'Vecer!
Pro eden je postupak u opstinskom sudu sarajevo i bila je zavrsna rijec. Koliko dugo se ceka presuda?
Koliko dugo se ceka presuda?
Moderator: _BataZiv_0809
-
kuli1961
#2 Re: Koliko dugo se ceka presuda?
"završna riječ"- krivični postupak- 15 dana, max 30 od dana objave
parnični postupak- max 30 dana od dana zaključenja glavne rasprave
parnični postupak- max 30 dana od dana zaključenja glavne rasprave
-
dumdumka
#3 Re: Koliko dugo se ceka presuda?
Ovo je bio parnicni postupak opstinskog suda ks. Proslo je i 30 dana. Dakle, trebalo bi se ocekivati u slijedecoj sedmici...makar. Zavrsna rijec je bila zadnjeg dana februara, 28.2.
-
kuli1961
#4 Re: Koliko dugo se ceka presuda?
Tuga je što se rijetko dešava da parnični sud zaista izradi i otpremi presudu strankama unutoar tih 30 dana. Često je mnogo, mnogo duže. Volio bih da griješim, no previše je negativnih primjera da se ovaj zakonski rok ne poštuje.
Sa druge strane, rok je u suštini instruktivan, tj, u pravilu ne proizvodi nikakve posljedice. Istina, ako sudija "probije rok", dužan je da predsjednika suda obavijesti o razlozima kašnjenja. Opet tačka.
Teoretski, moguće da je dodje do podnošenja disciplinske prijave UDT-u(Ured disciplinskog tužioca pri VSTS BiH) zbog kašnjenja, ali da bi UDT pokrenuo postupak, traži se da se radi o dužem roku i u više predmeta.
(Znam za slučaj u kome je advokat podnio disciplinsku prijavu zbog kašnjenja od preko 2 godine i sa dokazima- barem 6 podnesaka-urgencija, no UDT je hladno "otpilio" advokata- "nismo našli osnov za pokretanje postupka.")
-
dumdumka
#5 Re: Koliko dugo se ceka presuda?
Ok. Samo da znam sta ocekivati. Okvirno. Da ne ocekujem onda da ce biti sad.
Ako je taj rok instruktivan, onda moze i za 2,3 mjeseca.
Ne znam sta je praksa. Nekad davno smo isto imali neki spor gdje je presuda bila mislim za 8 mjeseci. Neki dan se iznenadih da rekose 30 dana.
Ako je taj rok instruktivan, onda moze i za 2,3 mjeseca.
Ne znam sta je praksa. Nekad davno smo isto imali neki spor gdje je presuda bila mislim za 8 mjeseci. Neki dan se iznenadih da rekose 30 dana.
-
dumdumka
#6 Re: Koliko dugo se ceka presuda?
Update. Dobila prosle godine na opstinskom sudu, druga strana se zalila, koliko sad se ceka na kantonalnom sudu ks? Znam da je od slucaja do slucaja ali koliko cesto potvrde presudu sa opstinskog suda? Konkretno, tuzilac je imao dvije tacke u tuzbi. Samo je iznio dokaze za prvu tacku. U drugoj trazi nuzni dio. Nije trazio procjenu imovine. Sad se zali. Koliko je moguce da dobije?
- Danguba
#7 Re: Koliko dugo se ceka presuda?
Sa sudom nikada ne znas na cemu si.dumdumka wrote: ↑27/05/2026 22:02 Update. Dobila prosle godine na opstinskom sudu, druga strana se zalila, koliko sad se ceka na kantonalnom sudu ks? Znam da je od slucaja do slucaja ali koliko cesto potvrde presudu sa opstinskog suda? Konkretno, tuzilac je imao dvije tacke u tuzbi. Samo je iznio dokaze za prvu tacku. U drugoj trazi nuzni dio. Nije trazio procjenu imovine. Sad se zali. Koliko je moguce da dobije?
Oni tumace zakone kako oni hoce, ne zele ponistavati presude kolega(rijetki slucajevi) tako da ti je to lutrija.
-
nikeze
#8 Re: Koliko dugo se ceka presuda?
Pa može se čekati i 40 godina i kad se iscrpe pravna sredstva i dobije pečat pravosnažnosti, rješenje završi u ladici npr grunta i nikad se ne izvrši iako je predano,plaćena taksa i naložena uknjižba. Sud štiti vladajuću klasu i njih ne možete nikad dobiti. Suđenje traje do ustavnog suda, more žalbi itd. Nekad se dobije, a nekad se izgubi. Sve u svemu, to nije zakon nego lutrija i teorija vjerovatnoće. To su takve političke igre da se to ne može ni zamisliti. Ostalo iz srednjovjekovne Bosne i turskog vakta da se sve rješava podmazivanjem i vezama.
Na zapadu je u to vrijeme stasao protestantizam koji je zabranio otkup kazni i grijeha i tamo je malo manje foliranja iako i tamo ima svašta.
Na zapadu je u to vrijeme stasao protestantizam koji je zabranio otkup kazni i grijeha i tamo je malo manje foliranja iako i tamo ima svašta.