Imam 2 komada. Hrvatsko i BiH. Ako bi se morao odreći (a siguran sam da će svanuti taj kišni dan) bio bih u velikoj nedoumici. Kako živjeti i raditi u BiH bez BiH državljanstva! Morao bih svake godine vaditi radnu dozvolu, a to donosi dosta ograničenja i neizvjesnosti. Opet, s druge strane, odricanjem od hrvatskog državljanstva izgubio bi mnoštvo privilegija (zdravstvo, putovnica, čak bi i vozačku morao mijenjati). Ne znam ni sam što bih učinio.
Uglavnom, razmišljao bih racionalno, nikako ne patriotski.
Koliko imate drzavljanstava?
- ljubav_aha
#27 Re: Koliko imate drzavljanstava?
-daleko,zar je uopste vazno gdje ces biti sahranjenadaleko wrote:Problem je u tome sto se drzavljastvo ne gubi jer ti ga niko ne oduzima. Ti ga se odrices, svojom odlukom i svojim ispunjenim obrascem i sa ti procesom postoji broj tacaka koji ce te staviti u kos sa pojmom stranac u Bosni. Dakle ja sam pokusala opisati sta sve gubim ali evo ponovicu se jos jednom :
Ako se odreknem svoga drzavljanstva:
-Prvo sebe. Tretirace me kao stranca u Bosni, dakle kao Danca, a u toj zemlji nisam stranac i ne zelim da budem. A ovamo gdje sam stranac cu da postanem kao Danac. U mojoj glavi totalne suprotnosti ali znam da je to samo moja glava ali do nje mi je puno stalo.
- Imovinska pitanja, pitanja nasljedstva, vjerujem da to nece biti nimalo lak proces, koji ce teze ici i na moju djecu jer ce i oni biti samo Danci ( pitanja oporezivanje te iste imovine nije isti ako si drzavljanin te zemlje (u kojoj imas imovinu) ili ako si samo Danac.
- Nemogucnost glasanja za vrijeme izbora u BiH.
- Jednog dana kada me nestane, ko ce mi dati pravo da mene, Dankinju, sahrane u Bosni ( ako mi je to zelja) kada ne postojim u toj zemlji kao ni u Engleskoj ili Francuskoj.
- Smeta mi da mi dijete ima samo jedno drzavljanstvo ( bice izbrisana iz knjiga rodenih u Bosni, kao Bosanka rodena u Danskoj) i to mi smeta jer dijete nije Dankinja nego Bosanka u Danskoj, kao i njena mama. Muz je Bosanac, dakle svi smo Bosanci.
Sto se tice Amerike, nisam pricala o socijalnim slucajevima, za vrijeme moje posjete pricala sam sa ljudima na radnom trzistu i zaprepastila se razlikama. Kratko i jasno. A ti sto DEBELO zaraduju su kao i uvijek velika manjina u Americi, puno je vise ovih o kojim ja pricam.
Dva sistema koja su neuporediva u svakom pogledu. Tek onda shvatim zasto stalno auta mjenjaju, zasto niko ne vozi bicikl, zasto sve u prodavnicama kupuju na veliko, zasto rade tri godine da bi nakupili dana da posjete Bosnu jednom i to kada je avion jeftiniji, zasto su zene domacice a ne na radnom trzistu, zasto moraju zaraditi za trudnicko, zasto svi rade da bi djeci koledz upisali, zasto uvijek nose novcanike kada idu u bolnicu......itd...itd.......dakle razlike su velike samo da se podvuce i naravno da smo mi u Skandinaviji puno "razmazeniji".
Pitanje je bilo koje je najbolje, moj odgovor je da nikada ne bi uzela americko pored danskog kada bi morala birati kao ni dugo razmisljala izmedu izbora izmedu te dvije zemlje.
-tvoje dijete je sigurno vec ponasanjame i zivotnim navikama vise danac/kinja,a ne bosanac i hercegovac
-imovina jevecini razlog,a ja sam mislil ja je ljubav,posto ovdje svi gnjave da rade sve iz ljubavi
-glasanje u BiH,evo vidim bas se napreduje godinama
situacija u SAD:
-molim te objasni,zasto stalno mijenjaju auta
-moja prijatejica je platila samo $500 za trudnicko,sve ostalo je pokrilo osiguranje
-tri godine rada da bi nakupili dan posjete u BiH
-ne rade svi djeci za faks,mnogi dobijaju nagrade,jedni djelomicno placaju skolovanje,a naravno ima raje koji placaju skolovanje,ali tek nakon godinu dana zavrsenog faksa
-ja sam prvi faks imala besplatan,jer mi je covjek na univerzitetu lijepo reako da izbjeglice ne moraju placati skolovanje,imala sma srecu,jer mnogi nisu tako uradili
vidis da nije tako crno
-
daleko
#28 Re: Koliko imate drzavljanstava?
Zar je uopste vazno gdje ces biti sahranjena 
Daleko: Veoma vazno. Nekima jeste,drugima nije. Ja spadam u prvu skupinu. Nisam slucajno rodena na tom podrucju gdje sam rodena i rado bi tamo ponovo u zemlju vracena bila. Zemlja je zemlja svuda oko nas, mnogi ce zakljuciti, ja spadam u grupu ljudi koji tamo gdje su od "majke zemlje" nastali, tamo bi zelila da se "majci zemlji" vrate.
-Tvoje dijete je sigurno vec ponasanjame i zivotnim navikama vise danac/kinja,a ne bosanac i hercegovac
Daleko: Moje nije.Kako da bude Dankinja? Po cemu? Hajde nam objasni kako je tvoje dijete Amerikanac? Ne znam kako da je gledam kao Dankinju, sta je to dansko u njoj nastalo od mene? Mozemo potegnuti vjecitu diskusiju gena i sredine, mozda smo obje u pravu, a mozda i nismo.
Rado bi cula sta je to americko u djeci u Americi koji poticu od bosansko-hercegovackih roditelja? Kako njima njihovi roditelji, koji su dosli kao izbjeglice, mogu ugraditi americke vrijednosti i napraviti ih Amerikancima?
-imovina jevecini razlog,a ja sam mislil ja je ljubav,posto ovdje svi gnjave da rade sve iz ljubavi
Daleko: Da se ponovim, kod mene je gubljenje SEBE najveci razlog. Ljubavi i postovanja prema SEBI. Ponovicu to rado puno puta ako ce nekom pomoci da shvati. Da odbacim sve sto jesam i da uzmem nesto sto nisam. To je moj najveci problem. Problem sebe!!!
Ne diram ja tvoju slobodu da se osjecas Amerikanka, da ti je dijete Amerikanac i da ti je svejedno gdje ces biti sahranjena. Zaista. Ja vjerujem da ima ljudi kojima te stvari ne znace puno. Ali nemoj da tvoje odluke opravdavas mojom kao FOL ljubavlji prema Bosni iz razloga koje si navela. Nadam se da mozes prihvatiti cinjenicu da se ne osjecam Dankinja, da mi dijete nije Dankinja i da zelim da me sahrane u Danskoj. Vjerujem da to nije tesko shvatiti, nakon svega.
Daleko: Ja glasam redovno, to je moja gradanska duznost. Kako je kod tebe i koliko tebi znaci ostavicu tebi na razmatranje.
situacija u SAD:

Daleko: Posjetila sam nekoliko familija za vrijeme moje posjete Americi, razbacani na istocnoj obali, Bosance u Americi. Kolektivni saobracaj se zaista nije pokazao rjesenje mojim poznanicima ( vjerovatno jer ga na njihovu zalost i nema ga gdje im treba) tako da su clanovi porodica koje sam posjetila od 4 clana, tri imala svako svoje auto. Znaci, da bi stigli svi na posao moraju imati auto.
Auto kao i svuda kosta, tako da se oni odlucuju za jeftinije modele koje se veoma brzo kvare i moraju mjenjati. Pitam glavu porodice kako on dozivljava njihova auta, kaze on "los kvalitet, svasta im nesto fali i na kraju se ne isplate popravljati vec sve iz pocetka". Kod druge porodice, slican slucaj, mali stan gdje zive a tri auta ispred njega. Zaista interesantno ali i njima valjda potrebno. Mozda je do njih, da stalno kupuju losa auto ali ja ih sve tako dozivih kao i njihova losa auta.
Pitam ih da li mozda nekada razmisljaju da zamjene auto za biciklo, ismijase me, kada sam prosetala i vidjela puteve skontah zasto me ismijase
. Nigdje staze za setanje a ne za bicikla. U Skandinaviji je biciklo prevozno sredstvo do skole, studija, posla........nema granice.
Cijena benzina je do prosle godine bila smjesna, zato svako vozi, danas vjerujem vec nova vremena dolaze u Ameriku. Kao prvo GM na putu dolje a japanska i njemacka auta nalaze svoje mjesto na tom trzistu.
Svjesna sam da je Amerika ogromna zemlja i da je mala Danska za nju samo mala, ali ipak interesantne su to razlike u nacinu zivota i njihovoj ponudi kolektivnog saobracaja, kao i drugih alternativa autima.
-moja prijatejica je platila samo $500 za trudnicko,sve ostalo je pokrilo osiguranje
Daleko: Kod Danaca je godinu dana sa djetetom ( zavisnosti od firme, kod mene 6 mjeseci sa punom platom) a ostatak od 6 mjeseci na teretu drzave sa mjesecnom podrskom sa kojom se lijepo zivi i funcionise.Poslije godinu dana, mjesto u jaslicama OBEZBJEDENO od drzave, a majka nazad na radno trziste.
nije tacno,nakon tri mijeseca rada imas dvije sedmice palcenog odmora,a mozes uzeti i 2 neplacenog odmora
Daleko: Kod Danaca svaki radnik u zemlji ima pravo na 5 sedmica ferija godisnje + 5 slobodnih dana godisnje. Placeno.
-ne rade svi djeci za faks,mnogi dobijaju nagrade,jedni djelomicno placaju skolovanje,a naravno ima raje koji placaju skolovanje,ali tek nakon godinu dana zavrsenog faksa
Daleko: U Danskoj osnovne skole dzaba, knjige dzaba. Sa punjenjem 18 godina, napustaju se roditelji, djeca odlaze u stanove da zive ( omladinski stanovi) gdje im drzava daje stipendije dovoljno da mogu placati stan i pokusati zivjeti. Vecina nade posao koji im daje slobodu da mogu priustiti luksuze putovanja i kupovanja odjece.
-ja sam prvi faks imala besplatan,jer mi je covjek na univerzitetu lijepo reako da izbjeglice ne moraju placati skolovanje,imala sma srecu,jer mnogi nisu tako uradili
Daleko: Sistem iz gimnazija se nastavlja na fakultetima, svi u DK imaju pravo na stipendiju, na slobodu izbora gdje ce zivjeti i gdje studirati. Knjige na fakultetima sami kupuju.
vidis da nije tako crno
Daleko: Nije crno ali razlike su velike
Daleko: Veoma vazno. Nekima jeste,drugima nije. Ja spadam u prvu skupinu. Nisam slucajno rodena na tom podrucju gdje sam rodena i rado bi tamo ponovo u zemlju vracena bila. Zemlja je zemlja svuda oko nas, mnogi ce zakljuciti, ja spadam u grupu ljudi koji tamo gdje su od "majke zemlje" nastali, tamo bi zelila da se "majci zemlji" vrate.
-Tvoje dijete je sigurno vec ponasanjame i zivotnim navikama vise danac/kinja,a ne bosanac i hercegovac
Daleko: Moje nije.Kako da bude Dankinja? Po cemu? Hajde nam objasni kako je tvoje dijete Amerikanac? Ne znam kako da je gledam kao Dankinju, sta je to dansko u njoj nastalo od mene? Mozemo potegnuti vjecitu diskusiju gena i sredine, mozda smo obje u pravu, a mozda i nismo.
Rado bi cula sta je to americko u djeci u Americi koji poticu od bosansko-hercegovackih roditelja? Kako njima njihovi roditelji, koji su dosli kao izbjeglice, mogu ugraditi americke vrijednosti i napraviti ih Amerikancima?
Daleko: Da se ponovim, kod mene je gubljenje SEBE najveci razlog. Ljubavi i postovanja prema SEBI. Ponovicu to rado puno puta ako ce nekom pomoci da shvati. Da odbacim sve sto jesam i da uzmem nesto sto nisam. To je moj najveci problem. Problem sebe!!!
Ne diram ja tvoju slobodu da se osjecas Amerikanka, da ti je dijete Amerikanac i da ti je svejedno gdje ces biti sahranjena. Zaista. Ja vjerujem da ima ljudi kojima te stvari ne znace puno. Ali nemoj da tvoje odluke opravdavas mojom kao FOL ljubavlji prema Bosni iz razloga koje si navela. Nadam se da mozes prihvatiti cinjenicu da se ne osjecam Dankinja, da mi dijete nije Dankinja i da zelim da me sahrane u Danskoj. Vjerujem da to nije tesko shvatiti, nakon svega.
Daleko: Ja glasam redovno, to je moja gradanska duznost. Kako je kod tebe i koliko tebi znaci ostavicu tebi na razmatranje.
situacija u SAD:
Daleko: Posjetila sam nekoliko familija za vrijeme moje posjete Americi, razbacani na istocnoj obali, Bosance u Americi. Kolektivni saobracaj se zaista nije pokazao rjesenje mojim poznanicima ( vjerovatno jer ga na njihovu zalost i nema ga gdje im treba) tako da su clanovi porodica koje sam posjetila od 4 clana, tri imala svako svoje auto. Znaci, da bi stigli svi na posao moraju imati auto.
Auto kao i svuda kosta, tako da se oni odlucuju za jeftinije modele koje se veoma brzo kvare i moraju mjenjati. Pitam glavu porodice kako on dozivljava njihova auta, kaze on "los kvalitet, svasta im nesto fali i na kraju se ne isplate popravljati vec sve iz pocetka". Kod druge porodice, slican slucaj, mali stan gdje zive a tri auta ispred njega. Zaista interesantno ali i njima valjda potrebno. Mozda je do njih, da stalno kupuju losa auto ali ja ih sve tako dozivih kao i njihova losa auta.
Pitam ih da li mozda nekada razmisljaju da zamjene auto za biciklo, ismijase me, kada sam prosetala i vidjela puteve skontah zasto me ismijase
Cijena benzina je do prosle godine bila smjesna, zato svako vozi, danas vjerujem vec nova vremena dolaze u Ameriku. Kao prvo GM na putu dolje a japanska i njemacka auta nalaze svoje mjesto na tom trzistu.
Svjesna sam da je Amerika ogromna zemlja i da je mala Danska za nju samo mala, ali ipak interesantne su to razlike u nacinu zivota i njihovoj ponudi kolektivnog saobracaja, kao i drugih alternativa autima.
Daleko: Kod Danaca je godinu dana sa djetetom ( zavisnosti od firme, kod mene 6 mjeseci sa punom platom) a ostatak od 6 mjeseci na teretu drzave sa mjesecnom podrskom sa kojom se lijepo zivi i funcionise.Poslije godinu dana, mjesto u jaslicama OBEZBJEDENO od drzave, a majka nazad na radno trziste.
Daleko: Kod Danaca svaki radnik u zemlji ima pravo na 5 sedmica ferija godisnje + 5 slobodnih dana godisnje. Placeno.
Daleko: U Danskoj osnovne skole dzaba, knjige dzaba. Sa punjenjem 18 godina, napustaju se roditelji, djeca odlaze u stanove da zive ( omladinski stanovi) gdje im drzava daje stipendije dovoljno da mogu placati stan i pokusati zivjeti. Vecina nade posao koji im daje slobodu da mogu priustiti luksuze putovanja i kupovanja odjece.
Daleko: Sistem iz gimnazija se nastavlja na fakultetima, svi u DK imaju pravo na stipendiju, na slobodu izbora gdje ce zivjeti i gdje studirati. Knjige na fakultetima sami kupuju.
vidis da nije tako crno
- ljubav_aha
#29 Re: Koliko imate drzavljanstava?
-meni je sasvm svejedno gdje ma sahrane,ja nsiam rodjena u BiH,jednostavno,meni je totlano svjedno,bitno je sot uraditi o svog zivotadaleko wrote:Zar je uopste vazno gdje ces biti sahranjena
situacija u SAD:
-molim te objasni,zasto stalno mijenjaju auta![]()
Pitam ih da li mozda nekada razmisljaju da zamjene auto za biciklo, ismijase me, kada sam prosetala i vidjela puteve skontah zasto me ismijase. Nigdje staze za setanje a ne za bicikla. U Skandinaviji je biciklo prevozno sredstvo do skole, studija, posla........nema granice.
-tri godine rada da bi nakupili dan posjete u BiHnije tacno,nakon tri mijeseca rada imas dvije sedmice palcenog odmora,a mozes uzeti i 2 neplacenog odmora
vidis da nije tako crno
-naravno podoricne vrijednosti i tradacije se prenose generacijama,ali sredina uzima i svoj danak
-ne glasam,ali pomazem kome je potrebno
-sto se tice auta,interesatno je da novija kupuju oni sto imaju dva posla,a osobe koje 5 puta cise zaradjuju kupuju sasvim solidna auta,ali auto staro 3 godine nije skupo
-u danskoj je moja komsinica/25 godina/upravo diplomirala magisterij,i nije jos uspjela naci svoj posao,a primjetila sam u svedskoj skoro svaka druga osoba studira za socijalni rad,no to me ne cudi
-znaci,svi u danskoj sa diplomom rade svoj posao,pa ko su fizikaneri u toj drzavi
-vecina raje koju znam,kaze da bi poludila sjedci u kuci sa bebom godinu dana
-kolike su prosjecne plate u danskoj
-zdrastveno osiguranje,licno nisma imala negativnih iskustava,ali sam u svedskoj,prilikom posjete,bial svjedok price raje,koaj ide u BiH banje na lijecenje,jer cekaju duze od godinu dana,i sve se jaaako duuugo ceka,a ovjde se vrlo brzo realizuje,a oso bekoje nemaju novca idu na operacijena univerzitetske bolnice,i ako dokazu da imaju malu godisnju zaradu,ne morjau platiti nista,radila sma takvu papirologiju par puta,raja pala u nesvijset,treba smao znati kako radi sistem
hvala
- Irm@
#30 Re: Koliko imate drzavljanstava?
nazalost samo jedno...
voljela bih da zivimo u drzavi cija vlast brine o građanima zbog kojih i postoji pa da se ponosim tim 1 drzavljanstvom...
ovako meni je drago sto sam Sarajka...ali bih rado da imam nekog pradjeda Hrvata pa da danas odlucim da cu skoknuti do prijateljice u Rim i sutra odem...a ne da camim pred konzulatom od sabaha
voljela bih da zivimo u drzavi cija vlast brine o građanima zbog kojih i postoji pa da se ponosim tim 1 drzavljanstvom...
ovako meni je drago sto sam Sarajka...ali bih rado da imam nekog pradjeda Hrvata pa da danas odlucim da cu skoknuti do prijateljice u Rim i sutra odem...a ne da camim pred konzulatom od sabaha
- lys
#31 Re: Koliko imate drzavljanstava?
Imam 2 drzavljanstva, i boravak / rad u trecoj zemlji.
Bosanski pasos sam vadila samo jednom, kad su na njemu jos bili ljiljani. I ovaj francuski moram da obnavljam svakih 18 mjeseci jer se popuni vizama, sta bih tek bilo sa bosanskim - cak ne znam ni gdje mi je najbliza BH ambasada.
A covjek je ono kakvim se osjeca, a ne ono sto mu na pasosu pise - meni je licno najblizi bio bas taj pasos sa ljiljanima...
Bosanski pasos sam vadila samo jednom, kad su na njemu jos bili ljiljani. I ovaj francuski moram da obnavljam svakih 18 mjeseci jer se popuni vizama, sta bih tek bilo sa bosanskim - cak ne znam ni gdje mi je najbliza BH ambasada.
A covjek je ono kakvim se osjeca, a ne ono sto mu na pasosu pise - meni je licno najblizi bio bas taj pasos sa ljiljanima...
-
rika
#32 Re: Koliko imate drzavljanstava?
Ja sam trenutno na 3 drzhavljanstva (2 stekao rodjenjem a trece imigracijom) i da malo poradim mogao bi se popeti i na broj 4
samo ne znam sta bi od toga..
Zhivim u Sarajevu po Evropi hodam sa osobnom kartom a za putovanja recimo na Bliski Istok koristim onaj pasos koji nema izraelskih stembilja u sebi
Ali samo da spomenem cinjenicu "za ibreta",zhena koja mi je iznajmiljivanja stan za vrijeme studija je zaista imala 5 drzhavljanstava:
A,CH,GB,Canada i Chile..
Rodjenjem imala 2 ostalo sve izganjala kako se seljakala
Zhivim u Sarajevu po Evropi hodam sa osobnom kartom a za putovanja recimo na Bliski Istok koristim onaj pasos koji nema izraelskih stembilja u sebi
Ali samo da spomenem cinjenicu "za ibreta",zhena koja mi je iznajmiljivanja stan za vrijeme studija je zaista imala 5 drzhavljanstava:
A,CH,GB,Canada i Chile..
Rodjenjem imala 2 ostalo sve izganjala kako se seljakala