kinderlada wrote:
Dajte savjet kako najbolje odabrati boju pudera, znam da je najbolje tester traziti, ali u vecinin slucajeva ga nemaju
I eto citajuci ovo sto ste pisale, odustajem od ovih nekih uobicajenih marki-brandova, mislim da cu i ja ako nista uzeti taj Clinique ili mozda cak i Dior, jeste da su cijene paprene za moj studentski dzep, ali ako ce valjati vrijedi malo vise i potrositi, jer ipak jako je bitno sta stavljamo na lice, ma ustvari bilo gdje
prelisatala sam malo temu i odmah da vam kazem za sminku (posebno one osnovne stvari puder, rumenilo i maskara) nema univerzalno "najboljih"...ono sto odgovara jednoj zeni je potpuno pogresno za drugu jer puno zavisi od toga kakva je kod koga koza, kakve probleme ima ili nema, od toga da li ima svijetliju ili tamniju kozu itd itd....takodje odmah da dodam da je nekad puno puno bolje ne nositi nikakvu sminku posebno kad je puder u pitanju nego staviti pogresnu stvar na lice

lice je ono sto u vecini slucajeva ljudi prvo primjete na nama (dobro barem je u TOP 3 stvari

) i jedno od zlatnih pravila koristenja bilo koje vrste pudera je da bi isti trebao biti NEPRIMJETAN na licu

nema nista gore nego kad zene koriste pogresnu nijansu i tip pudera i onda im lice izgleda kao maska sa onom ociglednom chizom na dnu obraza
druga greska je nesto sto je tipicno za nase podneblje - skuplje je bolje

sto nije neminovno istina...ima puno kozmetickih proizvoda iz kategorije "srednje/pristupacne" cijene koji mogu zadovoljiti potrebe vase koze.....ne moraju se trositi svote od preko 50km da bi se dobio odgovarajuci kvalitet
za one koje su pronasle ono sto im odgovara, sto im fino stoji svaka cast

drzite se tih provjerenih proizvoda

ali vidim da na temi ima jako puno forumasica koje jos uvijek tragaju...sumnjam da ce vam iko ovde moci dati magicni odgovor...potragu za odgovarajucim proizvodom cete morati obaviti same (barem ako zelite da budete sigurne da necete uzalud baciti pare

) jer koliko god da vi opisujete karakteristike svoje koze na zalost neke stvari se mogu provjeriti samo odokativnom metodom...
po meni najbolji nacin pronalaska adekvatnog pudera je testiranje...vidim kinderlada napisa da u vecini slucajeva mnoge prodavnice ne nude testere...medjutim koliko se sjecam cak i u sam shopu su nudili mogucnost da vas neka od prodavacica nasminka...moj savjet je da pronadjete prodavacicu kod koje vam se svidja nacin na koji je ona nasminkana...to je obicno dobro pravilo da "na slijepo" procjenite osobu koja vam mozete pomoci s onim sto bas VI trazite...dosta prodavnica posebno na zapadu ce vam uz savjet ponuditi i testere da ponesete kuci...ili ce vam prodavacica pomoci da oprobate taj proizvod u radnji...zlatno pravilo - puder uvijek testirajte na donjoj strani obraza u onom uglu sto ide prema kraju vilice i prema uhu...ukoliko vam sastav i nijansa tog pudera odgovaraju boja ce se uklopiti sa vasim tonom koze i puder ce biti neprimjetan...ukoliko vam ostaju tragovi tj vidi se razlika izmedju tog namazanog i ostatka vase koze zaboravite taj proizvod

dosta kompanija (recimo Revlon) su sada poceli izbacivati pudere koji nemaju boje nego se pri nanosenju prilagode tonu vase koze...ukoliko niste sigurni oko izbora nijanse, opet, prodavacica ce vas vjerovatno najbolje posavjetovati oko toga...ukoliko vidite da ona nema pojma o cemu prica, ili vam se ne svidja nacin na koji ona nosi svoju sminku bjezite odatle glavom bez obzira
druga vrlo bitna stvar je sto nam svima ne trebaju isti puderi (ne mislim na marku nego na vrstu pudera)....puderi se uglavnom dijele u 3 osnovne kategorije: tecni, u prahu i cvrsti puderi...sve zavisi od vaseg tipa koze...recimo za djevojke/zene koje nemaju problematicnu kozu i imaju relativno ravnomjeran ten ja bih preporucila samo puder u prahu (vecina kompanija sada nude mineralne pudere koji su puno laksi u teksturi i puno zdraviji za kozu) jer tanak sloj toga zaustavlja "sjaj koze" i nudi kozi zastitni sloj od vanjskih faktora....neko je spomenuo da misli da ce puderi naskoditi njenoj kozi...pravilno izabran puder nece...posebno za one od nas koji zive u urbanim sredima sa velikim nivoom zagadjenja puder sluzi ne samo kao kozmetika nego kao dobar zastitni sloj od prljavstine....
Ovo su samo osnove otkrivanja pravog pudera, raspisala sam se, a znam da forumasi obicno ne citaju jako duge postove, ako imate pitanja ukoliko znam odgovoricu, a napisacu jos koji savjet za one koji jos uvijek tragaju za puderom koji im odgovara