Kol'ko smo "mačo"?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mayab
#1 Kol'ko smo "mačo"?
Pojaseve vežu samo žene i starci
Mini akcijom koju smo napravili jutros od 11 do 11:30 na sarajevskim ulicama došli smo do podatka da od 58 vozila koja su prošla pored pet "kontrolnih punktova" u gradu koje smo nasumice odabrali, čak u njih 51 vozači (o suvozačima da ne govorimo) nisu bili vezani! Uzmemo li u obzir da smo na svakom "punktu" stajali u prosjeku po minut koliko je trebalo da prođe po 10 automobila, te da je kazna za nevezanje pojasa 30KM, država je za nekih pet minuta izgubila 1530 KM.
Prvi "kontrolni punkt" postavili smo u 11 sati na semaforu pored Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i od 10 automobila u samo jednom smo primijetili da je vozač vezan. Da budemo gender korektni: radilo se o vozačici.
Nakon ovog, prošetali smo do zgrade Olomanke gdje smo u 11:10 postavili drugi "kontrolni punkt" i također od deset vozila primijetili jednog vezanog vozača. Nastavili smo dalje ka Kulovića ulici gdje nismo "postavljali punkt", ali smo iskoristili kratki zastoj i prolazeći pored vozila od njih 18 koliko ih je stajalo u koloni zabilježili tek jednog vezanog vozača, starijeg čovjeka u Škodi feliciji.
U 11:20 stali smo u Ulici Branilaca Sarajeva ispred caffea "Opera" gdje smo od 10 automobila "zatekli" vezane vozače u čak dva vozila. Među onima s nevezanim pojasom bilo je i jedno policijsko vozilo. U jednom od njih se opet radilo o vozačici, i imala je automobil sa diplomatskim tablicama. Nastavili smo do semafora na Drveniji gdje smo u samo jednoj traci od 10 vozila zabilježili isti rezultat kao i kod "Opere": jedna vozačica i jedan vozač vezani.
Znači, od 58 vozila koje smo izbrojali u ovoj kratkoj mini-akciji, tek sedam vozača bilo je vezano: tri žene, stariji čovjek i tri vozača "srednje životne dobi". Među "nevezanima" bilo je i jedno policijsko vozilo, a od svih taksista koji su prošli ni jedan od njih nije bio vezan.
Ne znamo zbog čega je ljudima u BiH "ofirno" da vežu pojas ili možda misle da je njegovo nevezanje "mačo", ali napominjemo da prema brojnim istraživanjima kod sudara pri brzini od svega 25 km/h nevezani putnik biva bačen prema naprijed silom jačine 20 puta njegove težine. Kod sudara na brzini od svega 50 km/h udara o unutrašnjost vozila jačinom kojom bi udario o tlo da je bačen s trećeg sprata.
(Sarajevo-x.com)
ŠTA OSTALI MISLE O OVOME?
Mini akcijom koju smo napravili jutros od 11 do 11:30 na sarajevskim ulicama došli smo do podatka da od 58 vozila koja su prošla pored pet "kontrolnih punktova" u gradu koje smo nasumice odabrali, čak u njih 51 vozači (o suvozačima da ne govorimo) nisu bili vezani! Uzmemo li u obzir da smo na svakom "punktu" stajali u prosjeku po minut koliko je trebalo da prođe po 10 automobila, te da je kazna za nevezanje pojasa 30KM, država je za nekih pet minuta izgubila 1530 KM.
Prvi "kontrolni punkt" postavili smo u 11 sati na semaforu pored Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i od 10 automobila u samo jednom smo primijetili da je vozač vezan. Da budemo gender korektni: radilo se o vozačici.
Nakon ovog, prošetali smo do zgrade Olomanke gdje smo u 11:10 postavili drugi "kontrolni punkt" i također od deset vozila primijetili jednog vezanog vozača. Nastavili smo dalje ka Kulovića ulici gdje nismo "postavljali punkt", ali smo iskoristili kratki zastoj i prolazeći pored vozila od njih 18 koliko ih je stajalo u koloni zabilježili tek jednog vezanog vozača, starijeg čovjeka u Škodi feliciji.
U 11:20 stali smo u Ulici Branilaca Sarajeva ispred caffea "Opera" gdje smo od 10 automobila "zatekli" vezane vozače u čak dva vozila. Među onima s nevezanim pojasom bilo je i jedno policijsko vozilo. U jednom od njih se opet radilo o vozačici, i imala je automobil sa diplomatskim tablicama. Nastavili smo do semafora na Drveniji gdje smo u samo jednoj traci od 10 vozila zabilježili isti rezultat kao i kod "Opere": jedna vozačica i jedan vozač vezani.
Znači, od 58 vozila koje smo izbrojali u ovoj kratkoj mini-akciji, tek sedam vozača bilo je vezano: tri žene, stariji čovjek i tri vozača "srednje životne dobi". Među "nevezanima" bilo je i jedno policijsko vozilo, a od svih taksista koji su prošli ni jedan od njih nije bio vezan.
Ne znamo zbog čega je ljudima u BiH "ofirno" da vežu pojas ili možda misle da je njegovo nevezanje "mačo", ali napominjemo da prema brojnim istraživanjima kod sudara pri brzini od svega 25 km/h nevezani putnik biva bačen prema naprijed silom jačine 20 puta njegove težine. Kod sudara na brzini od svega 50 km/h udara o unutrašnjost vozila jačinom kojom bi udario o tlo da je bačen s trećeg sprata.
(Sarajevo-x.com)
ŠTA OSTALI MISLE O OVOME?
- DoradO
#2 Re: Kol'ko smo "mačo"?
ja od stomaka ne mogu da se vezem ... mogu jedino kad skroz izmaknem sjediste ali onda ne mogu nogicama da dohvatim papucice ... e ja sam macho 
- Skyfox
#3 Re: Kol'ko smo "mačo"?
vidio sam '95. kad se transporter zabio u golfa na Alipasini, zena vozacica odletila oko 10m kroz sajbu. par godina poslije sam polozio i jednostavno iz navike se vezem. Na krace relacije, do radnje ili bankomata - ipak ne...
- madner
#4 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Ja povrijedio kljucnu kost inace bi se vezO Alaha mi 
-
spider124
#5 Re: Kol'ko smo "mačo"?
jel mislis da ti se na kracim relacijama nista nemoze desiti?Na krace relacije, do radnje ili bankomata - ipak ne...
-
duboka_misao
#6 Re: Kol'ko smo "mačo"?
navika, jednostavno nemogu voziti ako se ne vezem, ne kontam sto je to ljudima neka frka
- chuchumbamayumbe
#7 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Prvo svezem pojas pa upalim auto.
Jednostavno, stvar navike.
Ako sam suvozac, opet vezem pojas.
Nazad ga nikada ne vezem (ne znam zasto).
btw, ja sam ozenjen coek, mogu glumiti da sam macho koliko god hochu, nema hajra.

Jednostavno, stvar navike.
Ako sam suvozac, opet vezem pojas.
Nazad ga nikada ne vezem (ne znam zasto).
btw, ja sam ozenjen coek, mogu glumiti da sam macho koliko god hochu, nema hajra.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#8 Re: Kol'ko smo "mačo"?
na kratje relacije vrlo rijetko osim aki negdje spazim policiju. Na duze relacije obavezno, i najcesce nakon nekih 10min voznje. Takodjer, kad ima neko u autu onda cesce glumim savjesnog vozaca za razliku kad sam sam.
PS
nikad mi nije bilo jasno zasto su izbaceni oni pojasevi automatski, koji se sami podesavaju otvaranjem i zatvaranjem vrata
PS
nikad mi nije bilo jasno zasto su izbaceni oni pojasevi automatski, koji se sami podesavaju otvaranjem i zatvaranjem vrata
-
sLLayer
#9 Re: Kol'ko smo "mačo"?
meni mucinina ako ne svezem pojas 
- holowey
#10 Re: Kol'ko smo "mačo"?
tokom obuke instruktor mi je nabio takvu suhvu oko pojasa, da sam godinama nakon polozenog imao osjecaj, ako se ne vezem da cu ispasti iz auta
poslije mi je to postalo obaveza i za sve koji se voze samnom, ako hoces da krenemo, moras se vezati
sada, ako je neka kratka relacija, tipa do granapa i slicno, vjerovatno se necu vezati, za sve ostalo, pojas obavezan
poslije mi je to postalo obaveza i za sve koji se voze samnom, ako hoces da krenemo, moras se vezati
sada, ako je neka kratka relacija, tipa do granapa i slicno, vjerovatno se necu vezati, za sve ostalo, pojas obavezan
- citroen
#11 Re: Kol'ko smo "mačo"?
pojas OBAVEZAN kod mene....dok vozim i kad me neko vozi

- atko
#12 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Ovdje svi vezu pojas
jel to zivimo u paralelnom sarajevu
Salu na stranu ... kad sam polozio vezo sam se uglavnom ... ono do granapa i to nisam .... poslioje godinu dana sam se nafuro da se vezem 100% i sad mi preslo u naviku neznam sjedit u sjedistu ako nisam vezan. Jednostavno prije svege sto je pojas bio i ostao kljucni element sigurnosti ... a moraqm priznati da mi je djelom bio motiv bas taj kult papanskog nevezanja ... nisam zelio da se identifikujem sa taksijanerima, kockastim glavama, murijom i ostalim sljamom kojem je smisao voznje da se ne veze
I naravno ko sjedam sa mnom u auto mora se vezati ... to malltretiranje ne propustam
Jednom polazeci na sluzbeni put ja i suvozac se vezemo ... dvoje kolega nazad nista... kazem ja a da se vi ipak svezete put je dug preko 1000 km itd itd ... kaze kolegica (eto nije macho
) ma kontala sam al mi nekako ofirno 
Salu na stranu ... kad sam polozio vezo sam se uglavnom ... ono do granapa i to nisam .... poslioje godinu dana sam se nafuro da se vezem 100% i sad mi preslo u naviku neznam sjedit u sjedistu ako nisam vezan. Jednostavno prije svege sto je pojas bio i ostao kljucni element sigurnosti ... a moraqm priznati da mi je djelom bio motiv bas taj kult papanskog nevezanja ... nisam zelio da se identifikujem sa taksijanerima, kockastim glavama, murijom i ostalim sljamom kojem je smisao voznje da se ne veze
I naravno ko sjedam sa mnom u auto mora se vezati ... to malltretiranje ne propustam
Jednom polazeci na sluzbeni put ja i suvozac se vezemo ... dvoje kolega nazad nista... kazem ja a da se vi ipak svezete put je dug preko 1000 km itd itd ... kaze kolegica (eto nije macho
-
Gray
#13 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Uvijek vežem pojas, bez obzira na dužinu relacije, čak i ako idem samo 50 metara autom vežem pojas, Jednostavno imam tu naviku i čak se ljepše osjećam kada ga imam. Volim da se osjećam povezan sa autom kada vozim, a ne da se zavalim kao da sejtim u fotelji kući.
uvijek se vežem i kao suvozač a i pozadi na dužim relacijama (bilo gdje van grada).
uvijek se vežem i kao suvozač a i pozadi na dužim relacijama (bilo gdje van grada).
- mayab
#14 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Ja se vezem uvijek, bila kratka ili duga relacija, i to zahtijevam i od svih putnika u autu.
Vec sam negdje bio napisao, "najjaci" su mi likovi kockastih glava
koji voze vrhunske -sigurne-skupe aute, i pojas drze stalno zavezan iza sjedista, znaci, vjerovatno u glavi nemaju nista osim mozda malo zraka ili vakuuma! 
Vec sam negdje bio napisao, "najjaci" su mi likovi kockastih glava
koji voze vrhunske -sigurne-skupe aute, i pojas drze stalno zavezan iza sjedista, znaci, vjerovatno u glavi nemaju nista osim mozda malo zraka ili vakuuma! - shlauf
#15 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Bilo kaoja relacija, kratka ili duga obavezan pojas za mene a isto važi i za suvozača ako ga imam. Pored toga, ako se nebih vezao ono dosadno pijukanje iz instrument table i crveno svjetlo koje me upozorava bi me izludilo (Laguna II). Ali, ja sam se i prije vezao dok sam drugo auto vozao koje nije imalo ugrađenu signalizaciju. Znači, stvar je navike. Nemojte vi meni šuplje ma samo do granapa se ne vežete.
Alee aleeeeeee
Alee aleeeeeee
- respo
#16 Re: Kol'ko smo "mačo"?
iz navike se vezem i bez obzira na relaciju osim na preparkirivanje auta a i tad mi nesto fali kad ga ne zavezem
valjda navika nesto preko grudi u toku voznje
valjda navika nesto preko grudi u toku voznje
-
ado-šampion
#17 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Ja se oduvijek vežem. Kod nas ljudi nisu svjesni da se pri direktnom frontalnom sudaru pri 50 km/h može čak i izgubiti život! To su normalne brzine u gradskoj vožnji. Vjerovatno 50% onih koji se i vežu, vežu se da ne plaćaju kaznu. Kod nas se čovjek ne može ubijediti ni da se veže naprijed, a kamoli da nekoga ubijediš da se veže nazad, mada je i to potrebno skoro isto kao i naprijed. Niko neće ni da sluša da nevezan putnik na zadnjem sjedištu pri sudaru može nanijeti teške povrede leđa putniku isped sebe. Zato ja kad vozim na duža putovanja uvijek kažem putniku koji sjedi iza mene da se veže. Gledao sam nekad davno u jednom auto magazinu slike kako izgleda i gdje se nalazi nevezan putnik na zadnjem sjedištu u trenutku sudara pri samo 50 km/h. Ne mogu da nađem te slike na Internetu, ali vjerujte mi izgleda stravično.
Kakav mačo, oni koji se zbog toga ne vežu il su djeca il su debili, treće nema.
Kakav mačo, oni koji se zbog toga ne vežu il su djeca il su debili, treće nema.
- Drvosjeca iz Dejcica
#18 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Recimo...ado-šampion wrote:Ne mogu da nađem te slike na Internetu, ali vjerujte mi izgleda stravično.
Jos bolja...
Preporuka...vozite sto brze mozete, nemojte kojim slucajem vezati pojas, niste levati i *ickice, vozite na sto celavijim gumama, servisirajte auta na parkinzima i uzivajte.
A ovaj cikica dole, Nils Bohlin, je krivac za sve (inzinjer Volva) koji je smislio to mrsku i "tegobnu" stvar.

Laku noc.
- arzuhal
#19 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Vežem se na prvom stajanju, obično semaforu. Vrlo rijetko kada tek krenem, osim ako murija nije u blizini
Ne bih mog'o podnijeti da neki audi il' kamion skuhlja moju corsicu, a ja odletim kroz pendžer...Nek smo skupa...
- atko
#20 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Dohakaju papci i lampicama i pijukanju ... cesto ces vidjeti pojas svezan na prazno pa sjednu na njega ... ili napredniji fazon... provuce pojas iza sjedista pa ga usteka ... u glavnom papak nema pojma da tako deaktivira sve sigurnosne sisteme koje je ponosno platio 5 ili 10 milja viseshlauf wrote:Bilo kaoja relacija, kratka ili duga obavezan pojas za mene a isto važi i za suvozača ako ga imam. Pored toga, ako se nebih vezao ono dosadno pijukanje iz instrument table i crveno svjetlo koje me upozorava bi me izludilo (Laguna II). Ali, ja sam se i prije vezao dok sam drugo auto vozao koje nije imalo ugrađenu signalizaciju. Znači, stvar je navike. Nemojte vi meni šuplje ma samo do granapa se ne vežete.
Alee aleeeeeee
- Skyfox
#21 Re: Kol'ko smo "mačo"?
cuo sam pricu lik sletio s autom u rijeku kao suvozac. On nije bio vezan vozac jeste, vozac se nije uspio otkopcati i udavio se. Od tada nikad se ne veze i uredno placa kazne al kaze nikad se nece vezati.
A bilo je na TV, zensku pojas skoro presjekao pri frontalnom...
A bilo je na TV, zensku pojas skoro presjekao pri frontalnom...
-
KenCo
#22 Re: Kol'ko smo "mačo"?
ja se uvijek vezem iako sam polozio tek prije nekoliko godina,mlad sam vozac. cinjenica je da u BiH malol judi veze pojaseve, sto je odraz nekulture. vjerujem da bi taj broj bio i manji,medjutim kazne tjeraju vozace da se vezu.
sjecam se,jednom sam se vozio u autu diplomatskih tablica i zavezem pojas. kad mene drug govori,"pa sto se vezes,ne mogu ti policajci naplatiti kaznu,ovo je diplomatsko auto"
koji primitivac

sjecam se,jednom sam se vozio u autu diplomatskih tablica i zavezem pojas. kad mene drug govori,"pa sto se vezes,ne mogu ti policajci naplatiti kaznu,ovo je diplomatsko auto"
koji primitivac
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#23 Re: Kol'ko smo "mačo"?
mam moram se zavezati popi ono cudo mozak kad se nezavezem..
-
Gray
#24 Re: Kol'ko smo "mačo"?
Pošto je na Balkanu Njemačka pojam, evo šta kaže ADAC:
A ovo za pojas, ADAC je radio i crash test brzinom od 30 km/h sa i bez pojasa, ali ne mogu naći na youtube-u.
Ima ovdje, na dnu kliknuti ADAC City Crash:
http://www1.adac.de/Tests/Crash_Tests/g ... ageID=8645
A ovo za pojas, ADAC je radio i crash test brzinom od 30 km/h sa i bez pojasa, ali ne mogu naći na youtube-u.
Ima ovdje, na dnu kliknuti ADAC City Crash:
http://www1.adac.de/Tests/Crash_Tests/g ... ageID=8645
- BSn
#25 Re: Kol'ko smo "mačo"?
- "Glavu su mu nasli u jarku, torzo na sred ceste, ruke na drugoj strani ceste, a lijevu nogu mu nikada nisu ni pronasli. Suvozac, koji je za razliku od njega bio vezan, je izgledao k'o ziv."
Vezem se i prije nego sto upalim auto. Moze mi se desiti da ne upalim svjetla, al' da se ne svezem jok. Nazad se nikada ne vezem, mada sam dozivio jaku saobracajku u kojoj sam sjedio iza vozaca nesvezan. Kako sam lijepo lupio facom od vozacev naslon za glavu i samo skliznuo na pod. Na usnama mi je ostao ukus tkanine naslonjaca. Hvala Bogu, nisam ni nos razbio, a kamo li sta vise. Kazu da je najrizicnije mjesto u automobilu upravo to iza vozaca, no ono je meni, poslije vozacevog, najdraze. Biti suvozac ne volim biti - doduse, onda imas ulogu i DJ-a.
Vezem se i prije nego sto upalim auto. Moze mi se desiti da ne upalim svjetla, al' da se ne svezem jok. Nazad se nikada ne vezem, mada sam dozivio jaku saobracajku u kojoj sam sjedio iza vozaca nesvezan. Kako sam lijepo lupio facom od vozacev naslon za glavu i samo skliznuo na pod. Na usnama mi je ostao ukus tkanine naslonjaca. Hvala Bogu, nisam ni nos razbio, a kamo li sta vise. Kazu da je najrizicnije mjesto u automobilu upravo to iza vozaca, no ono je meni, poslije vozacevog, najdraze. Biti suvozac ne volim biti - doduse, onda imas ulogu i DJ-a.