Kojim jezikom je govorio Isus ?
-
Skljoco
#1 Kojim jezikom je govorio Isus ?
Evo me da i ja malo pametujem na religiji !
-
LudoALudjiJA
...ili hebrejskim...oprecna misljenjaIvy wrote:Armejskim [per Passion of the Christ]
-
LudoALudjiJA
a na kojem je to jeziku rekao?komi wrote:također je rekao
matej 7 13(mislim)
Ne pomažite psima (misleći na neizraelska plemena - dakle većinu tadšnjeg svjetskog stanovništva)
(a ako vec hoces da miniras sve teme na ovom podforumu nebuloznim napadima na vjeru u jednog Boga, onda to o cemu pricas ispravno prenesi)
-
Sarajevska Princeza
#8 Re: Kojim jezikom je govorio Isus ?
Jesus spoke ARAMAIC.Skljoco wrote:Evo me da i ja malo pametujem na religiji !
-
Sarajevska Princeza
The Aramaic Language
Aramaic is one of the Semitic languages, an important group of languages known almost from the beginning of human history and including also Arabic, Hebrew, Ethiopic, and Akkadian (ancient Babylonian and Assyrian). It is particularly closely related to Hebrew, and was written in a variety of alphabetic scripts. (What is usually called "Hebrew" script is actually an Aramaic script.)
The Earliest Aramaic
0ur first glimpse of Aramaic comes from a small number of ancient royal inscriptions from almost three thousand years ago (900-700 B.C.E.). Dedications to the gods, international treaties, and memorial stelae reveal to us the history of the first small Aramean kingdoms, in the territories of modem Syria and Southeast Turkey, living under the shadow of the rising Assyrian empire.
Aramaic as an Imperial Language
Aramaic was used by the conquering Assyrians as a language of administration communication, and following them by the Babylonian and Persian empires, which ruled from India to Ethiopia, and employed Aramaic as the official language. For this period, then (about 700–320 B.C.E.), Aramaic held a position similar to that occupied by English today. The most important documents of this period are numerous papyri from Egypt and Palestine.
Biblical Aramaic
Aramaic displaced Hebrew for many purposes among the Jews, a fact reflected in the Bible, where portions of Ezra and Daniel are in Aramaic. Some of the best known stories in biblical literature, including that of Belshazzar’s feast with the famous "handwriting on the wall" are in Aramaic.
Aramaic is one of the Semitic languages, an important group of languages known almost from the beginning of human history and including also Arabic, Hebrew, Ethiopic, and Akkadian (ancient Babylonian and Assyrian). It is particularly closely related to Hebrew, and was written in a variety of alphabetic scripts. (What is usually called "Hebrew" script is actually an Aramaic script.)
The Earliest Aramaic
0ur first glimpse of Aramaic comes from a small number of ancient royal inscriptions from almost three thousand years ago (900-700 B.C.E.). Dedications to the gods, international treaties, and memorial stelae reveal to us the history of the first small Aramean kingdoms, in the territories of modem Syria and Southeast Turkey, living under the shadow of the rising Assyrian empire.
Aramaic as an Imperial Language
Aramaic was used by the conquering Assyrians as a language of administration communication, and following them by the Babylonian and Persian empires, which ruled from India to Ethiopia, and employed Aramaic as the official language. For this period, then (about 700–320 B.C.E.), Aramaic held a position similar to that occupied by English today. The most important documents of this period are numerous papyri from Egypt and Palestine.
Biblical Aramaic
Aramaic displaced Hebrew for many purposes among the Jews, a fact reflected in the Bible, where portions of Ezra and Daniel are in Aramaic. Some of the best known stories in biblical literature, including that of Belshazzar’s feast with the famous "handwriting on the wall" are in Aramaic.
-
Sarajevska Princeza
Znaci ARAMAIC nije Hebrew language.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
ArmejskiLudoALudjiJA wrote:a na kojem je to jeziku rekao?komi wrote:također je rekao
matej 7 13(mislim)
Ne pomažite psima (misleći na neizraelska plemena - dakle većinu tadšnjeg svjetskog stanovništva)
(a ako vec hoces da miniras sve teme na ovom podforumu nebuloznim napadima na vjeru u jednog Boga, onda to o cemu pricas ispravno prenesi)
Ne obeščaćujte svetinje! (Mt 7,6)
6"Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas."
očito je mislio na neizraelce
-
Sarajevska Princeza
Aramaic remained a dominant language for Jewish worship, scholarship, and everyday life for centuries in both the land of Israel and in the diaspora, especially in Babylon.
-
LudoALudjiJA
@komi
u drugom postu si citirao nesto drugo u odnosu na tvoj prethodni post ("ne pomazite psima"), vjerovatno sto ti u tom primjeru odgovara samo uzeto iz konteksta, a ne citav kontekst
a "ne bacajte biserje pred svinje" se odnosi na sve one kojima se obracas, a gluhi su i rasprava je besmislena...smisao je ne trositi vrijeme na nemoguce misije, vec produziti dalje, tamo gdje su sanse za uspjeh izglednije
to me podsjeca na izreku, nesto u fazonu: "ne uci svinju da pjeva, neces uspjeti, protracices vrijeme, a i nanerviraces svinju"
smisao tih rijeci o biserima i svinjama je da se covjek ne treba dovesti u poziciju fanatika, koji je "onaj ko ne moze promijeniti svoje misljenje, a nece da promijeni temu", jer nece uspjeti u nakani, a izgubice kredibilitet
naravno, ne tvrdim da je novi zavjet izvorna Bozija rijec, a to je, zbog samog broja njegovih verzija, nesto sto, ako nista, tjera na razmisljanje...samo nije OK minirati svaku temu, pa jos uzimanjem iz konteksta, dakle-govoreci poluistine i o onome sto je mimo teme...makijavelisticki princip da cilj opravdava sredstvo...dakle, sa tog stanovista sam ti i odgovorio, a ne sa stanovista branjenja novog zavjeta kao istinite Bozije rijeci
ako vec hoces da dokazujes da nema Boga, onda pokusaj to nekako uskladiti sa naslovima tema, ako oni nisu podesni za to, onda otvori svoje teme, to ti niko ne brani, pa neka se javlja ko hoce
u drugom postu si citirao nesto drugo u odnosu na tvoj prethodni post ("ne pomazite psima"), vjerovatno sto ti u tom primjeru odgovara samo uzeto iz konteksta, a ne citav kontekst
a "ne bacajte biserje pred svinje" se odnosi na sve one kojima se obracas, a gluhi su i rasprava je besmislena...smisao je ne trositi vrijeme na nemoguce misije, vec produziti dalje, tamo gdje su sanse za uspjeh izglednije
to me podsjeca na izreku, nesto u fazonu: "ne uci svinju da pjeva, neces uspjeti, protracices vrijeme, a i nanerviraces svinju"
smisao tih rijeci o biserima i svinjama je da se covjek ne treba dovesti u poziciju fanatika, koji je "onaj ko ne moze promijeniti svoje misljenje, a nece da promijeni temu", jer nece uspjeti u nakani, a izgubice kredibilitet
naravno, ne tvrdim da je novi zavjet izvorna Bozija rijec, a to je, zbog samog broja njegovih verzija, nesto sto, ako nista, tjera na razmisljanje...samo nije OK minirati svaku temu, pa jos uzimanjem iz konteksta, dakle-govoreci poluistine i o onome sto je mimo teme...makijavelisticki princip da cilj opravdava sredstvo...dakle, sa tog stanovista sam ti i odgovorio, a ne sa stanovista branjenja novog zavjeta kao istinite Bozije rijeci
ako vec hoces da dokazujes da nema Boga, onda pokusaj to nekako uskladiti sa naslovima tema, ako oni nisu podesni za to, onda otvori svoje teme, to ti niko ne brani, pa neka se javlja ko hoce
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#14 Re: Kojim jezikom je govorio Isus ?
Ne Djula, za tebe je prakticniji izraz da gluparis na religijiSkljoco wrote:Evo me da i ja malo pametujem na religiji !
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
nažalost nije istinaLudoALudjiJA wrote:@komi
mislio je o tome da izraelske svetinje ne smiju doći u dodir s onim koji nisu izraelci uspoređujući ih sa svinjama
sutra ću donijeti točni opis i citat još jednog Isusovog govora
koji dokazuje da je došao samo zbog izraelaca
-
LudoALudjiJA
nazalost (tvoju) je istina...primjer koji si naveo, dakle "ne pomazite psima" se odnosi na isusov boravak u paganskim krajevima, kad mu je jedna zena (paganka) prisla i molila ga izlijeci njeno dijete koje je bilo opsjednuto...on je odgovorio otprilike: "zasto bacati hranu psima (paganima), umjesto dati je djeci?"...ona je odgovorila sa: "psi su zadovoljni i kad dobiju mrvice sa stola svoga gospodara"...isus je nakon toga izlijecio njeno dijete...i jeste iskoristio rijec "pas" kao metaforu za pagane, ali je, sto mi zvuci logicno, tu testirao vjeru te zene...i nasao je vjeru u njoj, koja je bila veca od ponosa, a jednaka ljubavi prema svome djetetu...dakle, u prvom si postu naveo taj slucaj, uzet iz konteksta, a u drugom sasvim drugi slucaj, jer ti ovaj kontekst nije odgovarao...htio sam samo ukazati na tvoju subverzivnost po sve teme na ovom poforumu i neutemeljenost cak i tih tvojih takvih napada...komi wrote:nažalost nije istinaLudoALudjiJA wrote:@komi
mislio je o tome da izraelske svetinje ne smiju doći u dodir s onim koji nisu izraelci uspoređujući ih sa svinjama
sutra ću donijeti točni opis i citat još jednog Isusovog govora
koji dokazuje da je došao samo zbog izraelaca
osim toga, to je primjer iz jednog evandjelja, a njih ima stotinu, 4 su kanonska, dakle, priznata od crkve, sto je odlucivano na koncilima (kao i jos stosta)...posto ona nisu izvorna Bozija rijec, barem sva osim jednog (ali se ne zna koje je to, ako je ijedno), teorijski, onda je moguce da su tu recenicu ljudi dopisali i to je kraj rasprave
u sustini smo sto se toga tice i toga sto ti hoces sutra donijeti, na istoj strani...jer ni ja ne smatram da je novi zavjet nepatvorena Bozija rijec...
ali, moja kritika tebi se odnosila na nesto drugo
1. dosadno i nebulozno zachatavanje tema
2. cak i to zachatavanje radis sa "dokazima" uzetim iz konteksta, sto sam ti upravo naveo i dokazao
prosto, ako imas nesto reci na temu, onda reci, a ako ne, onda otvori novu gdje ces reci to sto mislis da drugi treba da cuju, a sto ti mislis
-
janus
#20 Re: Kojim jezikom je govorio Isus ?
bas je fino vidjeti kad neko otvori temu sa smislenim naslovom i jos smislenijim uvodom u temuSkljoco wrote:Evo me da i ja malo pametujem na religiji !
tjera na razmisljanje
siri horizonte
otvara poglede
tema uspjela 1/1
vrijeme je za BIG 3 B:
you are the BOSS
you are the BEST
you are the BRAIN
-
Skljoco
Ova tema je moj odgovor onima koji vrijedjaju i nipodastavaju pripadnike drugih religija.
Sa njom sam zelio reci da Isusa nebi razumjeli mnogi na svijetu
a pogotovo ga to nebi razumjeli Srbi i Hrvati jer On nije govorio
ni engleskim ni francuskim nit njemackim a pogotovo nije govorio
srpskim ili hrvatskim.
Danas na teritoriji bive Jugoslavije niko nit bi razumio Isisa nit Muhameda a oni bi se jako dobro razumili !
Samo sam to zelio reci i napomenuti ,
Najvece svjetske religije nastale su na istoj teritoriji ...
srpskim ili hrvatskim.
Danas na teritoriji bive Jugoslavije niko nit bi razumio Isisa nit Muhameda a oni bi se jako dobro razumili !
Last edited by Skljoco on 01/10/2004 11:26, edited 1 time in total.
-
Skljoco
#22 Re: Kojim jezikom je govorio Isus ?
--------------------------------------horns&drums wrote:Ne Djula, za tebe je prakticniji izraz da gluparis na religijiSkljoco wrote:Evo me da i ja malo pametujem na religiji !
Izgleda da nekad sebi priustis da nam se prestavis u pravom "svjetlu" !
-
LudoALudjiJA
nista te ne razumijem, Skljoco...je li to pricas aramejskim?Skljoco wrote:Ova tema je moj odgovor onima koji vrijedjaju i nipodastavaju pripadnike drugih religija.
srpskim ili hrvatskim.
-
MRAVOJED
nisu ni meni ti pažani neštoLudoALudjiJA wrote:
nazalost (tvoju) je istina...primjer koji si naveo, dakle "ne pomazite psima" se odnosi na isusov boravak u paganskim krajevima, kad mu je jedna zena (paganka) prisla i molila ga izlijeci njeno dijete koje je bilo opsjednuto...on je odgovorio otprilike: "zasto bacati hranu psima (paganima), umjesto dati je djeci?"
-
LudoALudjiJA
bas me cudi...bilo ih je ko mravaMRAVOJED wrote:nisu ni meni ti pažani neštoLudoALudjiJA wrote:
nazalost (tvoju) je istina...primjer koji si naveo, dakle "ne pomazite psima" se odnosi na isusov boravak u paganskim krajevima, kad mu je jedna zena (paganka) prisla i molila ga izlijeci njeno dijete koje je bilo opsjednuto...on je odgovorio otprilike: "zasto bacati hranu psima (paganima), umjesto dati je djeci?"