S obzirom na dosadašnju praksu članica EU da tokom tranzicijskog razdoblja ograničavaju dolazak novih radnika iz novih članica, može se očekivati da će isto egzistirati u periodu od 2 godine (Francuska, Belgija, Španija itd.) do 7 godina (Austrija, Njemačka).
Zanima me da li gotovo svaki bosansko-hercegovački Hrvat ima pravo na državljanstvo Republike Hrvatske ili je procedura prilično komplikovana? Mislim da je tokom devedesetih taj sistem bio dosta liberalniji kada su krštenice i čisto izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti bile dovoljne a sada se traži činjenica da je jedan od roditelja i hrvatski državljanin što je upravo i stekao tokom devedesetih. Volio bih da me neko ispravi ukoliko sam u krivu.
Dakle, volio bih da se u anketi izjasnite o državljanskom statusu čisto da se vidi da li možemo očekivati povećanje odliva mozgova i/ili mladih ljudi što je kratkoročno možda i dobro za njihove porodice ali dugoročno loš trend da gubimo mlade ljude u potrazi za boljim životom.
U svakom slučaju, želim da što više naših sugrađana i sunarodnjaka profitira od EU statusa ukoliko su u mogućnosti.