Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Rasprave o vjerskim temama.
Borg-Resistence is FUTILE

#1 Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima širom svijeta?
Koliko znate o "tajnoj crkvi" (Underground Church) u svijetu?

Poznaje te li priče i imate li kave informacije o tome?

Želja mi je da zajedno malo razgovaramo o tome, jer čini mi se da ljudi, generalno gledajući znaju jako malo o tome.
Nije mi želja da nekog provociram, ili da umnjim ili na bilo koji način diminiram dešavanja ili lična iskustva iz proteklog rata.
I sam kao prognanik znam da su se grozne stvari dešavale od strane grupe ljudi unutar Krščanstva, koji su za sebe tvrdili da brane Svetu zemlju, te da je to " u ime Krščanstva."

Ne želim da se poistovijetim na bilo koji način sa tim ljudima.

Cilj mi je samo da pružim informacije, i da razgovaramo.
Bosanac sa dna kace

#2 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Bosanac sa dna kace »

kolaju price o nekih 10-50 miliona krscana u Kini organizovanih u ''kuca-crkve'' kako ih vlada ne bi kontrolisala....

#3 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Mislim da ih ima i više.
Posebno u srednje razvijenim dijellovima. Ali je tamo i progon veći, do je vjerovatno največi u ruralnom djelu.

Evo nešto što možda niste znali.
http://www.prisoneralert.com/qry/vp_min ... 1166999555

Neki od njih su u zatvoru još od 2001 godine.
Za ove se zna.
Mutazilah

#4 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Mutazilah »

Obicna propaganda katolicke crkve. Ukoliko ne postoje vjernici koji zele biti clan crkve onda iste moramo traziti "skrivene" po kineskim zabitima.

Mislim da se cijela prica uvelicava i kada se sagleda ko iste siri jasno koji se motivi iza toga kriju.
patrius

#5 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by patrius »

Ja,nazalost,nista... :(

#6 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Mutazilah wrote:Obicna propaganda katolicke crkve. Ukoliko ne postoje vjernici koji zele biti clan crkve onda iste moramo traziti "skrivene" po kineskim zabitima.

Mislim da se cijela prica uvelicava i kada se sagleda ko iste siri jasno koji se motivi iza toga kriju.
Hočeš da kažeš da ljudi namjerno fabrikuju priče o zatvarnju Krščana u zatvore, i slične stvari?
Žašto bi to neko radio?
mercur

#7 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by mercur »

a možeš li nam objasniti zašto njih u Kini neko proganja

ti veliš vlast

pa zar je to dotle došlo da se ne smije slobodno ispovijedati vjera

zašto? kakva su oni prijetnja kineskoj vlasti? :zoka:

#8 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

mercur wrote:a možeš li nam objasniti zašto njih u Kini neko proganja

ti veliš vlast

pa zar je to dotle došlo da se ne smije slobodno ispovijedati vjera

zašto? kakva su oni prijetnja kineskoj vlasti? :zoka:
Da.
U kini ima jako puno Krščana.
U kini ima "zvanična" Kineska crkva koja je pod kontrolom Vlade.
Vlada odeđuje ko može a ko ne biti Pastor, Svećenik, šta se smije a šta se ne smije propovijedati i sl.
Pred samu Olimpijadu, ne znam koliko ste pratili, bilo je poziva na bojkot od nekih zemalja upravo iz tog razloga, kršenja elementarnih ljudskih prava.
Mnogi su Krščani zatvarani i zatvaraju se jer žele slobodu da biraju između svega toga.

Za stotine hiljada koji su tokom mnogih godina bili zatvarani i mučeni, nikada se nije saznalo.

Nešto što sam našao:
China – 18 Christian House Church Leaders and Members Arrested - Posted May 5, 2009
http://www.persecution.com/topStory_hou ... rests.html -
(google provjera - http://www.google.com/search?q=church+i ... =firefox-a)

No Kina nije jedina, po nekim procjenama Sjeverna Koreja je još gora.
Takozvani "Radni kampovi" su uglavnom za "političke" zatvorenike, što je u stvari samo paravan za Krščane.
Evo primjer: Kapitalni zločin je - posjedovanje Biblije. Koja se smatra anti-vladinom propagandom.
Propovijedanje je poziv na ustanak protiv vlade, i sl.
Mnogi se odluče da prebjegnu u Južnu K. - uz pomoć tamošnjih Crkvi i misionara.
Pa tako i stižu te priče.
Put im je pravi pakao, đungla, kanali, splavovi i šta sve ne, samo da izađu i pobjegnu odatle.
Mnogi među njima su vojnici koji su dezertirali i nemaju kuda nego u pokušaj da se domognu slobode, jer im u protivnom slijedi smrt.

http://www.uscirf.gov/index.php?option= ... 6&Itemid=1 - pronađi sjev. Koreju o otvoriti će se PDF.
Tekst je prilično dobar, i ima dosta informacija, a tu imaš i Kinu.

Evo mali update za Kinu
May 6, 2009
Tiananmen Square Leaders Issue Declaration of Repentance and Reconciliation on 20th Anniversary
http://www.persecutionblog.com/2009/05/ ... rsary.html
almin-78

#9 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by almin-78 »

Sve je to propanda kao sto neko rece,kineska vlast postuje vjeru sve dok vjera ne krene u politiku..kada to ucini onda su uzasni.U Kini ima oko 150-200 miliona muslimana,,imaju sva vjerska prava...cak za njih ne vazi pravilo "jedan par jedno dijete" i imaju pravo da se sahranjuju u zemlju za razliku od drugih koji se moraju kremirati.Islam se postuje osim u dijelovima kao sto je Xinjang gdje muslimani pokusavaju dobiti autonomiju-tu je vec politika umjesana i prema tamosnjim muslimana su vlasti rigorozni

Ko je bio u Kini zna da u vecim gradovima postoje cak "muslimanski cetvrti",gdje se moze naci samo halal hrana,

ovo o krscanima je zato cista propaganda,,zapad pokusava docepati se Kine preko krscanstva,i to nece moci..zbog toga su kinesi osnovali svoju crkvu i svi iskreni krscani pripadaju njoj,i imaju sve slobode

sve ovo mi je ispricao jedan kinez musliman
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by dr.gog »

Bolan, de pogledaj malo najosnovnije stvari iz istorije religija :roll: ...kakva osvajanja, kakva kineska crkva, šta je primjetio kineski musliman?.Jeli primjetio i odnos tamošnjih prema svojoj zajednici, prije onog prema kršćanima?

Ono o čemu ti pričaš je napravio sumanuti Kim Il Jong u Sj.Koreji prije par godina, osnivajući sjevernokorejsku pravoslavnu crkvu, fasciniran prvi put viđenim odorama, i ritualima njemu potpuno nerazumljivih liturgija.Naredbom je poslao dvadeset članova partije na teologiju u Moskvu i naredio šivenje odora na kojima će se nositi oznaka sa njegovim imenom.

Glede Kine, stvari su se zbivale mnogo ranije, ali to je sasvim zasebna tema.

Za početak bih dodao da u svim bizarnim sistemima, nalik ovim mutantima komunizma , vlada strašna represija nad bilo kojim sisitemom vjerovanja koji prethodno ne prođe službeno određene institucije i njihove cenzore za ideologiju.
Radi se o filozofiji "sumnjivih lica", a ,uprošteno rečeno, za Kinu, problem je katoličke crkve taj što je glavni kardinal cijelo vrijeme odbijao naredbu KP Kine da se crkva ima pravno podrediti odgovarajućem ministarstvu, a ne Vatikanu, što bi dovelo do toga da svećenike postavljaju lokalni šefovi državnih sigurnosnih službi.To je zvanična začkoljica, i tek je nedavno, na pritisak brojnih diplomata i korumpiranjima trulih institucija kardinalu dopušteno djelovanje.

Povod tim sukobima su javna kritikovanja svećenika zbog teških socijalnih problema, te urbicida i genocida koje je vlada Kine vršila decenijama u pripremama za privredne zahvate( radovi na skretanju rijeke Jang ce i prisilno preseljavanje miliona ljudi).
Sam katolicizam i njegova teologija, koji su također u biti totalitarni, u takvom sistemu su neprijatelj par exellance zbog propovjedanja poslušnosti Papi.Teološki gledano, Partija se negativno odredila spram učenja o primarnoj pokornosti Isusovom učenju.Također, u zatvorima se nalazi i mnogo propovjednika koji su uzeli u zaštitu kineske muslimane Ujgure koje je kineska tajna policija optužila da rade na podrivanju sistema, zato jer insistiraju na kulturnoj autonomiji i osnovnim vjerskim pravima.

Mislim da je nonsens trpati priču o klasičnom lovu na vještice u koš sa naglabanjima tipa " zavjere i nek komšiji crkne krava"ili "zna se zašto i šta STOJI iza toga"..Tamo gdje je represija, ljudi svih vjera pomažu jedni drugima, pritisnuti istim tegobama, dok se u tzv.slobodnom svijetu odvijaju opskurne rasprave tipa ko je zaista progonjen a ko nije...

Progone se ljudi koji vjeruju u Boga, rekoh ljudi, a da li su i jesu li kršćani , i da li su ti kršćani katoličke denominacije nema veze sa zdravom pameti.

#11 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Mislim da je suvišno izjavljivati da se neko igra imenima i prezimenima ljudi, čisto propagande radi, na jedan takav način.
Posebno kada uzmemo u obzir su neki od njih zaista i oslobođeni zbog intervencije šire svjetske javnosti.

Hamid Pourmand
Image
Photo courtesy Compass Direct

Arrested: September 2004
Days Imprisoned: 1707

RELEASED

Pastor Hamid Pourmand, a former Iranian army colonel, was arrested when security police raided a church conference of more than 80 church leaders that he was attending. He had become a Christian about 25 years ago. During his military career, his superiors had acknowledged that he was a Christian and he had even been excused from observing the Muslim month of fasting. However, it is illegal for a non-Muslim to serve as a military officer; and on February 17, 2005, a Tehran military court sentenced Hamid to three years in jail and ordered his transfer to Evin Prison. Found guilty on charges of deceiving the Iranian armed forces, his sentence automatically discharges him from the army, cuts off his regular income, and eliminates his military pension. His wife and two teenage children were forced to leave their military housing.

In addition, he was charged with apostasy from Islam and proselytizing Muslims to Christianity. Both charges are punishable by death. Because news of his appearance before an Islamic Shariah court in Tehran leaked out to the international press he was taken by armored car to Bandar-i Bushehr to stand trail. On May 28th an Islamic judge acquitted pastor Pourmand of these charges. According to Compass Direct, the judge reportedly stated “I don’t know who you are, but the rest-of-the-world does,” a clear reference to the international attention that this case has attracted.

Prevod: Pastor Hamid Pourmand, bivši Iranski poručnik, je uhapšen kada su snage sigurnosti izvršile raciju jedne Crkvene konferencije u kojoj je učestvovalo više od 80 Crkvenih vođa. On je postao krščanin prije 25 godina. Tokom svoje vojne karijere, njegovi nadređeni su prihvatili da je on Krščanin te je on čak bio oslobođen posta u vrijeme kadas su to Muslimani obilježavali. Mada, nelegalno je da ne-Musliman služi kao vojni oficir; i 17og Februara, 2005e, Teheranski Vojni sud je osudio Hamida na tri godine zatvora i naredio njegovo prebacivanje u Evin Zatvor. Proglašen krivim po optužbama za prevaru Iranskih oružanih snaga, automatski je po osudi otpušten iz vojne službe, prestalo se sa njegovom redovnom platom, i eliminisna je njegova vojna penzija. Njegova supruga i dvoje djece, tinejđera, je bilo prisiljeno da napusti njihov vojni smještaj.

U dodatku , on je optužen za apostaziju iz Islama i proseletiziranje Muslimana u Krščanstvo. Obje optužbe su kažnjive smrću. Jer su novosti o njegovom pojavljivanju pred Islamskim Šerijatskim sudom u Teheranu procurile u međunarodnu štampu, on je prebačen oklopnim kolima u Bandar-i Bushehr da bi mu se sudilo. 28og Maja Islamski sudija je oslobodio pastora Pourmanda ovih optužbi. Prema Compass Direct sudija je prema izvještaju izjavio" Ja ne znam ko si ti, ali ostatak svijeta zna," čista referenca o međunarodnoj pažnji koju je ovaj slučaj privukao.
http://www.prisoneralert.com/pprofiles/ ... d36cffa652

#12 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Evo još linkova o pastoru Pourmandu.

Amnesty Inter.
http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE13/060/2005
Compass Direct
http://www.compassdirect.org/en/display ... ement=3827
Europski parlament
http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... anguage=SK
On 9 September 2004, all 85 individuals taking part in Iran's annual General Council of the Assemblies of God Church were arrested and interrogated by the regime's political police. Those arrested included army colonel Hamid Pourmand, a former Muslim who converted to Christianity. He is the voluntary pastor of the Assemblies of God church in Bandar-I-Bushehr.

Since then, Colonel Pourmand has been held incommunicado in prison, without any formal charges being brought against him. The Iranian theocracy's penal code lays down that a Muslim who converts to Christianity is guilty of criminal apostasy, punishable by death.

The newspaper ‘New Europe’ of 26 January 2004 carried a statement by the Commission representative to the effect that negotiations with the Iranian regime have proved very fruitful. Can the Commission confirm that it has obtained guarantees that Hamid Pourmand will be set free? If not, could it explain whether it believes the sentencing to death of Iranians who wish to convert to non-Islamic faiths to be ‘fruitful’?

UK Parlament
http://www.parliament.the-stationery-of ... 623w10.htm
FOREIGN AND COMMONWEALTH OFFICE
Colonel Hamid Pourmand
Mr. David Jones: To ask the Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs what representations the Government are making to the Government of Iran on the trial on charges of apostasy of Colonel Hamid Pourmand. [6015]
Dr. Howells: We have pressed the Iranian authorities many times over Mr. Pourmand's detention, and called for his immediate release. European Union representatives raised his case most recently on 20 April, at our request. I understand that Mr. Pourmand continues to serve a three-year prison sentence for allegedly failing to inform his employers of his faith. Mr. Pourmand was acquitted of additional charges of apostasy on 28 May. According to press reports, the judge noted that he had received a large number of calls for these charges against Mr. Pourmand to be dropped. I will continue to follow his situation closely.

Minority Rights - Veoma veoma interesantan tekst, sa jako puno podatataka
http://www.minorityrights.org/5109/iran/christians.html
Hudson Institute - center for religious freedom.
http://crf.hudson.org/index.cfm?fuseact ... ls&id=4581

Google pretraga
1 str - http://www.google.com/search?q=Hamid+Po ... art=0&sa=N
2 str -http://www.google.com/search?q=Hamid+Po ... rt=10&sa=N

Ne bih želio da neko pomisli da je sve samo propaganda.
Compact

#13 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Compact »

Ja više znam o onima koje progone kršćani, dok sam o ovoj temi čitao u Davinčijevom kodu!

#14 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Mislim da ti izvor nije baš najrelevantniji. :D

#15 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Evo još malo o Kini, Kinezima i Krščanima - http://www.google.com/search?hl=en&clie ... W2&spell=1

Link je treči odozgo i Pow. Point je, ima finihh informacija.
Šta i kako je Crkva i Kščanstvo podstaklo Kineze da urade.
Compact

#16 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Compact »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:Mislim da ti izvor nije baš najrelevantniji. :D
Ima drugi dio onog budalaša Browna, knjiga Anđeli i demoni, a film najavljuju uskoro u kinu Apolo! Isti glumac kao u Davinčijevom kodu, Tom Henks!

Izgleda da mu je neki pop ost'o dužan para, pa se sveti! :D

#17 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Compact wrote:
Borg-Resistence is FUTILE wrote:Mislim da ti izvor nije baš najrelevantniji. :D
Ima drugi dio onog budalaša Browna, knjiga Anđeli i demoni, a film najavljuju uskoro u kinu Apolo! Isti glumac kao u Davinčijevom kodu, Tom Henks!

Izgleda da mu je neki pop ost'o dužan para, pa se sveti! :D
Ja prije mislim da je on dužan i Bogu i narodu, što bi rekli naši stari. :D
Pa lupa kako stigne ne bi li namak'o malo više da se rastereti.
almin-78

#18 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by almin-78 »

ne znam sto je to Brown glup? za mene je genije :D

gledao sam da vincijev kod,a namjeravam gledati i Angels and demons
Bosanac sa dna kace

#19 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Bosanac sa dna kace »

....ne zaboravite da se u mnogim zemljama gleda na krscanstvo bilo koje vrste (katolicko, protestansko) kao na stranu ideologiju mrskih koloniztora i okupatora...sto opet ne moze opravdat proganjanje i ubijanja nevinih ljudi.
U mnogim zemljama su opte na meti misionari, oni koji aktivno rade tj. vuku ljude za rukav i pljuju po rezimu svakodnevno.
Ne zaboravimo da kad bi u bilo kojoj zapadnoj drzavi neko pljuvo protiv rezima da bi zavrsio u zatvoru.
Bitte_Halt_ja_ja

#20 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

almin-78 wrote:ne znam sto je to Brown glup? za mene je genije :D

gledao sam da vincijev kod,a namjeravam gledati i Angels and demons
Blago receno film je za djecu do 10 godina. Oni od 11 i stariji vec vide koliko je film amaterski napravljen i vise za priglupu publiku.

Knjigu nisam citao ne znam ti reci

Sreca pa ti kad se prica o patnjama "tvojih" najglasniji si, a kad se radi o suprotnoj strani pricas o lovu na vjestice. Da nisi slijep, vidio bi koliko si slijep
alijadzigibau

#21 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by alijadzigibau »

volio bi da znam sta je religija dobrog donijela ? :?:
Bitte_Halt_ja_ja

#22 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

alijadzigibau wrote:volio bi da znam sta je religija dobrog donijela ? :?:
Mnogo, samo mi to ne vidimo i nemamo validne biljeske.
alijadzigibau

#23 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by alijadzigibau »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
alijadzigibau wrote:volio bi da znam sta je religija dobrog donijela ? :?:
Mnogo, samo mi to ne vidimo i nemamo validne biljeske.
standardna prica ,druge s druge strane vidimo vrlo validno-rat,izbjeglice,nacionalizam,nacizam,rasizam........ ;-)
nekazem da Bog ne postoji al su ljudi izmislili razlicite religije da bi lakse vladali ovcama pardon ljudima.... :D
oldplague

#24 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by oldplague »

Bosanac sa dna kace wrote:....ne zaboravite da se u mnogim zemljama gleda na krscanstvo bilo koje vrste (katolicko, protestansko) kao na stranu ideologiju mrskih koloniztora i okupatora...sto opet ne moze opravdat proganjanje i ubijanja nevinih ljudi.
U mnogim zemljama su opte na meti misionari, oni koji aktivno rade tj. vuku ljude za rukav i pljuju po rezimu svakodnevno.
Ne zaboravimo da kad bi u bilo kojoj zapadnoj drzavi neko pljuvo protiv rezima da bi zavrsio u zatvoru.
Ne zaboravite da se u mnogim zemljama na islam gleda kao na stranu ideologiju mrskih kolonizatora i okupatora...što opet ne moze opravdati proganjanje i ubijanja nevinih ljudi. Kako ste kratkovidi i subjektivni, ljudi moji.
almin-78

#25 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by almin-78 »

oldplague wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:....ne zaboravite da se u mnogim zemljama gleda na krscanstvo bilo koje vrste (katolicko, protestansko) kao na stranu ideologiju mrskih koloniztora i okupatora...sto opet ne moze opravdat proganjanje i ubijanja nevinih ljudi.
Ne zaboravite da se u mnogim zemljama na islam gleda kao na stranu ideologiju mrskih kolonizatora i okupatora...što opet ne moze opravdati proganjanje i ubijanja nevinih ljudi. Kako ste kratkovidi i subjektivni, ljudi moji.
to nije tacno,na islam se nigdje ne gleda tako...zasto inace africki nacionalisti prihvacaju islam?
Post Reply