Kolektor BT Solar+ - Jel zna iko sta je ovo?
Moderator: anex
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1 Kolektor BT Solar+ - Jel zna iko sta je ovo?
Kolektor BT Solar+ (Bosch) E sad znam ja šta je solarni kolektor itd, ali kao što se na slici vidi ovaj ima i dodatni bojler za vodu. Sad da li je iko imao susret s ovim čudom u praksi? Za đta je namijenjeno? Vidio sam da imaju razne varijante sa bojlerima od 150, 200 i 250 litara Zanima me da li je moguće na ovo naštiklati sistem grijanja i sistem tople vode za jednu porodičnu kuću?

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#2 Re: Kolektor BT Solar+ - Jel zna iko sta je ovo?
Da bi voda cirkulisala kroz kolektore treba nesto da je pocera. U vecini sistema je to pumpa. Ovo na slici je sistem bez pumpe. Gravitacija i termodnamika tjeraju vodu da cikrilse i izmjenjuje toplotu sa kolektorom, tj. suncem.JoseMujica wrote:Kolektor BT Solar+ (Bosch) E sad znam ja šta je solarni kolektor itd, ali kao što se na slici vidi ovaj ima i dodatni bojler za vodu. Sad da li je iko imao susret s ovim čudom u praksi? Za đta je namijenjeno? Vidio sam da imaju razne varijante sa bojlerima od 150, 200 i 250 litara Zanima me da li je moguće na ovo naštiklati sistem grijanja i sistem tople vode za jednu porodičnu kuću?
namjena je pasivno grijanje.
a korisit se najvise tamo gdje ti zboris. Samo sa ovim neces moc ugrijat kucu, ali mozes znacajno smanjit troskove elektricne energije ili nekog drugog energenta, kojeg koristis za grijhanje. Investiicja se isplati za 2-4 godne, sto najvise zavis od insolacije i kolicine tople vode koju trosis.
Ako zelis jos ustediti na grijanju prostora, pogledaj ove kolektore - koje i sam mozes napravit, ako volis pivu i znas sa blanjom
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... p=781#p781
- mayab