koji su mi papiri potrebni?
-
bahado79-firzy
#1 koji su mi papiri potrebni?
molim vas da mi kazete koje sve papire trebam imati,da bih mogla otici za stalno u Njemacku?Moj buduci muz ima njemacko drzavljanstvo,a bosanski pasos.tamo radi vec 15.godina,ima svoj stan.sta mi je prvo uraditi?molim da mi pomognete...Hvala
jos nesto...bila sam u njemackoj od 07.07.2012. do 16.o9.2012. kada imam pravo opet otici..da li cu moci 02.01.2013. bez problema ponovo uci u njemacku? hvala jos jednom...
jos nesto...bila sam u njemackoj od 07.07.2012. do 16.o9.2012. kada imam pravo opet otici..da li cu moci 02.01.2013. bez problema ponovo uci u njemacku? hvala jos jednom...
Last edited by bahado79-firzy on 15/10/2012 21:21, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#2 Re: koji su mi papiri potrebni?
idi dole na podforum dijaspora, naci ces masu podataka...
-
bahado79-firzy
#3 Re: koji su mi papiri potrebni?
zahvaljujem se na pomoci 
- illuminated
#4 Re: koji su mi papiri potrebni?
Vjencajte se u Njemackoj i u prvi ured za strance...kao supruga imas pravo na boravak.
(tek sad vidjeh da je buduci muz
Moci ces uci ponovo NJemacku. Pravilo je 90 dana boravka unutar 6 mjeseci a ti to nisi jos ispunila. Dakle mozes uci, ali cim udjes, ako zelis u NJemackoj da ostanes pravo na vjencanje pa u prvi ured za strance da predas za dozvolu boravka.
Ako to ne uradis mozes ostati samo jos nekih 20ak dana u NJemackoj, jer ces ispuniti kvotu od 90 dana u unutar 6 mjeseci i pravice ti probleme na izlazu ako ostanes duze.
Sretno.
(tek sad vidjeh da je buduci muz
Moci ces uci ponovo NJemacku. Pravilo je 90 dana boravka unutar 6 mjeseci a ti to nisi jos ispunila. Dakle mozes uci, ali cim udjes, ako zelis u NJemackoj da ostanes pravo na vjencanje pa u prvi ured za strance da predas za dozvolu boravka.
Ako to ne uradis mozes ostati samo jos nekih 20ak dana u NJemackoj, jer ces ispuniti kvotu od 90 dana u unutar 6 mjeseci i pravice ti probleme na izlazu ako ostanes duze.
Sretno.
-
gern
#5 Re: koji su mi papiri potrebni?
Pozdrav svima,
nadam se da ce mi neko moci odgovoriti na pitanja. Situacija je sljedeca: imam njemacki Aufenthaltselaubnis vec 3,5 godine, posao, stan. Planiram se ubrzo vjenacati sa bosankom pa sam htio pitati dali ona na osnovu moje vize moze dobiti vizu kad se vjencamo? Dali je bolje vjenacati se u Njemackoj ili u Bosni? Ona prica perfekt njemacki jezik.
nadam se da ce mi neko moci odgovoriti na pitanja. Situacija je sljedeca: imam njemacki Aufenthaltselaubnis vec 3,5 godine, posao, stan. Planiram se ubrzo vjenacati sa bosankom pa sam htio pitati dali ona na osnovu moje vize moze dobiti vizu kad se vjencamo? Dali je bolje vjenacati se u Njemackoj ili u Bosni? Ona prica perfekt njemacki jezik.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#6 Re: koji su mi papiri potrebni?
Sretno, nadam se da će neko odgovoriti i tebi.gern wrote:Pozdrav svima,
-
crnoplavo
#7 Re: koji su mi papiri potrebni?
bez bosne nema dernekagern wrote:Pozdrav svima,
Dali je bolje vjenacati se u Njemackoj ili u Bosni?
- karanana
#8 Re: koji su mi papiri potrebni?
zar je moguce imati i bosansko i njemacko drzavljanstvo u isto vrijeme kao tvoj buduci sto ima?
- Kinaski
#9 Re: koji su mi papiri potrebni?
Jel ima neka zeMska (moze i baba) sa njemackim papirima da bi se zenila ?
-
BeSaBe
#10 Re: koji su mi papiri potrebni?
Neka se i meni javi takva 
- illuminated
#11 Re: koji su mi papiri potrebni?
Milan Tarot:gern wrote:Pozdrav svima,
ona ce dobiti vizu, ne treba da brines (ali za sada naravno privremenu). Svejedno gdje cete se vjencati - ali ja bih to uradio u Njemackoj cisto da se ne zezas sa prevodjenjem papira.
Nakon sto napunis 5 godina ako si radio svo vrijeme, dobices stalne papire. (unbefristet)
-
LuckyLoser
#12 Re: koji su mi papiri potrebni?
Pozdrav,gern wrote:Pozdrav svima,
vrisko sam prosao slicnu situaciju. Ona ima pravo na vizu i to ce dobiti bez problema samo je pitanje trajanje procedure. Najbolje bi bilo ako se mozete vjencati u njemackoj,mada s obzirom da nemas njemacko drzavljanstvo mislim da nece moci. to ti je najbolje provjeri u uredu za strance u svom gradu.
Uglavnom poslije vjencanja procedura je (ako se vjencate u BiH) da sa internacionalnim vjencanim listom (koji se uzima u opstini vjencanja) sa pecatom apostile (dobija se u opstinskom sudu) i ostalim dokumentima (spisak imas na webu njemacke ambasade:http://www.sarajewo.diplo.de/contentblo ... kblatt.pdf) odete u ambasadu i predate zahtjev za spajanje porodice, tj. podnosilac zahtjeva licno ode. procedura izdavanja ulazne vize od 3 mjeseca (poslije se godisnje produzava u uredu za strance) traje od 1-3 mjeseca. Kad konacno dobije ulaznu vizu prijavljuje boravak u njemackoj i ceka boravisnu dozvolu za strance. procedura isto traje otprilike 2-3 mjeseca. tek kad dobije boravisnu dozvolu moze ici na integracijski kurs njemackog jezika, s tim da najvjerovatnije nece moci raditi dok ti ne dobijes stalno mjesto boravka
Sretno!
-
LuckyLoser
#13 Re: koji su mi papiri potrebni?
Za vas dvoje je najpametnije da se vjencate u njemackoj ako vec buduci suprug ima njemacko drzavljanstvo radi brze procedure dobijanja papira...sretnobahado79-firzy wrote:molim vas da mi kazete koje sve papire trebam imati,da bih mogla otici za stalno u Njemacku?Moj buduci muz ima njemacko drzavljanstvo,a bosanski pasos.tamo radi vec 15.godina,ima svoj stan.sta mi je prvo uraditi?molim da mi pomognete...Hvala