Kolaps Vajmarske Srbije

Locked
Karadoz

#1 Kolaps Vajmarske Srbije

Post by Karadoz »

Sukobi na ulicama Beograda u vreme Parade ponosa i neredi na fudbalskoj utakmici u Đenovi ukazuju da bi glavni problem u Srbiji mogao da bude nedostatak kapaciteta da se izbori sa ekstremizmom, ocenjuje američka agencija Stratfor u svojoj trećoj analizi posvećenoj stanju u Srbiji

"Zapad je dugo godina bio skeptičan prema spremnosti Srbije da se suoči sa prošlošću. Događaji od poslednjih nekoliko dana u Beogradu i Đenovi zapravo pokazuju da je glavni problem Srbije možda nedostatak kapaciteta, što bi moglo da bude mnogo ozbiljnije", ocenjuje ta američka agencija za strateška istraživanja.

Beograd bi, dodaje se u analizi, u sadašnjoj situaciji mogao da zatraži pomoć od Evrope ali, s druge strane, ukoliko bi Evropa shvatila koliko je nesposobna srpska vlasti malo je verovatno da bi se odlučila da ubrza pitanje srpske kandidature.

"Srpski predsednik Boris Tadić je sada, kao nekada Đinđić, praktično pred nemogućim zadatakom - da prikrije nesposobnost Beograda, ponudi opravdanje Evropi, dok se istovremeno suočava sa neispunjenim očekivanjima svojih birača", ocenjuje agencija.

Stratfor podseća da ekstremne nacionalističke i navijačke grupe uspevaju da regrutuju nove pristalice u redovima mladih i nezaposlenih koji ne vide nikakvu budućnost, koji su nezadovljni i osecaju bes, posebno prema Zapadu.

"U Srbiji je privreda pred kolapsom zbog, s jedne strane političke nestabilnosti koja stoji na putu ozbiljnim investicijama, i s druge, svetske ekonomske krize. Prosečna plata je sada niža nego u susednoj Albaniji, koja je za Srbe sinonim za kolaps civilizacije. To je ono što je pogodno tlo za ovonedeljni ekstremizam", dodaje se u analizi.

Stratfor povlači paralelu između prethodnih 10 godina srpske istrorije i istorije Vajmarske Republike.

Podseća se da je Srbija pre 10 godina uspela da zbaci režim Slobodana Miloševića, ali je potom došlo do razmimoilaženja u stavovima unutar koalicije oko toga kojim putem zemlja treba dalje da ide, podseća američka agencija.

Država je morala da prihvati poraz i odgovornost za ratove devedesetih, da nastavi da ispašta grehe Miloševićevog režima i na kraju da se izbori sa ekonomskom krizom nad kojom nema nikakvu kontrolu, podvlači se u analizi.

"Da bi ponovo ušla u klub zapadnih država, kao svojevremeno Nemačka u periodu između dva rata, Srbija mora da uvede demokratske institucije i to u vreme kada borba potiv nasilnih nacionalističkih grupa zahteva čvrstu, možda čak i nedemokratsku ruku", ocenjuje američka agencija.

Najveća opasnost za Srbiju nije urušavnje države nego, mogućnost da, kao i u Vajmarskoj Republici, neke političke snage u zemlji čvrsto odluče da je jednostavnije napraviti kompromis sa esktremističkim snagama, nego nastaviti mukotrpan put na jačanju države uprkos međunarodnih i domaćih prepreka, ocenjuje Stratfor.

Podsećajući da je holandski parlament jednoglasno odlučio da se pitanje srpske kandidature odloži najmanje do decembra, Stratfor navodi da je takva odluka doneta i pored toga što je ostalih 26 članica EU stavilo do znanja da podržavaju kandidaturu Srbije.

Odluka Holandije verovatno bi bila identična i da nije došlo do nereda u Beogradu tokom održavanja Parade ponosa, a zatim i dva dana kasnije u Đenovi na utakmici između Italije i Srbije, iako mnogi u Beogradu veruju da je to reakcija na ono što se dogodilo, ocenjuje Stratfor.

Agencija ukazuje da je u samoj Holandiji nedavno došlo do zaokreta politike ka desnici, tako da je bilo očekivano da dođe i do promene stava prema širenju EU.

Sve ovo stoji od Milosevicevog doba, Srbija podgrijava nacionalizam... ne Srbija nego pojednci koji se na tome bogate a svijet gleda i ceka da vidi sta ce se desiti a onda veliki pozar gasi casom vode... pa neka nam je sa srecom uz komsiluk
JThomas

#2 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by JThomas »

u suštini, nacionalizam u srbiji sada nije slabiji nego u slobino doba. i to je duboki, sistemski problem, koji se ne može riješiti pendrecima i zatvaranjima. vlast na silu pokušava ići prema evropi, ali svijest kritične mase naroda jednostavno to ne prati.

a materijalna bijeda sve to dodatno podgrijava.
Karadoz

#3 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by Karadoz »

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by Toto »

Odlicna analiza.

Tadic je imao historijsku sansu da Srbiju izvuce iz kaljuze. Imao je 50 % Srbije i cijeli svijet iza sebe, ali on nije bio licnost za takve price. Obicni beogradski sibicar koga moze da razvali autobus napusenih navijaca, a ne radikal Nikolic uljepsan silikonskom demokratijom. Tragikomicar koji se bio ufuran u balkansku lidersku poziciju, koji ne moze da liderise ni u dva carsijska kluba.

Ova farsa sa paradom ponosa i marisana sa "desnicarima" je vjesto odigrana podvala: da bi se Srbiji moglo reci da je " obrazli desnica" kriva za propast Tadiceve vanjske politike, a snobovsku Europu isprepada teroristima Principovske provinijencije.
osa

#5 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by osa »

bit će veselo u srbiji, a kad je veselo u srbiji onda zna biti veselo i kod nas u susjedstvu, treba biti oprezan....
hercegovac_pravi

#6 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by hercegovac_pravi »

osa wrote:bit će veselo u srbiji, a kad je veselo u srbiji onda zna biti veselo i kod nas u susjedstvu, treba biti oprezan....
Pa svi su već pozvani na tulum..ne bi bio red da se propusti :mrgreen:
s_bjelava

#7 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by s_bjelava »

osa wrote:bit će veselo u srbiji, a kad je veselo u srbiji onda zna biti veselo i kod nas u susjedstvu, treba biti oprezan....
znas kako kazu:
"kad neko u srbiji kihne u bosni popucaju prozori"
oprezan, jasta radi, ali mora biti i malo neke male satisfakcije zbog svega sto se srbiji dogadja, zlo ciniti a dobrom se nadati nije bas preporucljivo, vrati se kadli tadli, tako da malo zluradosti nije naodmet. :evil:
osa

#8 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by osa »

s_bjelava wrote:
znas kako kazu:
"kad neko u srbiji kihne u bosni popucaju prozori"
oprezan, jasta radi, ali mora biti i malo neke male satisfakcije zbog svega sto se srbiji dogadja, zlo ciniti a dobrom se nadati nije bas preporucljivo, vrati se kadli tadli, tako da malo zluradosti nije naodmet. :evil:

nije ti ni ta dobra, jer na zluradost opet dolazi zluradost, ali s druge strane, i tako u krug, doduše, možda tako mora biti, jer na ovim prostorima to traje oduvijek....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by PipiDugaDevetka »

Tadić je podržavao Milorada Dodika u predizbornoj kampanji koji, opet serbez izjavljuje da je BiH, moja i njegova domovina, privremena kategorija. Tadić predstavlja Republiku Srbiju, legalan i legitiman predsjednik te Republike. Ništa me ne sprečava da poželim komšijama da im sve ''krave pocrkaju''.
hercegovac_pravi

#10 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by hercegovac_pravi »

I ovde polako počinjemo da naziremo portret Srbije čijih poslednjih deset godina počinju da liče na one iz nemačke Vajmarske Republike. Slično 15-godišnjem postojanju Vajmarske, Srbija je pretrpela niz neuspeha: primorana da prihvati poraz i krivicu za ratove za koje veruje da ih je izgubila zbog intervencija Zapada u korist njenih protivnika, dužna da plaća za grehe režima za koji smatra da ga je sama zbacila, i na kraju biva primorana da se bavi ekonomskom krizom nad kojom nema kontrolu i sa kojom nije u stanju da se sama nosi. I, da bi ponovo ušla u zapadni klub nacija mora - baš kao Nemačka između dva rata – da uvede demokratske institucije u vreme kada borba protiv nasilnih nacionalističkih grupa zahteva posebno snažnu, potencijalno nedemokratsku ruku. Najveća opasnost za Srbiju nije u tome da država propadne, nego da - kao u Vajmarskoj Republici - pojedine političke snage u zemlji na kraju odluče da je lakše napraviti kompromise sa ekstremističkim elementima nego da se i dalje trude da jačaju republiku uprkos međunarodnim i domaćim otporima.

A takva Srbija bi vrlo brzo mogla da vrati globalni fokus natrag na Balkan.

Meni izgleda da i ovi čitaju sa-x. Sve teze opisane u ovome tekstu se povlače po sa-x ima barem dvije godine. Predlažem Mariu i Dariu da ovaj forum pretvori u nekakvu političku grupaciju koja će prodavati konsultantske usluge političke prirode.
:dance:
emigrazione

#11 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by emigrazione »

Ma da je meni kako ove kartice pozatvarat, registrovat auto i zamjenit prozore bar u jednoj sobi, za ostalo me boli kurac. Ne gledam ja puno u buducnost kad mi je sadasnjost u kurcu
osa

#12 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by osa »

emigrazione wrote:Ma da je meni kako ove kartice pozatvarat, registrovat auto i zamjenit prozore bar u jednoj sobi, za ostalo me boli kurac. Ne gledam ja puno u buducnost kad mi je sadasnjost u kurcu
digneš kredit za reprogramiranje dugova, više nemaš kartica i minusa i to je to, pokrivaš se s onim što ti ostane....
emigrazione

#13 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by emigrazione »

osa wrote:
emigrazione wrote:Ma da je meni kako ove kartice pozatvarat, registrovat auto i zamjenit prozore bar u jednoj sobi, za ostalo me boli kurac. Ne gledam ja puno u buducnost kad mi je sadasnjost u kurcu
digneš kredit za reprogramiranje dugova, više nemaš kartica i minusa i to je to, pokrivaš se s onim što ti ostane....
jel...sadasnjosti nabijem te, od sad gledam u buducnost :?
osa

#14 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by osa »

emigrazione wrote:
osa wrote:
jel...sadasnjosti nabijem te, od sad gledam u buducnost :?
tako, pozitivan pristup je jako bitan...
stari grad Visegrad

#15 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by stari grad Visegrad »

Jassno je zasto je tako u Srbiji. Ne zelim da dajem savjete Srbiji.
Zelim Srbiji sve najgore, da propadanu i da se nikad ne povrate. Te da se srbija smanji na Beogradksi pasaluk, isto kao sto se preosirila i otela od drugih naroda. I dan danas se Srbija bavi EXPANZIJOM i asimilacijom drugih naroda i teritorija, otimajuci zemlju, jezik, strucnjake, pisce, fabrike, firme, kulturu i sve..
Podici zid na Drini gdje je uvijek bio.
osa

#16 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:Jassno je zasto je tako u Srbiji. Ne zelim da dajem savjete Srbiji.
Zelim Srbiji sve najgore, da propadanu i da se nikad ne povrate. Te da se srbija smanji na Beogradksi pasaluk, isto kao sto se preosirila i otela od drugih naroda. I dan danas se Srbija bavi EXPANZIJOM i asimilacijom drugih naroda i teritorija, otimajuci zemlju, jezik, strucnjake, pisce, fabrike, firme, kulturu i sve..
znači opet bi trebali biti predziđe kršćanstva, hvala lijepo, drugi put....
stari grad Visegrad

#17 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by stari grad Visegrad »

osa wrote:
stari grad Visegrad wrote:Jassno je zasto je tako u Srbiji. Ne zelim da dajem savjete Srbiji.
znači opet bi trebali biti predziđe kršćanstva, hvala lijepo, drugi put....
Ne razumijme tvoj komentar. ako ne zelis biti predzidje krscanstva, onda ti nemoj, tvoj problem.
Ili tvoj kometar pokazuje da ti zelis u srbiju.
agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu se treba zaustavi zauvjek. a zna se i kako.
simpozijum delirijum

#18 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by simpozijum delirijum »

problem je sto u sustini nikada nije izvrsena denacifikacija ( ili jednostavnije ; deratizacija , cistka extremista )
jos 90-tih , ponajmanje u Srbiji
Hrvatska je pod pritiskom NATO i Eu ipak popustila sa svojim zombi snovima o "gigantstkoj" Hrvatskoj
cak u Federaciji BiH evo SDP i gradjanske opcije jacaju a hlade se Bosnjacke glave o Dzamahiriji odavnoga mrtvoga Alije
ali san o Velikoj Srbiji je zivi zombi , sanja se o jurisu na Kosovo ( sa kojom desetinom zardjalih tenkova i ostale opreme i par Mig aviona koji jedva mogu poletjeti ) o pripajanju RS -a , o braci Rusima koji ce doleprsati u pomoc sa desetinama oklopnih divizija i slomiti mrski NATO
ali zombi se i dalje tetura trazeci krv , male drzave , poput malih cuna traze viagru u extremizmu
ratata

#19 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by ratata »

josh jedna tema o Srbiji :-)

a Bosna se kida po shavovima, otvara se novi "YuTel" , preko pola miliona nezaposlenih, vlast bivsa-sadasnja-buduca jedno prica drugo radi trece misli, ljudi spaljuju zivotinje, kriminalci bolje zive od akademika, ali nema veze, bitno da smo konstatovali "kolaps" susjedne zemlje. :roll:

bash me zanima da li je pokretach ove teme svjestan u kojoj situaciji se za neku drzavu moze reci da je dozivjela kolaps?
upaljac83

#20 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by upaljac83 »

ratata wrote:josh jedna tema o Srbiji :-)

a Bosna se kida po shavovima, otvara se novi "YuTel" , preko pola miliona nezaposlenih, vlast bivsa-sadasnja-buduca jedno prica drugo radi trece misli, ljudi spaljuju zivotinje, kriminalci bolje zive od akademika, ali nema veze, bitno da smo konstatovali "kolaps" susjedne zemlje. :roll:

bash me zanima da li je pokretach ove teme svjestan u kojoj situaciji se za neku drzavu moze reci da je dozivjela kolaps?
:thumbup:
kamen spoticanja

#21 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by kamen spoticanja »

mozda smo zeljni patnje onima zbog kojih je ova drzava patila zadnjih 20tak godina...a mozda je pozitivna stvar,taj srpski raskol ,upravo za nase savove...mozda
simpozijum delirijum

#22 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by simpozijum delirijum »

upaljac83 wrote:

kada komsiji gori dom ili precizniji primjer , komsija ima sto kila dinamita i gori mu stan , a sta bi ti uradio ?
a komsija lud kao struja kao i cijeli komsiluk
Hodidid

#23 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by Hodidid »

simpozijum delirijum wrote:
upaljac83 wrote:

kada komsiji gori dom ili precizniji primjer , komsija ima sto kila dinamita i gori mu stan , a sta bi ti uradio ?
a komsija lud kao struja kao i cijeli komsiluk
Ja bi zvao komsijinu zenu kod sebe da jedno drugom razbijemo stres a koga briga sta ce reci komsiluk.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#24 Re: Kolaps Vajmarske Srbije

Post by Toto »

Hodidid wrote:

Ja bi zvao komsijinu zenu kod sebe da jedno drugom razbijemo stres a koga briga sta ce reci komsiluk.
Nisu ni Sose sto su nekad bile.. :D :D
Locked