Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Bosansko-hercegovački/ka sam Hrvat/ica i imam državljanstvo:

BiH
12
23%
Hrvatske
3
6%
BiH i Hrvatske
24
45%
neke treće zemlje
0
No votes
nisam BH Hrvat/ica ali imam hrvatsko državljanstvo
4
8%
ostalo
10
19%

Total votes: 53

Eborg

#1 Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Naredne godine Hrvatska postaje članica Evropske Unije čime njeni svi državljani postaju i EU građani. To će imati veliki odraz i na stanovništvo Bosne i Hercegovine s obzirom da veliki broj njih ima hrvatsko državljanstvo te će između ostalog moći pristupiti i tržištu rada.

S obzirom na dosadašnju praksu članica EU da tokom tranzicijskog razdoblja ograničavaju dolazak novih radnika iz novih članica, može se očekivati da će isto egzistirati u periodu od 2 godine (Francuska, Belgija, Španija itd.) do 7 godina (Austrija, Njemačka).

Zanima me da li gotovo svaki bosansko-hercegovački Hrvat ima pravo na državljanstvo Republike Hrvatske ili je procedura prilično komplikovana? Mislim da je tokom devedesetih taj sistem bio dosta liberalniji kada su krštenice i čisto izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti bile dovoljne a sada se traži činjenica da je jedan od roditelja i hrvatski državljanin što je upravo i stekao tokom devedesetih. Volio bih da me neko ispravi ukoliko sam u krivu.

Dakle, volio bih da se u anketi izjasnite o državljanskom statusu čisto da se vidi da li možemo očekivati povećanje odliva mozgova i/ili mladih ljudi što je kratkoročno možda i dobro za njihove porodice ali dugoročno loš trend da gubimo mlade ljude u potrazi za boljim životom.

U svakom slučaju, želim da što više naših sugrađana i sunarodnjaka profitira od EU statusa ukoliko su u mogućnosti. :bih:
gidora

#2 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by gidora »

Eborg wrote:Naredne godine Hrvatska postaje članica Evropske Unije čime njeni svi državljani postaju i EU građani. To će imati veliki odraz i na stanovništvo Bosne i Hercegovine s obzirom da veliki broj njih ima hrvatsko državljanstvo te će između ostalog moći pristupiti i tržištu rada.

S obzirom na dosadašnju praksu članica EU da tokom tranzicijskog razdoblja ograničavaju dolazak novih radnika iz novih članica, može se očekivati da će isto egzistirati u periodu od 2 godine (Francuska, Belgija, Španija itd.) do 7 godina (Austrija, Njemačka).

Zanima me da li gotovo svaki bosansko-hercegovački Hrvat ima pravo na državljanstvo Republike Hrvatske ili je procedura prilično komplikovana? Mislim da je tokom devedesetih taj sistem bio dosta liberalniji kada su krštenice i čisto izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti bile dovoljne a sada se traži činjenica da je jedan od roditelja i hrvatski državljanin što je upravo i stekao tokom devedesetih. Volio bih da me neko ispravi ukoliko sam u krivu.

Dakle, volio bih da se u anketi izjasnite o državljanskom statusu čisto da se vidi da li možemo očekivati povećanje odliva mozgova i/ili mladih ljudi što je kratkoročno možda i dobro za njihove porodice ali dugoročno loš trend da gubimo mlade ljude u potrazi za boljim životom.

U svakom slučaju, želim da što više naših sugrađana i sunarodnjaka profitira od EU statusa ukoliko su u mogućnosti. :bih:
Preko 95%
casper_

#3 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by casper_ »

Eborg wrote:Naredne godine Hrvatska postaje članica Evropske Unije čime njeni svi državljani postaju i EU građani. To će imati veliki odraz i na stanovništvo Bosne i Hercegovine s obzirom da veliki broj njih ima hrvatsko državljanstvo te će između ostalog moći pristupiti i tržištu rada.

svaki pravo ima-
karanana

#4 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by karanana »

105%.
u BiH ima vise hrvatskih drzavljana nego sto ima hrvata.
Eborg

#5 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Ne želim da ovo zvuči kao provokacija, no kako "utvrditi" da je neko Hrvat? Hajde mogu shvatiti za ove rođene prije 1991. god. u vrijeme zadnjeg popisa, no kako sada to isto učiniti? Isključivo preko roditelja ili je dovoljno i izjašnjavanje na ovjerama semestara za fakultet ili svjedočanstva iz škole?

Znam za slučaj Bošnjakinje koja je prešla sa islama na katoličanstvo početkom 2000-ih i odjednom se počela izjašnjavati kao Hrvatica u svim dokumentima. Ono što me iznenadilo je da je ista dobila i hrvatsko državljanstvo iako nije tamo nikada živjela. Nešto sumnjam da bi Hrvati bili toliko naivni da joj samo na osnovu toga daju državljanstvo. Kako joj je to uspjelo? :?
Eborg

#6 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

karanana wrote:105%.
Dobro, to je logično. Određeni broj Bošnjaka (pogotovo u Krajini - kako, ne znam) odnosno Srba koji su rođeni u Hrvatskoj i došli u BiH nakon "Oluje" ima status hrvatskih državljana.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#7 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by plain vanilla »

Eborg wrote:
karanana wrote:105%.
Dobro, to je logično. Određeni broj Bošnjaka (pogotovo u Krajini - kako, ne znam) odnosno Srba koji su rođeni u Hrvatskoj i došli u BiH nakon "Oluje" ima status hrvatskih državljana.
grozna tema

pola Krajine, ako ne i vise, ima hrv.drzavljanstvo
nemaju samo Hrvati u BiH hrv.drzaljanstvo :-)
Eborg

#8 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Istina, ali mora postojati pravna podloga za isto. Kako toliko Bošnjaka iz Krajine ima hrvatsko državljanstvo a Srba ili Bošnjaka iz recimo Tuzle nema? Bihać i Tuzla su BiH u istoj mjeri.
plain vanilla

#9 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by plain vanilla »

Eborg wrote:Istina, ali mora postojati pravna podloga za isto. Kako toliko Bošnjaka iz Krajine ima hrvatsko državljanstvo a Srba ili Bošnjaka iz recimo Tuzle nema? Bihać i Tuzla su BiH u istoj mjeri.
ima njih i u TZ, i Srba i Bosnjaka, samo sute...

bila ja u crkvi kad su se krstili za domovnice :mrgreen:
Eborg

#10 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Je li to onda period tih 90-ih kada su se hrvatske domovnice, tj. hrvatska državljanstva dijelila šakom i kapom? :? Sjećam se da je meni tada nekada nuđeno hrvatsko državljanstvo/pasoš za nekih 600 KM. Je li to bio birokratski šverc ili obična krivotvorina, do danas mi nije jasno.

Također, imam poznanika koji je dobio hrvatsko državljanstvo u zamjenu za napuštanje devastirane vikendice na hrvatskom primorju. Sad je li i to nešto "sivo" ili je postojala oficijelno takva mogućnost - ne znam.
plain vanilla

#11 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by plain vanilla »

Eborg wrote:Je li to onda period tih 90-ih kada su se hrvatske domovnice, tj. hrvatska državljanstva dijelila šakom i kapom? :?

Također, imam poznanika koji je dobio hrvatsko državljanstvo u zamjenu za napuštanje devastirane vikendice na hrvatskom primorju. Sad je li i to nešto "sivo" ili je postojala oficijelno takva mogućnost - ne znam.
da, u ratu..
mislim sta me briga kako se ko snalazio,ali mi bezveze prozivati samo Hrvate, jer znam puno Bosnjaka koji su to koristili..i to doskora, jer s hrvatskom putovnicom nije trebala viza...
Eborg

#12 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Nije ovo nikakvo prozivanje, samo me zanima pravni put do istog. Dakle je li to bio oficijelni stav Hrvatske da se svakome sa krštenicom i izjašnjavanjem dodijeli hrvatsko državljanstvo ili je to išlo putem krivotvorenja/korupcije u hrvatskim institucijama?

Ja bih bio presretan da imam i hrvatsko državljanstvo koje bi mi mnogo pomoglo, nekoliko puta sam bio uskraćen za neke stvari samo na osnovu toga što nisam građanin EU.
plain vanilla

#13 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by plain vanilla »

Eborg wrote:Nije ovo nikakvo prozivanje, samo me zanima pravni put do istog. Dakle je li to bio oficijelni stav Hrvatske da se svakome sa krštenicom i izjašnjavanjem dodijeli hrvatsko državljanstvo ili je to išlo putem krivotvorenja/korupcije u hrvatskim institucijama?

Ja bih bio presretan da imam i hrvatsko državljanstvo koje bi mi mnogo pomoglo, nekoliko puta sam bio uskraćen za neke stvari samo na osnovu toga što nisam građanin EU.
kad sam pitala prijateljicu iz Bihaca odakle joj putovnica, kaze da je bilo da samo dodjes na salter i trazis putovnicu...
ako je ona slagala mene, lazem i ja tebe...
muzicar_iz_parka

#14 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by muzicar_iz_parka »

BH Hrvati imaju svi "putovnicu".
Osim njih to imaju većinom i Srbi izbjegli iz HR, te sigurno nekih 80 000 stanovnika bosanske Krajine (Bihać, Cazin, Velika Kladuša).
Ko je grabio grabio je, moglo se jeftino dobiti domovnica i putovnica u nekadašnja vremena, pa i na pijaci se prodavalo.
Od istaknutih ličnosti BH javnosti među vlasnicima susjednog državljanstva su Reis Cerić, Sven Alkalaj i još drugih poznatih, možda ga i Mile Dodik ima. :D
Eborg

#15 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

A kakva je situacija sa onim bosanskim Hrvatima koji se tek sada rađaju? Ukoliko im roditelji iz nekog razloga do sada nisu uzeli hrvatsko državljanstvo imaju li i oni i roditelji pravo na isto ili će ti novorođeni zbog roditelja "nedržavljana" ostati uskraćeni?

Znam da recimo Imotski ima velikih problema sa trudnicama koje se porađaju kod njih a ne Mostaru ili gdje već. Međutim, vjerujem da je to više zbog nekakvih porodiljskih naknada a ne zbog državljanstva.
ivannn

#16 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by ivannn »

*263.435 hrvatskih državljana koji se nalaze na popisu za izbore u BiH sa jednim bh. prebivalištem, imaju valjanu putovnicu (maloljetnici nisu na spisku!)
*oko 90.000 onih koji imaju (fiktivno?) prebivalište u RH, ali su pravili putovnice po konzulatima u BiH
*nepoznat broj onih koji imaju dva prebivališta, ne ulaze ni u jedan gore broj, imaju nekretnine, rodbinu u RH ili hrvatske dokumente samo radi ostvarivanja nekih dodatnih prava, ali u stvarnosti žive u BiH

dakle, tu nisu uključeni oni koji nemaju putovnice, a državljani su RH; oni s dokumentima s RH adresama; te većina djece i maloljetnika
Last edited by ivannn on 01/10/2012 00:34, edited 2 times in total.
pemanapemani

#17 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by pemanapemani »

U ratu i neposredno poslije rata za putovnicu je bio potreban krsni list ili da si se na popisu 1991. izjasnio kao Hrvat. Ako si bio dobar sa svećenikom, on je mogao ubrzati postupak preko svojih "kanala". Tako je valjda Crkva osiguravala opstojnost katolika u BiH. :-)
Franjo je dijelio državljanstva šakom i kapom. Čovjek je izmislio termin humano preseljenje naroda. Valjda je želio izaći u susret ljudima kada se ostvari ono što je zamislio. Čisto da se ne zajebavaju oko čekanja na šalterima.
ivannn

#18 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by ivannn »

Eborg wrote:A kakva je situacija sa onim bosanskim Hrvatima koji se tek sada rađaju? Ukoliko im roditelji iz nekog razloga do sada nisu uzeli hrvatsko državljanstvo imaju li i oni i roditelji pravo na isto ili će ti novorođeni zbog roditelja "nedržavljana" ostati uskraćeni?

Znam da recimo Imotski ima velikih problema sa trudnicama koje se porađaju kod njih a ne Mostaru ili gdje već. Međutim, vjerujem da je to više zbog nekakvih porodiljskih naknada a ne zbog državljanstva.
dovoljno je dokazati kontinuitet izjašnjavanja

tj. da su roditelji imali neke dokumente prije rata koji dokazuju njihovu hrvatsku pripadnost

"Pripadnici hrvatskog naroda trebaju dostaviti isprave kojima dokazuju osobno nacionalno izjašnjavanje u pravnom prometu - ovjerena preslika radne knjižice, vojne knjižice, svjedodžbe, indeksa, izvatka iz matice rođenih, vjenčanih i dr., ili izvornike istih, ukoliko je u njima upisan podatak o nacionalnosti. Pripadnost hrvatskom narodu dokazuje se i dostavljanjem dokaza o zaštiti prava i pomicanju interesa hrvatskog naroda i dokaza o aktivnom sudjelovanju u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu. Ukoliko se stranke pozivaju na pripadnost hrvatskom narodu njihovih roditelja, uz zahtjev dostavljaju dokaze kojim potvrđuju nacionalno deklariranje roditelja."
Eborg

#19 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Mislim da je čak jedan forumaš ovdje svojevremeno rekao da je dobio hrvatsko državljanstvo samo na osnovu prijeratne članske karte šahovskog kluba jer mu je prijatelj greškom upisao "Hrvat" kada ga je upisivao. Čudne su ljudske sudbine. :)
plain vanilla

#20 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by plain vanilla »

Eborg wrote:Mislim da je čak jedan forumaš ovdje svojevremeno rekao da je dobio hrvatsko državljanstvo samo na osnovu prijeratne članske karte šahovskog kluba jer mu je prijatelj greškom upisao "Hrvat" kada ga je upisivao. Čudne su ljudske sudbine. :)
jel sad vidis da je naslov teme ...problematican
Eborg

#21 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

U pravu si.

Međutim, vodio sam se logikom da unutar "etnički nehrvatskih korpusa" takvi slučajevi ne prelaze 5-10% ukupne populacije. Vidim po ovim mlađim generacijama, učiteljice po osnovnim školama za mjesta rođenja svojih učenika imaju Berlin, Pariz, Beč, Bagdad, Štokholm, Istanbul i slična mjesta što je ipak produkt nekih drugih faktora a ne općenitog trenda našeg društva.

Što se samih BH Hrvata tiče kao skupine koja je očito najviše vezana uz Hrvatsku, mislim da će oni najviše profitirati od svega ovoga. Međutim, nisam znao da gotovo svi imaju hrvatsko državljanstvo. Npr. procenat BH Srba sa srbijanskim državljanstvom je daleko niži mada mislim da je to i zbog restriktivnijih pravila a i "beskorisnosti" srpskog državljanstva (mislim da moraju prijavljivati prebivalište u Srbiji i čekati 2 godine ili tako nešto).
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Truba »

hanka paldum ga ima :evil:
MuaDib

#23 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by MuaDib »

Prema procjenama Matice hrvatske BiH, oko 87% BH Hrvata, posjeduje i hrvatsko državljanstvo.
dudlov

#24 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by dudlov »

Koliko vidim, ovdje se najviše spominje način na koji su ljudi dobijali domovnice,pa evo da i ja nešto napaišem. Nekad je to bilo puno liberalnije a sad je druga priča. Ma nije džabe ona "ko je jamio,jamio":mrgreen:
Uglavnom, uvijek se tražio neki javni dokument o pripadnosti hrvatskom narodu, sa datumom izdavanja, prije 1991. godine. Znači što žući dokument, to bolje. Savjet ovima koji su na mutan način dobili hrvatske dokumente, ide popis stanovništva a možda nekad naiđe i revizija...:mrgreen:

Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
krusko37

#25 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by krusko37 »

8)
Last edited by krusko37 on 03/10/2012 11:35, edited 1 time in total.
Post Reply