KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
uvjek dobar gost

#51 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by uvjek dobar gost »

Plata od 400 km pa do 3000 km zavisi gdje se uhljebi ko... a što se tiče fakulteta i univerziteta...-. varalice mahom i prevaranti u službi sistema... koji ubijaju želju za spoznajom i istraživanjem.... uz nekoliko izuzetaka... profesori i asistenti su u službi korumpiranog sistema......
izkana

#52 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by izkana »

Samo bi htjela ispisati svoje iskustvo. Mada nisam iz SA, završila sam EFMO smjer računovodstvo i zaposlila se u jednoj maloj firmi. Radila sam kao blagajnik, tajnica, knjigovođa, čistačica dakle sve i imala platu od 800KM kao pripravnik. :-)
Mogu napomenuti, direktor je bio idealan prema meni nikad se nisam žalila na platu ipak sam ja bila pripravnik. Nakon godinu prebacila sam se u drugu firmu gdje radim čisto računovodstvo i imam početnu plaću od 1400KM. Nije sve u novcima kažu ali opet... drugačijim očima gledaš sam sebe.Ponekad mi je žao što sam otišla iz te firme radi dobrog odnosa ali ipak svako ide gdje će mu biti bolje. Konačno mogu zaključiti da treba prihvatitii svaki posao iz početka a s vremenom sve dođe na svoje i plata i sve ostalo. :-D
Berina777

#53 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Berina777 »

alphonse kauders wrote:
bubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
Nije ti pitanje na mjestu.
Nije ista plata komercijaliste, revizora, finasijera, aktuara, računovođe, marketing menadžera, bankara, finansijskih inspektora, stručnjaka za međunarodnu ekonomiju itd...Svi su oni "ekonomisti", ali ima tu značajnih razlika
Uglavnom ti najviše zarađuju revizori (58 KM satnica) i računovođe, dok su ti najslabije plaćeni marketari i komercijalisti.
Dakle, možeš zarađivati od 800 - 3.000 KM, zavisi jebiga i od iskustva, firme itd, ali najveća je razlika u smjeru kojim kreneš u ekonomiji - sa marketingom ćeš se manje namučiti na faksu, ali ćeš teže naći posao i biti jadno plaćen, dok ćeš sa računovodstvom i revizijom, a i npr. bankarstvom i osiguranjem malo više učiti na fakultetu, ali ćeš kasnije imati parali poslove..
Iz priloženog se vidi da studiraš na Ekonomskom fakultetu ili da si ga završio..Može onda jedno pitanje...Koji si ti smjer završio ili na koji ideš smjer i da li se isplati uzeti smjer Makrofinansijski menadžment ili Ekonomiju Evrope ili Globalnu ekonomiju ili Ekonomiju javnog sektora..jer vidim da ove smjerove nikako ne spominješ..
:)
ma_jedna_orginal

#54 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ma_jedna_orginal »

smjer na ekon ne utice previse na posao koji pocnes kasnije raditi. ja sam zavrsila fin.rac. a radim u marketingu, i znam more ljudi kojima je situacija obrnuta. covjek koji je kategorizirao plate je mislio na poslove u razlicitim poljima.

moj savjet je studiraj ono sto ti je zanimljivo, a tvoj posao ce te vec naci, ne mozes pobjeci od njega nikako. :)
bubavi1

#55 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Berina777 wrote:
Iz priloženog se vidi da studiraš na Ekonomskom fakultetu ili da si ga završio..Može onda jedno pitanje...Koji si ti smjer završio ili na koji ideš smjer i da li se isplati uzeti smjer Makrofinansijski menadžment ili Ekonomiju Evrope ili Globalnu ekonomiju ili Ekonomiju javnog sektora..jer vidim da ove smjerove nikako ne spominješ..
:)
Pozdrav,

Vidim da spominjes mikro/makro ekonomiju, javnu ekonomiju, globalnu i medjunarodnu... pa ima i statistika, ekonometrija, financija, itd itd, sve su to predmeti koje se uce na ekonomskim naukama. Sto se tice mene, gledati cu da idem prema medjunarodnu ekonomiju sa specializacijom, Strategije/Diagnostike Firme i controling( revizorstvo), a to kada udjem u MASTER.
perfect_guy

#56 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by perfect_guy »

sve je ovo super, ali baš me zanima kakva će sada biti situacija kad je u pitanju Bolonja, i dok se neke stvari oko nje malo iščiste, hoće li se taj odnos plaćenosti između pojedinih sektora ekonomije zadržati ili će biti nekakvih izmjena...
amrica

#57 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by amrica »

uvjek dobar gost wrote:Plata od 400 km pa do 3000 km zavisi gdje se uhljebi ko... a što se tiče fakulteta i univerziteta...-. varalice mahom i prevaranti u službi sistema... koji ubijaju želju za spoznajom i istraživanjem.... uz nekoliko izuzetaka... profesori i asistenti su u službi korumpiranog sistema......

Ajoj, ja za 400 nisam cula, za 500 jesam vise puta, i to 5 joja sveukupno, u tome je i prevoz i topli obrok.
A cula i biser: pruza vam se mogucnost da naucite nesto, da radite u renomiranoj firmi, ...blabla

I nije samo ekonomija, slicno cula neki dan i za veterinu, hrvatsko predstavnistvo neke firme trazi dipl. vet. a plata 5 joja
GODZZILA

#58 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by GODZZILA »

Kakva je situacija sa zavrsenim smjerom "Managment", da li ima posla?
Naravno EFSA.
papacja

#59 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by papacja »

U mojoj firmi ima nas od 750,00 KM start, do 2.000,00 KM (ja nešto malo manje od ove cifre) ( a rukovodioci imaju boli glava). Zavisi od mnogo ćega, jesi li početnik, od staža, od tvoje agresivnosti, sposobnosti i sl. Kada sam rekao kolike su plate, to je sa toplim obrokom i prevozom ukupno.
GangEvil

#60 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by GangEvil »

E Amrice svasta.....Da si rekla da je KONZUM skuplji od VF-a pa to bi nekako i svario, ali da kazes da je izbor manji u KONZUMU, e to je stvarno izjava dana.....Pa VF je imao u asortimanu 10.000 artikala,a KONZUM ima 20.000....Toliko o izboru.....
papacja

#61 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by papacja »

GangEvil wrote:E Amrice svasta.....Da si rekla da je KONZUM skuplji od VF-a pa to bi nekako i svario, ali da kazes da je izbor manji u KONZUMU, e to je stvarno izjava dana.....Pa VF je imao u asortimanu 10.000 artikala,a KONZUM ima 20.000....Toliko o izboru.....
A kakve ovo veze ima sa temom?
amrica

#62 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by amrica »

GangEvil wrote:E Amrice svasta.....Da si rekla da je KONZUM skuplji od VF-a pa to bi nekako i svario, ali da kazes da je izbor manji u KONZUMU, e to je stvarno izjava dana.....Pa VF je imao u asortimanu 10.000 artikala,a KONZUM ima 20.000....Toliko o izboru.....

:? :? :? :? :? :?

Sta sam rekla, kad sam rekla, gdje sam rekla...???????

Jesi li siguran da sam to ja rekla?
perfect_guy

#63 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by perfect_guy »

nešto ne primijetih da je to bilo na ovoj temi
Bodkin

#64 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Bodkin »

a moze li mi neko reci otprilike platu sa stranom i to malo jacom diplomom finansija (jest da sad bas ne treba puno ovakvih al et :-D ) koja se moze dobiti u Sarajevu??
preskocio sam neke postove pa malom da mi oprostite ak je neko vec napisao :D
alphonse kauders

#65 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by alphonse kauders »

Bodkin wrote:a moze li mi neko reci otprilike platu sa stranom i to malo jacom diplomom finansija (jest da sad bas ne treba puno ovakvih al et :-D ) koja se moze dobiti u Sarajevu??
preskocio sam neke postove pa malom da mi oprostite ak je neko vec napisao :D
Sto, mozes s finansijama raditi po bankama, pogotovo ako je diploma jaca, recimo bez nekog iskustva 800-1200 plata početna + topli + prevoz..
Bodkin

#66 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Bodkin »

ma u kontekstu krize :) jos malo pa nece biti ni banaka a ni finansijskih strucnjaka :)
bubavi1

#67 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Bodkin wrote:ma u kontekstu krize :) jos malo pa nece biti ni banaka a ni finansijskih strucnjaka :)
Bodkin, ti si kao one krave koje gledaju kako prolazi voz, ne kontas nista!!!
U Americi banke stradaju od Subrpime, to znaci sto su banke pruzale jednostavno kredite onima koji upravo nemaju para, pa su onda banke na berzi titrove kupovale od ti banaka itd , a banke ne rade samo sa hipotecima, vec sa raznim ostalim proizvodima.Stradaju samo one banke koje su saradjivale s tim bankama koje su vecinu svog aktiviteta se koncentrisale sa hipotekama.
Banka je bila pa ce i ostati, bile su prije 1929 pa su i ostale posle!!!!
Bodkin

#68 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Bodkin »

bubavi1 wrote:
Bodkin wrote:ma u kontekstu krize :) jos malo pa nece biti ni banaka a ni finansijskih strucnjaka :)
U Americi banke stradaju od Subrpime, to znaci sto su banke pruzale jednostavno kredite onima koji upravo nemaju para, pa su onda banke na berzi titrove kupovale od ti banaka itd , a banke ne rade samo sa hipotecima, vec sa raznim ostalim proizvodima.Stradaju samo one banke koje su saradjivale s tim bankama koje su vecinu svog aktiviteta se koncentrisale sa hipotekama.
enormno se zahvaljujem na objasnjenju velike krize u 4 ili 5 recenica.takodjer se zahvaljujem sto si mi objasnio/la situaciju u finansijkom i bankarskom sektoru Amerike kao i koje banke rade sa cime i koji su razlozi propadanja.naravno nisam znao svrhu banaka,hipoteke,hipotekarnih kredita,kamata i ostalih ekonomskih termina.krava sam prava evo prodje voz pored mene(ovo shvati bukvalno,onako kako si shvatio moj prethodni post)
pozdrav
bubavi1

#69 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Bodkin wrote:
bubavi1 wrote:
enormno se zahvaljujem na objasnjenju velike krize u 4 ili 5 recenica.takodjer se zahvaljujem sto si mi objasnio/la situaciju u finansijkom i bankarskom sektoru Amerike kao i koje banke rade sa cime i koji su razlozi propadanja.naravno nisam znao svrhu banaka,hipoteke,hipotekarnih kredita,kamata i ostalih ekonomskih termina.krava sam prava evo prodje voz pored mene(ovo shvati bukvalno,onako kako si shvatio moj prethodni post)
pozdrav

De nemoj se sada vaditi kao da znas, da si znao nebi to probubao, da nece ostati vise banaka, jer kao STO ZNAS i STO SE FALIS DA SI ZNAO, banke ne rade samo sa hipotekama...Lahko se praviti sad pametan , razmisli prije a ne trazi da ti drugi objasni ili poprave pa se pravit fol , hvala na objasnjenju, itd itd, ostavi mi tu politiku drugima sa sela...
Bodkin

#70 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Bodkin »

hahah legenda :-D
da da hocu,evo idem ovoj raji sa sela da prosipam tu politiku a ti si 100%(kao szbih na zadnjim izborima) bolji u ovoj raspravi.nastavi sam dalje
:-D

i reci mi samo cemu sufiks 1 u nicku.si zaboravio pass ili su te banovali :-D
poisongirl

#71 Re:

Post by poisongirl »

Mislilac wrote:Malo bih kolutao očima :-) :-) :-) na prethodne komentare.

Vrlo laički kazano šta ko radi i gdje radi.

Međutim tema nije objašnjavanje šta-gdje-ko radi nego za koliko love radi.

PS. Novija literatura govori o 5P. A ostale branše ekonomske kazuju u još nekim dodacima i oduzimanju od 4P (npr, osiguranje, bankarstvo i sl.).
http://www.valuebasedmanagement.net/met ... g_mix.html
kasniš, i 5P je prevazidjeno, novi trend je 3 C :))
mirza11

#72 Re: Re:

Post by mirza11 »

poisongirl wrote:
Mislilac wrote:Malo bih kolutao očima :-) :-) :-) na prethodne komentare.

Vrlo laički kazano šta ko radi i gdje radi.

Međutim tema nije objašnjavanje šta-gdje-ko radi nego za koliko love radi.

PS. Novija literatura govori o 5P. A ostale branše ekonomske kazuju u još nekim dodacima i oduzimanju od 4P (npr, osiguranje, bankarstvo i sl.).
http://www.valuebasedmanagement.net/met ... g_mix.html
kasniš, i 5P je prevazidjeno, novi trend je 3 C :))
hehehe jest 3c,kasimova omiljena formacija...........
kenzo

#73 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by kenzo »

ja ev o zavrsavam smjer marketing.....al cisto sumnjam da cu raditi u marketingu..posto mi finansijsko racunovodstvo dobro ide, vjerovatno cu se u to zakopati...al rece mi je dan male su plate uracunovodstvu ,jer je to lagan posao...kao naucis na faksu 80% naucenih stvari je slicno praksi...
poisongirl

#74 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by poisongirl »

kenzo wrote:ja ev o zavrsavam smjer marketing.....al cisto sumnjam da cu raditi u marketingu..posto mi finansijsko racunovodstvo dobro ide, vjerovatno cu se u to zakopati...al rece mi je dan male su plate uracunovodstvu ,jer je to lagan posao...kao naucis na faksu 80% naucenih stvari je slicno praksi...
Ti si prva osoba koja kaze za racunovodstvo da je lagan posao..to je najtezi, najveca odgovornost i najdosadniji posao ali u skladu sa tim i plate su im najbolje...
nije tacno ni to da sve naucis na faxu..helem neko te je dezinformisao..
Svicko

#75 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Svicko »

poisongirl wrote:
kenzo wrote:ja ev o zavrsavam smjer marketing.....al cisto sumnjam da cu raditi u marketingu..posto mi finansijsko racunovodstvo dobro ide, vjerovatno cu se u to zakopati...al rece mi je dan male su plate uracunovodstvu ,jer je to lagan posao...kao naucis na faksu 80% naucenih stvari je slicno praksi...
Ti si prva osoba koja kaze za racunovodstvo da je lagan posao..to je najtezi, najveca odgovornost i najdosadniji posao ali u skladu sa tim i plate su im najbolje...
nije tacno ni to da sve naucis na faxu..helem neko te je dezinformisao..
ajd da ja tebe sada malo informisem, radio sam u racunovodstvu jedne velike firme, a isto tako u kontaktu sa kolegama iz drugih firmi, taj posao pravo da ti kazem nije dosadan niti najmanje, ali jeste odgovoran i pritisak je veliki, ali ti sigurno nije dosadno, dan ti prodje kao minut nekome u svoj toj guzvi.

A sto se tice plate, ne slazem se niposto - plate su dobre kada imas vlasititi biznis ili kada si certificirani pa dizes pare na tome, ali obicnom racunovodji plata uopste nije nesto posebno velika, cak bih rekao da su racunovodje potcijenjene sto se toga tice, uzevsi u obzir informacije koje imam iz prve ruke i naravno od kolega.
Post Reply