Koledž U Švedskoj...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
adizelee

#1 Koledž U Švedskoj...

Post by adizelee »

Poštovanje,

Imam nekoliko pitanja u vezi ove teme,i ljudi koji imaju iskustva sa ovim nadam se da će mi pomoći. Imam 18 godina, i trenutno sam 4. razred Elektrotehničke škole u Mostaru. San mi je otići odavde,nije bitno zašto kako i to,jednostavno hoću da idem.E sada da vam objasnim situaiju.Zanima me ima li iko iskustva sa Švedskim koledžima i kako to funkcioniše? Šta mi je sve potrebno da bi uspio upisati njihov koledž. Imam tetku u švedskoj ako bi to išta značilo i koliko toliko bi se osjećao sigurniji gore ako bi uspio barem otici . Zanima me i kakvih sve koledža ima gore,znam da ima stranica : http://www.studyinsweden.se/
Pored te stranice našao sam i ovo: http://www.kth.se/en/student/newatkth
Vidim da ovdje pišu neki uslov,zna li neko slucajno da li je tako za svaki koledž ili...?

Svaka pomoć je dobrodošla i Veliko HVALA unaprijed :) Lijep pozdrav
stakasa

#2 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by stakasa »

Adi sumnjam da ce ti uspjet ovo sa Svedskom. Na osnovu kojih ocjena ce te primit ne znas jezik...
adizelee

#3 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by adizelee »

stakasa wrote:Adi sumnjam da ce ti uspjet ovo sa Svedskom. Na osnovu kojih ocjena ce te primit ne znas jezik...
E upravo i to me zanima kakve se ocjene gledaju i to...
A za jezik se ne brini,ne mogu reći da perfektno znam engleski ali ga tečno govorim i sa gramatikom sam dobar. Oni imaju predavanja na engloskom tako da ne bi bilo problema što se toga tiče. Prošlu zimu sam bio u Švedskoj i bez problema je išlo sa engleskim jezikom a i dosta šveđana bez problema priča engleski isto :)
stakasa

#4 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by stakasa »

Ne priznaju se ocjene iz bih, moras imat svedske ocjene
kolegione

#5 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by kolegione »

Moj prijatelj je otišao gore primili su ga prvu godinu je učio jezik ali ako nemas bogate roditelje moraće da radis i to je otišao studirati pravne nauke uglavnom engleski se koristi na koledžu ali njihov jezik ti treba za socijalni život
stakasa

#6 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by stakasa »

kolegione wrote:Moj prijatelj je otišao gore primili su ga prvu godinu je učio jezik ali ako nemas bogate roditelje moraće da radis i to je otišao studirati pravne nauke uglavnom engleski se koristi na koledžu ali njihov jezik ti treba za socijalni život
Rjetki su fakulteti u Svedskoj gdje te primaju bez dokumentovanog znanja svedskog jezika
adizelee

#7 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by adizelee »

kolegione wrote:Moj prijatelj je otišao gore primili su ga prvu godinu je učio jezik ali ako nemas bogate roditelje moraće da radis i to je otišao studirati pravne nauke uglavnom engleski se koristi na koledžu ali njihov jezik ti treba za socijalni život
Novac nije problem, a i voljan sam raditi gore, vidio sam da kod njih omladina je zastupljena u poslovima i da rade i zarađuju svoj novac. A i za jezik, ako bih uspio već gore upasti na koledž uzeo bih odma i njihov jezik da učim, šta se mora nije teško ;-)
adizelee

#8 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by adizelee »

stakasa wrote:
Rjetki su fakulteti u Svedskoj gdje te primaju bez dokumentovanog znanja svedskog jezika
Imaju koledži koji su na engleskom jeziku i predavanja isto tako na eng. Ali morao bih uciti i njihov jezik, ali nije mi to toliki problem
stakasa

#9 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by stakasa »

Raspitaj se dobro i ne zaljeci se napamet. Ne znam kako ide oko dobijanja papira pa ostavljam nekome drugom da ti na to pitanje odgovori
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#10 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by Zviz »

adizelee wrote:
Novac nije problem, a i voljan sam raditi gore, vidio sam da kod njih omladina je zastupljena u poslovima i da rade i zarađuju svoj novac. A i za jezik, ako bih uspio već gore upasti na koledž uzeo bih odma i njihov jezik da učim, šta se mora nije teško ;-)
Yes yes, samo sto njihova omladina je kod kuce, na svom te govori svojim jezikom...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#11 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by Zviz »

adizelee wrote:Poštovanje,

Imam nekoliko pitanja u vezi ove teme,i ljudi koji imaju iskustva sa ovim nadam se da će mi pomoći. Imam 18 godina, i trenutno sam 4. razred Elektrotehničke škole u Mostaru. San mi je otići odavde,nije bitno zašto kako i to,jednostavno hoću da idem.E sada da vam objasnim situaiju.Zanima me ima li iko iskustva sa Švedskim koledžima i kako to funkcioniše? Šta mi je sve potrebno da bi uspio upisati njihov koledž. Imam tetku u švedskoj ako bi to išta značilo i koliko toliko bi se osjećao sigurniji gore ako bi uspio barem otici . Zanima me i kakvih sve koledža ima gore,znam da ima stranica : http://www.studyinsweden.se/
Vidim da ovdje pišu neki uslov,zna li neko slucajno da li je tako za svaki koledž ili...?

Imas tetku gore a na forumu pitas za detalje i infomacije. Hebo tu tetku onda! Pa zar ti nije ona u stanju da dobavi kljucne informacije, ako vec zivi u Svedskoj? Drug najbolje ti ta tetka moze pomoci ali to zahtjeva da makne dupe sa tv-kauca i da se malo raspita...
adizelee

#12 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by adizelee »

Zviz wrote:
adizelee wrote:Poštovanje,

Imas tetku gore a na forumu pitas za detalje i infomacije. Hebo tu tetku onda! Pa zar ti nije ona u stanju da dobavi kljucne informacije, ako vec zivi u Svedskoj? Drug najbolje ti ta tetka moze pomoci ali to zahtjeva da makne dupe sa tv-kauca i da se malo raspita...
Ako ne možeš pomoći produži svojim putem :wink:
Salcho

#13 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by Salcho »

Pokusaj dobit odgovore preko Svedske Ambasade u BiH, vjerovatno imaju neke brosure ili nesto ?
adizelee

#14 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by adizelee »

Salcho wrote:Pokusaj dobit odgovore preko Svedske Ambasade u BiH, vjerovatno imaju neke brosure ili nesto ?
Hvala na savjetu, pokušat ću :)
hammel

#15 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by hammel »

U Svedskoj postoje sledece skole: osnovna (9g.), srednja (3 g.) i visa skola/univerzitet.
Za univerzitet moras imati zavrsenu srednju skolu i ispuniti uslove koji su potrebni za taj univerzitet.
Na univerzitetu mozes da studiras pojedije kurseve ili cijeli program (npr. ucis za inzenjera). Svaki program se sastoji iz jednog x broja kurseva.

Koliko ja znam posstoji mali broj cijelih programa koji su na engleskom jeziku. Postoji veliki broj kurseva koji su na engleskom ili se daju na engleskom ako postoji neko ko prica samo engleski. Svi (mozda ne bas svi ali dosta njih da bi se moglo reci svi) koji studiraju na univerzitetu znaju engleski (to je uslov). Inace, mladji, pricaju enkgelski kao ili skoro kao svedski.

U zadnje vrijeme opada broj "stranaca" koji studiraju u svedskoj a zive izvan EU. Razlog: Svedska uvela skolarinu za osobe izvan EU.
Odluci sta zelis da studiras i idi dalje.

Na stranici: https://www.universityadmissions.se/ mozes da citas o raznim kursevima/programima, sta treba i kako se aplicira. U Svedskoj se vrlo rijetko stvari mogu "srediti". Moje islustvo apliciranja je da upises svoje podatke u neku bazu podataka/racunar i on ti kaze moze nemoze itd.

Ti isto tako mozes kontaktirati univerzitete nr. Lund http://www.lunduniversity.lu.se/ . Svaki univerzitet ima stranicu na engleskom i svi koji rade na univerzitetu znaju engleski, to nemoras ni da pitas. Naravno se svi mejlovi odgovaraju.

Ja sam sasvim slucajno proso pored Klix.ba i nemam obicaj biti ovdje ali se nadam da ces imati koristi od mog odgovora. Moj odgovor se bazira na licnim islustvima studiranja u Svedskoj (doduse proslo je nekoliko godina), ja mislim da je ovako ali mozda negdje pogrjesim...
Stretno.
matic.ivan

#16 Re: Koledž U Švedskoj...

Post by matic.ivan »

POTREBNI DOKUMENTI

Diploma (ili uvjerenje o diplomiranju) i dodatak diplomi (uvjerenje o položenim ispitima)

Kopija pasoša (stranica na kojoj se nalazi fotografija)

IELTS/TOEFL certifikat o poznavanju engleskog jezika

Dokaz o promjeni imena (ukoliko je ime promjenjeno zbog npr vjenčanja)

Školarina za sve studente van EU čiji iznos utvrđuje svaki fakultet posebno

DOZVOLA ZA BORAVAK

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA APLICIRANJE

Notifikacija o rezultatima selekcije (koju dobiješ sa Univerziteta)

Popunjen zahtjev za dozvolu boravka

Dvije fotografije

Pasoš

Dokaz o posjedovanju sredstava za troškove života (Potrebno je na vlastitom računu imati iznos od 7300 SEK za svaki mjesec planiranog boravka) ili dokaz da student ima stipendiju koja pokriva ove troškove

Naknada za obradu vize

Uplaćeno zdravsteno osiguranje za programe kraće od 1 godinu

VAŽNI DATUMI

Decembar: otvoreno online apliciranje na univerzitete

Kraj januara: Krajnji rok za dostavu dokumentacije i plaćanje naknade za apliciranje (ako je potrebna)

Mart: Obavještenje o prijemu

April: Odgovoriti na ponudu

April – Juli: Platiti školarinu i aplicirati za boravišnu dozvolu

Kraj Avgusta: Početak semestra
Post Reply