Koliko ima dzamija u SA?
- ultima_palabra
#226 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Dobro si sve rekao, ali IZ se dobrim dijelom finansira iz budžeta.
- Drvosjeca iz Dejcica
#227 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Daj nam neki zvaničan podatak, "dobrim dijelom" je vrlo proizvoljno, ofrlje rekao bih. Svaka vjerska zajednica u BiH ima potporu države/entiteta ali se od toga ne finansiraju bogomolje (džamije).ultima_palabra wrote:Dobro si sve rekao, ali IZ se dobrim dijelom finansira iz budžeta.
- ultima_palabra
#228 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Mislim da je bilo oko 25 miliona sa svih nivoa vlasti, nešto mi je ostao u glavi taj podatak. Zanimljivo je da Šumska puno manje izdvaja za vjerske zajednice nego Federacija sa kantonima.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Daj nam neki zvaničan podatak, "dobrim dijelom" je vrlo proizvoljno, ofrlje rekao bih. Svaka vjerska zajednica u BiH ima potporu države/entiteta ali se od toga ne finansiraju bogomolje (džamije).ultima_palabra wrote:Dobro si sve rekao, ali IZ se dobrim dijelom finansira iz budžeta.
-
m_l
#229 Re: Koliko ima dzamija u SA?
...na 7. str. je bilo rijeci o tome.

Ko te naljuti pa nakon mjesec dana ponovo aktiviras temu?JThomas wrote:znači jedno hiljadu puta više nego što ima pravih vjernika?![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#230 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Srž problema.m_l wrote:Upravo se tako vecina dzamija i odrzava, a sve na dobrovoljnoj osnovi, znaci nema prisile, a ipak se velika sredstva skupe i za odrzavanje dzamija i za humanitarnu pomoc ugrozenim...nasa wrote:Hajd ne lupetajte, da se politicara samo pita ne bi nasli sredstva ni za kokosinjac...To sto vi ignorisete da se ogromna sredstva skupe od samih vjernika ne znam ni kako bih okarakterisala...Evo u mojoj maloj, znaci mahalskoj dzamiji su skupili prije dvije godine 15 hiljada I jos 40 u drugim dzamijama da kupe dodatne prostorije...
Ne treba uopce da nas brine sta bilo koji ateista misli o ovome. Dzamija ce biti onoliko koliko bude potrebe za njima.
Ateisti su građani drugog reda i njih se ne pita za mišljenje. Šta bi bilo da postoji reciprocitet, pa da se izgrađuju objekti u kojima bi se promicao ateizam. Pa imali bismo "Sarajevsko ljeto" da parafraziram jednog "uglednog" klerofasistu.
Izgradnja dzamija u smislu donacije para nas se ne tice. Bujrum uzmite pare i gradite ih na svom privatnom vlasnistvu. Ali kada je gradite na gradskom zemljistu, za cije odrzavanje smo svi placali poreze, a neko to dodijeli da se izgradi dzamija/crkva, e onda iimamo problem i onda se mora uvazavati misljenje svih, pa i, cuda li velikoga, ateista. Jer ne sjecam se da igdje pise da su vjernici jednakiji od ostalih.
- apsidejzi
#231 Re: Koliko ima dzamija u SA?
A zar vi ateisti niste slobodni strijelci bez ideologije bez institucija bez organizacije i objekata?
Dajye se odlucite vise na koj stolici da sjedite.
-
Bujrum majstore
#232 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Naravno al to nije poenta.apsidejzi wrote:A zar vi ateisti niste slobodni strijelci bez ideologije bez institucija bez organizacije i objekata?
Zamisli da ja stavim banner preko citave Titove ili Ferhadije "Nema Boga"?
To je poenta.
-
broj dva
#233 Re: Koliko ima dzamija u SA?
---------_BataZiv_0809 wrote:Srž problema.m_l wrote:Upravo se tako vecina dzamija i odrzava, a sve na dobrovoljnoj osnovi, znaci nema prisile, a ipak se velika sredstva skupe i za odrzavanje dzamija i za humanitarnu pomoc ugrozenim...nasa wrote:Hajd ne lupetajte, da se politicara samo pita ne bi nasli sredstva ni za kokosinjac...To sto vi ignorisete da se ogromna sredstva skupe od samih vjernika ne znam ni kako bih okarakterisala...Evo u mojoj maloj, znaci mahalskoj dzamiji su skupili prije dvije godine 15 hiljada I jos 40 u drugim dzamijama da kupe dodatne prostorije...
Ne treba uopce da nas brine sta bilo koji ateista misli o ovome. Dzamija ce biti onoliko koliko bude potrebe za njima.
Ateisti su građani drugog reda i njih se ne pita za mišljenje. Šta bi bilo da postoji reciprocitet, pa da se izgrađuju objekti u kojima bi se promicao ateizam. Pa imali bismo "Sarajevsko ljeto" da parafraziram jednog "uglednog" klerofasistu.
Izgradnja dzamija u smislu donacije para nas se ne tice. Bujrum uzmite pare i gradite ih na svom privatnom vlasnistvu. Ali kada je gradite na gradskom zemljistu, za cije odrzavanje smo svi placali poreze, a neko to dodijeli da se izgradi dzamija/crkva, e onda iimamo problem i onda se mora uvazavati misljenje svih, pa i, cuda li velikoga, ateista. Jer ne sjecam se da igdje pise da su vjernici jednakiji od ostalih.
Vise puta mi je palo na pamet kako bi to kod nas proslo, recimo neka organizacija da se zove "Drustvo za borbu protiv religije" ili "Organizacija za sirenje ateizma" ili nesto slicno.
Mislim da bi bilo ako ne mrtvi onda sigurno razbijeni glava...
- alanx
#234 Re: Koliko ima dzamija u SA?
To smo i gledali to na tv-u skoro 50 godina, a i svakodnevno zivili. Ne samo to, vec i psovanje i ponizavanje svetinja. Ugenjtavanje vjernika, rusenje starih bogomolja, izgradnji parkova na mezarjima. Sve smo to gledali. Nismo morali zamisljati. To su i u Srebrenici i Visegradu ljudi intenzivno zivili. I nimalo im nije na kraju pomoglo da ih spasi od krvoprolica.Bujrum majstore wrote:Naravno al to nije poenta.apsidejzi wrote:A zar vi ateisti niste slobodni strijelci bez ideologije bez institucija bez organizacije i objekata?
To je poenta.
-
Bujrum majstore
#235 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Odgovor na tvoje pitanje moram dati na brutalan nacin...religija je pomogla da dodje do krvoprolica.alanx wrote:To smo i gledali to na tv-u skoro 50 godina, a i svakodnevno zivili. Ne samo to, vec i psovanje i ponizavanje svetinja. Ugenjtavanje vjernika, rusenje starih bogomolja, izgradnji parkova na mezarjima. Sve smo to gledali. Nismo morali zamisljati. To su i u Srebrenici i Visegradu ljudi intenzivno zivili. I nimalo im nije na kraju pomoglo da ih spasi od krvoprolica.Bujrum majstore wrote:Naravno al to nije poenta.apsidejzi wrote:A zar vi ateisti niste slobodni strijelci bez ideologije bez institucija bez organizacije i objekata?
To je poenta.
Kapitalizam je uzrok al religija je pomogla, ko to ne vidi nek' spava kao do sad....
A tih 50 godina o kojima pricas, il se nisi ni rodio tad il si ih proveo u drugoj galaksiji.
-
Bujrum majstore
#236 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Tacno ne znam sta je opasnije u Bosni, biti gay ili ateista, dobro si...broj dva wrote: -Vise puta mi je palo na pamet kako bi to kod nas proslo, recimo neka organizacija da se zove "Drustvo za borbu protiv religije" ili "Organizacija za sirenje ateizma" ili nesto slicno.
-
iceman2010
#237 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ma strasno tesko biti ateista. Pogotov petkom i subotom navece.Bujrum majstore wrote:Tacno ne znam sta je opasnije u Bosni, biti gay ili ateista, dobro si...broj dva wrote: -Vise puta mi je palo na pamet kako bi to kod nas proslo, recimo neka organizacija da se zove "Drustvo za borbu protiv religije" ili "Organizacija za sirenje ateizma" ili nesto slicno.
- animals
#238 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Svaki slobodan metar povrsine se treba iskoristiti, da se sagradi sve jedna do druge..
nek se ima, potreba je to nasusna..
nek se ima, potreba je to nasusna..
-
iceman2010
#239 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ateista po definiciji nije antiteista. Po definiciji bi njega trebalo da zaboli nesto za religije i da se na to uopste ne osvrce. Pravi ateista nema potrebu da svaki dan to ponavlja i stavlja ljudima doznanja. Ako, pak covjek ima potrebu borbe protiv dzamija i vjere u globalu onda to vec prerasta u ideologiju. Onda bi to trebalo promovisati, reklamirati, grupisati se u neke organizacije......
- Stoner
#240 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Wow, kako glup komentar. Ateista ne treba biti antiteista sve dok mu ne sagrade džamiju pored magistrale i pred haustor kao onu na Stupu i sve dok mu kalife iz IS-a ne pokucaju na vrata .iceman2010 wrote:Ateista po definiciji nije antiteista. Po definiciji bi njega trebalo da zaboli nesto za religije i da se na to uopste ne osvrce. Pravi ateista nema potrebu da svaki dan to ponavlja i stavlja ljudima doznanja. Ako, pak covjek ima potrebu borbe protiv dzamija i vjere u globalu onda to vec prerasta u ideologiju. Onda bi to trebalo promovisati, reklamirati, grupisati se u neke organizacije......
To što je neko ateista ne znači da će gurnuti glavu u pijesak i praviti se da nema radikalnih i glupih vjernika u društvu.
-
iceman2010
#241 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Malo lakse sa cascenjem. Vrijedjanje drugih forumasa je kaznjivo. A sto ti smeta dzamija? Sto ti ne smeta neki parking, neki trzni centar, neka kafana, neki stadion? Sta te bolan briga? Niste mi jasni nikako! Napravili mi sebi. Sto to tebe tangira? A spominjanje IS se vec moze okarakterisati kako si ti uradio sa mojim komentarom. IS ima veze sa ovom pricom kao i proizvodnja krompira u Juznoj Americi. Blize bi bilo kada bih ja npr. povezao agresiju, rusenje dzamija, ubijanje muslimana, genocid i tvoju mrznju prema dzamijama, a onda, preko toga i prema svemu sto ima veze sa njima.Stoner wrote:Wow, kako glup komentar. Ateista ne treba biti antiteista sve dok mu ne sagrade džamiju pored magistrale i pred haustor kao onu na Stupu i sve dok mu kalife iz IS-a ne pokucaju na vrata .iceman2010 wrote:Ateista po definiciji nije antiteista. Po definiciji bi njega trebalo da zaboli nesto za religije i da se na to uopste ne osvrce. Pravi ateista nema potrebu da svaki dan to ponavlja i stavlja ljudima doznanja. Ako, pak covjek ima potrebu borbe protiv dzamija i vjere u globalu onda to vec prerasta u ideologiju. Onda bi to trebalo promovisati, reklamirati, grupisati se u neke organizacije......
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#242 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Richard Dawkins je orgazivao u Britaniji akciju oglasavanja ateistickih poruka na bilboardima, na gradskim autobusima i slicnim javnim mjestima. Odgovor crkve je bio brutalan i histerican.
Vjerujem da bi ovdje bilo slicno. Kad je gradit bogomolju, onda *ebo ateiste, sta se mjesaju kad je donacija u pitanju.
Sta bi bilo da neka ateisticka organizacija donira pare za reklamnu kampanju poput Dawkinsove, pa da vidimo natpise, sto neko rece, u Vasi Miskinu ili Titovoj. Odmah bi krenula prica o zloupotrebi javnih povrsina.
A kada se mimo procedura gradsko igraliste ili zelena povrsina dodijeli dzamiji7crkvi, onda je to okej, jer Arapi7Rusi (ko vec) su dali pare, ko smo mi da nam smeta
Vjerujem da bi ovdje bilo slicno. Kad je gradit bogomolju, onda *ebo ateiste, sta se mjesaju kad je donacija u pitanju.
Sta bi bilo da neka ateisticka organizacija donira pare za reklamnu kampanju poput Dawkinsove, pa da vidimo natpise, sto neko rece, u Vasi Miskinu ili Titovoj. Odmah bi krenula prica o zloupotrebi javnih povrsina.
A kada se mimo procedura gradsko igraliste ili zelena povrsina dodijeli dzamiji7crkvi, onda je to okej, jer Arapi7Rusi (ko vec) su dali pare, ko smo mi da nam smeta
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#243 Re: Koliko ima dzamija u SA?
iceman2010 wrote:Malo lakse sa cascenjem. Vrijedjanje drugih forumasa je kaznjivo. A sto ti smeta dzamija? Sto ti ne smeta neki parking, neki trzni centar, neka kafana, neki stadion? Sta te bolan briga? Niste mi jasni nikako! Napravili mi sebi. Sto to tebe tangira? A spominjanje IS se vec moze okarakterisati kako si ti uradio sa mojim komentarom. IS ima veze sa ovom pricom kao i proizvodnja krompira u Juznoj Americi. Blize bi bilo kada bih ja npr. povezao agresiju, rusenje dzamija, ubijanje muslimana, genocid i tvoju mrznju prema dzamijama, a onda, preko toga i prema svemu sto ima veze sa njima.Stoner wrote:Wow, kako glup komentar. Ateista ne treba biti antiteista sve dok mu ne sagrade džamiju pored magistrale i pred haustor kao onu na Stupu i sve dok mu kalife iz IS-a ne pokucaju na vrata .iceman2010 wrote:Ateista po definiciji nije antiteista. Po definiciji bi njega trebalo da zaboli nesto za religije i da se na to uopste ne osvrce. Pravi ateista nema potrebu da svaki dan to ponavlja i stavlja ljudima doznanja. Ako, pak covjek ima potrebu borbe protiv dzamija i vjere u globalu onda to vec prerasta u ideologiju. Onda bi to trebalo promovisati, reklamirati, grupisati se u neke organizacije......
Parking po prirodi stvari moze koristiti svako (doduse treba mu auto
U dzamiji se podmiruju potrebe odredjenog kruga ljudi i apsolutno nisu u istoj ravni sa objektima od javnog interesa.
Napravite vi sebi, niko vam ne brani, ali na svojoj babovini! Kad uzurpirate javnu povrsinu, onda nas jeste briga. Toliko.
-
m_l
#244 Re: Koliko ima dzamija u SA?
A ko ovdje zagovara gradnju dzamija bez urbanisticke saglasnosti?
- relativno84
#245 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Sta ce nam parking kad imamo trotoare_BataZiv_0809 wrote:Parking po prirodi stvari moze koristiti svako (doduse treba mu auto), trzni centar isto tako, kao i kafana i stadion. Na parkingu, u trznom centru i slicnim objektima se podmiruju potrebe koje su zajednicke svim ljudima.
U dzamiji se podmiruju potrebe odredjenog kruga ljudi i apsolutno nisu u istoj ravni sa objektima od javnog interesa.
Napravite vi sebi, niko vam ne brani, ali na svojoj babovini! Kad uzurpirate javnu povrsinu, onda nas jeste briga. Toliko.
U kafane ide odredjena grupa ljudi
Na stadione ide jos manje ljudi nego u kafane
U trzne centre ide ko ima pare da sta kupi, mada sad vise sluze za razgledanje
U dzamiju ide odredjena grupa istina, ali mogu i svi ostali, bar nista ne kosta
A sto se tice javnih povrsina, kako se plati zemlja za kafanu, trzni centar tako se plati i za dzamiju.
Mozda se lik s tvog avatara slaze sa tvojim misljenjem al sreca nema takvih puno u Sarajevu
-
iceman2010
#246 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ako ne vozim auto parking mi ne treba. Parking je napravljen na javnoj povrsini. Koristi ga samo odredjen broj ljudi._BataZiv_0809 wrote:
Parking po prirodi stvari moze koristiti svako (doduse treba mu auto), trzni centar isto tako, kao i kafana i stadion. Na parkingu, u trznom centru i slicnim objektima se podmiruju potrebe koje su zajednicke svim ljudima.
Za odredjene tipove ugostiteljski objekata vazi isto.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#247 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Jest eto sve ide, sto bi Nedzad Brankovic rekao po zakonu. Ne gradi se nista mimo urbanistickog plana i bez dozvola. Ljudi ba sta vam je, znate li gdje zivite?
Koji inzinjer u normalnim uslovima bi potpisao gradnju dzamije na Stupu ili Ciglanama npr? Znate li vi koliko kostaju dozvole da se npr. digne sprat kuce? Plus koliko korumpiranih budzetlija moras podmazat? Vjerovatno nemate pojma. Ja sam to na svojoj kozi osjetio. I onda znajuci sve to, preko noci vidite ogradjeno djecije igraliste i saznate da ce vam se pod prozorom graditi bogomolja. Jel vas iko pitao? Nije. Najrecentniji takav slucaj je u Zenici, sa dzamijom pokraj Socijalnog. I onda mi kazu pa sve je islo po proceduri. Pa kako neko za dan dobije dozvolu da gradi bogomolju na javnoj povrsini, a nekome trebaju mjeseci i hiljade maraka da digne sprat kuce? O tome pricamo.
Relativno84-bezveze stvari izvlacis iz konteksta. Nije poenta u (ne)placanju. Ali tako se ponasa svako ko nema odgovor.
Koji inzinjer u normalnim uslovima bi potpisao gradnju dzamije na Stupu ili Ciglanama npr? Znate li vi koliko kostaju dozvole da se npr. digne sprat kuce? Plus koliko korumpiranih budzetlija moras podmazat? Vjerovatno nemate pojma. Ja sam to na svojoj kozi osjetio. I onda znajuci sve to, preko noci vidite ogradjeno djecije igraliste i saznate da ce vam se pod prozorom graditi bogomolja. Jel vas iko pitao? Nije. Najrecentniji takav slucaj je u Zenici, sa dzamijom pokraj Socijalnog. I onda mi kazu pa sve je islo po proceduri. Pa kako neko za dan dobije dozvolu da gradi bogomolju na javnoj povrsini, a nekome trebaju mjeseci i hiljade maraka da digne sprat kuce? O tome pricamo.
Relativno84-bezveze stvari izvlacis iz konteksta. Nije poenta u (ne)placanju. Ali tako se ponasa svako ko nema odgovor.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#248 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Ne treba tebi, ali vecini treba. Voznja automobilom je vecini zivotna potreba. Kada bi se tako gledalo, kako ti gledas, onda Sarajevu ne bi trebao aerodrom npriceman2010 wrote:Ako ne vozim auto parking mi ne treba. Parking je napravljen na javnoj povrsini. Koristi ga samo odredjen broj ljudi._BataZiv_0809 wrote:
Parking po prirodi stvari moze koristiti svako (doduse treba mu auto), trzni centar isto tako, kao i kafana i stadion. Na parkingu, u trznom centru i slicnim objektima se podmiruju potrebe koje su zajednicke svim ljudima.
Napravite vi sebi, niko vam ne brani, ali na svojoj babovini! Kad uzurpirate javnu povrsinu, onda nas jeste briga. Toliko.![]()
![]()
![]()
Za odredjene tipove ugostiteljski objekata vazi isto.
-
iceman2010
#249 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Mislis na neki transparen tipa: "Nema Boga!"?_BataZiv_0809 wrote:Richard Dawkins je orgazivao u Britaniji akciju oglasavanja ateistickih poruka na bilboardima, na gradskim autobusima i slicnim javnim mjestima. Odgovor crkve je bio brutalan i histerican.
Sta bi bilo da neka ateisticka organizacija donira pare za reklamnu kampanju poput Dawkinsove, pa da vidimo natpise, sto neko rece, u Vasi Miskinu ili Titovoj. Odmah bi krenula prica o zloupotrebi javnih povrsina.![]()
Probaj staviti nesto kao: "Bosnjaci ne postoje" ili mozes na stadion Grbavica: "Sarajevo sampion" ili na stadio Kosevo (bolji primjer posto je gradski): "Zeljo sampion".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#250 Re: Koliko ima dzamija u SA?
Pa u tome i jest problem, a super si ga detektovao. Odnos vjernika kao vecine prema ateistima kao manjini jeste takav netolerantan i ignorantski.