Kokteli

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
klixober

#1 Kokteli

Post by klixober »

Kupio sam malibu rum i pina coladu.Imam narandze,limun.Koji jos sastojci idu za dobar koktel.Znate li neke posebno dobre,koji su sastojci,kako se prave?
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Eh sad ...

Ako želiš da malo eksperimentišeš treba ti dosta sastojaka, što isto nije baš jeftino ...

Nešto osnovno za početak bi bilo: Vodka, Tequila, Triple Sec, Bijeli rum, Kahlua ... razni sokovi.
Osim ovoga treba uvijek imati dosta leda, limete (ili bar limuna), sok od paradajza, ...
Od pribora barem šejker za početak, i neku mjeru za sastojke dok se ne ušteliš odoka da doziraš ...

E sad od ovih nabrojanih sastojaka moji omiljeni (ovim redoslijedom :D):

White/black russian, Bloody Mary, Mojito, Cuba libre, Pina colada, Margarita, ...

(ima tu još par manjih sastojaka tipa tabasco, worcestershire sos, svježa nana, ...)

ima tu jos dobrih koktela , ali treba i jos sastojaka ...
Najbolje da nabavis neku knjigu sa receptima ili nađeš neku dobru web stranicu, ima ih više.

Hajd' ž.
StLouis

Post by StLouis »

aaa evo eksperta za koktele :-)

moj omiljeni ljetni koktel na moj nacin

mojito

potreban; rum, limunada u prahu, mala zlica smedjeg secera, mineralna voda, svjez lime, svjezi listovi minte, led, mikser

u mikser staviti sve sastojke; led[dvije velike case], 2 dl ruma, 1 dl mineralne vode, dvadesetak listova minte, smdji secer, jednu veliku zlicu limunade u prahu...sve dobro umiksati, sluziti u hladnoj casi, ukrasiti s mintom...nista bolje za ljetne vrucine

Zivjeli :-)
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Ma i da sam neki ekspert i nisam, ali ponekad okupim raje kod sebe pa miksam malo ... uglavnom se ne žale :D

A nekad i za svoju dušu smiksam nešto ...
pjega

Post by pjega »

StLouis wrote:aaa evo eksperta za koktele :-)

mojito

potreban; rum, limunada u prahu, mala zlica smedjeg secera, mineralna voda, svjez lime, svjezi listovi minte, led, mikser

u mikser staviti sve sastojke; led[dvije velike case], 2 dl ruma, 1 dl mineralne vode, dvadesetak listova minte, smdji secer, jednu veliku zlicu limunade u prahu...sve dobro umiksati, sluziti u hladnoj casi, ukrasiti s mintom...nista bolje za ljetne vrucine

Ja sve to, ali bez alkohola. Zovu ga menito, ja mislim. Dobrooo! :D
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

pjega wrote:

mojito

Ja sve to, ali bez alkohola. Zovu ga menito, ja mislim. Dobrooo! :D
Dosta koktela ima i svoju bezalkoholnu verziju. Npr, Bloody Mary - Virgin Mary :D itd.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

mojito

ovaj je pravi, samo ga ja pravim malo drukcije.
kao prvo, listove od nane zgnjecim i utrljam u casu da bi ispustili ulje. Zatim se doda sok od iscjedjenog lajma kao i secer, i sve se dobro izmjesa, i listovi jos par puta izgnjece u tom soku da otpuste koliko mogu vise. Zatim saspem taj sok u mikser, gdje dodam led, bijeli rum i mineralnu, pazeci da listovi nane ostanu u casi ( da nebi dobili izjeckane listove i imali problema sa ispijanjem istog pica :) )
kad se sve izmiksa, vrati se nazad u casu sa listicima, i doda malo kole :)
StLouis

Post by StLouis »

neko iz mase wrote:

mojito

ovaj je pravi, samo ga ja pravim malo drukcije.
kao prvo, listove od nane zgnjecim i utrljam u casu da bi ispustili ulje. Zatim se doda sok od iscjedjenog lajma kao i secer, i sve se dobro izmjesa, i listovi jos par puta izgnjece u tom soku da otpuste koliko mogu vise. Zatim saspem taj sok u mikser, gdje dodam led, bijeli rum i mineralnu, pazeci da listovi nane ostanu u casi ( da nebi dobili izjeckane listove i imali problema sa ispijanjem istog pica :) )
kad se sve izmiksa, vrati se nazad u casu sa listicima, i doda malo kole :)

probat cu s kolom...dobro zvuci :)
klixober

Post by klixober »

Imam pina coladu,malibu rum i limun.Imate li savjete sta jos da dodam od voca,sokova,ili alkoholnog pica za dobar koktel.Nije ni ova mjesavina losa,naprotiv,jako dobra,ali postalo je jednolicno uvijek isto mijesati :)
Harrys

Post by Harrys »

Evo ti link,imas sve moguce. :D

http://www.1001cocktails.com/
deex

Post by deex »

Jeste pili koktel Sex on the beach? Ja ga probala u Grckoj. Mocan je, bas zasluzuje ime. :-)
Post Reply