u prvom sam pisao latinicom i onda u trecem su nam pokazali par dana cirilicu i onda jednu sedmicu latinicu, sljedecu cirilicu. tako je u BiH bilo
Sad vec 20 god nisam pisao cirilicom i tesko mi je vlastito ime napisati
rekla sam "možda",jer stvarno nisam u toku kakvo je sad školstvo kod nas i šta se uči...ali znam kakvo je bilo prije 20 godina...i da se nije mogao nazvati pismenim onaj ko ne zna i ćirilicu i latinicu...pustopoljina wrote:dobro, jesam li ja krivo obavijestena ili sta...ali moja rodjaka je u osnovnoj ucila cirilicu- to je bilo u ratu i odmah po zavrsetku rata.
otkud to da se kod nas ne uci cirilica?
lose si se odrazila. otud i reakcija.vanuatu wrote:
samo sam htjela reći da mi je smiješno kad se neko ponosi što ne zna jedno pismo...
u pravu si...pustopoljina wrote:lose si se odrazila. otud i reakcija.vanuatu wrote:
samo sam htjela reći da mi je smiješno kad se neko ponosi što ne zna jedno pismo...
napisala si da je MOZDA politika razlog sto se danas ne uce oba pisma. to znaci da mislis da se ne uce oba pisma, ali nisi sigurna koji je razlog za to.
ako nije do "odraza", onda je do predrasuda.
therrarrius wrote:Ah, ali gdje je vrli pisac nas? Nobelovac? Gosn koji je tako delikatno postavio temu, tako znalacki ''suknuo'' raji?
Gdje je?
Znamo da nam je ''shuknuo''! To što ga nema nije razlog da ne komentarišemo. Nema ni Tite, pa o njemu i djelima njegovim eglenišemo.DrTony
Ovom "piscu" je ocito lakse napisati knjigu nego post!PipiDugaDevetka wrote:therrarrius wrote:Ah, ali gdje je vrli pisac nas? Nobelovac? Gosn koji je tako delikatno postavio temu, tako znalacki ''suknuo'' raji?
Gdje je?Znamo da nam je ''shuknuo''! To što ga nema nije razlog da ne komentarišemo. Nema ni Tite, pa o njemu i djelima njegovim eglenišemo.DrTony
Hvala na obimnom pojašnjenuBosnohercegovac wrote:New Zealand je na našem Novi Zeland, jer je uobičajeno da se u svim svjetskim jezicima prevodi naziv država ako je to moguće, dok se to za gradove uglavnom ne radi već se piše kao i u originalu. Mada i tu ima izuzetaka, npr. na španjolskom se kaže Nueva York.nuraH wrote:Molim vas da mi neko objasni sljedeću nebulozu ''naših'' jezika:
grad 'New York' se na 'našem' kaže 'Nju Jork',
a država 'New Zealand' se na 'našem' kaže 'Novi Zeland'
???
Posljedica zašto se piše Njujork, je nekadašnja upotreba samo ćirilice gdje se svi nazivi gradova transkribuju, pa je tako i ostalo do danas. Hrvati ne transkribuju nijedan naziv stranog grada, jer nikad nisu pisali ćirilicom niti su trpili ogroman uticaj iz Srbije, niti Srba u zemlji, što nije slučaj sa Bošnjacima. U srpskoj varijanti se transkribuje kad se piše i na ćirilici i na latinici. Dok se na bosanskom uglavnom transkribuje u Avazu, ali mislim da će se i to izgubiti u relativno skorije vrijeme.
Koji to Bosanac razumije slovenski ili makedonski ( ove koji zive tamo ne racunamo )?sodom wrote:Koji to slovenac ili makedonac ne može razumjeti bosanski?sammo wrote:@sodom....malo pretjerujes ono juznoslavenskim....a slovenski i makedonski?
Osa, bukvalno shvataš stvari, naveo sam ti da je bezbeli stara riječ, koja se danas više skoro i ne koristi.
riječ "naravno".osa wrote: naravno jezik se razvija, pa šta recimo ti danas koristiš umjesto riječi, bezbeli...
prešao si na hrvatski...sodom wrote:riječ "naravno".osa wrote: naravno jezik se razvija, pa šta recimo ti danas koristiš umjesto riječi, bezbeli...
Pipo akademik wrote:U BiH je najbolje pisati srpsko-hrvatskim
Pipo akademik wrote:U BiH je najbolje pisati srpsko-hrvatskim
U Sarajevskim skolama se ovaj predmet naziva "bosanski jezi" a ne "maternji"! To je zato sto je ovo Bosna i sto je Bosanski jezik priznat jezik.no_pasaran wrote:"Maternji" nije naziv za bosanski jezik nego se tako oslovljava predmet u školi koji podrazumijeva bosanski, srpski i hrvatski - pa kako ko voli nek izvoli. To je praksa u Sarajevu.
Ma ja sam mislio na predratni SH koji smo svi razumjeli, nego ove sadasnje gdje se rovi po rijecnicima iz 19. vijeka ne bi li se nasla neka rijec. Treba jezik nazvati jednim, neutralnim imenom da ne bi svako pleme izmisljalo novi. A ime Bosna treba sacuvati, ipak je to ime rijekePandaa wrote:Pipo akademik wrote:U BiH je najbolje pisati srpsko-hrvatskim![]()
![]()
![]()
Ma ja mislim da bi najbolje bilo podijeliti ovu zemlju na srpski dio i na hrvatski dio. A bosanski jezik i ime Bosna strpati u zaborav, ili bolje receno u nestanak(kako je to jedan ciko jednom reko).
Eeee, Bogumi ce se nacekati.Pandaa wrote:Pipo akademik wrote:U BiH je najbolje pisati srpsko-hrvatskim![]()
![]()
![]()
Ma ja mislim da bi najbolje bilo podijeliti ovu zemlju na srpski dio i na hrvatski dio. A bosanski jezik i ime Bosna strpati u zaborav, ili bolje receno u nestanak(kako je to jedan ciko jednom reko).
Nije tacno!!!!!Pandaa wrote:U Sarajevskim skolama se ovaj predmet naziva "bosanski jezi" a ne "maternji"! To je zato sto je ovo Bosna i sto je Bosanski jezik priznat jezik.no_pasaran wrote:"Maternji" nije naziv za bosanski jezik nego se tako oslovljava predmet u školi koji podrazumijeva bosanski, srpski i hrvatski - pa kako ko voli nek izvoli. To je praksa u Sarajevu.
Jer ako se postavi pitanje a koji je to maternji jezik, sta je odgovor?
Tako je. S obzirom da se u nasoj zemlji svi dobro razumijemo, i nasa se zemlja zove Bosna, slazes se da jednostavno svi pocnemo govoriti bosanskim jezikom? Mislim da je logicnije da ga tako nazoveno nego recimo mandarinski jezik, ili spanski, ili urdu jezik.Pipo akademik wrote:Ma ja sam mislio na predratni SH koji smo svi razumjeli, nego ove sadasnje gdje se rovi po rijecnicima iz 19. vijeka ne bi li se nasla neka rijec. Treba jezik nazvati jednim, neutralnim imenom da ne bi svako pleme izmisljalo novi. A ime Bosna treba sacuvati, ipak je to ime rijekePandaa wrote:Pipo akademik wrote:U BiH je najbolje pisati srpsko-hrvatskim![]()
![]()
![]()
Namjerno zaboravljas da je bhs samo na papiru i u knjizicama. U praksi se to zove Bosanski jezik.amrica wrote:Nije tacno!!!!!Pandaa wrote:U Sarajevskim skolama se ovaj predmet naziva "bosanski jezi" a ne "maternji"! To je zato sto je ovo Bosna i sto je Bosanski jezik priznat jezik.no_pasaran wrote:"Maternji" nije naziv za bosanski jezik nego se tako oslovljava predmet u školi koji podrazumijeva bosanski, srpski i hrvatski - pa kako ko voli nek izvoli. To je praksa u Sarajevu.
Jer ako se postavi pitanje a koji je to maternji jezik, sta je odgovor?
Jezik se u osnovnim skolama bosanski/hrvatski/srpski, ili skraceno b/h/s, ponegdje se pise u knjizici maternji, ali u nastvanom planu i programu ministarstva je b/h/s.
Pandaa wrote:[
Rijeka Bosna je dobila ime po nasoj drzavi, a ne obratno.
Pandaa wrote:Pa tako je to u vecini Federacije. Ali u praksi djeca to zovu Bosanski jezik.amrica wrote:
Nije tacno!!!!!
Jezik se u osnovnim skolama bosanski/hrvatski/srpski, ili skraceno b/h/s, ponegdje se pise u knjizici maternji, ali u nastvanom planu i programu ministarstva je b/h/s.![]()
Ja nikada nisam cuo ni jedno dijete da kaze bhs, uvijek kazu bosanski jezik.
Sta ti mislis koji jezik bi se trebao uciti u nasim skolama, srpski, hrvatski, ili bosanki??
S obzirom da nam je Bosna jedina domovina, izabrali smo da svoj jezik zovemo Bosanski jezik.osa wrote:
hrvati hrvatski, srbi srpski, a bošnjaci nek izaberu, kad nema bošnjačkog...