Kolibrić u Sarajevu?
- darius_maximus
#1 Kolibrić u Sarajevu?
Eh, dragi moji, nisam bio siguran jel' ovo bas za podforum Kucni ljubimci, pa rekoh da postavim ovdje...
Danas dok sam kod djevojke sjedio na balkonu, pijuci kafu, vidio sam jedno malo stvorenje koje je letilio s cvijeta na cvijet, pijuci nektar...
Kada sam malo bolje pogledao zivotinjicu, koja je velika oko 5 cm, vidio sam da izgleda kao kolibrić, krila joj se skoro ne vide koliko brzo mase njima, ima izduzeni kljun i moze letiti naprijed nazad dok leti s cvijeta na cvijet... Pitam njenu mamu jel' to kolibrić, a ona kaze da jeste i da ih vidja vec nekoliko godina, od 2005, kako dolaze i piju nektar iz cvijeca koje ima na balkonu... Ima kaze i jedan veci, koji isto redovno dolazi...
Jel' moguce fakat da imamo kolibriće u Sarajevu? Je li iko još vidio ijednog, ili je ono neka druga zivotinja?
Danas dok sam kod djevojke sjedio na balkonu, pijuci kafu, vidio sam jedno malo stvorenje koje je letilio s cvijeta na cvijet, pijuci nektar...
Kada sam malo bolje pogledao zivotinjicu, koja je velika oko 5 cm, vidio sam da izgleda kao kolibrić, krila joj se skoro ne vide koliko brzo mase njima, ima izduzeni kljun i moze letiti naprijed nazad dok leti s cvijeta na cvijet... Pitam njenu mamu jel' to kolibrić, a ona kaze da jeste i da ih vidja vec nekoliko godina, od 2005, kako dolaze i piju nektar iz cvijeca koje ima na balkonu... Ima kaze i jedan veci, koji isto redovno dolazi...
Jel' moguce fakat da imamo kolibriće u Sarajevu? Je li iko još vidio ijednog, ili je ono neka druga zivotinja?
-
b.boja
#2 Re: Kolibrić u Sarajevu?
nije moguce, istu zivotinju godinama vidjam u svom vrtu, ali nemam pojma kako se zove.
-
b.boja
#4 Re: Kolibrić u Sarajevu?
Macroglossum stellatarum-nocni leptir

eto rijesili smo misteriju

eto rijesili smo misteriju
Last edited by b.boja on 16/07/2008 22:51, edited 1 time in total.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#5 Re: Kolibrić u Sarajevu?
mi smo na dobrinji redovno gledali kolibrice prije rata...TICA nije muha...darius_maximus wrote:Eh, dragi moji, nisam bio siguran jel' ovo bas za podforum Kucni ljubimci, pa rekoh da postavim ovdje...
- x0z0y0
#6 Re: Kolibrić u Sarajevu?
ima toga i kod mene u basti..
pojave se s vremena na vrijeme
i rekli su nam takodjer da se radi o nekoj vrsti kukca
Kolibri u prirodi žive isključivo u Americi, i to sve od juga Aljaske pa do Ognjene zemlje.
pojave se s vremena na vrijeme
i rekli su nam takodjer da se radi o nekoj vrsti kukca
Kolibri u prirodi žive isključivo u Americi, i to sve od juga Aljaske pa do Ognjene zemlje.
- darius_maximus
#7 Re: Kolibrić u Sarajevu?
@b.boja
Moguce je da je ovo, iako ovaj nije imao ovako dug "kljun"...
Izgleda stvarno k'o kolibric, ja se zijanio kad sam vidio. Helem, sutra cu ga malo podrobnije pogledati, mozda ga i uslikam, pa cemo vidjeti s cim imamo posla...
@mIRCerka
Ne kontam ovo: TICA nije muha...
Moguce je da je ovo, iako ovaj nije imao ovako dug "kljun"...
@mIRCerka
- Dr.Cuddy
#8 Re: Kolibrić u Sarajevu?
Kolibri je ptica, ne insekt!darius_maximus wrote:@b.boja
Moguce je da je ovo, iako ovaj nije imao ovako dug "kljun"...![]()
Izgleda stvarno k'o kolibric, ja se zijanio kad sam vidio. Helem, sutra cu ga malo podrobnije pogledati, mozda ga i uslikam, pa cemo vidjeti s cim imamo posla...
![]()
![]()
@mIRCerka

- Epitop
#9 Re: Kolibrić u Sarajevu?
Bilo je ovo i kod mene na balkonu i ja sam mislio da je kolibri, dok mi nisu objasnili da se radi ovoj gore navedenoj vrsti.
-
mIRCerka
#10 Re: Kolibrić u Sarajevu?
TICA JE nije muha, tj nesto je sto spada u rod PTICA a ne insekata... ni slicno ovome na slici...kao papigica sitnih krila...darius_maximus wrote:@b.boja
![]()
![]()
@mIRCerka
- Dr.Cuddy
#11 Re: Kolibrić u Sarajevu?
mIRCerka wrote:TICA JE nije muha, tj nesto je sto spada u rod PTICA a ne insekata... ni slicno ovome na slici...kao papigica sitnih krila...darius_maximus wrote:@b.boja
![]()
![]()
@mIRCerka

- Sammurraj
#12 Re: Kolibrić u Sarajevu?
I ja mislim da je u pitanju insekt, ali svavako slikaj.
Sjecam se jos kao mali, taj insekt bas slicno leti kao i kolibri, ali kad jednom vidis pravog kolibrica i kako bruji kad leti, znat ces razliku.
Posto zivim na sjeveru i na drugoj strani ove loptice, cesto ih vidim...maji a cjatki
Sjecam se jos kao mali, taj insekt bas slicno leti kao i kolibri, ali kad jednom vidis pravog kolibrica i kako bruji kad leti, znat ces razliku.
Posto zivim na sjeveru i na drugoj strani ove loptice, cesto ih vidim...maji a cjatki
-
mIRCerka
#13 Re: Kolibrić u Sarajevu?
magnolia, tako je, samo nema bubichastu glavicu...to sam vidjala prije rata...
-
b.boja
- darius_maximus
#15 Re: Kolibrić u Sarajevu?
Kao prvo, ne znam gdje sam to ja spomenuo, a ne rekao, da je kolibri insekt, a ne ptica?
Ja sam rekao da sam vidio nesto sto izgleda kao kolibri, i pitao da li je moguce da sam to vidio...
Pregledao sam i slike kolibrija i nisu svi sjajni i sareni kao sto ih svi zamisljamo, tako da po bojama ne mogu zakljuciti sta sam vidio. Kao sto rece b.boja vrlo je vjerovatno da sam vidio ovog leptira (moljca) koji "oponasa" kolibrija...
Ja sam rekao da sam vidio nesto sto izgleda kao kolibri, i pitao da li je moguce da sam to vidio...
Pregledao sam i slike kolibrija i nisu svi sjajni i sareni kao sto ih svi zamisljamo, tako da po bojama ne mogu zakljuciti sta sam vidio. Kao sto rece b.boja vrlo je vjerovatno da sam vidio ovog leptira (moljca) koji "oponasa" kolibrija...
-
b.boja
#16 Re: Kolibrić u Sarajevu?
ako imate petunije na balkonu, vrlo lako se mozete uvjeriti
predvecer ce te ga vidjeti u petunijama, leptir koji se u narodu jos zove vjestica...koliko znam, kolibri ne zive kod nas.
-
mIRCerka
#17 Re: Kolibrić u Sarajevu?
i ja sam ynala da smokva raste samo u primorju, pa ne lezi vraze, eno je na dzidzikovcu rodila...b.boja wrote:ako imate petunije na balkonu, vrlo lako se mozete uvjeritipredvecer ce te ga vidjeti u petunijama, leptir koji se u narodu jos zove vjestica...koliko znam, kolibri ne zive kod nas.
- Dr.Cuddy
#18 Re: Kolibrić u Sarajevu?
Ima ovakav:

Pa ovakav:

Pa ovakav:

Pa ovakav:

Ima ih raznih...zavisi o podneblju

Pa ovakav:

Pa ovakav:

Pa ovakav:

Ima ih raznih...zavisi o podneblju
-
b.boja
#19 Re: Kolibrić u Sarajevu?
evo smokvi i kod mene, ali nikako da ih oberem.mIRCerka wrote:i ja sam ynala da smokva raste samo u primorju, pa ne lezi vraze, eno je na dzidzikovcu rodila...b.boja wrote:ako imate petunije na balkonu, vrlo lako se mozete uvjeritipredvecer ce te ga vidjeti u petunijama, leptir koji se u narodu jos zove vjestica...koliko znam, kolibri ne zive kod nas.
ipak,Kolibri u prirodi žive isključivo u Americi, i to sve od juga Aljaske pa do Ognjene zemlje.
-
mIRCerka
#20 Re: Kolibrić u Sarajevu?
pa sto ne yoves, obracu jab.boja wrote:evo smokvi i kod mene, ali nikako da ih oberem.mIRCerka wrote:i ja sam ynala da smokva raste samo u primorju, pa ne lezi vraze, eno je na dzidzikovcu rodila...b.boja wrote:ako imate petunije na balkonu, vrlo lako se mozete uvjeritipredvecer ce te ga vidjeti u petunijama, leptir koji se u narodu jos zove vjestica...koliko znam, kolibri ne zive kod nas.
ipak,Kolibri u prirodi žive isključivo u Americi, i to sve od juga Aljaske pa do Ognjene zemlje.
mi smo ih na dobrinji imali 2 godine zaredom, 1989 i 1990...
- Dr.Cuddy
#21 Re: Kolibrić u Sarajevu?
eeee Mirci, tad nisu trebale vizemIRCerka wrote: mi smo ih na dobrinji imali 2 godine zaredom, 1989 i 1990...
-
b.boja
#22 Re: Kolibrić u Sarajevu?
nece da sazriju, otpadnu, a krosnja je ogromna, ima da ti je snimim i pokazem.mIRCerka wrote: pa sto ne yoves, obracu ja
mi smo ih na dobrinji imali 2 godine zaredom, 1989 i 1990...
-
mIRCerka
#23 Re: Kolibrić u Sarajevu?
i onda je bio onaj cudni ZUTI pljusak, kad je bilo nevrijeme u Sahari pa nama donijelo pijesak....slikajte to cudo sto ste vidjeli i okacite sliku....Moonlight & Magnolia wrote:eeee Mirci, tad nisu trebale vizemIRCerka wrote: mi smo ih na dobrinji imali 2 godine zaredom, 1989 i 1990...
- darius_maximus
#24 Re: Kolibrić u Sarajevu?
Ihhh, bilo je smokAva po Istocnoj Bosni prije rata kol'ko ti srcu drago...
Tako su mi barem pricali, a i ja sam mislio da je to primorsko voce...
P.S. da je preimenujem temu u "Smokve u Sarajevu i sire, i kako ih pobrati?"...

P.S. da je preimenujem temu u "Smokve u Sarajevu i sire, i kako ih pobrati?"...
-
mIRCerka
#25 Re: Kolibrić u Sarajevu?
ti napuni bateriju aparata, slikaj to cudo iz svih poza pa da zakljucimo sta je >D do tad, mozemo pravit strudle...od smokvidarius_maximus wrote:Ihhh, bilo je smokAva po Istocnoj Bosni prije rata kol'ko ti srcu drago...Tako su mi barem pricali, a i ja sam mislio da je to primorsko voce...
![]()
![]()
P.S. da je preimenujem temu u "Smokve u Sarajevu i sire, i kako ih pobrati?"...![]()