koju školu upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Joker69

#1 koju školu upisati?

Post by Joker69 »

Eh, ovako. Imam 16 godina, isao sam u ekonomku skolu, i bio gotovo najbolji ucenik, ali, u toku godine, tacnije, nakon pocetka druge polovice bio sam primoran napustit nastavu, te se kasnije nisam mogo vratit. Drukcije receno morat cu godinu iz pocetka.
Razmisljao sam o toj skoli, sta poslje nje? Bez faxa sigurno nista, a i sa faksom, opet. Onda, sta upisati'?
Nisam nesto nadaren za fizikalu, i neke zanate, prije svega ne volim to, a nikad nebi upiso ono sto mi se ne sviđa. Mislio sam, ako upisem ugostiteljsko-turisticku, i poslje nje mozda poslovnu ekonomiju turizam, nesto tako, jesu li šanse za posao imalo šire nego sa ekonomskom? Mozda ne u BH, nego negdje vani.

Molim vas ako imate bilo kakve savjete, ili nesto da mi se javite, hvala unapred :)
astala_vistala

#2 Re: koju školu upisati?

Post by astala_vistala »

Ovo ce biti prijateljski savjet.

NIkakvu ! trazi kakvu semu iz dijaspore i bjezi iz ovog tamnog vilajeta ovde nafake nema.
Sunrise00

#3 Re: koju školu upisati?

Post by Sunrise00 »

gimnaziju :)
S4mpion

#4 Re: koju školu upisati?

Post by S4mpion »

Ne igra ti srednja škola baš tako bitnu ulogu, bitniji je faks.Što se mene tiče, ekonomska škola je mnogo bolji izbor od ugostiteljske.Gimnazija će ti pružiti najviše općeg znanja, ali poslije gimnazije nemaš nikakvo zvanje tako da, u tom slučaju, trebaš na faks.Preporučujem ti da ostaneš u ekonomskoj ili da se prebaciš u neku gimnaziju budući da si spomenuo da planiraš studirati ekonomiju.
Innovation

#5 Re: koju školu upisati?

Post by Innovation »

Ti prvo isao u medicinsku, pa ekonomsku, pa mogao bi sad za promjenu malo u gradjevinsku. :) :run:
Posto si bio "skoro" najbolji ucenik onda probaj upisati i "vojno-policijsku akademiju". :mrgreen:
swatch

#6 Re: koju školu upisati?

Post by swatch »

S4mpion wrote:Ne igra ti srednja škola baš tako bitnu ulogu, bitniji je faks.Što se mene tiče, ekonomska škola je mnogo bolji izbor od ugostiteljske.Gimnazija će ti pružiti najviše općeg znanja, ali poslije gimnazije nemaš nikakvo zvanje tako da, u tom slučaju, trebaš na faks.Preporučujem ti da ostaneš u ekonomskoj ili da se prebaciš u neku gimnaziju budući da si spomenuo da planiraš studirati ekonomiju.
Gimnazija i tehnicke skole su mu najbolji izbor. Ekonomsku i ekonomiju moze zaboraviti, jer ekonomista toliko ima i stalno se stancaju novi a realno nemaju se gdje zaposliti jer nema industrije. Pametniji izbor bi bio neki tehnicki fakultet, plus sto je buducnost perspektivnija i plus posao se lakse moze naci. Osim toga lakse se zaposliti sa tehnickim fakultetom i vani nego kod nas.

Najbolja opcija mu je da ode do biroa i da malo porazgovara sa onim tetama sto rade i vidi koja zanimanja su deficitarna.
Bodkin

#7 Re: koju školu upisati?

Post by Bodkin »

Pa ako nema industrije kako je tehnicka bolja? A ako ce sa 16 ici vani onda nije ni bitno, gore ce nesto vec zavrsiti
swatch

#8 Re: koju školu upisati?

Post by swatch »

Bodkin wrote:Pa ako nema industrije kako je tehnicka bolja? A ako ce sa 16 ici vani onda nije ni bitno, gore ce nesto vec zavrsiti
Ne treba ti direktno industrija da bi iskoristio puni potencijal tehnicke skole. Dobar majstor, dobar inzinjer koja voli svoju struku i koji radi kako treba nema brige. Opcija da ide vani mu je definitivno najbolja :)
Innovation

#9 Re: koju školu upisati?

Post by Innovation »

Kako moze ici bilo gdje, kad je zavrsio samo osnovnu skolu? :-)
Joker69

#10 Re: koju školu upisati?

Post by Joker69 »

Innovation wrote:Ti prvo isao u medicinsku, pa ekonomsku, pa mogao bi sad za promjenu malo u gradjevinsku. :) :run:
Posto si bio "skoro" najbolji ucenik onda probaj upisati i "vojno-policijsku akademiju". :mrgreen:
stariji brat je medicinsku,hvala na pomoci ;)
Innovation

#11 Re: koju školu upisati?

Post by Innovation »

:dajba: :roll1:
Post Reply