Koju historiju da uce vasa djeca?!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

1234/5

#1 Koju historiju da uce vasa djeca?!?

Post by 1234/5 »

Pozdrav svima!
Kako vrijeme i godine prolaze, susjedni kvazi intelektulaci nas sve vise i vise bombarduju teorijama o ozrocima sukoba na Balkanu. Sve te teorije se u glavnom zasnivaju i govore o Bosni, a sve u cilju da se pokusa relativizirati zlocin i genocid nad Bosnjacima u BIH, kako bi se na taj nacin stvorila slika o gradjanskom ratu u BiH, i kako su u stvari svi jednako krivi i svi jednako stradali!

Nepisana je cinjenica da su Bosnjaci naivan narod koi cesto nasjeda na tudje lazi i podvale, primjer YU bratstva i jedinstva. Vise nego iko drugi, Bosnjaci su vjerovali u bratstvo i jedinstvo, i to nas je kostalo 200 000 ubijenih Muslimana i 20 000 ubijene djece!

U zadnje vrijeme se pokusava uspostaviti zajednicka jezgra za nacionalne predmete, a sve to u cilju pomirenja i zblizavanja djece! S obzirom da srbi nece ni da cuju o tome da njihova djeca uce kako je YU izvrsila agresiju na BiH, dok hrvati nece ni da cuju da su pocinili genocid u Ahmicima.

Postavlja se jednostavno pitanje;
Dali ste vi za to, dali bi ste dozvolili vasoj djeci, u ime pomirenja i suzivota, da u skolama iz historije uce?;
Da YU nije agresor, nego da je ovdje bio gradjanski rat.
Da su svi jednako krivi za pocetak rata i za rat uopste.
Da su svi isto stradali i jednako patili.

Da je Alija Izetbegovic sa SDA, bio isti i jednak sa Milosevicem i Tudjmanom i kako je i on ratni zlocinac kao ostala dva.
Da su SDS, HDZ bili isto sto i SDA.
Da je armija BiH bila protiv BiH i da se borila za Islamsku drzavu.
Da su goloruki borci ABIH sa pet metaka u dzepu, bili jednaki sa bradatim artiljercima Mladiceve harange.

Sve su ovo bolna pitanja, koja ce u skorije vrijeme biti veoma relativizirana na nasu stetu, ...ali samo akko to mi budemo sebi dopustili!

Dakle, dali bi ste dozvoli da vasa djeca uce historiju natopljenu srbijanskim i hrvatskim nebulozama o nekakvim Islamskim drzavama, o nekakvij srbskoj ugrozenosti itd...???

Nakon svega onoga sto nam je uradjeno, nakon 200 000 mrtvih, dali cemo dozvoliti da nasa djeca uce historiju napisanu u Beogradu i Zagrebu, historuju o tome kako je ovdje samo bio neki sukob u kojem su svi jednako stradali i bili odgovorni??
nebi

Post by nebi »

Dok BECHO ne ustane i popije kahvu,ja cu ga odmijeniti:
Invazija tnikace.....
Prenj

Post by Prenj »

Naravno, svijet nije ni postojao prije novembra 1990.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

koi
Joj, evo njega jopen.

Hajd' majke ti objasni mi, koliko te placaju za ovaj mukotrpni forumski rad?

Ili ti arbeitas dzabelesku po citav boziji dan?
Ze Dijaspora

Post by Ze Dijaspora »

Pitanje istorije/povjesti je vrlo komplikovano. Ono sto mene nervira je to da se ratno sranje 1995 zavrsilo a vec 1996 nam djecu kljukaju o istoriji/povjesti 'davne 1992-1995. Kao da svijet nije prije ni postojao niti su vazna ta istoriska/povjesna vremena prije tih '90 . Da se ja pitam ja bi taj period 1992-1995 izbacio iz skolstva i ostavio ih za neka druga vremena. Za vremena u kojima nece NACIONALIZAM vladat.. E tad bi mozda mogli razgovarat o zbivanjima 1992-1995.
A sad da neki musliman kaze svom djetetu : Sine mi smo imali mudjahedine i mi smo pravili genocid. ili da hrvat kaze mi smo imali ustase i pravili smo genocid , a i srbin da kaze mi smo imali cetnike i pravili smo genocid. Hoce al u .urcu. Svi svoje brane i svi misle da su samo oni posteni. Jesu al u .urcu. Ovo je vrijeme Seljacina i Nacionalista tako da nam nis drugo i nepreostaje nego da sacekamo da papci ostare i pomru i da se nadamo da ce nam nova generacija biti pametnija od ove nase. Zato ih nebi ni zamaro i punio necionalizmom iz 1992-1995.
Fair Life

Post by Fair Life »

Nesferatu wrote:
koi
Joj, evo njega jopen.
Hajd' majke ti objasni mi, koliko te placaju za ovaj mukotrpni forumski rad?
Ili ti arbeitas dzabelesku po citav boziji dan?
Nema tu love...
On to volonterski... doprinos ideoloskom zaglupljivanju.
Fair Life

Post by Fair Life »

[img]http://www.bhdani.com/stari_site/slike/stare/logo_s.gif[/img] - [size=150]Broj 429 - 02.08.2005.[/size] wrote:Udžbenici: BiH, zemlja u kojoj djeca istog uzrasta uče tri različite verzije istorije/historije/povijesti

Jedna duša a nas troje

Ovo je jedina zemlja sa tri biografije. I to vrlo različite. Dani ukazuju na tri udžbenika istorije/historije/povijesti za 8., odnosno 9. razred osnovne škole, na osnovu kojih djeca uče da mrze sve što ne pripada njihovom nacionalnom toru

Amer Obradović

Kažu da je pisanje historije šejtanski posao. To je nauka za koju se tvrdi da je pišu pobjednici, podložna je mitovima, iskrivljavanju činjenica, idealna za buđenja nacionalnih strasti… Kako onda tek nazvati "heroje" koji se usude napisati udžbenik historije u zemlji u kojoj nema pobjednika, gdje je obrazovanje prvo podijeljeno na dva entiteta i Distrikt Brčko, pa onda u Federaciji na još deset kantona, a i u tih deset se različito pristupa istom problemu?

Bez balije, ustaše i četnika U BiH ima škola gdje djeca istih godina, samo u različitim razredima (najčešće na različitim spratovima), uče po dijametralno suprotnim programima. I pored toga što je međunarodna zajednica prije koju godinu flomasterom precrtala riječi koje bi mogle vrijeđati druge, poput: agresija, pljačkaški rat, razbojništvo, četnik, balija, ustaša… razlike su i dalje najveće u grupi tzv. nacionalnih predmeta, gdje prednjači historija, jal istorija, iliti povijest. Evo, recimo, šta djeca u osmom razredu osnovne škole, odnosno devetom u RS-u, uče iz udžbenika istorije/historije/povijesti na Dobrinji IV, Dobrinji III i u Kiseljaku.

Već u prvim časovima na Dobrinji IV nastavnici, koji predaju iz udžbenika za 9. razred osnovne škole autora Ranka Pejića, o počecima Prvog svjetskog rata đacima će reći: "Član organizacije Mlada Bosna, gimnazijalac Gavrilo Princip, metkom iz pištolja pogodio je Franca Ferdinanda. Drugi metak, namijenjen generalu Oskaru Poćoreku, pogodio je Ferdinandovu suprugu Sofiju. Austro-Ugarska je za atentat optužila Srbiju, iako nije imala ni jedan dokaz da je srpska vlada znala za atentat."

Samo stotinjak metara dalje, preko entitetske granice, na Dobrinji III, djeca koja uče po drugom programu, po udžbeniku Muhameda Ganibegovića, koji je izdala "Svjetlost", o Sarajevskom atentatu saznat će: "Austro-Ugarska je iskoristila taj teroristički čin kao povod za obračun sa Srbijom", a Ganibegovićeve kolege Zijad Šehić i Zvjezdana Marčić-Matošović, koji su napisali udžbenik za drugu izdavačku kuću - "Sarajevo Publishing" - zabilježili su: "Atentat je izvršio Gavrilo Princip uz pomoć ostalih pripadnika Mlade Bosne, čiju su nacionalnu revolucionarnu djelatnost podupirale organizacije iz Srbije."

Autori Hrvoje Matković, Božo Goluža i Ivica Šarac u Povijesti za osmi razred, na čijoj je naslovnici Most dr. Franje Tuđmana u Čapljini (!?), vješto su izbjegli Gavrilovu historijsku ulogu, te o atentatu samo šturo pišu.

No, ovaj trio raspisao se odmah u sljedećem poglavlju - "o krvoproliću na Trgu bana Jelačića, stranačko-političkom grupiranju Hrvata, hrvatskoj politici u borbi protiv centralizma i velikosrpskog hegemonizma". Citirane su Radićeve rečenice: "Mi hoćemo hrvatsku seljačku republiku, a Srbi ako hoće kraljevinu, neka im bude njihov kralj blagoslovljen, naka si ga imaju."

Uroše, kako su nam ubili kralja? Djeca od "historičara" Pejića, s druge strane, detaljno uče o atentatu na Aleksandra Karađorđevića 1934. u Marseilleu, u Francuskoj, koji su organizirale ustaška i makedonska politička emigracija: "Organizatori atentata su vođa ustaša Ante Pavelić i neki političari iz Mađarske, Njemačke i Italije, kojima nije odgovarala kraljeva miroljubiva politika i prijateljstvo između Jugoslavije i Francuske. Ubistvo našeg kralja dokaz je pojačane agresivne politike fašističkih snaga u Evropi. Kralj Aleksandar je bio prva žrtva fašizma." Sve liči na scenarij po kojem malena srpska djeca u jednoj epizodi Nadrealista u vrtiću "Složna braća" pitaju nastavnika: "Uroše, kako su nam ubili kralja?", a Uroš odgovara: "Podlo i mučki!"

Spomenuti hrvatski trio potvrđuje da je kralja ubila "ustaška emigracija" i ni riječi više o atentatu, no, o onom drugom, u Narodnoj skupštini 1928. na Stjepana Radića, Pavla Radića i Đuru Basaričeka postoje čitava poglavlja. Čak su napisali podatak da je u pogrebnoj povorci Pavla Radića i Đure Basaričeka "nošeno 250 vijenaca".

Djeca, pak, ni iz Ganibegovićeve niti iz historije koju potpisuju Šehić i Marčić-Matošović ne mogu naučiti ništa o prilično nerazjašnjenoj smrti Mehmeda Spahe, dugogodišnjeg lidera JMO-a, 1939. godine u Beogradu - vjerovatno da se ne bi zasjenio prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne BiH. O Sporazumu Cvetković-Maček iz 1939., Ganibegović piše: "Sporazum i rješavanje 'hrvatskog pitanja' izvedeni su na račun Bosne i Hercegovine, a posebno bosanskih Muslimana." Opet, djeca u Kiseljaku neće, od nastavnika koji predaju po "hrvatskom" programu, o tom sporazumu čuti niti jedne ružne riječi - govori se da je bilo protivnika među Srbima, među muslimanima, pa i Hrvatima, ali se konstatira da je "Banovina Hrvatska bila uspostavljena na područjima u kojima živi hrvatski narod unutar jugoslavenske države". A Pejić učenike u RS-u podučava: "Sporazum Cvetković-Maček faktički je stvorio Hrvatsku državu."

Ko je počeo rat? Josipa Broza Tita, Antu Pavelića, Dražu Mihailovića i Drugi svjetski rat svaki od autora tretira iz nacionalnog ugla: drugi su zločinci - mi smo žrtve. Kao da je sve pisano pod parolom: "Njima njihovi, a nama naši!" Nova historija je također posebna "poslastica". U poglavlju Rat u BiH i nastanak RS-a, Pejić tvrdi da su se "SDA i HDZ udružile u razbijanju Jugoslavije", a o izdvajanju BiH iz Jugoslavije piše: "Početkom 1992. je muslimansko (bošnjačko) i hrvatsko vođstvo, bez pristanka i učešća srpskog naroda, provelo referendum na kojem se relativna većina hrvatskih i muslimanskih glasača izjasnila za izdvajanje BiH iz Jugoslavije u samostalnu državu. Već 12. aprila 1992. godine stiglo je, na iznenađenje srpskog naroda, njeno međunarodno priznanje i počeo je rat." Bez riječi o Srebrenici, Sarajevu, Trnopolju…

Sa zapadne strane veliča se Franjo Tuđman, kao osoba koja je bila osnovica za snažan "otpor sve grubljim nasrtajima srpskog šovinizma presezanja na hrvatske prostore", pravda se "Herceg-Bosna": "U osnivačkim aktima HZ HB i HVO nema separatističkih tendencija." Bez riječi o Dretelju, Vranici, Starom mostu…

Ganibegovićeva historija, kao i historija čiji su autori Šehić i Marčić-Matošović, završava se 22. majem 1992., kada je RBiH primljena u UN. Bez riječi o Srebrenici, Dretelju, Kazanima…

Valjda je ovdje tako, historija je nauka koja ima rok trajanja - pred svaki rat se počne mijenjati, u ratu (čast izuzecima) služi i kao opako oružje, a nakon sukoba sredstvo za očuvanje ratnih tekovina. Povijesne istine ne smiju biti ničiji ćeif. Jer će nam se opet "razbiti o glavu".

DANI: Kako je moguće da se Gavrilo Princip u jednoj zemlji u tri udžbenika tretira različito, tako da jedni imaju viziju da je heroj, drugi da je zločinac, a treći terorista?

LOVRENOVIĆ: Posljednjih devet godina sam na različite načine involviran u problematiku oko udžbenika. Bio sam recenzent, radio sam u Ministarstvu obrazovanja kulture i sporta FBiH, kada smo pokrenuli akciju izrade udžbenika, dakle bio sam uključen u pravljenje nastavnog plana i programa. Ovo što vi govorite o Principu, a takvih primjera ima još, potvrđuje samo nešto što smo dijagnosticirali u toku rata, a to je jedna nimalo vesela, nimalo optimistična slika da je Bosna i Hercegovina zemlja sa tri biografije. I to vrlo različite biografije u smislu tumačenja njene bliže ili dalje prošlosti. Sjećam se jednog skupa 1994. u Akademiji nauka i umjetnosti BiH: tada je situacija, uprkos ratu, izgledala optimističnija nego danas. Od tada je prošlo 11 godina, znači nekoliko generacija prošlo je kroz školske klupe, u kojima se tu djecu učilo na jedan rigidniji način, danas možda malo suptilniji, ali u svakom slučaju: da onaj tamo, preko brda, u drugom gradu, entitetu, njegov je prirodni neprijatelj. A održavanje tog neprijateljstva zapravo predstavlja jednu vrstu prirodnog stanja. Evo, ova priča oko sukoba navijača u Zenici, ona izlazi iz konteksta nacionalnog. Ta priča govori o tome da nacionalno nije kriterij, nego da postoje i unutarentitetska neprijateljstva. To je, blago rečeno, neka vrsta konkurencije, koja svoj izraz dobija u nasilju. Tvrdim da djeca koja se školuju na ovakvim udžbenicima dobijaju, a znam to iz prakse, jednu vrstu agresije koju interpretacije koje vi spominjete pothranjuju.

DANI: Da, "naš kralj Aleksandar je bio prva žrtva fašizma"…

LOVRENOVIĆ: Upravo tako, riječ "naš" zapravo dešifrira o čemu se radi. Dakle, postoji naša, nacionalna, narodna… historija. I svi ostali su došljaci, odnosno neprijatelji. Sve ostalo je strano, nešto što treba eliminirati iz moje svijesti. Drugim riječima, radi se o nepostojanju elementarnih znanstvenih, a onda, paralelno, etičkih kriterija. Kod nas nije uopće uspostavljen kriterij povijesne istine. Kad bih ja ustanovljavao, sjetio bih se jedne misli koju je izrekao jedan veliki historičar, medievalist Mark Bloch. On je rekao: "Ne, ne postoji historija Francuske, nego postoji samo historija Evrope. Ne, ne postoji ni historija Evrope, postoji samo historija svijeta." Ako ćemo sa te najviše moguće platforme posmatrati ove naše lokalne historije, ili, bolje rečeno, jednu historiju u kojoj postoje različiti tokovi, onda bismo na taj način mogli doći do univerzalnih historijskih istina. Po mom sudu, jedna od njih jeste da smo svi mi ovdje žrtve evropske i svjetske historije. Ta teza može djelovati pesimistično, međutim ja mislim da to ona nije, jer iz te teze, ako bismo je dalje pravilno razrađivali, mislim da se može roditi ono što se zove univerzalna historijska svijest. Rekao bih čak odbrambena historijska svijest. Protiv nas samih, kao takvih, unutar ovih naših krugova i onda prema vani.

DANI: Znači, moguće je pomiriti naše tri historije, moguće je u jednoj knjizi za svu djecu pisati o četnicima, partizanima i ustašama…

LOVRENOVIĆ: Naravno da je moguće. Mi se moramo suočiti sa mistifikacijama. Mi smo čisti autsajderi historije, samo potrošni materijal historije. Mi bismo iz te pozicije morali definirati našu poziciju i krenuti u taj posao o kojem vi govorite - napraviti jednu subverzivnu historiju, ogoliti je do same kosti. Treba demistificirati i partizane, i četnike, i ustaše… Onda bismo za jedno kratko vrijeme došli do jedne jako iskristalizirane slike. Naravno, u našim okolnostima, u kojima caruje politički primitivizam, ideologija, u našem pretpolitičkom stanju, gdje se ljudi organiziraju na principu vjere i nacije, neko će mi reći da je to nemoguće. Treba nam politička dekontaminacija, pa bi onda za nekih tri mjeseca bilo vrlo jednostavno napisati udžbenik po kojem bi historija umjesto oružja postala naše oruđe.

DANI: U udžbenicima se govori i o minulom ratu u BiH. Bi li bilo pametno staviti neku vrstu moratorija na pisanje o tome, nešto što su uradili Francuzi i Nijemci nakon Drugog svjetskog rata?

LOVRENOVIĆ: To bi moglo biti jedno od mogućih rješenja. Međutim, to ne bi napravilo stvarni pomak u smislu nečega što bi nazvali približavanje istini. Ja sam za drugo rješenje: ja bih učenicima u udžbenicima ponudio jednu golu kronologiju rata, ne bih davao nikakva objašnjenja, jer bi se to moglo vratiti poput bumeranga.

O Drugom svjetskom ratu kosmički se nespojivo govori. Stvaranje Nezavisne Države Hrvatske (NDH) je jedna od škakljivijih povijesnih tema za ovdašnje autore. Pejić učenicima ovako predstavlja tradicionalno hrvatsko gostoprimstvo prilikom dolaska njemačke vojske u Zagreb: "Njemačke jedinice su ušle u Zagreb 10. aprila 1941. godine. Zagrepčani su ih dočekali s cvijećem i častili ih raznim đakonijama… Za srpski i miroljubivi jugoslovenski narod to je bio početak patnji, stradanja i genocida." U knjizi Zijada Šehića i Zvjezdane Marčić-Matošović o Pavelićevoj tvorevini se kaže: "Pod udar ustaškog terora došli su, osim Srba, i Hrvati. Muslimani su proglašeni za 'izdajnike hrvatskog naroda'." A o četnicima pišu: "Na području jugoistočne Bosne i Sandžaka četnici su nastojali da realizuju jedan od strateških ciljeva ostvarenja 'homogene Srbije', potpunim čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa, a Bosne od muslimana i Hrvata."

Djeca u Kiseljaku, Busovači, Međugorju… naučit će kako su "ustaške vlasti progonile političke protivnike, a među njima i pristaše HSS-a koji je nisu prihvaćali i odbijali su suradnju sa njom." U istom udžbeniku se govori kako se u NDH "kultura oslobodila pritisaka jugoslavenske države", a o ustaškim žrtvama se kaže: "Računa se da je u Jasenovcu ubijeno oko 48.000 Srba i nekoliko tisuća Židova. Tu je stradao i jedan broj Roma, Hrvata i ostalih"! U Pejićevoj knjizi, pak, piše: "Ustaše su se pokazali kao nacionalisti, šovinisti i čak rasisti. Govorili su da na teritoriji NDH mogu živjeti samo Hrvati i muslimani (Bošnjaci), koje su zvali hrvatskim cvijećem, a BiH dušom i srcem Hrvatske", a broj žrtava je znatno drugačiji nego u druga dva udžbenika: "Samo u Jasenovcu je stradalo 700.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista."

Pejić Dražu Mihailovića tretira ovako: "…sa grupom oficira je otišao u šume Ravne gore da u pogodno vrijeme počne borbu protiv okupatora. (…) Draža je smatrao da borbu treba početi kada fašizam bude uzmicao na glavnim frontovima." Ganibegović konstatira drugačije: "Pred četničkom kamom nestajala su mnoga sela. Ovaj do tada neviđeni genocid nad nevinim stanovništvom odnio je preko sto hiljada života." U Povijesti za 8. razred nisu zaobiđena nedjela četnika: "Provodeći teror nad Hrvatima, a i nad Muslimanima, namjeravali su stvoriti čista srpska područja i učvrstiti velikosrpsku prevlast u obnovljenoj Jugoslaviji." Matković, Goluža i Šarac posebnu pažnju su obratili i na "partizanske zločine u krajevima odakle su regrutirani vojnici NDH, gdje su partizani vršili veliki teror, ubojstva i pljačke", te Bleiburg.

Lična karta:

Naslov: Historija za 8. razred osnovne škole
Autor: Muhamed Ganibegović
Izdavač: Svjetlost, Sarajevo
Cijena: 8 KM
Broj stranica: 144

Naslov: Istorija za 9. razred osnovne škole
Autor: Ranko Pejić
Izdavač: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo
Cijena: 5 KM
Broj stranica: 208

Naslov: Povijest 8., udžbenik za VIII razred osnovne škole
Autori: Hrvoje Matković, Božo Goluža i Ivica Šarac
Izdavač: Školska naklada, Mostar, i Školska knjiga, Zagreb
Cijena: 13,5 KM
Broj stranica: 142
da pamtis

Post by da pamtis »

Lična karta:

Naslov: Historija za 8. razred osnovne škole
Autor: Muhamed Ganibegović
Izdavač: Svjetlost, Sarajevo
Cijena: 8 KM
Broj stranica: 144

Naslov: Povijest 8., udžbenik za VIII razred osnovne škole
Autori: Hrvoje Matković, Božo Goluža i Ivica Šarac
Izdavač: Školska naklada, Mostar, i Školska knjiga, Zagreb
Cijena: 13,5 KM
Broj stranica: 142
samo da dodam najbolju koja ce se uskoro koristiti na podrucju BiH ............. :D
Naslov: Povijest/Istorija/Historija
Autor: Den Hag
Izdavac: Hag
Cijena: Povoljna
Broj stranica: Koliko ti bog hoce.... :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

A ko ce biti na naslovnoj strani?

E, ako nista, bit ce jedna historija a tri korice udzbenika...
Fair Life

Post by Fair Life »

To ce biti... "ni po babi ni po stricevima".
Zadig

Post by Zadig »

srbi su legende, najvise istorije za najmanje para
:D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Zadig wrote:
srbi su legende, najvise istorije za najmanje para
A gledaj gdje se printa, Istocno Sarajevo....
Zadig

Post by Zadig »

Fair, hvala za clanak majstore!

ovo je zaista smjesno,
cuj tri istorije, boze moj boze moj...

:roll:
1234/5

Post by 1234/5 »

Ze Dijaspora wrote:Pitanje istorije/povjesti je vrlo komplikovano. Ono sto mene nervira je to da se ratno sranje 1995 zavrsilo a vec 1996 nam djecu kljukaju o istoriji/povjesti 'davne 1992-1995. Kao da svijet nije prije ni postojao niti su vazna ta istoriska/povjesna vremena prije tih '90 . Da se ja pitam ja bi taj period 1992-1995 izbacio iz skolstva i ostavio ih za neka druga vremena. Za vremena u kojima nece NACIONALIZAM vladat.. E tad bi mozda mogli razgovarat o zbivanjima 1992-1995.
A sad da neki musliman kaze svom djetetu : Sine mi smo imali mudjahedine i mi smo pravili genocid. ili da hrvat kaze mi smo imali ustase i pravili smo genocid , a i srbin da kaze mi smo imali cetnike i pravili smo genocid. Hoce al u .urcu. Svi svoje brane i svi misle da su samo oni posteni. Jesu al u .urcu. Ovo je vrijeme Seljacina i Nacionalista tako da nam nis drugo i nepreostaje nego da sacekamo da papci ostare i pomru i da se nadamo da ce nam nova generacija biti pametnija od ove nase. Zato ih nebi ni zamaro i punio necionalizmom iz 1992-1995.
Slusaj Dijasporasu;
Srbija i Hrvatska nas napadnu i izvrse agresiju na BiH, pobiju 200 000 ljudi, popale, poruse i pobiju sve sto se moze stici, zaspu nas hiljadama grana svaki dan. Ubiju 1600 sarajevske djece, a uz to mi se goloruki brannimo i na kkraju oodbrannimo. I ti bi to izbacio iz skola jeli, pa ako nasa djeca nece uciti o genocidu nad nasim narodom, kao pouci i opomeni za buducnost, o cemu onda treba da uce? Mozda o narodnom "heroju" Mosa Piadi i o svevisnjim CK-ovcima. Nakon toliko zla koje nam je nanijeto, jeli treba da ucinimo medjvjedju uslugu dusmanima, pa da nasoj djeci nekazemo istinu o onome sta se desilo nasem narodu, pa da nasa djeca to neznaju, pa da se onda i njima to isto ponovi za nekih 50 godina?? :x :? U bivsoj YU nasa djeca su ucena da slave rodjendane, dok su srbi ucili djecu kako se puni puska, i eto kako nam se obila o glavu ta nasa naivnost, 200 000 ubijenih. Jeli treba opet da budemo tako naivni, pa da nasoj djeci negovorimo istinu, da im nepricamo o genocidu nad nama. Ako nasa djeca nece uciti o necemu toliko vellikome i bitnome poput genocida, pa sta drugo da uce??

Kazes da smo imali mudzhedine. znas li ti da su ti mudzhedini cinili manje od 0.2% nase armije, i o kojem ti nasem genocidu pricas, neces valjda biti toliki tokmak pa nam i neki genocid pripisati?!?
Napadnu nas, pokolju nas, pobiju nas, popale nas, siluju nas, protjeraju nas, i opet mi smo krivi, a nasa djeca netrebaju uciti o tome sta su nam radili... E svaka ti cast!

Kazes da je ovo vrijeme seljaka i nacionalista, pa ko si ti da govoris ko je seljak a ko nije? Jel ti nisi seljak?
Upravo ti "seljaci" i BiH sirotinja odbanili su Bosnu, a gdje su u to najteze vrijeme bi ti tvoi "gradjanski" komunisti, sakrili su se u misije rupe i pokrili crvenim prekrvicaima, a Bosnu su morali da brane oni koi su bili potlaceni i gazeni u bivsoj YU, ukljucujuci i Rahmetli Izetbegovica koi je robijao samo zato jer je mislio svojom glavom!! U ratu se vidjelo svacije pravo lice. Muslimani na celu sa Alijom brane BiH, a svevisnji komunisti se posakrivali, alli evo ih sada se bude iz zimskog sna i ponovo pametuju, ali gdje ste bili kad je bilo najteze?!? :x

AKO NE ZELIMO DA SE NASOJ DJECI DOGODI GENOCID, MORAMO IM PRICATI O TOME VREMENU I STALNI IH OPOMINJATI DA NEBUDU NAIVNI I LAHKOVJERNI, JER INACE, BUDUCNOST IM JE POD SRBSKIM NOZEM
...JER HISTORIJA JE UCITELJICA ZIVORA!! :oops:
Last edited by 1234/5 on 29/09/2005 15:39, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

Jos jedan pokusaj:
Prenj wrote:Alija stao u odbranu BiH?
U odbranu je stao (i izginuo) jadni siromasni narod, kojeg je vodja do zadnjeg dana uvjeravao da "rata nece biti".

Za vrijeme II svjetskog rata, Winston Churchill, premijer Velike Britanije je poslao svoga jedinog sina, Randolpha (koji je bio clan specijalnih snaga) u Jugoslaviju, kao clana Britanske misije pri Vrhovnom stabu.
Randolph se, zajedno sa ostalim clanovima misije, u jesen 1943. spustio padobranom (svega desetak kilometara od njemackih linija) negdje blizu Mrkonjic grada.
Randoplh ce poslije jedva izvuci zivu glavu za vrijeme desanta na Drvar ...

Da li je iko mogao zamisliti Aliju koji salje sina Bakira u okupiranu Srebrenicu?
Naravno da ne.
Za Srebrenicu su ginula neka druga djeca, dok su clanovi SDA svercali hranu kroz Sarajevski i ostale tunele i unaprijed krcmili preostalu nasu imovinu.

Alijin sin, potpuno zdrav i vojno sposoban, je cijeli rat proveo na celu Zavoda za izgradnju grada (opkoljenog grada) Sarajeva.
Kako i zasto je Bakir I. izbjegao mobilizaciju?
1234/5 molim komentar!
rehaktor

Post by rehaktor »

Prenj wrote:Jos jedan pokusaj:
U odbranu je stao (i izginuo) jadni siromasni narod, kojeg je vodja do zadnjeg dana uvjeravao da "rata nece biti".

Za vrijeme II svjetskog rata, Winston Churchill, premijer Velike Britanije je poslao svoga jedinog sina, Randolpha (koji je bio clan specijalnih snaga) u Jugoslaviju, kao clana Britanske misije pri Vrhovnom stabu.
Randolph se, zajedno sa ostalim clanovima misije, u jesen 1943. spustio padobranom (svega desetak kilometara od njemackih linija) negdje blizu Mrkonjic grada.

Da li je iko mogao zamisliti Aliju koji salje sina Bakira u okupiranu Srebrenicu?
Naravno da ne.
Za Srebrenicu su ginula neka druga djeca, dok su clanovi SDA svercali hranu kroz Sarajevski i ostale tunele i unaprijed krcmili preostalu nasu imovinu.

Alijin sin, potpuno zdrav i vojno sposoban, je cijeli rat proveo na celu Zavoda za izgradnju grada (opkoljenog grada) Sarajeva.
1234/5 molim komentar!
prenj, da se nije bakir tebi sta licno zamjerio pa mu ne mozes halalit :-) :D
Prenj

Post by Prenj »

Ne, samo se zalazem da se dogadjaji posmatraju u malo sirem kontekstu.
Zadig

Post by Zadig »

Prenj wrote:Ne, samo se zalazem da se dogadjaji posmatraju u malo sirem kontekstu.
eh sad ti...pa zar ti balija, ustasa, cetnik nije dovoljno siroko?
epilog

Post by epilog »

:roll: :roll: :roll:
Prenj, a kakav komentar ocekujes od njega?gdje je bakir bio?ma pusti se bolan corava posla, jadnika mi je u neku ruku i zao, mora da je gladan i da ovo sve boli, mozda je i silovan ili je nekog izgubio, prema tome nemoj dusu da grijesis..

Prenj, zar je bilo sverca i pljacke u sarajevu? :roll: :P
Najjaca mi je izjava kako je sarajevo odbranjeno? 8)
Ali o tome svemu treba uciti djecu jednog dana kada proslost budu zapisivali neki ljudi koji smognu snage da o tome pisu objektivno..

A ti brojovnice iskuliraj malo..ili budi faca pa se srusi sa avionom na te sto su ti krivi a mojne ovdje srati matereti..
rehaktor

Post by rehaktor »

slazem se ja oko djece (i blize i dalje rodbine funkcionera)... to mi je jedna od najjadnijih stvari protekloga rata... ali, ne vidim da to ima mnogo veze s temom... a sumnjam da ce se historija baviti b. izetbegovicem i njegovom ratnom biografijom
1234/5

Post by 1234/5 »

Naravno da ne.

1234/5 molim komentar!
--Pa logicno je da u ratu gine narod, pogotovo u situaciji ako je narod i armija bez oruzja. Nije Alija imao puske u svome dzepu. Srbi su nas ubijali a ne Alija!! Bili smo pod embargom. I nije Alija stao u odbranu, jer se igrao kauboja, vec zato jer su nas napali sa obje strane!!! Jeli to on njie trebao stati u odbranu????? Jeli ti u drugom svjetskom ratu nije ginuo narod???
A to sto Bakir nije bio na ratistu, jeli to znaci da je Alija cetnik a Bakir ustasa???
Za bosnu nisu ginula tudja djeca, to su bila bosanska djeca koja su ginula za BiH i za svoje gole zivote, a ne za Aliju!!! Jeli to u 2 svetskom ratu partizani se nisu borili za YU vec samo za Tita???

Kada ce te svatiti da Alija nije bio carobnjak koi je mogao dici ruku i zaustaviti rat. Bili smo napadnuti sa obje strane a bez oruzja, jer smo imali svejetski embargo, i u takvoj bezizlaznoj situaciji, Bosna se na celu sa Alijom branila i ODBANILA!! Historiski fakat!!
Danas nema velike hrvatske, velike srbije. Danas imamo (ma kakva god da je ona) BiH u njenim prijeratnim granicama, koje se nisu ni milimetra promijeli od prije 1992g.

Alija je bio predsjednik bez vanjskog uticaja, goloruk sa golorukIm narodom i vojskom, i ipak smo se odbranili. Da bi danas neki pametnjakovici rekli kako je Alija napadao BiH, a ne branio je???

E jesmo bagra!! :x

Tudjan je imao podrsku Europe, Milisevic Rusije, a Alija nije imao niodkog podrsku, a opet je odbranio BiH.

Napadnu nas, pobiju, pokolju, i nakon 10 godina mi sami sebe optuzimo. hahahaha, e nema nam lijeka!! :-)
Last edited by 1234/5 on 29/09/2005 15:57, edited 1 time in total.
rehaktor

Post by rehaktor »

epilog wrote::roll: :roll: :roll:
Prenj, a kakav komentar ocekujes od njega?gdje je bakir bio?ma pusti se bolan corava posla, jadnika mi je u neku ruku i zao, mora da je gladan i da ovo sve boli, mozda je i silovan ili je nekog izgubio, prema tome nemoj dusu da grijesis..

Prenj, zar je bilo sverca i pljacke u sarajevu? :roll: :P
Najjaca mi je izjava kako je sarajevo odbranjeno? 8)
Ali o tome svemu treba uciti djecu jednog dana kada proslost budu zapisivali neki ljudi koji smognu snage da o tome pisu objektivno..

A ti brojovnice iskuliraj malo..ili budi faca pa se srusi sa avionom na te sto su ti krivi a mojne ovdje srati matereti..
djecace, odakle vi sljegoste?
Zadig

Post by Zadig »

nece, ali suvise malo boja ima ovim danasnjim knjiizicama istorije druze reaktore...

o tome govori prenj
Prenj

Post by Prenj »

1234/5 wrote:

Naravno da ne.

1234/5 molim komentar!
...
A to sto Bakir nije bio na ratistu, jeli to znaci da je Alija cetnik a Bakir ustasa???
...
Naravno da ne znaci.
Ali znaci da je Aliji bila vaznija sigurnost njegove porodice od Bosne i Hercegovine. Jer Alijin primjer su slijedili 'alijici'. A za Bosnu je ginuo obican narod ...

Za razliku od Churchilla ...
rehaktor

Post by rehaktor »

Zadig wrote:nece, ali suvise malo boja ima ovim danasnjim knjiizicama istorije druze reaktore...

o tome govori prenj
rano je jos da bi se proteklih 15 godina profiliralo na pravi nacin... jos je prevelik utjecaj dnevne politike, iako sumnjam da ce se ta historija ikada napisati tako da svi, ili barem vecina, kazu "e jest', vala je tako bilo"...
ono sto ne treba zaboraviti jeste realno herojska borba bosanskog naroda... vrijednost te borbe ne moze umanjiti ni odsustvo b. izetbegovica s borbenih linija, niti ovaj niti onaj... bosanski narod se sam podigao, branio i odbranih... uprkos svemu
Post Reply