KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Moderator: anex
-
bubavi
#1 KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
- alphonse kauders
#2 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Nije ti pitanje na mjestu.bubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
Nije ista plata komercijaliste, revizora, finasijera, aktuara, računovođe, marketing menadžera, bankara, finansijskih inspektora, stručnjaka za međunarodnu ekonomiju itd...Svi su oni "ekonomisti", ali ima tu značajnih razlika
Uglavnom ti najviše zarađuju revizori (58 KM satnica) i računovođe, dok su ti najslabije plaćeni marketari i komercijalisti.
Dakle, možeš zarađivati od 800 - 3.000 KM, zavisi jebiga i od iskustva, firme itd, ali najveća je razlika u smjeru kojim kreneš u ekonomiji - sa marketingom ćeš se manje namučiti na faksu, ali ćeš teže naći posao i biti jadno plaćen, dok ćeš sa računovodstvom i revizijom, a i npr. bankarstvom i osiguranjem malo više učiti na fakultetu, ali ćeš kasnije imati parali poslove..
-
xon_sa
Pitanje ti je smijesno 
Odgovor je, kako kome, kako se snadjes, zavisno od firme, zavisno od stele i sl.
Po meni trebas gledat da u startu budes tu negdje oko prosjeka kantona, dakle oko 800 neto, a kasnije da raste. I da te obavezno prijave i to na punu platu, a ne na minimalac, a ostatak da ti isplacuju na ugovor o djelu, kao sto veliki broj firmi to radi. Naravno ko moze bolje svaka cast.
Odgovor je, kako kome, kako se snadjes, zavisno od firme, zavisno od stele i sl.
Po meni trebas gledat da u startu budes tu negdje oko prosjeka kantona, dakle oko 800 neto, a kasnije da raste. I da te obavezno prijave i to na punu platu, a ne na minimalac, a ostatak da ti isplacuju na ugovor o djelu, kao sto veliki broj firmi to radi. Naravno ko moze bolje svaka cast.
-
bubavi
vidi to , komercijalista je ekonomista, !! mogu onda lakse shvatiti poneke stvare.
Nemozes ti jednom tipu traziti da ide prodavati neke stvare musterijama ako je proveo 4 godine ucenju statistike, medjunarodnu ekonomiju ili klasike/keynes i fiziokrate...
Tu nesto ne shvatam kako bas ide, i zatim odgovor me nesto puno ne obraduje.
Zar ne postoji skola za marketing, za knjizovodstvo ili trgovce?? Jer po vasem je sve Ekonomska skola??
Nemozes ti jednom tipu traziti da ide prodavati neke stvare musterijama ako je proveo 4 godine ucenju statistike, medjunarodnu ekonomiju ili klasike/keynes i fiziokrate...
Zar ne postoji skola za marketing, za knjizovodstvo ili trgovce?? Jer po vasem je sve Ekonomska skola??
- alphonse kauders
Ne, ne. Ekonomski fakultet u Sarajevu ti nudi više smjerova koje možeš da završiš - možeš završiti marketing, međunordnu ekonmiju, menadžment, bankarstvo i osiguranje, računovodstvo i reviziju.bubavi wrote:vidi to , komercijalista je ekonomista, !! mogu onda lakse shvatiti poneke stvare.
E, sad - kada završiš bilo koji smjer piše ti u diplomi da si diplomirani ekonomista, ali ti i piše koji si smjer završio.
Stanje na tržištu radne snage je takvo da su najmanje traženi i najmanje plaćeni marketari jer kod nas je marketing na niskim granama te ovi sa međunarodnom ekonomijom (nema neke potrebe za njima), dok je vrlo malo ljudi (ili gotovo nikako) sa računovodstvenog ili bankarskog smjera koji ne rade i nisu pristojno plaćeni.
Po mom mišljenju je realna početna neto plata nekoga ko se prvi put zapošljava u prosjeku od 800-1000 KM, mada ti možeš u nekim firmama nagurati i na 1.500, ali negdje ti daju 600 KM npr.
Mislim da diplomirani ekonomisti zarađuju ca. 1200-1.300 KM u prosjeku, mada ćeš naći i one koji zarađuju 2-3 hiljade, ali i one koji se vrte oko 800-900 KM..
- pun_mjesec
#11 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
ispod 3 joje nemoj da pricas ni skimbubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
-
bubavi
#12 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
pa da sto bi se covijek ponizavo.pun_mjesec wrote:ispod 3 joje nemoj da pricas ni skimbubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
.. i to sa osiguranjem, i penziono uplaceno, jel tako?? naravno bez toplog obruka?'
- amrica
bubavi wrote:konkretan ti je odgovor , hvala ti!
Ali znas li koliko su trazeni i placeni , oni koji se bave sa AUDIT/CONSULTING, ili koje vodi racuna o organizaciji firme/Strategija?
Koliko znam, ne traze se previse, mi jos nismo na tom nivou, nemamo firme koje posluju uspjesno na medjunarodnom nivou, a ovdje se poslovi sklapaju za stolom u kafani ili na minderu. A firme se organizuju unutar rodbine, tj stranke, sva ta mjesta su rezervisana sa dajdzice, amidzice i ostale, mislim mjesta za pametne i uspjesne ima samo u stranim firmama,ali oni traze svasta
Jako je vazno sta jos znas osim sto imas diplomu, vidim pises iz Svice, koje govorno podrucje? Francusko - taraba, njemacko moze proci, za talijansko ne znam. Engleski moras znati svakako, zatim imas li iskustva i gdje, sto podrazumijeva preporuke,koliko imas godina... Mada, sad sama sebi skacem u rijec, nedavno je Interex trazio (mozda jos trje konkurs) dipl ecc jedan sa iskustvom, preko 35 godina zivota, perfektno znanje francuskog i engleskog... a drugi samo dipl ecc i nemam pojma kolike su plate tamo.
Samo jedna mala ispravka, sad je osnovica u kantonu Sarajevu za VSS 9 sa koeficijentom 104, tako da start nije 800 nego 936 KM.
-
No_oNe__
Ekonomija kod nas u prve dvije godine podrazumjeva opste znanje, znaci preradis ti i matematiku i statistiku i racunoodstvo ... SVE!
Treca(prije i cetvrta) godina je smjerska.
Sto se tice strateskog menadzmenta tj posla kao savjetnika na ekonomskom planu u nekoj firmi, tesko da ces to nci.
U privatnim firmama onaj ko je vlasnik on ti je narodski receno "bog i batina" i radi se kako on misli i kako on kaze, barem je tako u vecini firmi.
U drzavnim firmama, ako se tu mozes ubaciti, premda i oni ne znam po cemu sklapaju srategiju, to su ti dobre i stalne plate.
Takodjer znam da im ai par firmi koje se bas bave ekonomskim savjetovanjem, samo ne znam bas kako posluju.
Treca(prije i cetvrta) godina je smjerska.
Sto se tice strateskog menadzmenta tj posla kao savjetnika na ekonomskom planu u nekoj firmi, tesko da ces to nci.
U privatnim firmama onaj ko je vlasnik on ti je narodski receno "bog i batina" i radi se kako on misli i kako on kaze, barem je tako u vecini firmi.
U drzavnim firmama, ako se tu mozes ubaciti, premda i oni ne znam po cemu sklapaju srategiju, to su ti dobre i stalne plate.
Takodjer znam da im ai par firmi koje se bas bave ekonomskim savjetovanjem, samo ne znam bas kako posluju.
-
bubavi
hvala za indikacije...imam jos 4godine do 35 i toliko vremena da perfektujem njemackiamrica wrote:bubavi wrote:konkretan ti je odgovor , hvala ti!
Ali znas li koliko su trazeni i placeni , oni koji se bave sa AUDIT/CONSULTING, ili koje vodi racuna o organizaciji firme/Strategija?
Koliko znam, ne traze se previse, mi jos nismo na tom nivou, nemamo firme koje posluju uspjesno na medjunarodnom nivou, a ovdje se poslovi sklapaju za stolom u kafani ili na minderu. A firme se organizuju unutar rodbine, tj stranke, sva ta mjesta su rezervisana sa dajdzice, amidzice i ostale, mislim mjesta za pametne i uspjesne ima samo u stranim firmama,ali oni traze svasta
Jako je vazno sta jos znas osim sto imas diplomu, vidim pises iz Svice, koje govorno podrucje? Francusko - taraba, njemacko moze proci, za talijansko ne znam. Engleski moras znati svakako, zatim imas li iskustva i gdje, sto podrazumijeva preporuke,koliko imas godina... Mada, sad sama sebi skacem u rijec, nedavno je Interex trazio (mozda jos trje konkurs) dipl ecc jedan sa iskustvom, preko 35 godina zivota, perfektno znanje francuskog i engleskog... a drugi samo dipl ecc i nemam pojma kolike su plate tamo.
Samo jedna mala ispravka, sad je osnovica u kantonu Sarajevu za VSS 9 sa koeficijentom 104, tako da start nije 800 nego 936 KM.
- amrica
prevedi ovo, molim te.
Jedino sto sam skontala da predvidjas da Interexu nece ici dobro, mozda, jednom, ali tesko, prije ili istovremeno ce propasti i Konzum i Mercator, koji je najskuplji od shopping centara, a Interex najjeftiniji ( tu negdje sa Konzumom).
Savjet: ne vracaj se ovamo ako ne moras, osim ako ne dodjes kao predstavnik neke svicarske firme sa platom od bar 5000 eura.
Jedino sto sam skontala da predvidjas da Interexu nece ici dobro, mozda, jednom, ali tesko, prije ili istovremeno ce propasti i Konzum i Mercator, koji je najskuplji od shopping centara, a Interex najjeftiniji ( tu negdje sa Konzumom).
Savjet: ne vracaj se ovamo ako ne moras, osim ako ne dodjes kao predstavnik neke svicarske firme sa platom od bar 5000 eura.
-
bubavi
nisi me skontala, reko da u slucaju ako me prime pa ne uspijem ostati ono probno, taj sav trud, i primjestanje ce ostati bez pozitivnog izlazka, jer malo je tih firmi koji osiguravaju radnike, sa postenom platom ( u skladu sa iskustvom i skolom) itd.
NIsam mislio na rentabilitet firme Interex vec o mojoj buducnosti ako ne uspijem ostati kod Interexa...
A ko bi nudio platu od 5K€???Niko sigurno!!
Mislim ipak kad bi covijel se kreco sa platom od 1500 KM pa nadalje onda bi bilo ok...
NIsam mislio na rentabilitet firme Interex vec o mojoj buducnosti ako ne uspijem ostati kod Interexa...
A ko bi nudio platu od 5K€???Niko sigurno!!
Mislim ipak kad bi covijel se kreco sa platom od 1500 KM pa nadalje onda bi bilo ok...
-
bubavi
A to sto govoris da KOnzum i Merkator bi propali prije, nisam siguran, jer nije sve do cijema, vec do izbora i kvaliteta robe...Slovenacke firme inace po Bosni i Herc. uspjevaju...amrica wrote:prevedi ovo, molim te.
-
IlijaLadin
Imamo mi ovamo takvih kao ti pa ljudi rade za 700KM i puna im šaka brade.
Imamo magistre koji rade za 700.
Iskreno, bez ičeg lično protiv tebe, više bih volio pedeset milijardi puta da se neko odavdje zaposli. Koliko samo ljudi sa fakultetom radi na piljari, na trafici, u prodavnici, taksi službi... A ti bi da se vratiš.
Mislim, ono... sve je to lijepo. Naši ljudi vani dođu kući, iskoriste iskustva, al brate...
Imamo magistre koji rade za 700.
Iskreno, bez ičeg lično protiv tebe, više bih volio pedeset milijardi puta da se neko odavdje zaposli. Koliko samo ljudi sa fakultetom radi na piljari, na trafici, u prodavnici, taksi službi... A ti bi da se vratiš.
Mislim, ono... sve je to lijepo. Naši ljudi vani dođu kući, iskoriste iskustva, al brate...
-
xon_sa
Ma tesko da ce ijedan od ovih trgovackih centara propasti. Za sad vrlo dobro posluju, a i imaju jos jako puno mjesta za sirenje. A to sto je neko najskuplji apsolutno nije bitno. Npr. u 2 posljednja dana stare godine Mercator kao centar koji se smatra najskupljim, je bio najpuniji od svih. Parking je bio krcat, nije se moglo nac mjesto po 15 minuta, a gore su sve kase radile. Dok je recimo u Interexu bilo maximalno 100 ljudi u isto vrijeme, a u Konzumu jedno 2-3 puta vise.
-
bubavi
pa to ti i ja kazem, ne ovisi od cijena ,sto dosta se ljudi varaju, jer onda firme nabavljaju "made in China" kasnije ljudi moraju robu opet mjenjati...xon_sa wrote:Ma tesko da ce ijedan od ovih trgovackih centara propasti. Za sad vrlo dobro posluju, a i imaju jos jako puno mjesta za sirenje. A to sto je neko najskuplji apsolutno nije bitno. Npr. u 2 posljednja dana stare godine Mercator kao centar koji se smatra najskupljim, je bio najpuniji od svih. Parking je bio krcat, nije se moglo nac mjesto po 15 minuta, a gore su sve kase radile. Dok je recimo u Interexu bilo maximalno 100 ljudi u isto vrijeme, a u Konzumu jedno 2-3 puta vise.
Bitno je imati kvalitet, tada ce se svijet vracat u kupovinu, ali kad smece prodajes, doci ce jednom radi cijene pa posle nikad vise a plus ce ti reklamu takvu napraviti da ti je bolje pobjec u inostranstvu.
Kvalitet, respekt musterije, i siroku robu.
A sto se tice mene, ne zelim se ja zaposliti gdje moze svak koji ima isti fakultet,jer imam neke stvare sto ponekim firmama treba a sto vecina nemaju...Na primjer , poznanstvo francuskog stila rada, filozofija, trziste, process rada, kontakt sa francuzima, francusko drz. za sastanke u Fr. itd... A to naravno svak nema.
Nije ni kultura ista sto se tice rada! Zasto vecina kadrova u Interexu su FRancuzi, ima to svoje, ne sto nasi imaju istu skolu, vec sto skola nije dovoljna!BIH nema isto iskustvo sa Trg Centrima kao Francuska sto je izmislila taj stil trgovine ( Napr. Carrefour 1963 godine)
- amrica
cisto informativno, saljem ti tekst oglasa, inace traje do 10.1., ali uz jednu malu napomenu interex je jedina firma ovdje koja trazi znajnje francuskog, i to za ova malo visa mjesta gdje se direktno komunicira sa strancima i ovakav oglas je rijetkost.
Rukovodilac službe za finansije
Na javni konkurs se mogu prijaviti kandidati koji ispunjavaju slijedeće uslove:
1. Visoka stručna sprema ekonomskog odnosno finansijskog smjera (idealno, Revizor)
2. najmanje 6 godine radnog iskustva na poslovima računovodstva/finansija/fiskalne procese u BiH/Audit
3. iskustvo u vođenju tima u domenu računovodstva/finansija
4. obavezne komunikacijske vještine na francuskom i engleskom jezikom
5. odlično poznavanje rada na računaru (package Microsoft Office)
6. najmanje 30-35 godina starosne dobi
Po mom misljenju ovo je jako tesko naci, trazi se veliko znanje i iskustvo, ko se nije bavio ovim stvarima nema pojma koliko zna biti tesko. Zavrsila sam ekonomiju, imam i godina i staza, znam francuski, ne nesto super dobro, ali dovoljno za svaku komunikaciju, ( pismeni dio malo teze), engleski tu negdje, ali se nisam smjela prijaviti na ovo mjesto. I mislim ko ispunjava uslove, tj koga prime taj nece izgubiti posao.
I jos da dodam, Mercator je najljepse i najprijatnije mjesto za kupovinu, ali moj granap jeftiniji od njega. Meni u Ineterxu i Konzumu smeta sto je prolaz izmedju rafa toliko sirok da se mogu krizati dvoja kolica u 1 cm. I u Konzumu otkako nije VF izbor opao.
Rukovodilac službe za finansije
Na javni konkurs se mogu prijaviti kandidati koji ispunjavaju slijedeće uslove:
1. Visoka stručna sprema ekonomskog odnosno finansijskog smjera (idealno, Revizor)
2. najmanje 6 godine radnog iskustva na poslovima računovodstva/finansija/fiskalne procese u BiH/Audit
3. iskustvo u vođenju tima u domenu računovodstva/finansija
4. obavezne komunikacijske vještine na francuskom i engleskom jezikom
5. odlično poznavanje rada na računaru (package Microsoft Office)
6. najmanje 30-35 godina starosne dobi
Po mom misljenju ovo je jako tesko naci, trazi se veliko znanje i iskustvo, ko se nije bavio ovim stvarima nema pojma koliko zna biti tesko. Zavrsila sam ekonomiju, imam i godina i staza, znam francuski, ne nesto super dobro, ali dovoljno za svaku komunikaciju, ( pismeni dio malo teze), engleski tu negdje, ali se nisam smjela prijaviti na ovo mjesto. I mislim ko ispunjava uslove, tj koga prime taj nece izgubiti posao.
I jos da dodam, Mercator je najljepse i najprijatnije mjesto za kupovinu, ali moj granap jeftiniji od njega. Meni u Ineterxu i Konzumu smeta sto je prolaz izmedju rafa toliko sirok da se mogu krizati dvoja kolica u 1 cm. I u Konzumu otkako nije VF izbor opao.
-
latinalover
#25 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
alphonse kauders wrote:Nije ti pitanje na mjestu.Uglavnom ti najviše zarađuju revizori (58 KM satnica) i računovođe, dok su ti najslabije plaćeni marketari i komercijalisti.bubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
D
jedna satnica 58KM
8x58=464dnevnica
da nisi mislio dnevnica 58KM