Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partnera?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
KeineGeld

#1 Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partnera?

Post by KeineGeld »

Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partnera? Koliko je ovo danas vazno za odabir partnera za brak, koliko se gleda moze li biti presudno, ili ipak nije presudno? Ili nije ni vazno?

Koliko je opravdano?

Citam pdf politika i naletim na ovaj post koji me je zainteresovao.. cak bih rekao da razlike medju polovima u ovome nema..
U biti si rekao jednu veliku istinu. S kim imati dijete na ovom vaktu je itekako bitno pitanje. Gledaju one, gledamo mi. Mjerkaju one, mjerkamo mi. Sta dobijas, sta gubis. Interes, koristoljublje. Sto bi s Kemom iz Lukavca jos je kod babe a i ne radi, kad mogu s Mehom koji je u Berlinu, ima dobro auto, rijeseno stambeno pitanje a i plata lijeze redovno.

I obrnuto sta ce mi Merima sa pravnim fakultetom, nece posla dobiti ni za 10 Godina a ja ne mislim riljati i grbaciti sam za oboje. Pisaj to. Nego ova mala Alma je medicinska sestra. Ona bi se vec mogla negdje uvaliti da radi pa malo ja, malo ona dvije plate itd.

Drugo sto kod nas se moras dobro oznojiti oko djevojke i one ispodprosjecne jer svaka voli sebe gledati kao femme fatale. Muskarci nemaju vise volje da mjesecima ganjaju zene pa mozda nesto bude a mozda i ne bude itd.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by plain vanilla »

Gledalo se to i prije, gledat ce se uvijek. Samo je pitanje je li to presudno.

Nadam se da forumasi nece navaliti s pricom kako nije sve u novcu, jer zaista i nije, ali bez novca nisi nigdje dospio.

E sad, je li prioritet neko/neka s imanjem, stelom, dobrim poslom, bogatim roditeljima... ili je to samo plus vise, ovisi...

ALi vjerujem da niko ne masta kako ce ljubav svog zivota upoznati na birou :mrgreen:
Havatar

#3 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by Havatar »

plain vanilla wrote:Gledalo se to i prije, gledat ce se uvijek. Samo je pitanje je li to presudno.

Nadam se da forumasi nece navaliti s pricom kako nije sve u novcu, jer zaista i nije, ali bez novca nisi nigdje dospio.

E sad, je li prioritet neko/neka s imanjem, stelom, dobrim poslom, bogatim roditeljima... ili je to samo plus vise, ovisi...

ALi vjerujem da niko ne masta kako ce ljubav svog zivota upoznati na birou :mrgreen:
Ne budi toliko sigurna :mrgreen:
plain vanilla

#4 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by plain vanilla »

Havatar wrote:
plain vanilla wrote:Gledalo se to i prije, gledat ce se uvijek. Samo je pitanje je li to presudno.

mastas da ces zbariti tetu s biroa, a ona ce ti naci posao? :lol:
Havatar

#5 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by Havatar »

plain vanilla wrote:
Havatar wrote:

mastas da ces zbariti tetu s biroa, a ona ce ti naci posao? :lol:
Sto tetu ima i mladih djevojaka :lol: . Nije nego znam i za takve slucajeve.
plain vanilla

#6 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by plain vanilla »

Znas za slucajeve gdje je neko mastao da upozna nezaposlenog partenra/partnericu? :?
Havatar

#7 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by Havatar »

plain vanilla wrote:Znas za slucajeve gdje je neko mastao da upozna nezaposlenog partenra/partnericu? :?
Nije nego znam da je neko upoznao ljubav svog zivota na birou.
plain vanilla

#8 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by plain vanilla »

Havatar wrote:
plain vanilla wrote:Znas za slucajeve gdje je neko mastao da upozna nezaposlenog partenra/partnericu? :?
ih, pa ljudi se upoznaju svugdje..samo kazem da se ne masta o tome

zato i rekoh da je novac/imanje nekome samo plus, a nekome prioritet
Havatar

#9 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by Havatar »

plain vanilla wrote:
Havatar wrote:

Vecini muskaraca koje znam to nije vazno a sto se tice djevojaka tu je 50-50 %
dječak sa šibicama

#10 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by dječak sa šibicama »

Moja daljnja rodica se udala zbog dobrog radnog mjesta (to sam kasnije shvatio, naravno) u profitabilnoj drzavnoj firmi, sa super platom, veliko vjencanje, na sva zvona. I zbog para koje je mladozenja imao na racunu, njegova mama je "jako uticajna" u drustvu, recimo tako.

Razvela se nakon ni pola godine, logicno svekrva se nametnula kao gazda njihovog braka, hajde ko veli bar je posao dobila.

Nakon par godina, izgubila posao, restrukturiranje.

Sad je na startnim pozicijama.
plain vanilla

#11 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by plain vanilla »

Havatar wrote:
plain vanilla wrote:
Havatar wrote: Nije nego znam da je neko upoznao ljubav svog zivota na birou.

Vecini muskaraca koje znam to nije vazno a sto se tice djevojaka tu je 50-50 %
ma ja, muskarci vole iskrenije :zzzz: :mrgreen:
Havatar

#12 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by Havatar »

Ti kazi kako je u tvom okruzenju pa da uporijedimo istrazivanja :mrgreen:
plain vanilla

#13 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by plain vanilla »

Havatar wrote:Ti kazi kako je u tvom okruzenju pa da uporijedimo istrazivanja :mrgreen:
uporijedimo? :?

mislim da to nema veze sa spolom nego karakterom
nekome je novac sredstvo, a nekome cilj..po tome se valjda razlikujemo
malsal

#14 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by malsal »

Zavisi od tvog pristupa takvim stvarima - ako izboru partnera pristupas kao nekoj jednacini onda sve vagas, a ako se zaljubis ko stoka onda ti nikakva zaledjina nije bitna.
Last edited by malsal on 14/09/2013 19:50, edited 1 time in total.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#15 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by sabina1 »

Mislim da to zavisi od perioda upoznavanja.
Ukoliko se studentska ili čak srednjoškolska , đačka ljubav kruniše brakom mislim da ta zaleđina i nije bila toliko presudna.
Ruku na srce partneri su ipak "tu negdje" a i ako neko profitira rijetki su slučajevi spajanja ekstremnih krajnosti.
No tu osim zaleđine igra ulogu još mnogo stvari.

Ukoliko se nešto zreliji ljudi upoznaju i vjenčaju zaleđina itekako igra ulogu. Ali mislim opet da je tu u pitanju životno iskustvo koje godine nose i da je to sasvim razumljivo , prihvatljivo. Pogotovo u vremenu današnje nestabilnosti gdje zajednička primanja i stabilnost egzistencije mnogo znače.

Jednostavno sve u skladu s godinama zar ne 8-) ?
Havatar wrote: Vecini muskaraca koje znam to nije vazno a sto se tice djevojaka tu je 50-50 %
Mislim da griješiš i da nemaš nikakvu potvrdu. Kao kad bi rekao da pola djevojaka pije vodu s česme a pola ne pije dok svi muškarci piju vodu s česme :thumbup:
Last edited by sabina1 on 14/09/2013 19:06, edited 1 time in total.
Havatar

#16 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by Havatar »

Ja pricam kako je to iz mog iskustva a ne kazem da je sigurno tako
plain vanilla

#17 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by plain vanilla »

malsal wrote::skoljka: :skoljka: a ako se zaljubis ko stoka onda ti nikakva zaledjina nije bitna.
ha ja, zato jne volim ljude koji vole razumno
ja se zatelebam ko telence :lol: :lol:
graue_maus

#18 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by graue_maus »

ma to se kod nas gleda i te kako , i u mnogo slucajeva je to jedini razlog za brak .....pa cujes kratko poslije svadbe on ili ona na antidepresivima niko je u familiji ne benda ni 1%........e sad sve zavisi koliko ce ta ili taj moci da to trpi .......poznanica i njen covjek su samo zbog djece zajedno , ona ga uhvatila jer ima vlastitu firmu .......... on pola grada povalio , i kad izadju vjecito je i ljubavnica u toj semi .........e sad kad uporedim svoj i njen zivot nemam se na sta pozaliti , prisustvovala jednoj njihovoj svadji i ne hvala to mi ne treba .......
burek_in_space

#19 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by burek_in_space »

Znam frajera koji je ozhenio curu kojoj roditelji ne znaju shta imaju...a on se lafo smrtno zaljubio, nakon mjesec dana veze, a vec nakon pola godine je svadba bila...iako je prije toga godinama zhivio pod parolom "svugje mu je bolje, nego u gacama".

Sad, nakon pola godine braka, vara je. Malo je reci da mi se gadi.
babo_reuf

#20 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by babo_reuf »

Zaledjina je uz zdravlje najvažnija stvar kod odabira partnerice - barem kod mene. Druga je stvar što mi nije drago da moram da mislim na takve stvari. Ali ... nema se izbora, jer društvo ne daje socijalnu sigurnost.

Svejedno je da li si relativno situiran kao ja ili ne. Ako nemaš - takva žena ti je spas. Ako relativno dobro stojiš - onda imaš sigurnost da ako se danas-sutra razboliš ili gluho bilo umreš ima ko i sa čime da hrani djecu. Ako se razvedeš - ona ide nazad u svoje stanove i kuće,a ti u svoje, nema fatanja stana na dijete i alimentacija...

Žena i muškarac moraju svako da ima nekretnina (stanovi, kuće, zemljište, poslovni prostori u zemlji i inostranstvu) i ušteđevinu, kao i redovan izvor prihoda pa da se udaju odn. ožene kako treba. Mlada - mladoženja bez barem 500.000 KM u nekretninama i ušteđevini, nije mlada - mladoženja nego fukara i društveni problem.

S druge strane, jako je teško naći takvu partenricu, jer takve kad imaju odmah u Ameriku na školanje, dignu glavu, jasaju po svijetu, strava je naći situiranu ženu danas...
Ne možeš sa njima, ne možeš bez njih ... :-) :-) :-)
Hodidid

#21 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by Hodidid »

tvsabina wrote:Mislim da to zavisi od perioda upoznavanja.
Ukoliko se studentska ili čak srednjoškolska , đačka ljubav kruniše brakom mislim da ta zaleđina i nije bila toliko presudna.
Ruku na srce partneri su ipak "tu negdje" a i ako neko profitira rijetki su slučajevi spajanja ekstremnih krajnosti.
No tu osim zaleđine igra ulogu još mnogo stvari.

Ukoliko se nešto zreliji ljudi upoznaju i vjenčaju zaleđina itekako igra ulogu. Ali mislim opet da je tu u pitanju životno iskustvo koje godine nose i da je to sasvim razumljivo , prihvatljivo. Pogotovo u vremenu današnje nestabilnosti gdje zajednička primanja i stabilnost egzistencije mnogo znače.

Jednostavno sve u skladu s godinama zar ne 8-) ?
Hajde da se i ja ukljucim u raspravu jer sam ja citiran. Slazem se s tobom u potpunosti. Kad se radi o mladenackim ljubavima prozaslim iz one tinejdzerske zaludjenosti sanse za opstanak takvih veza su prilicno velike ukoliko se poklope neki socijalni faktori. Kad si u situaciji da si formirana licnost s dovoljno bogatim i raznovrsnim zivotnim iskustvom onda se ta ljubav vaze i gleda se hiljadu stvari.

Danas se nazalost gleda gotovo sve kroz prizmu toga sta ja dobijam ulazeci u vezu, brak s odredjenom osobom. Naravno da to nece niko reci otvoreno ali to je tako. Ne mora se raditi o iskljucivo materijalnim stvarima. Moze se raditi o banalnim razlozima kao recimo vrijeme mi je da se zenim/udajem. Necu da cekam vise. Ovo mi je zadnji voz itd.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#22 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by ladyblue18 »

babo_reuf wrote:Mlada - mladoženja bez barem 500.000 KM u nekretninama i ušteđevini, nije mlada - mladoženja nego fukara i društveni problem.
Ti ces se onda tesko ozeniti medju ovom fukarom, bjezi vani, ovdje realno nemas sta da trazis.
plain vanilla

#23 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by plain vanilla »

"Danas se nazalost gleda..."

Jos jedna tema gdje nagadjamo o cemu razmisljaju drugi, a ne iznosimo vlastito misljenje. Bilo bi zanimljivije da svako kaze za sebe, a ne da generalizujemo i pricamo o drugima.
_mufljuz_

#24 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by _mufljuz_ »

meni je brak presudio nedostatak posla iako sam ga skoro trebao dobit i to prilicno dobar i prilicno placen - vec sam bio izguran iz njene rodine jer nisam bio dovoljno velika vucibatina i papcina a drzao se kuce non stop.....

(tad sam skont'o koliko je vazno bit papson i djubre u zivotu - bolje i vise prezivis)....

ironija je u tome da sam prije toga odbio jedan dobar odlicno placen posao da bih mogao da odem njoj da zivimo skupa...

a o prvoj ljubavi da ne pricam - ona bogata 5-6 auta pred kucom - ja biciklir'o.... babe mi njene prdile kako su pare vazna stavka - a danas je ona trudna sa drugim - nesretno....

znaci:

Last edited by _mufljuz_ on 14/09/2013 19:29, edited 1 time in total.
Hodidid

#25 Re: Koliko danas partneri gledaju zaledjinu kod drugog partn

Post by Hodidid »

plain vanilla wrote:"Danas se nazalost gleda..."

Jos jedna tema gdje nagadjamo o cemu razmisljaju drugi, a ne iznosimo vlastito misljenje. Bilo bi zanimljivije da svako kaze za sebe, a ne da generalizujemo i pricamo o drugima.
Ja iznosim svoje vlastito misljenje a bazirano je na onome sto sam sam iskusio i bazirano na iskustvima ljudi koje dobro poznajem.

Kako vidim nisam jedini u tom nacinu razmisljanja. Kad se odmaknemo od idealiziranja i stereotipa sta je ljubav i kakva bi trebala biti i prihvatimo da je u danasnje vrijeme ljubav nesto sasvim drugo nego sto je to bio slucaj sa istim fenomenom prije 40-50 Godina, lakse cemo zivjeti sami sa sobom.
Post Reply