Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#201 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Edin H. »

HAVANA wrote:
Edin H. wrote:
HAVANA wrote:Cuj 220.Nije ba.Sad sam se udebljo pa imam 94 kg :twisted:
Zasto ne kazes 14 stones i 11 pounds pa da te svako razumije? :oops:
14 stones i 11 pounds a moram smrsat na 12 stones i 9 pounds.Kupicu 2 pounds patlidzana i jesti.
Cekaj da izguglam :D
daddy-kool

#202 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by daddy-kool »

Fudo387 wrote:
Pa uglavnom je sve skuplje, napisao sam ti moze i manje.
Ovo je ono, komotno, al za americki standard.
Ne pitam za frugal, nego da se "normalno" živi. ("normalno" je naravno vrlo subjektivno, možda orjenataciono neki raspon: srednja, srednja-visoka ekonomska klasa).
Hvala. :thumbup:
insomnia78

#203 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote: Englezi vas naucili da postoji vaga, naucili vas imperijalnim mjerama i kako da ih da ih koristite i opet se ne valja :oops:
I ono dodje i pobaca čaj u more
Kud ih ne naucise da voze lijevom stranom pa bi vidili
graue_maus

#204 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by graue_maus »

20 minuta dugi video o kupovini ... :shock: :shock: :shock:
Edin H.

#205 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Edin H. »

graue_maus wrote:20 minuta dugi video o kupovini ... :shock: :shock: :shock:
Pa vidis da je svega nakupovao? :D
TRANCE

#206 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by TRANCE »

Jedine pouzdane podatke o cijenama ima Eurostat.
Za hranu koju u BiH platite 75 eura u Njemačkoj će vam trebati 108 eura. Kada se uzme u obzir odnos plata i cijena, mislim da UK kao država ima najjeftiniju hranu u odnosu na plate.

Image
moonca

#207 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by moonca »

Meni je ovaj site dobar pokazatelj:

Population: 544,479

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... y2=Leipzig
detroit-mercy

#208 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
daddy-kool wrote:Koliko para treba četveročlanoj porodici za hranu i higijenu (tj stvari koje se kupuju primarno u supermarketima) mjesečno, i to ono da si komotan i da se zdravo hraniš, ali da ne izvoljevaš za himalajsku so i organsko ulje od kokosa i sl?

@fudo387 gdje si stacioniran, neko skuplje mjesto?
Treba ti minimalno milja i po, mada to vazada bude vise, doduse moze i manje, ko sto moze i trailer park, ne mora se imati ni kuca, stan...

Lower Manhattan, Trump mi prvi komsija. :oops: :D
Milja ipo minimum za hranu i higjenu za 4 u kuci je malo previse.
Nije bas da je sve skuplje nego u BiH, dosta stvari je jeftinije nego u BiH (higjena je skoro sve jeftinija nego u BiH, o kvaliteti da ne pricamo), hrana, bio sam dole ovo ljeto i uporedjivao, masa stvari je skuplja nego u USA.
Skoro smo imali i posjetu iz BiH, za masu stvari se ljudi cude kako su jeftinije nego u BIH.
Struja je jeftinija, gas, gorivo isto tako, samo sto vise vozas i vozas veca vozila pa posrka sve zivo :mrgreen:
Fudo387

#209 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:
daddy-kool wrote:Koliko para treba četveročlanoj porodici za hranu i higijenu (tj stvari koje se kupuju primarno u supermarketima) mjesečno, i to ono da si komotan i da se zdravo hraniš, ali da ne izvoljevaš za himalajsku so i organsko ulje od kokosa i sl?

@fudo387 gdje si stacioniran, neko skuplje mjesto?
Treba ti minimalno milja i po, mada to vazada bude vise, doduse moze i manje, ko sto moze i trailer park, ne mora se imati ni kuca, stan...

Nije bas da je sve skuplje nego u BiH, dosta stvari je jeftinije nego u BiH (higjena je skoro sve jeftinija nego u BiH, o kvaliteti da ne pricamo), hrana, bio sam dole ovo ljeto i uporedjivao, masa stvari je skuplja nego u USA.
Skoro smo imali i posjetu iz BiH, za masu stvari se ljudi cude kako su jeftinije nego u BIH.
Struja je jeftinija, gas, gorivo isto tako, samo sto vise vozas i vozas veca vozila pa posrka sve zivo :mrgreen:
Pita frajer, sta je komotno, ja mu napisao sta je komotno.
Moze se to smanjiti, moze se i povecati, i to sam napisao.
Malo smo “spoiled”, natrpam u korpu sta mi se u datom momentu jede, a ne koliko kosta. :D
Kako je struja jeftinija?
Koliki je tebi racun za struju, a koliko je prosjecan u Bosni?
Kako si zakljucio da je higijena jeftinija ovdje nego u Bosni?
detroit-mercy

#210 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:

Pita frajer, sta je komotno, ja mu napisao sta je komotno.
Moze se to smanjiti, moze se i povecati, i to sam napisao.
Malo smo “spoiled”, natrpam u korpu sta mi se u datom momentu jede, a ne koliko kosta. :D
Kako je struja jeftinija?
Koliki je tebi racun za struju, a koliko je prosjecan u Bosni?
Kako si zakljucio da je higijena jeftinija ovdje nego u Bosni?
Uporedio cijene, koliko kosta Pantene u Bingu koliko ovdje, koliko kosta Colgate ovdje koliko u Bingu.
Koliko kosta mlijeko ovdje koliko u Bingu. Jebeni orasi su jeftiniji ovdje nego u BiH, ulje u principu sve.
U BiH je jeftinije voce i povrce i to ono sezonsko. Jebiga, mala vrecica paprika ili patlidzana je 5km u sezoni ali izvan sezone sve je zara. Usluge su jeftinije ali sve drugo je zara.
Ljetos otisao da kupim, staroj zatrebala mikrtalasan, za pare koje sam dole platio malu ovdje sam mogao kupiti stroj.
Hrana u restoranima je jeftinija naravno u BiH ali kad pogledas omjer plata-cijena onda i nije bas.
Glede nase komotnosti, tu vec ide ono nase kurcenje, ja trpam ne gledam.
Jedemo sve sto hocemo i sto nam se jede, riba je minimalno 2-3 puta sedmicno, isto tako ostalo meso. U frizideru je uvijek par vrsta sireva i to koji nam se u momentu jedu, tako je sa svim ostalim.
Sad ne jedem zirafe i slonovi :mrgreen: ali gledam sve sto kupujem da kupujem kvalitetno zbog sebe a i zbog djece.
Fudo387

#211 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote: Uporedio cijene, koliko kosta Pantene u Bingu koliko ovdje, koliko kosta Colgate ovdje koliko u Bingu.
Koliko kosta mlijeko ovdje koliko u Bingu. Jebeni orasi su jeftiniji ovdje nego u BiH, ulje u principu sve.
U BiH je jeftinije voce i povrce i to ono sezonsko. Jebiga, mala vrecica paprika ili patlidzana je 5km u sezoni ali izvan sezone sve je zara. Usluge su jeftinije ali sve drugo je zara.
Ljetos otisao da kupim, staroj zatrebala mikrtalasan, za pare koje sam dole platio malu ovdje sam mogao kupiti stroj.
Hrana u restoranima je jeftinija naravno u BiH ali kad pogledas omjer plata-cijena onda i nije bas.
Jedemo sve sto hocemo i sto nam se jede, riba je minimalno 2-3 puta sedmicno, isto tako ostalo meso. U frizideru je uvijek par vrsta sireva i to koji nam se u momentu jedu, tako je sa svim ostalim.
Sad ne jedem zirafe i slonovi :mrgreen: ali gledam sve sto kupujem da kupujem kvalitetno zbog sebe a i zbog djece.
Pa dobro, ono sto bi neko okvalifikovao kao kurcenje je na drugom kraju svijeta average, standard.
Stvarno nisam zagledao cijene paste za zube, koliko kosta u Bosni? Ponesem odavde. :D
Struju si preskocio. :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#212 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by _BataZiv_0809 »

Poyyy sirotiljo
Fudo387

#213 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Poyyy sirotiljo
Ruzno ti je ovo, a taman sam te zagotivio.
detroit-mercy

#214 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote: Uporedio cijene, koliko kosta Pantene u Bingu koliko ovdje, koliko kosta Colgate ovdje koliko u Bingu.
Pa dobro, ono sto bi neko okvalifikovao kao kurcenje je na drugom kraju svijeta average, standard.
Stvarno nisam zagledao cijene paste za zube, koliko kosta u Bosni? Ponesem odavde. :D
Starci mi imaju grijanje na struju pa znam sta placaju i koliko placaju.
Sad, uzmi uvedi dole centralno hladjenje na struju, da hladis isti prstor kao ovdje pa bi vidio sta je racun.
Zalosno ali dosta stvari u BiH je jako skupo, zalosno za primanja koja ljudi imaju.
Sanjarko

#215 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Sanjarko »

Fudo387 wrote:
35-40 km mjesecan racun nam dodze za struju. Oko 250-350 kw ako se nevaram potrosimo. Subvencioniran je sa 3 km jer manje potrosimo, iako bi na osnovu starog koji je penzioner i na osnovu toga sto smo socijalni slucaj trebali imati subvenciju i po tome, ali ovdje je birokratija zesca pa se tesko pravo na to moze ostvariti. Samo malo vise da potrosimo izasao bi nas oko 50-55 km racun za struju. Grijanje dodze oko 22-23 km. Voda oko 38 km. Smece oko 7 km. Odrzavanje zajednickih prostorija oko 15 km. Telefon i internet nas izadzu prilicno ali neznam koliko jer nemamo bas ko svi to radi necega o cemu ne bi. Nemozemo drugacije sto se tice telefona i interneta radi toga o cemu ne bi.

Oko 125 km izadzu nas troskovi ovi bez telefona i interneta. Ima i oko 10 km porez za televiziju. Znaci oko 135 km.

Sa internetom i telefonom se trosak penje na oko 200 km. Telefon od BHT skup pravo, samo sto stoji dodze oko 20 km.

Ovo je za garsonjeru od oko 30 kvadrata i 4-clanu porodicu. Imamo velike dugove za pola ovoga jer smo socijalni slucaj. Primanja od danas do sutra itd., da ne navodim dalje, sta, kako itd.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#216 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Suti fudo pjan sam pred utakmicu mogle bi flase letit ne nerviraj me :brusli:
Sanjarko

#217 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Sanjarko »

Fudo oni koji imaju vece stanove ili kuce. Njima se ovo sve skoro dupla. :(
Fudo387

#218 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Suti fudo pjan sam pred utakmicu mogle bi flase letit ne nerviraj me :brusli:
I ja sam, slobodno. :D
TAFKAP

#219 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by TAFKAP »

Ono što zaboravljate, i da su cijene iste, u inostranstvu/dijaspori su plate srazmjerne cijenama
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#220 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by _BataZiv_0809 »

HAVANA wrote:Koliko mogu uzeti teletine,kajmaka,travnickog sira,dimljenog vareskog,stelje,suhog mesa,meda ,limuna,grozdja,kruske i cigara.Jebo ove kurcice,ja ovo volim.Al sam se sad udebljo,moracu povrce kupovat. :mastakazes:
Najjaci su mi ovi sto odu u Aldi i kupe onaj radioaktivni madjarski sir i kazu jeftinije nego ubosni...jaro svaki sir na nasoj trznici i onaj najlosiji je svemirski brod za ono smetlje
Fudo387

#221 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

TAFKAP wrote:Ono što zaboravljate, i da su cijene iste, u inostranstvu/dijaspori su plate srazmjerne cijenama
Ma skroz blesavo poredjenje, pojma nemam kako smo se navukli na ovu pricu.
Da ne siljimo vise, da bi u Bosni imao standard nekog prosjecnog supka na Zapadu, treba ti cetiri milje mjesecno, to odoka. Mozda treba i vise.
TAFKAP

#222 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by TAFKAP »

Pa nije beg cicija

Image

Kad te 60% udari u glavu :-)
HAVANA

#223 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by HAVANA »

E onaj iz lidla u konzervi,sofra ...je odlican.Za meze ko dusha.Al on je cvancika a ni kila...Ona druga govna zuta i nije sir,plastika naka...Nema ove hrane nidje. :D
detroit-mercy

#224 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

Vizionar 1985 wrote:
Fudo387 wrote:
35-40 km mjesecan racun nam dodze za struju. Oko 250-350 kw ako se nevaram potrosimo. Subvencioniran je sa 3 km jer manje potrosimo, iako bi na osnovu starog koji je penzioner i na osnovu toga sto smo socijalni slucaj trebali imati subvenciju i po tome, ali ovdje je birokratija zesca pa se tesko pravo na to moze ostvariti. Samo malo vise da potrosimo izasao bi nas oko 50-55 km racun za struju. Grijanje dodze oko 22-23 km. Voda oko 38 km. Smece oko 7 km. Odrzavanje zajednickih prostorija oko 15 km. Telefon i internet nas izadzu prilicno ali neznam koliko jer nemamo bas ko svi to radi necega o cemu ne bi. Nemozemo drugacije sto se tice telefona i interneta radi toga o cemu ne bi.

Oko 125 km izadzu nas troskovi ovi bez telefona i interneta. Ima i oko 10 km porez za televiziju. Znaci oko 135 km.

Sa internetom i telefonom se trosak penje na oko 200 km. Telefon od BHT skup pravo, samo sto stoji dodze oko 20 km.

Ovo je za garsonjeru od oko 30 kvadrata i 4-clanu porodicu. Imamo velike dugove za pola ovoga jer smo socijalni slucaj. Primanja od danas do sutra itd., da ne navodim dalje, sta, kako itd.
Zadnji racun za struju $63.04 na oko 190 kvadrata. Vodu placam oko $90 svaka tri mjeseca, tokom ljeta dodje jedan veci racun oko $120 jer zalivam travu u dvoristu :mrgreen: . Smece $39 svakih tri mjeseca.
Tako da je lako uporediti koliko je sta skupo a koliko sta jeftino opet uporedjujuci kupovnu moc stanovnistva.
Fudo387

#225 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Fudo387 wrote:

Zadnji racun za struju $63.04 na oko 190 kvadrata. Vodu placam oko $90 svaka tri mjeseca, tokom ljeta dodje jedan veci racun oko $120 jer zalivam travu u dvoristu :mrgreen: . Smece $39 svakih tri mjeseca.
Tako da je lako uporediti koliko je sta skupo a koliko sta jeftino opet uporedjujuci kupovnu moc stanovnistva.
Mame, nagovorices me da se preselim u taj Hamtramck.
Kako bolan svaka tri mjeseca?
Post Reply