haj prodaj litar, to ti je veliki sevap.Boemica wrote:Da, pogotovo ako tražiš kvalitet.mirsek wrote: Bgm, skup sport ko sam ne pravi. Npr. kila domaceg pekmeza 10-15 KM.
Može se kupit i jeftino džemova raznih, ali to voća očima nije vidjelo.
Mi smo pravili ove godine pekmez od krušaka, doduše sve je to za lične potrebe, ništa ne prodajemo, ali je komšija svoj prodavao po 20KM.
Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
- bleee_sa
#151 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
- Boemica
#152 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
bleee_sa wrote: haj prodaj litar, to ti je veliki sevap.
Ma kakvi, kol'ko sam se napatila, malo je stoju da mi daš
- triconja
#153 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Kakav je to internet od 150 dolara? Jebote hosef ja imam od 25 maraka internet, internet sasvim solidan (cetri masine nakacene na njega), brzina nako, stabilnost dobra.Fudo387 wrote:Da si malo pazljivije procitao shvatio bi da sam ljudima odokativno pretvarao u konvertibilne marke, ali razumijem i to da si imao potrebu da se javis i kaze, imam i ja.metal wrote: Pa ne znam gdje ti zivis u kojoj drzavi ali cijene koje si postavio su besmislene. Recimo za internet, kablovsku, telefon mozes dobiti paket u Comcast za 150 dolara I to super brzi internet. Voda placas uz ostale rezije ne posebno, znaci voda, odvod, smetljarina Nike vise od 70 dolara. Perez na imovinu placas jednom godisnje I zavisi ti od vrste nekretnine. Malo vise siris neistine![]()
Taj deal od 150 dolara je “promotion”, i nekad ga mozes dobiti kao novi pretplatnik na godinu, dvije, zavisi od ponude, poslije toga je puna cijena.
I da, odvod se placa odvojeno, i kosta vise nego ostale komunalije skupa, doduse, mozda ima i do toga gdje zivis, sto sam i napomen’o, samo je trebalo citat’.
A sta si htio sa tim pominjanjem poreza, samo ti znas.
Ako imas mortgage, placas ga svaki mjesec, ili, vecina placa tako da ne bi na kraju godine izvaljivali gutu.
I da, zavisi od vrijednosti, podrucja, itd, izvini sto i to nisam nacrtao.
- triconja
#154 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Znas koja je razlika izmedju organskog i neorganskog?moonca wrote:Jabuke u Americi organske su od $1.90 -$5.00 za pola kg. to je ovdje skupo.Krompir $1,60 organski .. pola kg.
- bleee_sa
#155 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Da si kakva s tim bi anulirala ono sjedište.Boemica wrote:bleee_sa wrote: haj prodaj litar, to ti je veliki sevap.
Ma kakvi, kol'ko sam se napatila, malo je stoju da mi daš
-
Fudo387
#156 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Dje pise da je internet 150 dolara?triconja wrote:Kakav je to internet od 150 dolara? Jebote hosef ja imam od 25 maraka internet, internet sasvim solidan (cetri masine nakacene na njega), brzina nako, stabilnost dobra.Fudo387 wrote:Da si malo pazljivije procitao shvatio bi da sam ljudima odokativno pretvarao u konvertibilne marke, ali razumijem i to da si imao potrebu da se javis i kaze, imam i ja.metal wrote: Pa ne znam gdje ti zivis u kojoj drzavi ali cijene koje si postavio su besmislene. Recimo za internet, kablovsku, telefon mozes dobiti paket u Comcast za 150 dolara I to super brzi internet. Voda placas uz ostale rezije ne posebno, znaci voda, odvod, smetljarina Nike vise od 70 dolara. Perez na imovinu placas jednom godisnje I zavisi ti od vrste nekretnine. Malo vise siris neistine![]()
Taj deal od 150 dolara je “promotion”, i nekad ga mozes dobiti kao novi pretplatnik na godinu, dvije, zavisi od ponude, poslije toga je puna cijena.
I da, odvod se placa odvojeno, i kosta vise nego ostale komunalije skupa, doduse, mozda ima i do toga gdje zivis, sto sam i napomen’o, samo je trebalo citat’.
Ako imas mortgage, placas ga svaki mjesec, ili, vecina placa tako da ne bi na kraju godine izvaljivali gutu.
- Sanjarko
#157 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik ... oj/09mx05g
Evo koliko ga izadze zivot u Njemackoj.
Evo koliko ga izadze zivot u Njemackoj.
STAVIO SVE TROŠKOVE NA PAPIR Koliko se STVARNO isplati živeti u NEMAČKOJ?
Svaki peti državljanin Nemačke ima migrantske korene, a u zemlji je desetak miliona stranaca, a oni koji bi tek da spakuju kofere pitaju se da li im se isplati da krenu u tu avanturu.
Nedavno je nemačka vlada saopštila je da će proširiti sistem šestomesečnih viza omogućujući ljudima izvan Evropske unije da potraže posao u toj zemlji, u trenutku kada nemačke vlasti pokušavaju da se izbore s nedostatkom kvalifikovane radne snage.
Mnogi koji bi da napuste domovinu trbuhom za kruhom, sigurno se pitaju kakav je život u Nemačkoj i koliko to zapravo košta?
U Nemačku su decenijama odlazili gastarbajteri i priče su se menjale tokom godina. Oni koji su plate primali u markama kažu da uslovi sada nisu ni blizu kakvi su bili. Priča se da su cene stanova previsoke, ali i drugih stvari, ali uglavnom se generalizuje. Sve, naravno, zavisi i od mesta stanovanja.
Damir Lenart najbolje je odgovorio svima koji se pitaju koliki su troškovi prosečne porodice u Nemačkoj. On je taksativno nabrojao šta koliko košta i izračunao mesečne troškove uz napomenu da se troškovi odnose na Baden-Baden gde živi.
- Kada se izračuna, 620 evra dajemo za stan. U to su uračunati troškovi iznajmljivanja prostora i neke od komunalija - Objasnio je Lenart i dodao da se struja odvojeno plaća i iznosi za njegovu porodicu mesečno oko 60 evra.
Sledeća stavka na Damirovoj listi bio je internet. On navodi da bez te stavke možete proći ako nemate decu, ali ako imate, u tom slučaju vam je neophodan internet priključak.
- Postoji nekoliko opcija za internet. Ako ćete slabiji internet on je 35 evra, dok je bolja brzina oko 50 - kaže Damir koji preko Jutjuba objavljuje snimke, pa je odabrao skuplju opciju od 50 evra za svoju porodicu.
Čim se prijavite u Nemačkoj, kako on navodi, pošalju vam obaveštenje o priključku za televiziju i ona iznosi oko 20 evra mesečno i to se ne može izbeći.
Među te osnovne troškove spada i osiguranje koje uzimate u banci i ono iznosi takođe 20 evra po mesecu.
Kada se to sve sabere, osnovni troškovi Damirovu porodicu u Nemačkoj staju 770 evra za mesec dana.
- Od 400 do 800 evra vam ode na hranu mesečno - priča Lenart i dodaje da je nedeljno dovoljno 100 evra ako ćete uzimati osnovne potrepštine, dok je 200 evra za one koji ne gledaju mnogo na cene i uzimaju šta im se sviđa.
Vrtić u Nemačkoj je mesečno od 150 do 450 evra, dok odlazak u školu košta mesečno oko 40 evra. Gradski prevoz zaodrasle je mesečno oko 80 evra, dok je gorivo oko 60 evra.
Troškovi auta se tu ne završavaju. Kasko osiguranje je oko 60 evra, Damir ima dvoja kola pa ih izađe oko 120 evra plus porez oko 300 evra godišnje po automobilu u zavisnosti od toga kakav je auto.
Kada se sve sabere, mesečni troškovi Damira staju 1.800 evra.
- triconja
#158 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Kae komkast paket 150 dolara, jest da ima sranja nakih tipa kanali i telefon. Dje ces ba u vakat brzog i flat interneta placat kablovsku? Sve ti ima na internetu, cak mores i zvat ljude preko istogFudo387 wrote:
Dje pise da je internet 150 dolara?
-
Fudo387
#159 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Pa ponude ti paket, al’ kratkog je to daha.triconja wrote:Kae komkast paket 150 dolara, jest da ima sranja nakih tipa kanali i telefon. Dje ces ba u vakat brzog i flat interneta placat kablovsku? Sve ti ima na internetu, cak mores i zvat ljude preko istogFudo387 wrote:
Skontas ako hoces samo internet, ovo drugo dobijes skoro djaba.
- Boemica
#160 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Šah matbleee_sa wrote: Da si kakva s tim bi anulirala ono sjedište.![]()
- bleee_sa
#161 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
pa jel pošteno?Boemica wrote:Šah matbleee_sa wrote: Da si kakva s tim bi anulirala ono sjedište.![]()
- Boemica
#162 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
bleee_sa wrote:pa jel pošteno?Boemica wrote:Šah matbleee_sa wrote: Da si kakva s tim bi anulirala ono sjedište.![]()
Oprosti, ja ne znam o kakvom sjedištu ti pričaš.
-
metal
#163 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Kakva ba promotion. Telefon, ako ne zoves bosnu, internet, kablovska to je oko 150$. Odvod dovod I smece oko 80$. A naravno da Sam 'cito' sto su 'napiso' ali ga pretjerra. A to sto spominjem porez za koji ti ocito ne znas je da ako imas kucu I mortgage onda placas i porez. Ti si sigurno jedan od jadnika koji je I porez ukljucio u mortgage pa mozda I ne znas da ga imas. Eto sto spomenuh porez, jer ti spominjes troskove da bi pokazao da ti placas rezije vise nego sto narod ovdje zaraduje. Ti si hadzija, nemam ja ko ti hahahaha. Da razmisljas bar malo, skontao bi da ne treba da uporedujes situaciju tamo I vamo. Ovdje je prosjecna plata oko600$ mjesecno a ne sedmicno. Da mi je vidjeti pametnjakovica kao sto si ti da zaraduje 1000 mjesecno a da ima te tolike(lazne) triskove kao ti, sta bi onda pametovao. Drz se USA I ne trabunjaj gluposti. Nemoj ovdje pametovati I narodu koji I placa triskove I hrani djecu I sve ostalo za nekih 600$ mjesecno. Nisu svi ovdje lopovi, ima postenog svijeta. I ti kada dodes ovdje u posjetu, ne boj se nece te niko opljackatFudo387 wrote:Da si malo pazljivije procitao shvatio bi da sam ljudima odokativno pretvarao u konvertibilne marke, ali razumijem i to da si imao potrebu da se javis i kaze, imam i ja.metal wrote: Pa ne znam gdje ti zivis u kojoj drzavi ali cijene koje si postavio su besmislene. Recimo za internet, kablovsku, telefon mozes dobiti paket u Comcast za 150 dolara I to super brzi internet. Voda placas uz ostale rezije ne posebno, znaci voda, odvod, smetljarina Nike vise od 70 dolara. Perez na imovinu placas jednom godisnje I zavisi ti od vrste nekretnine. Malo vise siris neistine![]()
- Sanjarko
#164 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Jest tacno. Ali ko je stariji moraju vecinom. Neznaju moji koristiti uospte internet. Pola u Bosni starijih nezna. A ono sto zna nastimala djeca. Problem je kod mojih sto ni ja neznam. Duduk sto se tice informatike.triconja wrote: Kae komkast paket 150 dolara, jest da ima sranja nakih tipa kanali i telefon. Dje ces ba u vakat brzog i flat interneta placat kablovsku? Sve ti ima na internetu, cak mores i zvat ljude preko istog
- triconja
#165 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Neka ba, novi fosili su u danasnji vakat postali stari, pregazilo ih vrijeme. Cuj gledat televiziju u danasnji vakatFudo387 wrote:Pa ponude ti paket, al’ kratkog je to daha.triconja wrote:Kae komkast paket 150 dolara, jest da ima sranja nakih tipa kanali i telefon. Dje ces ba u vakat brzog i flat interneta placat kablovsku? Sve ti ima na internetu, cak mores i zvat ljude preko istogFudo387 wrote:
Skontas ako hoces samo internet, ovo drugo dobijes skoro djaba.
-
Fudo387
#166 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
A ljeptejebo...pa kakve to veze sto trabunjas ima s mozgom, matere ti?metal wrote:Kakva ba promotion. Telefon, ako ne zoves bosnu, internet, kablovska to je oko 150$. Odvod dovod I smece oko 80$. A naravno da Sam 'cito' sto su 'napiso' ali ga pretjerra. A to sto spominjem porez za koji ti ocito ne znas je da ako imas kucu I mortgage onda placas i porez. Ti si sigurno jedan od jadnika koji je I porez ukljucio u mortgage pa mozda I ne znas da ga imas. Eto sto spomenuh porez, jer ti spominjes troskove da bi pokazao da ti placas rezije vise nego sto narod ovdje zaraduje. Ti si hadzija, nemam ja ko ti hahahaha. Da razmisljas bar malo, skontao bi da ne treba da uporedujes situaciju tamo I vamo. Ovdje je prosjecna plata oko600$ mjesecno a ne sedmicno. Da mi je vidjeti pametnjakovica kao sto si ti da zaraduje 1000 mjesecno a da ima te tolike(lazne) triskove kao ti, sta bi onda pametovao. Drz se USA I ne trabunjaj gluposti. Nemoj ovdje pametovati I narodu koji I placa triskove I hrani djecu I sve ostalo za nekih 600$ mjesecno. Nisu svi ovdje lopovi, ima postenog svijeta. I ti kada dodes ovdje u posjetu, ne boj se nece te niko opljackatFudo387 wrote:Da si malo pazljivije procitao shvatio bi da sam ljudima odokativno pretvarao u konvertibilne marke, ali razumijem i to da si imao potrebu da se javis i kaze, imam i ja.metal wrote: Pa ne znam gdje ti zivis u kojoj drzavi ali cijene koje si postavio su besmislene. Recimo za internet, kablovsku, telefon mozes dobiti paket u Comcast za 150 dolara I to super brzi internet. Voda placas uz ostale rezije ne posebno, znaci voda, odvod, smetljarina Nike vise od 70 dolara. Perez na imovinu placas jednom godisnje I zavisi ti od vrste nekretnine. Malo vise siris neistine![]()
Aj bizi.
- bleee_sa
#167 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Kol'ko je kila leće u Americi?
- triconja
#168 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Jel organske?bleee_sa wrote:Kol'ko je kila leće u Americi?
- Sanjarko
#169 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Pa vecina ljudi u Bosni Trikonja gledaju televiziju. Mladi slabije, neki mozda kao i stariji. Vecina ljudi znaci u Bosni su stariji ljudi. 30+ godina.
Vrhunac kada sam ja isao u skolu u vezi kompjutera je bilo pisanje o radu na njima u sveskama a nisu nam ni dali skoro ni da ih upalimo kada su ih zadnju godinu OS dobili. U srednjoj isto tako, samo prvu godinu. Poslije nije bilo informatike uopste.
Vrhunac kada sam ja isao u skolu u vezi kompjutera je bilo pisanje o radu na njima u sveskama a nisu nam ni dali skoro ni da ih upalimo kada su ih zadnju godinu OS dobili. U srednjoj isto tako, samo prvu godinu. Poslije nije bilo informatike uopste.
- bleee_sa
#170 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Jakako, samo natural.triconja wrote:Jel organske?bleee_sa wrote:Kol'ko je kila leće u Americi?![]()
![]()
- triconja
#171 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Informatika se i uci na papiru, štaš djeci davat kompjutere, to odmah igrice otvaraVizionar 1985 wrote:Pa vecina ljudi u Bosni Trikonja gledaju televiziju. Mladi slabije, neki mozda kao i stariji. Vecina ljudi znaci u Bosni su stariji ljudi. 30+ godina.
- Sanjarko
#172 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Pa iskljuce internet i neinstaliraju igrice uopste.triconja wrote:Informatika se i uci na papiru, štaš djeci davat kompjutere, to odmah igrice otvaraVizionar 1985 wrote:Pa vecina ljudi u Bosni Trikonja gledaju televiziju. Mladi slabije, neki mozda kao i stariji. Vecina ljudi znaci u Bosni su stariji ljudi. 30+ godina.
Hej nama nisu dali skoro ni da upalimo kompjutere koje su kao donaciju dobili. Tek malo poslije kada je proslo vremena dali.
Vise sam ja sam na ovom poklonjenom kompjuteru za ove 4 godine naucio o radu na kompjuterima i na internetu nego sto sam u skoli bilo sta naucio o njima i bilo cemu ostalome.
- Sanjarko
#173 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Jos sve sam. Samouk. Jedino sto me je nastavnica u skoli Engleski jezik dobro naucila i to me vadi. I dan danas ga znam koliko toliko iako nemam prilike da ga koristim puno.
-
metal
#174 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
A ljeptejebo...pa kakve to veze sto trabunjas ima s mozgom, matere ti?
Aj bizi.[/quote] Pa glupane zasto se javljas sa komentarima koliko ti placas rezije a tema je koliko hrane mozes kupiti. Idi nadi temu ja imam para vise nego vi pa se hurci.
Aj bizi.[/quote] Pa glupane zasto se javljas sa komentarima koliko ti placas rezije a tema je koliko hrane mozes kupiti. Idi nadi temu ja imam para vise nego vi pa se hurci.
-
Fudo387
#175 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?
Pa glupane zasto se javljas sa komentarima koliko ti placas rezije a tema je koliko hrane mozes kupiti. Idi nadi temu ja imam para vise nego vi pa se hurci.[/quote]metal wrote:A ljeptejebo...pa kakve to veze sto trabunjas ima s mozgom, matere ti?
Aj bizi.
Tako se babuki svom obracaj.
Nema te teme, kad bude maksuz odem.