Kojim jezikom pisati u BiH

Post Reply
DrTony

#1 Kojim jezikom pisati u BiH

Post by DrTony »

Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Hrvatskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Hrvatskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u BiH. Na kojem jeziku je najbolej pisati?

1. Da li da pisem i dalje na hrvatskom ili na bosanskom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na srpskom jeziku?
2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom narudjbe koju ce verziju knjige kupiti?
3. Ako imam verziju knjige na srpskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem na cirilicu?

Naime, ne znam kako ljudi u BiH reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili bosanci i hercegovci ne vode brigu o tome, nego citaju sve na ex.yu jezicima?
osa

#2 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

piši na hrvatskom, ćiriliciom i svi zadovoljni, hrvati jer pišeš na hrvatskom, srbi jer pišeš ćirilicom a bošnjaci jer se srpski i bosanski baš nešto i ne razlikuju...
pustopoljina

#3 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by pustopoljina »

pisi na onome na kojem se najfinije izrazavas.na kojem najjasnije kazes ono sto mislis. kako je najblize tebi.
ako je dobra- bice citana, neovisno o nazivu jezika.
p.s.za ovoga iznad mene pisi slikovnim pismom :D
7cokanja

#4 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by 7cokanja »

osa wrote:piši na hrvatskom, ćiriliciom i svi zadovoljni, hrvati jer pišeš na hrvatskom, srbi jer pišeš ćirilicom a bošnjaci jer se srpski i bosanski baš nešto i ne razlikuju...
..de bogati, osa, obrazuj de nas..kako se'no kaze biciklo na "cistom jeziku:.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vrhbosna

#5 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by vrhbosna »

osa wrote:piši na hrvatskom, ćiriliciom i svi zadovoljni, hrvati jer pišeš na hrvatskom, srbi jer pišeš ćirilicom a bošnjaci jer se srpski i bosanski baš nešto i ne razlikuju...
...a :lol: kao hrvatski se razlikuje :lol:
osa

#6 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

7cokanja wrote:
..de bogati, osa, obrazuj de nas..kako se'no kaze biciklo na "cistom jeziku:.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nije neka riječ za tražiti razliku ali već kad insistiraš, biciklo će ti u hrvatskoj reći netko tko eventualno ima 4 razreda osnovne, svi pismeniji će reći bicikl.
pustopoljina

#7 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by pustopoljina »

hmmm BICIKL jeste pravilno i na bosanskom i na hrvatskom, a nesto imam osjecaj i na srpskom .
(koleso na slovenskom).
therrarrius

#8 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by therrarrius »

Ja odbijam da pisem da mi nebi neko samokresom dohakao...bre.
joeaziz

#9 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by joeaziz »

DrTony wrote:Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Hrvatskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Hrvatskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u BiH. Na kojem jeziku je najbolej pisati?

1. Da li da pisem i dalje na hrvatskom ili na bosanskom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na srpskom jeziku?
2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom narudjbe koju ce verziju knjige kupiti?
3. Ako imam verziju knjige na srpskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem na cirilicu?

Naime, ne znam kako ljudi u BiH reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili bosanci i hercegovci ne vode brigu o tome, nego citaju sve na ex.yu jezicima?

neš se ti od pisanja hljeba najest'
7cokanja

#10 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by 7cokanja »

osa wrote:
7cokanja wrote:
nije neka riječ za tražiti razliku ali već kad insistiraš, biciklo će ti u hrvatskoj reći netko tko eventualno ima 4 razreda osnovne, svi pismeniji će reći bicikl.

..haha, vid' promjena.. :razz: ..a sta bi sa onim "podguzno okretalo trcakalo" jal' tako nekako.. :lol: :lol:

..bolan, udaras nisko, a onda se pokusas jeftino izvuci..vehad si..
osa

#11 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

7cokanja wrote:
osa wrote:
7cokanja wrote:

..haha, vid' promjena.. :razz: ..a sta bi sa onim "podguzno okretalo trcakalo" jal' tako nekako.. :lol: :lol:

..bolan, udaras nisko, a onda se pokusas jeftino izvuci..vehad si..
niti "udaram" nisko niti mi je to bila namjera, istinu ti rekoh...
7cokanja

#12 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by 7cokanja »

..bezbeli..bezbeli.. :-)
osa

#13 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

7cokanja wrote:..bezbeli..bezbeli.. :-)
vidiš ta riječ ne postoji u hrvatskom, prevedi....
BSn

#14 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by BSn »

Ako ciljas na federalno trziste pisi na hrvatskom, jer Bosnjaci koriste uporedo i bosanski i hrvatski i ne prave znacjane razlike, cak i u govor ima dosta rijeci iz hrvatskog, tako da ces cesto cuti da neko govori istovremeno i familija i porodica i obiteljske stvari... Osim ako ne pises strucnu literaturu, onda ti nece kupovati ni dio bh. Hrvata knjige - jer ste poslije rata uveli bruku novih rijeci koje su i onima koji govore hrvatski u BiH nepoznate.

Za RS ti je najbitnije da je na kricama trbojka - ice k'o halva i da je na turskom napisano. :D

P.S. Zasto je ova tema na politici?
Last edited by BSn on 13/06/2010 21:22, edited 1 time in total.
BSn

#15 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by BSn »

osa wrote:

Ne postoji ni u srpskom...

Tako se, npr., koriste i sedmica/tjedan/hefta/nedjelja za period od sedam dana.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Truba »

jarane ovdje ti niko ništa ne čita stoga mani se pokušaja da prodaš nešto
osa

#17 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

komi wrote:jarane ovdje ti niko ništa ne čita stoga mani se pokušaja da prodaš nešto
e moj komi, da je njemu do prodaje ne bi on ovu temu stavio na politiku, zato, udri iz svih političkih oružja...
klixober

#18 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by klixober »

Ja ovo nista ne razumijem.Moze mi neko prevesti?
7cokanja

#19 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by 7cokanja »

osa wrote:
..bezbeli da cu prevesti.. :razz:
osa

#20 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

komeba wrote:

na koji jezik...
pustopoljina

#21 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by pustopoljina »

7cokanja wrote:
osa wrote:
izvini, ali postoji za ovo izraz na CISTOM bosanskom :lol:
klixober

#22 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by klixober »

osa wrote:
komeba wrote:

na koji jezik...
Molim?
therrarrius

#23 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by therrarrius »

7cokanja wrote:
osa wrote:
Deder mu prevedi, dina ti.
pustopoljina

#24 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by pustopoljina »

ova tema obecava :lol:
osa

#25 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

komeba wrote:
osa wrote:
komeba wrote:

na koji jezik...
Molim?
dobar :thumbup:
Post Reply