Koju banku da odaberem?
Moderator: anex
-
life_oh_life
#1 Koju banku da odaberem?
Nadam se da cete mi pomoci, nasla sam novi posao i trebam otvoriti racun u banci (za platu), sef kaze da sama odlucim u kojoj. Problem je sto o vecini banaka cujem negativne stvari, i sada sam u dilemi u kojoj banci to da uradim. Danima kontam sta cu. Ako moze da mi ukratko otprilike navedete razloge. HVALA
- burekodsira
#2 Re: Koju banku da odaberem?
najbolje ako imas vremena odes u svaku banku (ili neki uzi krug banaka) i vidis,saslusas sta koja nudi, pokupis brosure i onda se kod kuce fino odlucis.
- zgembo_sa
#3 Re: Koju banku da odaberem?
Ma slabo ti ko moze ovdje dati objektivan komentar. Mozemo ti samo prenjeti svoja vlastita iskustva sa bankama cije usluge koristimo. Prvo se zapitaj sta ti od usluga treba. Recimo koje kartice? Visa electron, Visa Classic, Maestro, Mastercard... Hoces li koristiti elektronsko bankarstvo? Imas li kakve olaksice za dobijanje kredita kao klijent banke, gdje su nize kamatne stope na kredite... Ciji bankomati su ti najblizi?
Meni i pored sve hajke, ipak najvise odgovara Unicredit banka, zbog velikog broja bankomata, zbog besplatnog podizanja gotovine sa bankomata bilo koje Unicredit banke u Evropi, zbog elektronskog bankarstva, zbog mogucnosti brzih kredita...
Najbolje ti je da se sama raspitas.
Meni i pored sve hajke, ipak najvise odgovara Unicredit banka, zbog velikog broja bankomata, zbog besplatnog podizanja gotovine sa bankomata bilo koje Unicredit banke u Evropi, zbog elektronskog bankarstva, zbog mogucnosti brzih kredita...
- Epitop
#5 Re: Koju banku da odaberem?
Da ti ne ideš u pljačku banke pa nas pitaš za savjet? 
- Vincent Raine
#6 Re: Koju banku da odaberem?
I moj tekuci je u Unicredit banci. Sve za pet kad su oni u pitanju. Istini za volju, danas sam im malo zamjerio prilikom mjenjanja valute iz KM u CHF. Pokusali su mi prodati CHF kao ni sebi ni svom
. Ispalo je da je Raiffaisen banka za mene jeftinija kada je konvertovanje valuta u pitanju iako sam klijent Unicredit banke sa tri isplacena kredita iza sebe i ko zna kojim brojem transakcija. 
-
life_oh_life
#7 Re: Koju banku da odaberem?
Psssssssssst!!!!!!!! Nemoj da neko sazna!!!!! (Kako me skonta???Epitop wrote:Da ti ne ideš u pljačku banke pa nas pitaš za savjet?
- Karabaja
#8 Re: Koju banku da odaberem?
Banka s najviše nezadovoljnih korisnikamima wrote:Unicredit Zagrebacka banka
-
life_oh_life
#9 Re: Koju banku da odaberem?
Upravo to, htjela sam da cujem vasa iskustva. Ma meni prvenstveno treba da sefa skinem s vratazgembo_sa wrote:Ma slabo ti ko moze ovdje dati objektivan komentar. Mozemo ti samo prenjeti svoja vlastita iskustva sa bankama cije usluge koristimo. Prvo se zapitaj sta ti od usluga treba. Recimo koje kartice? Visa electron, Visa Classic, Maestro, Mastercard... Hoces li koristiti elektronsko bankarstvo? Imas li kakve olaksice za dobijanje kredita kao klijent banke, gdje su nize kamatne stope na kredite... Ciji bankomati su ti najblizi?
Unicredit 2 points
Dalje sugestije...
-
life_oh_life
#10 Re: Koju banku da odaberem?
Zasto???Karabaja wrote:Banka s najviše nezadovoljnih korisnikamima wrote:Unicredit Zagrebacka banka
A mislila sam da dolazimo do pobjednika....
- zgembo_sa
#11 Re: Koju banku da odaberem?
Brojcano ili procentualno? Mislim da je ona tema pljuvanja po Unicredit banci ovdje bila bezveze i nije predstavljala pravo misljenje korisnika. Po onoj temi rekao bi covjek da su svi njeni klijenti presli kod drugih banaka... A ono se jos povecao broj klijenata...Karabaja wrote:Banka s najviše nezadovoljnih korisnikamima wrote:Unicredit Zagrebacka banka
Rado bih vidio koja to banka moze raznovrsnoscu usluga, i brojem bankomata i poslovnica konkurisati Unicreditu.
Unicredit banka nije savrsena, ali to sto joj spocitavaju nije nista specificno za nju, to je uglavnom prisutno kod svih banaka u drzavi. Treba kritikovati kad nesto ne valja, ali treba biti i svjestan da nema bolje... Ako ima, bujrum brate predji, niko te ne nece tuc ako promijenis banku
-
Longplay
#12 Re: Koju banku da odaberem?
Evo jedan point za BBI.
Otisao sam i bez velike papirologije otvorio dva racuna (devizni i KM). Ljubazna osoba i dobro me informisala o prednostima. Jedini minus je sto nemaju internet bankarstvo, ali ce to valjda biti uskoro. I ja tako odlucih da im dam sansu. Devizni racun je besplatatan a KM-racun kosta 1 KM mjesecno. Good Deal!!!
PS: da budem iskren svidja mi se i ona njihova buduca centralna zgrada u SA, pa mozda onako nekad navratim da je vidim iznutra kada je otvore;-)
Otisao sam i bez velike papirologije otvorio dva racuna (devizni i KM). Ljubazna osoba i dobro me informisala o prednostima. Jedini minus je sto nemaju internet bankarstvo, ali ce to valjda biti uskoro. I ja tako odlucih da im dam sansu. Devizni racun je besplatatan a KM-racun kosta 1 KM mjesecno. Good Deal!!!
PS: da budem iskren svidja mi se i ona njihova buduca centralna zgrada u SA, pa mozda onako nekad navratim da je vidim iznutra kada je otvore;-)
-
akcija007
#13 Re: Koju banku da odaberem?
Hello evo da se i ja ukljucim.life_oh_life wrote:Nadam se da cete mi pomoci, nasla sam novi posao i trebam otvoriti racun u banci (za platu), sef kaze da sama odlucim u kojoj. Problem je sto o vecini banaka cujem negativne stvari, i sada sam u dilemi u kojoj banci to da uradim. Danima kontam sta cu. Ako moze da mi ukratko otprilike navedete razloge. HVALA
Prvo pogledaj na kojoj ti je banci racun firme jer kad je ista banka i tvoje kolege iz racunovodstva odnesu virman u banku za platu cim ukucaju virman odmah ti legne plata a kad je u pitanju prenos na drugu banku tek poslije 16h legne na tvoj racun jer mora proci kroz poravnavanja.
Generalno u svim bankama ti je vodjenje tekuceg racuna 1-2KM, Raiffeisen 1,49KM;UniCredit 1,65KM,Hypo 1,65KM. U svakoj ces banci dobiti debitnu karticu ,cim ti legne prva placa svaka ce te banka poceti pratiti pa ce ti minus odobriti obicno ide od 1 do tri plate. U Raiffeisenu znam da odobravaju 2 plate minusa i kamata je 14% godisnje. Kolike limite Unicredit odobrava ne znam.
Ja bih izabrao UniCredit. Zasto?Imaju najvecu mrezu poslovnica i bankomata mozes gdje god ima UniCredit u Evropi da dizes pare bez provizije(samo s debitnim Visa Electron i Maestro) kad otvaras racun ne naplacuju izdavanje kartica tekuceg racuna dok Raiffeisen naplati izdavanje kartice 5KM.
Ako cesto putujes u inostranstvo kad placas karticom UniCredit-a nemas nikakvih konverzijskih troskova sve te tereti po srednjem kursu , dok kad to isto radis s karticom Raiffeisena imas 2% konverzijskih troskova od iznosa transakcije.
U koju god banku otisla ovjeri licnu i CIPS prijavbnicu.
Na tebi je da razmislis.
-
melb26sa
#14 Re: Koju banku da odaberem?
Samo da dodam za bivsu HVB sada Unicredit. Od kad sam otvorila racun za njih - poslovnica kraj Parkuse, uvijek sam imala na raspolaganju licnog bankara (tasko se bar ovdje zove) iliti tetu kojoj sam uvijek mogla poslati email i pitati sta sam htjela - znam kad nam dolazi plata, samo email i prebaci % iznosa u KM ostalo ostavi u EUR, redovni e-izvodi.
- Karabaja
#15 Re: Koju banku da odaberem?
zgembo_sa wrote:Brojcano ili procentualno? Mislim da je ona tema pljuvanja po Unicredit banci ovdje bila bezveze i nije predstavljala pravo misljenje korisnika. Po onoj temi rekao bi covjek da su svi njeni klijenti presli kod drugih banaka... A ono se jos povecao broj klijenata...Karabaja wrote:Banka s najviše nezadovoljnih korisnikamima wrote:Unicredit Zagrebacka banka
Rado bih vidio koja to banka moze raznovrsnoscu usluga, i brojem bankomata i poslovnica konkurisati Unicreditu.
Unicredit banka nije savrsena, ali to sto joj spocitavaju nije nista specificno za nju, to je uglavnom prisutno kod svih banaka u drzavi. Treba kritikovati kad nesto ne valja, ali treba biti i svjestan da nema bolje... Ako ima, bujrum brate predji, niko te ne nece tuc ako promijenis banku
Ma vala ja šta god sam čuo od te banke od kad je bilo ujedinjenje onih pojedinih banaka je bilo loše..
- Better Man
#16 Re: Koju banku da odaberem?
Moj prijedlog je UPI banka, tj.San Paolo Intesa. Imam tekući račun i još neke usluge i mogu reči da nikad nisam imao niti najmanji problem da završim nešto i uvijek su bili ljubazni. I još da dodam da imaju najpovoljnije kamate za kredite.
-
beka_mo
#17 Re: Koju banku da odaberem?
Procredit Banka je moj favorit. Uvijek ljubazno osoblje,nema velike guzve. Nema mjesecnih naknada za vodjenje ziro racuna, nema godisnje provizije za visa kartice. Bankomata nema puno,istina,ali je meni ok. Placanje karticom po radnjama i ovdje i u svijetu je bez provizije. jedino podizanje gotovine s bankomata drugih banaka ima proviziju 4KM.
U sarajevu se nalazi na Grbavici jedna poslovnica,a mozes na internetu naci ostale.ja sam iz Mostara,pa ti ne znam tacno.
Za otvaranje tog ziro racuna samo ponesi licnu i potvrdu cipsa,to sve banke traze.fano vrijeme je ovdje do 18h.
U sarajevu se nalazi na Grbavici jedna poslovnica,a mozes na internetu naci ostale.ja sam iz Mostara,pa ti ne znam tacno.
Za otvaranje tog ziro racuna samo ponesi licnu i potvrdu cipsa,to sve banke traze.fano vrijeme je ovdje do 18h.
- perfect_guy
#18 Re: Koju banku da odaberem?
njihove poslovnice su i na ciglanama i u merkuru na otocibeka_mo wrote:Procredit Banka je moj favorit. Uvijek ljubazno osoblje,nema velike guzve. Nema mjesecnih naknada za vodjenje ziro racuna, nema godisnje provizije za visa kartice. Bankomata nema puno,istina,ali je meni ok. Placanje karticom po radnjama i ovdje i u svijetu je bez provizije. jedino podizanje gotovine s bankomata drugih banaka ima proviziju 4KM.
- Citizen-X
#19 Re: Koju banku da odaberem?
Ja ipak savjetujem Aerodrom - tamo su ljubazni - mali rizici - a velike mogucnosti - a zarada visoka - i do par miliona za kratko vrijemelife_oh_life wrote:Psssssssssst!!!!!!!! Nemoj da neko sazna!!!!! (Kako me skonta???Epitop wrote:Da ti ne ideš u pljačku banke pa nas pitaš za savjet?![]()
![]()
![]()
)
- CartmanSA
#20 Re: Koju banku da odaberem?
preporucujem UniCredit banku...
Sve je do toga sta ti je u banci bitno... meni je bitno da mogu uvijek doci do svojih para. UCB ima oko 100 poslovnica u cijeloj BiH i ko zna koliko bankomata (cini mi se preko 20 u sarajevu, u centru barem 10). imaju Ebanking preko kojeg placam sve moguce racune.
kada otvoris racun dobijes odmah debitnu karticu (visa electron) sa kojom mozes da placas sve i da podizes pare sa bankomata. Bilo gdje u evropi dizes lovu bez provizije na njihovim bankomatima.
sto se tice placanja preko interneta tu ti je potrebna druga kartica koju mozes dobiti u JES paketu u koji ti je ukljucen sms, ebanking i jos neke druge pogodnosti koje odaberes.
Sve je do toga sta ti je u banci bitno... meni je bitno da mogu uvijek doci do svojih para. UCB ima oko 100 poslovnica u cijeloj BiH i ko zna koliko bankomata (cini mi se preko 20 u sarajevu, u centru barem 10). imaju Ebanking preko kojeg placam sve moguce racune.
kada otvoris racun dobijes odmah debitnu karticu (visa electron) sa kojom mozes da placas sve i da podizes pare sa bankomata. Bilo gdje u evropi dizes lovu bez provizije na njihovim bankomatima.
sto se tice placanja preko interneta tu ti je potrebna druga kartica koju mozes dobiti u JES paketu u koji ti je ukljucen sms, ebanking i jos neke druge pogodnosti koje odaberes.
-
ins
#21 Re: Koju banku da odaberem?
UniCredit jedini odobrava beskamatno obrocno placanje na VISA Classic karticu! A to treba cijeniti. Ja sam u Raiffeisenu, ali kontam se zbog ovog prebaciti, kao i zbog E-bankinga.
Dakle, ako kupis stvar od 1200 KM, npr TV, na ovaj nacin ce ti banka obracunavati po 100 KM mjesecno, bez ikakvih kamata, tako da ce krajnji rezultat biti kao da si svaki mjesec kupovala po dio tog televizora placajuci po 100 KM. To je nesto sto sasvim uobicajeno bilo gdje zapadno od BiH, ukljucujuci i Hr, i neshvatljivo je da jedino UniCredit to ovdje ima.
Dakle, ako kupis stvar od 1200 KM, npr TV, na ovaj nacin ce ti banka obracunavati po 100 KM mjesecno, bez ikakvih kamata, tako da ce krajnji rezultat biti kao da si svaki mjesec kupovala po dio tog televizora placajuci po 100 KM. To je nesto sto sasvim uobicajeno bilo gdje zapadno od BiH, ukljucujuci i Hr, i neshvatljivo je da jedino UniCredit to ovdje ima.
-
life_oh_life
#22 Re: Koju banku da odaberem?
Pretpostavljam da si zainteresovan za podjelu zarade?Citizen-X wrote:Ja ipak savjetujem Aerodrom - tamo su ljubazni - mali rizici - a velike mogucnosti - a zarada visoka - i do par miliona za kratko vrijemelife_oh_life wrote:Psssssssssst!!!!!!!! Nemoj da neko sazna!!!!! (Kako me skonta???Epitop wrote:Da ti ne ideš u pljačku banke pa nas pitaš za savjet?![]()
![]()
![]()
)
![]()
![]()
![]()
Pola-pola...
-
life_oh_life
#23 Re: Koju banku da odaberem?
Bogme ja skonta da mi je najbolja opcija Unicredit. Sef me pegla da otvorim racun u banci gdje njegova zena radilife_oh_life wrote:Nadam se da cete mi pomoci, nasla sam novi posao i trebam otvoriti racun u banci (za platu), sef kaze da sama odlucim u kojoj. Problem je sto o vecini banaka cujem negativne stvari, i sada sam u dilemi u kojoj banci to da uradim. Danima kontam sta cu. Ako moze da mi ukratko otprilike navedete razloge. HVALA
-
jasminasab
#24 Re: Koju banku da odaberem?
Ja imam racune u UniCredit (bio HVB) i Raiffeisen banci. Obje imaju svoje prednosti i mane, ali ja sam izabrala Raiffeisen za primanje plate.
U UniCredit-u su me jako iznervirali u vise navrata prilikom onog spajanja, a zaboravila sam i PIN na novoj kartici koju su mi dali jer Boze moj na staroj je pisalo HVB, pa sad moram ici to ponovo mijenjati. Zivo me zanima jel i to besplatno. Ali, s obzirom na veliki broj pozitivnih komentara o e-bankingu, raspitat cu se za te mogucnosti i za taj JES paket, pa im mozda pruzim novu sansu. Racun i onako ne kanim zatvoriti, ali sam ga mislila koristiti rijetko.
Kod Raiffeisena me nervira cinjenica da ne salju izvode na mail. Pa koliko je to tesko napraviti u danasnji vakat molim vas lijepo? Brr... Takodjer, podnijela sam zahtjev da mi se ukine mogucnost ulaska u minus prije mjesec dana, jos uvijek to nisu odradili.
A ovo placanje racuna preko banaka, moze li mi neko ko ima iskustva s time reci kako to funkcionise? Kanim se vec par mjeseci da pokusam to automatizirati...
U UniCredit-u su me jako iznervirali u vise navrata prilikom onog spajanja, a zaboravila sam i PIN na novoj kartici koju su mi dali jer Boze moj na staroj je pisalo HVB, pa sad moram ici to ponovo mijenjati. Zivo me zanima jel i to besplatno. Ali, s obzirom na veliki broj pozitivnih komentara o e-bankingu, raspitat cu se za te mogucnosti i za taj JES paket, pa im mozda pruzim novu sansu. Racun i onako ne kanim zatvoriti, ali sam ga mislila koristiti rijetko.
Kod Raiffeisena me nervira cinjenica da ne salju izvode na mail. Pa koliko je to tesko napraviti u danasnji vakat molim vas lijepo? Brr... Takodjer, podnijela sam zahtjev da mi se ukine mogucnost ulaska u minus prije mjesec dana, jos uvijek to nisu odradili.
A ovo placanje racuna preko banaka, moze li mi neko ko ima iskustva s time reci kako to funkcionise? Kanim se vec par mjeseci da pokusam to automatizirati...
- Citizen-X
#25 Re: Koju banku da odaberem?
Ma skroman sam ja recimo tri'es' posto od par miliona i nije tako loselife_oh_life wrote: Pretpostavljam da si zainteresovan za podjelu zarade?![]()
![]()
![]()
Pola-pola...
Samo sto bih ja tad "profit" ostavio da cami u - Bank De Suisse
Zaboravio sam da ti cestitam na novom poslu
Javi ako ti bude trebala "vatrena" podrska u obavljanju istog