Koliko i koje jezike govorite?
-
zoka
#1 Koliko i koje jezike govorite?
Ne znati ni jedan svjetski jezik a zivjeti u 21 stoljeci je mislim sramota.
Amerikanci su tipican primjer debila koji nemaju pojima da postoji drugi svijet, druge kulture i civilizacije od onoga sto oni zovu "american way" ili americku nacin...
Sjecam se u osnovnoj skoli svi smo imali sansu da naucimo jedan streni jezik... isto tako u srednjoj skoli. Ja licno sam najvise naucio privatno. Mislim da upravo licnim zalaganjem mozete najvise i postici.
Ja sam tecno naucio govoriti engleski i ruski, razumijem i mogu se izraziti na njemackom a nesto malo znam finski i italijanski.
Zelja mi je da naucim dobro italijanski i spanski. Meni najvise pomogne citanje neke dobre literature na izvornom jeziku i "zivot u jezickom okruzenju". Bas tako zbog zelje da neke knjige i pjesme mogu citati na izvornom jeziku me je i motivisala da proucavam strane jezike.
Kada savladate jedan jezik kasnije je mnogo lakse drugi i tako dalje... isto tako ako se ne vjezba sve se zaboravlja... tako koristite svaku priliku da govorite, citate ili pisete na jezicima koje znate.
Amerikanci su tipican primjer debila koji nemaju pojima da postoji drugi svijet, druge kulture i civilizacije od onoga sto oni zovu "american way" ili americku nacin...
Sjecam se u osnovnoj skoli svi smo imali sansu da naucimo jedan streni jezik... isto tako u srednjoj skoli. Ja licno sam najvise naucio privatno. Mislim da upravo licnim zalaganjem mozete najvise i postici.
Ja sam tecno naucio govoriti engleski i ruski, razumijem i mogu se izraziti na njemackom a nesto malo znam finski i italijanski.
Zelja mi je da naucim dobro italijanski i spanski. Meni najvise pomogne citanje neke dobre literature na izvornom jeziku i "zivot u jezickom okruzenju". Bas tako zbog zelje da neke knjige i pjesme mogu citati na izvornom jeziku me je i motivisala da proucavam strane jezike.
Kada savladate jedan jezik kasnije je mnogo lakse drugi i tako dalje... isto tako ako se ne vjezba sve se zaboravlja... tako koristite svaku priliku da govorite, citate ili pisete na jezicima koje znate.
- Soul_Sista
Mogu reci za sebe da znam dobro svedski, engleski i eto nesto njemackog ali naj vise uzivam u bosanskom, valjda zato sto ne zivim u tom okruzenju gdje ga mogu cuti iz dana u dan...
vise ga cijenim jer ne zivim u Bosni...
-
zoka
-
Drug_Tito
Je li se Srpski i Hrvatski broji kao strani jezik??? Ako se broji onda znam pricat cetiri jezika. Znam Engleski i Spanski. Spanski malo teze, ucio sam ga u srednoj skoli u Americi, prema tome Zoka, uci se strani jezik u Americi. Ameri samo moraju znati Spanski i to je to, jer su im Meksikanci jedini susjedi koji nepricaju Engleski
. U Americi sam isto tako polagao Bosanski, koji sam jako tesko prosao. Dobio sam -2 hehe. U Americkoj skoli moras poliziti 2 strana ako zelis zavrsiti, medjutim ja nisam htjeo da ucim 2 strana jezika, kontajuci da mi je Engleski vec jedan od stranih jezika. Pa sam im onda morao dokazat da mi je Bosanski materni jezik, na stetu nastavnica nasih jeziku na faxu mi je morala progledati kroz prste. Rekla mi je cak da pricam i pisem bolje na Engleskom nego na nasem

-
zoka
В Москве задержаны три белоруса, избившие боснийца
время публикации: 6 ноября 2004 г., 14:49
последнее обновление: 6 ноября 2004 г., 14:49 версия для печати сохранить в виде файла отправить по почте просмотр фотоиллюстраций
В Москве совершено нападение на 57-летнего гражданина Боснии и Герцеговины. Об этом в субботу "Интерфаксу" сообщил источник в правоохранительных органах столицы.
Как рассказал собеседник агентства, в ночь на пятницу в милицию обратился 57-летний безработный иностранец, который сообщил, что на Хорошевском шоссе трое неизвестных нанесли ему побои, отобрали деньги и личные вещи.
С переломом челюсти, ушибами и ссадинами потерпевший был госпитализирован. Ущерб, причиненный грабителями, составил 9 тыс. рублей.
По "горячим следам" сотрудники патрульно-постовой службы милиции задержали у дома 82/10 по Хорошевскому шоссе троих приезжих из Белоруссии в возрасте 25, 25 и 21 года. Возбуждено уголовное дело.
Za one koji ne razumiju ruski, tri bjelorusa su pretukli i opljackali 57 godisnjeg bosanca. Uhapseni su i zadrzani.
время публикации: 6 ноября 2004 г., 14:49
последнее обновление: 6 ноября 2004 г., 14:49 версия для печати сохранить в виде файла отправить по почте просмотр фотоиллюстраций
В Москве совершено нападение на 57-летнего гражданина Боснии и Герцеговины. Об этом в субботу "Интерфаксу" сообщил источник в правоохранительных органах столицы.
Как рассказал собеседник агентства, в ночь на пятницу в милицию обратился 57-летний безработный иностранец, который сообщил, что на Хорошевском шоссе трое неизвестных нанесли ему побои, отобрали деньги и личные вещи.
С переломом челюсти, ушибами и ссадинами потерпевший был госпитализирован. Ущерб, причиненный грабителями, составил 9 тыс. рублей.
По "горячим следам" сотрудники патрульно-постовой службы милиции задержали у дома 82/10 по Хорошевскому шоссе троих приезжих из Белоруссии в возрасте 25, 25 и 21 года. Возбуждено уголовное дело.
Za one koji ne razumiju ruski, tri bjelorusa su pretukli i opljackali 57 godisnjeg bosanca. Uhapseni su i zadrzani.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
bosanski/hrvatski/srpski (ovaj redosljed je utvrdjen u den Haagu)
onda ENGLESKI (bolje neg' maternji)
Spanski hafifno (razumijem ga malcice, naglabam recenice, al potrudicu se da naucim gledajuci trakavice)
njemacki sam ucila u srednjoj i fakat ga znam skolski i dok sklopim recenicu sa onim jakim i slabim deklinacijama, svabe nestanu iz vidokruga...
isti djavo sa francuskim...ne volim ga radi akcenta, jer pogresno naglasis pa kazes "zasto moja guza ide od vatrogasca do vatrogasca" umjesto "srce od momka do momka"....
na talijanskom znam par psovki i pozdrava
ali sam nevidjeno bogata...cirilicu i latinicu citam i pisem podjednako dobro
:D
zato mogu komunicirati sa CPETEHOM
:D ali ne na jeziku koji on voli
tipkam prebrzo pa se slova poYebu da prostite
onda ENGLESKI (bolje neg' maternji)
Spanski hafifno (razumijem ga malcice, naglabam recenice, al potrudicu se da naucim gledajuci trakavice)
njemacki sam ucila u srednjoj i fakat ga znam skolski i dok sklopim recenicu sa onim jakim i slabim deklinacijama, svabe nestanu iz vidokruga...
isti djavo sa francuskim...ne volim ga radi akcenta, jer pogresno naglasis pa kazes "zasto moja guza ide od vatrogasca do vatrogasca" umjesto "srce od momka do momka"....
na talijanskom znam par psovki i pozdrava
ali sam nevidjeno bogata...cirilicu i latinicu citam i pisem podjednako dobro
zato mogu komunicirati sa CPETEHOM
tipkam prebrzo pa se slova poYebu da prostite
-
CPETEH
Пази Мирцеркетине!!!!????? 

Слабо теби, јаране, иде ћирилица!!!!
x:x
Не стоји узалуд горе ''С ПРАВИМ ДАМАМА!!!!''

Ти и ја имамо широк спектар језика за разумијевање!!!
:x
Енглески, њемачки (не користим дуже вријеме
), италијански (исто тако
) (али псовке су резервисане за наше језике
:D:D:D)....ех, да и руски......
Ја бих ипак рекао да је српски/хрватски/босански!!!!
:D:D:D

Слабо теби, јаране, иде ћирилица!!!!
Не стоји узалуд горе ''С ПРАВИМ ДАМАМА!!!!''

Ти и ја имамо широк спектар језика за разумијевање!!!
Енглески, њемачки (не користим дуже вријеме
Ја бих ипак рекао да је српски/хрватски/босански!!!!
-
Sarajevska Princeza
#17 Re: Koliko i koje jezike govorite?
Ti izgleda volis da svaku naciju spustis a svoju srpsku da uzdizes.zoka wrote:Amerikanci su tipican primjer debila koji nemaju pojima da postoji drugi svijet, druge kulture i civilizacije od onoga sto oni zovu "american way" ili americku nacin...
Amerikanci su debili jer im je svaki treci gradjanin Doktor Nauka, a ti si pametan i nisi debil jer u vrh glave imas fakultet.
Uporedjujes Zapadne uspjesne civilizacije sa znanjem stranih jezika.
-
CPETEH
Опрости, молим те, Принцезице, а шта то недостаје ћирилици?
Каквих ти проблема имаш са ћирилицом? Не разумијем у чему је проблем?? Ја бих рекао да је и ти читаш....
Па, то је само једно интелектуално богатство више.....
Баш ме чудиш.....какав крканлук....

Каквих ти проблема имаш са ћирилицом? Не разумијем у чему је проблем?? Ја бих рекао да је и ти читаш....

-
AjvazDedo
mozes li "prevest" na latinicu, nisam ucio cirilicuCPETEH wrote:Опрости, молим те, Принцезице, а шта то недостаје ћирилици?
Каквих ти проблема имаш са ћирилицом? Не разумијем у чему је проблем?? Ја бих рекао да је и ти читаш....:D
- mama32

Ko ne zna bosanski ima ga ovdje, gramatika iz 1890
http://www.sanoptikum.org.yu/bosanski_j ... ovnica.htm
-
zoka
#23 Re: Koliko i koje jezike govorite?
Princezo ja druge ucim da bi i oni imali fakultat a svako treci civjek doktor nauka je prica koja moze da se odnosi na evropljane donekle i neke djelove Amerike.Sarajevska Princeza wrote:Ti izgleda volis da svaku naciju spustis a svoju srpsku da uzdizes.zoka wrote:Amerikanci su tipican primjer debila koji nemaju pojima da postoji drugi svijet, druge kulture i civilizacije od onoga sto oni zovu "american way" ili americku nacin...
Amerikanci su debili jer im je svaki treci gradjanin Doktor Nauka, a ti si pametan i nisi debil jer u vrh glave imas fakultet.
Neki dan mi je drug rekao amerika to su dvije drzave, jedna je pismena i obrazovana a druga su seljaci... ova pismena amerika posjeca na evropu ali onu finu evropu.
Ne ozbiljno govoreci, upoznao sam mnogo amerikanaca i amerikanki u zivotu... bilo je medju njima pametnih ljidi ali generalno govoreci obrazovni sistem koji je dosta specijalizovan bez neke sire osnove stvara deformisne ljude.
A Sarajevska princezo sjecam se da sam te potkacio jednom na jednoj od diskusija i rekla si mi da ti se vise ne obracam isto si rekla da vazi za tebe. Sto nisi doslijedna?
-
Sarajevska Princeza
Nafali se ti pravo, samo sam izdvojila ovo jer mislim da ti djevojko HALUCINIRAS. Tvoj engleski je poprilicno na levelu srednje skole. Svega mi - mora da se osjecas inferiorno cim toliko forsiras. A i Maternji ti je poprilicno vulgaran.mIRCerka wrote: onda ENGLESKI (bolje neg' maternji)
Last edited by Sarajevska Princeza on 07/11/2004 01:12, edited 1 time in total.