Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
graba4

#1 Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by graba4 »

Eh, ovako, prije godinu dana kupio sam akusticnu gitaru SX u brothersu u gradu, i mislim da sam dosta uznapredovao :)

Zelio bih kupiti elektricnu gitaru i pojacalo (gitara, ako moze kako do 500KM, a pojacalo nisam jos siguran). Citao sam dosta da ne valja kupovati u paketima, pa valjda su ljudi u pravu :) Mislio sam kupiti Epiphone Les Paul Special II, ali kazu da je sranje, a volim inace Gibson gitare, B.B. King i LP su me ocarali :) Moze i Fenderove kopije ili nesto :) Uglavnom volio bih neku dobru gitaru, moze i polovna, ali preferiram novu i volio bih je rado opipati prije kupovine, odsvirati sta, moze i preko interneta, ali bolje ako je u BiH, moze i u Njemackoj, imam neke veze tamo i to :)

Od muzike slusam: Eric Clapton, Santana, Nirvana, AC/DC, Metallica, Sinobusi, Azra, Nickelback, Guns and Roses, Foo Fighters, Zoran Misic, Jimi Hendrix, Opca Opasnost, Pink Floyd, Kid Rock i naravno moj najdrazi Mark Knopfler iz Dire Straitsa, ugl msm da ste skontali sta mi treba, ako imate prijedloga, samo postajte :)
Ghost_Rider_XXX

#2 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by Ghost_Rider_XXX »

Mislim da sve tvoje potrebe fender stratocaster može zadovoljiti. Al on nije 500 KM. Mislim da ti je bolje sačekati dok ne ufatiš dovoljno para za dobru gitaru nego svako malo kupovati neko veslo.
Doduše ima i ona ko zna da svira daj mu letvu i 6 žica ima da pocjepa, al eto.
DaysleepeR

#3 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by DaysleepeR »

Epiphone Les Paul Special II nije sranje...

bolja je od Corta, od SX,a i naravno Ibazena u istom cijenovnom rangu

Pozdrav
graba4

#4 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by graba4 »

Pa imas li mozda neki prijedlog za stratocastera u BiH gdje da se kupi ??

A pojacalo, kakvo da uzmem, msm da tu ne bih trebao bacati neke pare :)
Jazz_Junkie

#5 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by Jazz_Junkie »

Ako zelis recimo svirati rock, jazz i blues, preporucio bi ti Silhouette, Vigier i dobri stari Fender Stratocaster. Les Paul sigurno nije sranje, tko god ti je to provalio, ali je, sto ne iznenadjuje, primarno namijenjen za jazz i blues. Ibanez i Gibson su sigurno najvise ograniceni na rock glazbu, ali najvaznije je da znas svirati, pa da je ne znam koja gitara. Prve tri gitare koje sam spomenuo imaju najkomotniji vrat za sviranje, ali i to je stvar ukusa valjda.
BloodOverdrive

#6 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by BloodOverdrive »

ne znam kako stvari stoje u Sarajevu,ali vjerujem do 500KM možeš kupiti sasvim gitaru uzimajući u obzir tvoje potrebe..nek ti prodavač iz radnje preporuči nešto,garant neće biti neka levatina koja će ti uvaliti neku plastiku..
uglavnom ne kupuj paket gitare i pojačala... a to za Epiphone imaš više klasa , malo izguglaj ...
sani73

#7 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by sani73 »

Vozdra...

da kazem pokretacu teme...

Sviram od svoje 7 godine (sad mi je 37)...

Namjenjao sam se gitara ko niko i samim tim mjenjanjem izgubio jakoooo puno para, jer svaki put kad kupim pa onda za par godina hocu nesto bolje izgubis par stoja..

MOJ SAVJET... sacekaj.... kad skupis jedno 1500-2000km onda pocni razmisljati o gitari.

Moja najomiljenija je Fender 60th anniversary Diamond Edition - Custom Shop....

Trenutno imam 6 gitara... AkusticnoElektricni Martin (stedio sam 3 godine za njega - platio ga $4500), 2 Fendera, 1 Gibson, 1 Akusticnu sa plasticnim zicama i 1 Schecter Omen 6 Floyd Rose (extra dobra gitara a cijena ne tako velika - platio novu sa koferom $800)

Ako namjeravas svirati citav zivot onda polako stedi i pravi pazljive odluke.

Sto se pojacala tice moje omiljeno je Messa Bugi - i za njega sam stedio 2 godine. Marshall je dobar, Peavey nije los ali nema pojacala pored MB...

Sretno i samo sviraj!
graba4

#8 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by graba4 »

Ipak, odlucio sam da skupljam jos para, kao sto kaze sani, da odmah kupim nesto sto valja :D

Kad skupim najvjerovatnije Fender Stratocaster :)
urbanix

#9 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by urbanix »

Ja imam utisak da covjek pita sta bi mogao uzeti za muzicara neke srednje klase, tako da mislim da je prica o Mesa Boogie-ma i Custom Fenderima malo previse. To isto kao na Auto Forumu tip pita sta raja misli jel' bolji Dacia Sandero ili Reno Clio, a onda pocne pametovanje o Passatima i BMW-ovima. Uglavnom, ja mislim da za nekih 500KM tesko sta se moze dobiti pametno (i gitara i pojacalo zajedno). Ali kada bi se pricalo o 1000-1500 KM, vec je drugacije. Ustvari, treba prvo pojasniti, da kada se radi o gitarama tip Les Paul i Stratocaster su dva totalno razlicita tipa gitare, znaci prvo tu se moras odluciti sta zelis da imas. Kao Les Paul tip gitare u svakom slucaju Epiphone Standard (oko 315 Eura) ili Custom (oko 450 Eura) su vrijedni pomena, dok po mome ukusu Ibanez Art serija i ESP u tome cijenovnom segmentu zvuce previse plasticno u "clean" opciji. Kao Stratocater verzije su sigurno interesantni Squier modeli, ali i Mexico modeli od Fendera. Sto se tice pojacala imas nove generacije digitaliziranih lampasa, znaci lampa je samo kao "Endstufe" i cijene su oko 300-500 Eura. Mogu se spomenuti VOX VT i VR serije, kao i Line6 modeli.
nobra

#10 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by nobra »

ja pojma o gitari nemam...tako da ne moras citati ostatak texta. jbga, volim blues/rock a nesto se i zaradilo u ovoj americi, par dolara, pa rek'o da umjesto djeci kupujem igracke ajd' da sebi nesto kupim, odem od obliznje costco prodavnice i za nekakvih 175 dolara kupim tamo neki fender starcaster (dakle, nije stratocaster) a uz to dobijes i neku crnu kutiju - valjda pojacalo :) moj komsija je sound engineer u san franciscu, ima otprilike 15 gitara, dodje do mene, pogleda gitaru, namjesti par stvari, ukljuci na tu kantu od pojacalceta i odsvira smoke on the water isto k'o ritchie. dakle, ne znam jesi li popusio tu pricu o miljama maraka, dolara, funti za nekakvu gitaru ali ja cu ti reci ovako iz prve ruke da je ta prica obicna rinaka.
nineinchnails

#11 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by nineinchnails »

Za 500 KM mozes dobiti kakvu polovnu gitaru.
Kada skupis barem milju, onda mozes kupiti sta pametno. Recimo Ibanez RG je odlicna gitara, a odprilike je 900 KM.
Jacksoni su odlicni takodje: PS4 npr koji je odrpilike 1200 KM
Cijena varira od kvaliteta drveta, magneta i onoga sta gitara moze ponuditi (npr. vise pragova; floyd rose; vise magneta itd).
Unutar tih 500 KM ne razmisljaj o pojacalu. Za polovno staro pojacalo, a da valja necemu, moraces izdvojiti barem 300-400 KM.
Ja sam jednop vrijeme svirao Kramera, fantasticna gitara.
Posto ti je Mark idol, onda nabavljaj Fendera Stratocatera i uzivaj :-D
Ridjobrki

#12 Re: Koju elektricnu gitaru da kupim ? (iskusni javljajte se)

Post by Ridjobrki »

Dragi druže, nismo iz tvog posta skontali šta ti treba jer to ne znaš ni ti. :-D

Nije to problem, tek se tražiš i ako nastaviš sa svirkom promijenićeš ti njih dosta i uvijek ćeš tražiti nešto više. Moj drug u oktobru kupio Strata i eno ga već hoće da ga mijenja za nekog Bladea.

Tebi ne treba Strat, Gibs ni bilo koji tip gitare, tebi jednostavno treba gitara za korak naprijed od sx-a iz paketa. Kakav Strat za milju i po, to se kupuje nakon 10g svirke... Skupu gitaru kupuje ili ko živi od nje, kome je alat ili ko ima para za skupe igračke. Ne zaboravi da gitara od milju i po traži pojačalo od milju.

Pogledaj ponudu po shopovima i oglasima pa dođi sa konkretnim pitanjem. Da si temu postavio koji mjesec prije usrećio bi se, kakvog je Charvela moj drug prodavao za 5 stoja...
Post Reply