Kolibrić u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

darius_maximus

#1 Kolibrić u Sarajevu?

Post by darius_maximus »

Eh, dragi moji, nisam bio siguran jel' ovo bas za podforum Kucni ljubimci, pa rekoh da postavim ovdje...

Danas dok sam kod djevojke sjedio na balkonu, pijuci kafu, vidio sam jedno malo stvorenje koje je letilio s cvijeta na cvijet, pijuci nektar...
Kada sam malo bolje pogledao zivotinjicu, koja je velika oko 5 cm, vidio sam da izgleda kao kolibrić, krila joj se skoro ne vide koliko brzo mase njima, ima izduzeni kljun i moze letiti naprijed nazad dok leti s cvijeta na cvijet... Pitam njenu mamu jel' to kolibrić, a ona kaze da jeste i da ih vidja vec nekoliko godina, od 2005, kako dolaze i piju nektar iz cvijeca koje ima na balkonu... Ima kaze i jedan veci, koji isto redovno dolazi...

Jel' moguce fakat da imamo kolibriće u Sarajevu? Je li iko još vidio ijednog, ili je ono neka druga zivotinja?
b.boja

#2 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by b.boja »

nije moguce, istu zivotinju godinama vidjam u svom vrtu, ali nemam pojma kako se zove.
ludacha

#3 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by ludacha »

gUglajte :)
b.boja

#4 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by b.boja »

Macroglossum stellatarum-nocni leptir
Image
Image
eto rijesili smo misteriju :D
Last edited by b.boja on 16/07/2008 22:51, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#5 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

darius_maximus wrote:Eh, dragi moji, nisam bio siguran jel' ovo bas za podforum Kucni ljubimci, pa rekoh da postavim ovdje...

Danas dok sam kod djevojke sjedio na balkonu, pijuci kafu, vidio sam jedno malo stvorenje koje je letilio s cvijeta na cvijet, pijuci nektar...
Kada sam malo bolje pogledao zivotinjicu, koja je velika oko 5 cm, vidio sam da izgleda kao kolibrić, krila joj se skoro ne vide koliko brzo mase njima, ima izduzeni kljun i moze letiti naprijed nazad dok leti s cvijeta na cvijet... Pitam njenu mamu jel' to kolibrić, a ona kaze da jeste i da ih vidja vec nekoliko godina, od 2005, kako dolaze i piju nektar iz cvijeca koje ima na balkonu... Ima kaze i jedan veci, koji isto redovno dolazi...

Jel' moguce fakat da imamo kolibriće u Sarajevu? Je li iko još vidio ijednog, ili je ono neka druga zivotinja?
mi smo na dobrinji redovno gledali kolibrice prije rata...TICA nije muha...
x0z0y0

#6 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by x0z0y0 »

ima toga i kod mene u basti..
pojave se s vremena na vrijeme
i rekli su nam takodjer da se radi o nekoj vrsti kukca
Kolibri u prirodi žive isključivo u Americi, i to sve od juga Aljaske pa do Ognjene zemlje.
darius_maximus

#7 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by darius_maximus »

@b.boja
Moguce je da je ovo, iako ovaj nije imao ovako dug "kljun"... :D :-) Izgleda stvarno k'o kolibric, ja se zijanio kad sam vidio. Helem, sutra cu ga malo podrobnije pogledati, mozda ga i uslikam, pa cemo vidjeti s cim imamo posla... :D :-)

@mIRCerka
Ne kontam ovo: TICA nije muha... :-)
Dr.Cuddy

#8 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by Dr.Cuddy »

darius_maximus wrote:@b.boja
Moguce je da je ovo, iako ovaj nije imao ovako dug "kljun"... :D :-) Izgleda stvarno k'o kolibric, ja se zijanio kad sam vidio. Helem, sutra cu ga malo podrobnije pogledati, mozda ga i uslikam, pa cemo vidjeti s cim imamo posla... :D :-)

@mIRCerka
Kolibri je ptica, ne insekt!

Image
Epitop

#9 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by Epitop »

Bilo je ovo i kod mene na balkonu i ja sam mislio da je kolibri, dok mi nisu objasnili da se radi ovoj gore navedenoj vrsti.
mIRCerka

#10 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

@mIRCerka
TICA JE nije muha, tj nesto je sto spada u rod PTICA a ne insekata... ni slicno ovome na slici...kao papigica sitnih krila...
Dr.Cuddy

#11 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by Dr.Cuddy »

mIRCerka wrote:

@mIRCerka
TICA JE nije muha, tj nesto je sto spada u rod PTICA a ne insekata... ni slicno ovome na slici...kao papigica sitnih krila...
Image
Sammurraj

#12 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by Sammurraj »

I ja mislim da je u pitanju insekt, ali svavako slikaj.
Sjecam se jos kao mali, taj insekt bas slicno leti kao i kolibri, ali kad jednom vidis pravog kolibrica i kako bruji kad leti, znat ces razliku.
Posto zivim na sjeveru i na drugoj strani ove loptice, cesto ih vidim...maji a cjatki :)
mIRCerka

#13 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

magnolia, tako je, samo nema bubichastu glavicu...to sam vidjala prije rata...
darius_maximus

#15 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by darius_maximus »

Kao prvo, ne znam gdje sam to ja spomenuo, a ne rekao, da je kolibri insekt, a ne ptica?
Ja sam rekao da sam vidio nesto sto izgleda kao kolibri, i pitao da li je moguce da sam to vidio...
Pregledao sam i slike kolibrija i nisu svi sjajni i sareni kao sto ih svi zamisljamo, tako da po bojama ne mogu zakljuciti sta sam vidio. Kao sto rece b.boja vrlo je vjerovatno da sam vidio ovog leptira (moljca) koji "oponasa" kolibrija...
b.boja

#16 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by b.boja »

ako imate petunije na balkonu, vrlo lako se mozete uvjeriti :D predvecer ce te ga vidjeti u petunijama, leptir koji se u narodu jos zove vjestica...koliko znam, kolibri ne zive kod nas.
mIRCerka

#17 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

b.boja wrote:ako imate petunije na balkonu, vrlo lako se mozete uvjeriti :D predvecer ce te ga vidjeti u petunijama, leptir koji se u narodu jos zove vjestica...koliko znam, kolibri ne zive kod nas.
i ja sam ynala da smokva raste samo u primorju, pa ne lezi vraze, eno je na dzidzikovcu rodila... :cry:
Dr.Cuddy

#18 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by Dr.Cuddy »

Ima ovakav:

Image

Pa ovakav:

Image

Pa ovakav:

Image

Pa ovakav:

Image

Ima ih raznih...zavisi o podneblju ;-)
b.boja

#19 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by b.boja »

mIRCerka wrote:
b.boja wrote:ako imate petunije na balkonu, vrlo lako se mozete uvjeriti :D predvecer ce te ga vidjeti u petunijama, leptir koji se u narodu jos zove vjestica...koliko znam, kolibri ne zive kod nas.
i ja sam ynala da smokva raste samo u primorju, pa ne lezi vraze, eno je na dzidzikovcu rodila... :cry:
evo smokvi i kod mene, ali nikako da ih oberem.
ipak,Kolibri u prirodi žive isključivo u Americi, i to sve od juga Aljaske pa do Ognjene zemlje.
mIRCerka

#20 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

b.boja wrote:
mIRCerka wrote:
evo smokvi i kod mene, ali nikako da ih oberem.
ipak,Kolibri u prirodi žive isključivo u Americi, i to sve od juga Aljaske pa do Ognjene zemlje.
pa sto ne yoves, obracu ja :D

mi smo ih na dobrinji imali 2 godine zaredom, 1989 i 1990...
Dr.Cuddy

#21 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by Dr.Cuddy »

mIRCerka wrote: mi smo ih na dobrinji imali 2 godine zaredom, 1989 i 1990...
eeee Mirci, tad nisu trebale vize :D
b.boja

#22 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by b.boja »

mIRCerka wrote: pa sto ne yoves, obracu ja :D
mi smo ih na dobrinji imali 2 godine zaredom, 1989 i 1990...
nece da sazriju, otpadnu, a krosnja je ogromna, ima da ti je snimim i pokazem.
mIRCerka

#23 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

Moonlight & Magnolia wrote:
mIRCerka wrote: mi smo ih na dobrinji imali 2 godine zaredom, 1989 i 1990...
eeee Mirci, tad nisu trebale vize :D
i onda je bio onaj cudni ZUTI pljusak, kad je bilo nevrijeme u Sahari pa nama donijelo pijesak....slikajte to cudo sto ste vidjeli i okacite sliku....
darius_maximus

#24 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by darius_maximus »

Ihhh, bilo je smokAva po Istocnoj Bosni prije rata kol'ko ti srcu drago... :D Tako su mi barem pricali, a i ja sam mislio da je to primorsko voce... ;) :-)

P.S. da je preimenujem temu u "Smokve u Sarajevu i sire, i kako ih pobrati?"... :-) :D
mIRCerka

#25 Re: Kolibrić u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

darius_maximus wrote:Ihhh, bilo je smokAva po Istocnoj Bosni prije rata kol'ko ti srcu drago... :D Tako su mi barem pricali, a i ja sam mislio da je to primorsko voce... ;) :-)

P.S. da je preimenujem temu u "Smokve u Sarajevu i sire, i kako ih pobrati?"... :-) :D
ti napuni bateriju aparata, slikaj to cudo iz svih poza pa da zakljucimo sta je >D do tad, mozemo pravit strudle...od smokvi
Post Reply