Djecak o kojem pricam je solidan u skoli, ne zbog manjka inteligencije, vec zbog losih radnih navika koje su pred kraj skolovanja ispravljene. U stanju je preci gradivo od dvije godine za vikend, nakupiti petica samo tako, a onda grohnuti, opet samo tako. Kao i sve djecake drma ga pubertet (vec), popularan je skate, filmovi (engleski govori savrseno, a british akcentom, a kad dodje grammar test padne samo tako... pa onda opet petice i ti folovi) i bitno je da skola pored obrazovne uloge, zajedno sa roditeljima (koji puno polazu na tu suradnju sa profesorima) ucestvuje i u odgojnom dijelu.
Znaci, izuzetno inteligentan, ali polijen (funkcionise na principu mrkva-stap), nevjerovatno mastovit, sa interesima za film (animirani posebno), produkciju, tehnicko i konstrukciju, informatiku, jak u hemiji, biologiji, dosta i u matematici (fizika mu izgleda genetski ne ide), nezainteresovan za drustvene predmete (bosanski posebno).
E sad, znam da je popularno dijete "ubaciti" (preko stele) u gimnaziju, jer su mu tamo isli caca, mater, tetka, stric (svi odreda nezaposleni), ali misljenja sam da gimnazija nije za sve (danas, da mene pitaju, prije svega bih voljela imati neki zanat u rukama jer zanat zaista zlata vrijed). Tako da sam uspjela utjecati misljenjem i na one koji donose odluku (ja samo savjetujem

Npr. tehnicka skola bi bila odlicna, ali zbog problema u odgojnim aspektima ne dolazi u obzir.
Zatim, ima umjetnicka (gdje se posvecuju crtanju i dizajnu, ali ne i filmu), i muzicka, ali nema nikakva skola koja se bavi filmskom ili teatarskom produkcijom.
Sa zavrsenom Srednjom skolom za okolis i drvni dizajn dijete je poslano ravno na biro. Kao i sa nizom ostalih skola slicnog profila.
Na kraju, ostale su dvije (tri) opcije: Elektrotehnicka skola (smjer racunarstvo i informatika)...
Srednja tehnicka skola grafickih tehnologija, dizajna i multimedije ( o kojoj skoro niko nista ne zna)...
I eventualno Medicinska skola...
Pa ako ko ima iskustva i savjeta, vise su nego dobrodosli!
Kao i komentari na temu