtere za informacije koje prima i sjećanja koja želi zadržati. "Broj" iskustava i uspomena koje će ostati u našem sjećanju zavise od toga, da li je njihova vrsta odgovarala našim filterima ..... :-)
Da edit to je upravo misao vodilja pisanja ove teme. ljudi su danas kukavice i boje se zivjeti zivot.
upravo tako, raja se ovde u bosni boje svega! apsolutno svega! da pitas neku jaranicu s faxa/iz skole da sjedne s tobom na kafu(na samo) izmislice neki razlog da ne ode ili ce dovesti jos dvije jaranice. nije ovo slucaj sa mnom, ili neka licna frustracija, ovo je realnost. svak se zatvara. s kim god da sjednes da porazgovaras stalno se izbjegavaju konkretne i "teze"(u normalnom svijetu nisu uopste teske) teme. samo se supljira.
ljudi se i boje i izbjegavaju zivjeti i misliti jer je.biga lakse je sjedit po citav dan i ne mislit ni na sta.
ja znam milion slucajeva(student sam ekonomije) studenata koji jos ni ne vide profesora a vec govore kako "samo oni sa stelom mogu polozit"! tek se upisu na fax i odma se mora trazit stela?! pa ima li iko m.u.d.a u ovom gradu pa da stisne pa kaze "e nek svima treba stela, ja cu ici posteno"! nervira me apsolutna pasivnost u razmisljanju.
ko sto si ti zoka sluso tog inzinjera, cuo sam i ja svog komsiju prosle godine bas u ovo vrijeme n.godine, bozica. vidi covjek sad svak sebi porucuje deda mraza kuci, pa kaze:" e to je nekad bio dozivljaj!djeca su po citavu godinu pazila sta govore i rade da mogu reci d.mrazu da su slusala". sad je totalno unisten sistem vrijednosti. sad je vaznije vidjet i slusat cecu nego d.mraza. ovaj slucaj sam licno vidio kod djece u cetvrtom, petom razredu osnovne skole!!! za to su stariji krivi.mislim da je razlog upravo ta pasivnost, sto nam je mrsko da napravimo pravi sistem u kojem ce se isplatit zivit.
treba ziviti, uciti, radit. nemoraju pare odma doci. nigdje ne dodju pare odma. trebamo gradit zivot, pa ce nam zivot dati ta lijepa iskustva i uspomene,jer "uzimat, ne davat i nije neki zanat".
digger

Post by digger »

Cowboy wrote:Bitno je uspostaviti odredjene ciljeve u zivotu, svako prema datim okolnostima. Ne moraju to biti neki ogromni ciljevi, bitno ih je imati.
zoka wrote:treba imati cilj dovoljno veliki da se za njega vrijedi boriti.
nikita wrote:Vecina ljudi ne zna tacno u sta im prodje vrijeme.
Vecina rijetko do kraja shvata sta u stvari zeli...

...Kada kroz zivot ides bez cilja, onda nema ni razloga birati put. Kada ne znas kuda ides, neces znati da si dosao na pravo mjesto.
madona wrote:...nemam nista slicno sa covjekom iz tvoje price. Njegov problem je sto nema motiv. Mi mozemo sve sto hocemo, samo kada hocemo.
Edit wrote:Svako od nas izgradio je vlastite filtere za informacije koje prima i sjećanja koja želi zadržati. "Broj" iskustava i uspomena koje će ostati u našem sjećanju zavise od toga, da li je njihova vrsta odgovarala našim filterima
Da nisam ovu temu pazljivo procitao, ne bih vjerovao da se takav grupni kvalitet razmisljanja i observacija moze naci na jednoj temi.

Ono sto stalno pokusavam da nekako "proturim" drugima je tacno to sto je gore izneseno: zivot i plan idu ruku pod ruku.

Boris Pasternak je lijepo rekao: "Covijek je rodjen da zivi a ne da se priprema da zivi."

Svi gornji citati to potvrduju. A ocito da bez plana gdje biti u buducnosti, pojedinac se nalazi kao u rijeci gdje voda tece a mi dozvoljavamo da nas nosi gdje i kako zeli.

Valja stalno isticati vaznost kreiranja mape tj. puta kako stici do prethodno svijesno zacrtanih licnih ciljeva.
zoka

Post by zoka »

Zdravo digger,

da, ovo je tema iz 2004 godine, mnogi komentatori su ovdje od 1998 kao recimo Edit, moji dragi znanci... da godinama sam se javljao na ovaj forum a jedni od mojih posljednjih postova su bili o porodicnom zivotu i onda sam otvorio svoj blog gdje pisem tako sporadicno i sam sam svoj moderator i pratim jednu temu :) i niko mi ne moze pretvoriti blog u niz priglupih izjava i chat i prepucavanje.

Inace uvijek sam se trudio da svim ljudima s kojim komuniciram prenesem to zrno mudrosti pa sad rjetki su koji me cuju... i vecinom i sami ga vec posjeduju, no sve jedno drago mi je sresti te ljude.
danas

Post by danas »

madona wrote:potpuno se slazem sa vodenjakom, i ja sam prilicno "uspjesna zena", nije stvar u tome sta smo postigli, nego u onom osjecaju praznine duboko u nama koji se usadio tu sa prvim pucnjem i nikad vise nista tu prazninu nije ispunilo. Sjecam se jednog Seje na jednom od foruma koji je to tako lijepo opisao prostim rijecima - kada sam ovde, sve ovo pripada meni, ali ja ne pripadam ovde, a kada odem u Bosnu, sve pripada meni, ali ja vise ne pripadam tamo. Tako nekako.
uh, madona... :(
madona

Post by madona »

to se i tebi steskilo, danas :( ?
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Sjećanja, to je jedino što nam ostaje u životu, na žalost i ružna su tu....ako nas ne prate u javi tu su u snovima...
el maffo

Post by el maffo »

sasvim dovoljno da bi na kraju mogo povuc crtu ispod svega
danas

Post by danas »

madona wrote:to se i tebi steskilo, danas :( ?
jes' vala... :(
Post Reply