Koji procesor?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Dr Baltazar

#26 Re: Koji procesor?

Post by Dr Baltazar »

. ubagovao sajt pa mi izbacio duple postove
Last edited by Dr Baltazar on 23/01/2015 16:21, edited 1 time in total.
Dr Baltazar

#27 Re: Koji procesor?

Post by Dr Baltazar »

. isto kao gore. Neka neko ovo obriše ...
Benq

#28 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

Dr Baltazar wrote: Vidi, što se stručnosti radnika u IT radnjama tiče... ja sa 18. godina garantujem ti da znam više od SVAKOG radnika koji radi u BiH(oblast računari i komponente), tako da to nije samo u Imtec-u nego u svakoj radnji :) Skuplji jesu, ali garancija na proizvode - podrška/servis mislim da su vrijedni toga, a naročito što 1500 KM nisu male pare(to sam već naveo u prvom postu).

Ja sam prije 2 godine namjeravao uzeti PC u winwin-u iz razloga što su jeftiniji, ali sam imao loše iskustvo. 80% moje tražene konfiguracije nisu imali na stanju(na stranici je pisalo da je NA STANJU), na upit da li se može dostaviti počeli su sa nekim muljažama - ubacit će drugi procesor, drugu grafičku KOJE SU SLIČNE... to mogu nekom ko ne prati malo šta se dešava u ovoj oblasti. A ono najvažnije, cijene sa SAJTA nisu bile važeće(i da, tada nije stajalo da se to odnosi na WEB kupovinu... cijena je bila ista i za WEB i za ličnu kupovinu) tj. za i7 3770K su mi, koliko se sjećam, tražili(ovo nisu tačne cifre.. približne su) 700+ KM umjesto 550 KM. Kao razlog su naveli transport, carinu i sl. ?

AMD i dan danas ima problema sa driverima, sa pregrijavanjem, bukom. Imaju bolji potencijal za OC, imaju SIROVU snagu za benchmark testove, ali su u igrama lošiji pa čak i ako prikazuju bolji FPS to izgleda lošije/manje fluidno nego na nVidia-i :) Pogledaj šta je bilo sa 7970 i ostalim modelima iz te serije... stalno neki problemi :) Ima toga i u nVidia-i, ali općenito su pouzdaniji.

A ima dovoljno para da se ubaci kvalitetnije kućište za airflow... recimo neki Fractal Design Core 1000 nije loš.

Može on uzeti neke komponente koje mu se sviđaju i u winwin-u(njegov je novac, nek radi šta hoće), a nešto i nekoj drugoj radnji.. ni to nije loše, samo je problem kasnije ako bude problema :)
Naveo sam Imtec za primjer jer si ga preporucio , ali iskreno ja kod njih ne bih nista kupovao jer su preskupi, dzaba im i garancija i sve ostalo kad me puknu po dzepu. U danasnjim firmama se zaposljavaju raja preko veze , cak i ako pojma nema o hardveru , nema veze daj ti njemu neka on radi nesto, i tako malo po malo firma ode u 3 lijepe... Imtec skoro svaka 3-4 mjeseca trazi nove radnike :-)

Za winwin pricam iskljucivo iz licnog iskustva , desilo se i meni dva puta da nesto nemaju na stanju ali naruce i to bude za 5 radnih dana u Sarajevu , kontaktiraju me i odem po to. Kazes nudili ti neke zamjenske dijelove , to je njegov posao , on kao trgovac je duzan tebi da ponudi i da ti proda , to je njegovo poslovno umijece , isto to radi i Plus i Imtec znaci za ove dvije firme znam provjereno da su takvi ako nemaju nesto na stanju.

Za cijene sa sajta si u pravu, imali su do prije nekoliko mjeseci problema sa sajtom generalno , znam to jer sam cesto na njihovom sajtu, ali su vecinom cijene te kakve pisu , jer naprave cesto akciju pa ih mijenjaju , npr skoro je bila akcija SSD Silicon Power S60 koji se jako dobro pokazao jer sam ga licno kupio i bio je 99KM nov sa 3 godine garancije.

Mene zanima kako je moguce da je prije dvije godine i7 3770K bio 550KM kad je taj isti i7 sada 550, ja sam ga prije 3 mjeseca kupio preko PIK-a NOV bez garancije u fabrickom pakovanju za 400KM, dakle taj cpu prije dvije godine je morao biti dosta skuplji. Sto se tice garancije i winwin-a nece imati problema sigurno. Moze takodje probati u drugim firmama , neka razgleda malo, za to postoji net :)
Dr Baltazar

#29 Re: Koji procesor?

Post by Dr Baltazar »

Benq wrote:
Dr Baltazar wrote: Vidi, što se stručnosti radnika u IT radnjama tiče... ja sa 18. godina garantujem ti da znam više od SVAKOG radnika koji radi u BiH(oblast računari i komponente), tako da to nije samo u Imtec-u nego u svakoj radnji :) Skuplji jesu, ali garancija na proizvode - podrška/servis mislim da su vrijedni toga, a naročito što 1500 KM nisu male pare(to sam već naveo u prvom postu).

Ja sam prije 2 godine namjeravao uzeti PC u winwin-u iz razloga što su jeftiniji, ali sam imao loše iskustvo. 80% moje tražene konfiguracije nisu imali na stanju(na stranici je pisalo da je NA STANJU), na upit da li se može dostaviti počeli su sa nekim muljažama - ubacit će drugi procesor, drugu grafičku KOJE SU SLIČNE... to mogu nekom ko ne prati malo šta se dešava u ovoj oblasti. A ono najvažnije, cijene sa SAJTA nisu bile važeće(i da, tada nije stajalo da se to odnosi na WEB kupovinu... cijena je bila ista i za WEB i za ličnu kupovinu) tj. za i7 3770K su mi, koliko se sjećam, tražili(ovo nisu tačne cifre.. približne su) 700+ KM umjesto 550 KM. Kao razlog su naveli transport, carinu i sl. ?

AMD i dan danas ima problema sa driverima, sa pregrijavanjem, bukom. Imaju bolji potencijal za OC, imaju SIROVU snagu za benchmark testove, ali su u igrama lošiji pa čak i ako prikazuju bolji FPS to izgleda lošije/manje fluidno nego na nVidia-i :) Pogledaj šta je bilo sa 7970 i ostalim modelima iz te serije... stalno neki problemi :) Ima toga i u nVidia-i, ali općenito su pouzdaniji.

A ima dovoljno para da se ubaci kvalitetnije kućište za airflow... recimo neki Fractal Design Core 1000 nije loš.

Može on uzeti neke komponente koje mu se sviđaju i u winwin-u(njegov je novac, nek radi šta hoće), a nešto i nekoj drugoj radnji.. ni to nije loše, samo je problem kasnije ako bude problema :)
Naveo sam Imtec za primjer jer si ga preporucio , ali iskreno ja kod njih ne bih nista kupovao jer su preskupi, dzaba im i garancija i sve ostalo kad me puknu po dzepu. U danasnjim firmama se zaposljavaju raja preko veze , cak i ako pojma nema o hardveru , nema veze daj ti njemu neka on radi nesto, i tako malo po malo firma ode u 3 lijepe... Imtec skoro svaka 3-4 mjeseca trazi nove radnike :-)

Za winwin pricam iskljucivo iz licnog iskustva , desilo se i meni dva puta da nesto nemaju na stanju ali naruce i to bude za 5 radnih dana u Sarajevu , kontaktiraju me i odem po to. Kazes nudili ti neke zamjenske dijelove , to je njegov posao , on kao trgovac je duzan tebi da ponudi i da ti proda , to je njegovo poslovno umijece , isto to radi i Plus i Imtec znaci za ove dvije firme znam provjereno da su takvi ako nemaju nesto na stanju.

Za cijene sa sajta si u pravu, imali su do prije nekoliko mjeseci problema sa sajtom generalno , znam to jer sam cesto na njihovom sajtu, ali su vecinom cijene te kakve pisu , jer naprave cesto akciju pa ih mijenjaju , npr skoro je bila akcija SSD Silicon Power S60 koji se jako dobro pokazao jer sam ga licno kupio i bio je 99KM nov sa 3 godine garancije.

Mene zanima kako je moguce da je prije dvije godine i7 3770K bio 550KM kad je taj isti i7 sada 550, ja sam ga prije 3 mjeseca kupio preko PIK-a NOV bez garancije u fabrickom pakovanju za 400KM, dakle taj cpu prije dvije godine je morao biti dosta skuplji. Sto se tice garancije i winwin-a nece imati problema sigurno. Moze takodje probati u drugim firmama , neka razgleda malo, za to postoji net :)
Ja sam imao takvo iskustvo, zato sam i rekao da će se javiti neko iz winwina jer imaju zadovoljnih mušterija. Ja tamo kupovati neću, a svako ima pravo da bira :)

Samo ću se još nadovezati za procesor. Maksuz sam zbog tebe otišao po račun iz Imteca, gdje je cijena i7 3770K sa 10% popusta(gotovinsko plaćanje) bila 660 KM. Dakle tada je procesor u winwin koštao 570 KM(sad me je brat podsjetio), ali su onda počele muljaže u radnji kao dodajte na to PDV 17% pa je to 700+ KM i ja sam naravno odustao.

A da ne bude da nisam jedini sa ovom pričom vezanom za winwin:

http://pokit.org/get/?8e9eb1bc02944505e ... 500a88.jpg

http://pokit.org/get/?4f22b6aaad3363dfe ... 32e1b3.jpg

Oni su jedna od najvećih firmi u Srbiji, a čitao sam neke komentare njihovih ljudi i nisu zlatni ni tamo :)
Benq

#30 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

Dr Baltazar wrote: A da ne bude da nisam jedini sa ovom pričom vezanom za winwin:

Oni su jedna od najvećih firmi u Srbiji, a čitao sam neke komentare njihovih ljudi i nisu zlatni ni tamo :)
Naravno ovdje smo da razmijenimo iskustva :).

Sto se tice ovih screenshot-ova , ovaj prvi se raspituje za dijelove preko PIK-a , a niko iz winwin-a taj profil i ne odrzava , tamo zna stajati jedan artikal godinama, i ja kad sam htio da kupim komponente potrazio sam ih na piku i vidio da je to nidje veze pa sam otisao u radnju. A ovaj drugi sto kaze da su mu slali 2x novu pokvarenu plocu , taj je neki peh od njega treba bjezat 100 kilometara :D , ni jedan prodavac i ni jedna firma ne moze znati da su dijelovi 100% ispravni kad ih prodaju , bio to winwin ili neko drugi , ovo govorim generalno, zato i postoji garancija. Svi oni dobiju robu od proizvodjaca na koju sam proizvodjac garantuje ispravnost 2-3 ili 5 godina , ali posto je to sad masovna proizvodnja i takmicenje na trzistu , onda i nije cudo da se neka komponenta nadje NOVA a neispravna.

Iskreno nabasao sam nekoliko puta na nove a neispravne komponente , pogotovo napojne , iskesiras 200KM za napojnu , dodjes kuci sav sretan da je ugradis kad ono - corak :D.

Nemoguce mi zvuci da si prije dvije godine kupio nov 3770K za 660KM , evo u Plusu 3770 655KM trenutna cijena http://www.plus.ba/proizvod/intel_core_ ... x_sck.1155
Dr Baltazar

#31 Re: Koji procesor?

Post by Dr Baltazar »

Benq wrote:
Dr Baltazar wrote: A da ne bude da nisam jedini sa ovom pričom vezanom za winwin:

Naravno ovdje smo da razmijenimo iskustva :).

Sto se tice ovih screenshot-ova , ovaj prvi se raspituje za dijelove preko PIK-a , a niko iz winwin-a taj profil i ne odrzava , tamo zna stajati jedan artikal godinama, i ja kad sam htio da kupim komponente potrazio sam ih na piku i vidio da je to nidje veze pa sam otisao u radnju. A ovaj drugi sto kaze da su mu slali 2x novu pokvarenu plocu , taj je neki peh od njega treba bjezat 100 kilometara :D , ni jedan prodavac i ni jedna firma ne moze znati da su dijelovi 100% ispravni kad ih prodaju , bio to winwin ili neko drugi , ovo govorim generalno, zato i postoji garancija. Svi oni dobiju robu od proizvodjaca na koju sam proizvodjac garantuje ispravnost 2-3 ili 5 godina , ali posto je to sad masovna proizvodnja i takmicenje na trzistu , onda i nije cudo da se neka komponenta nadje NOVA a neispravna.

Iskreno nabasao sam nekoliko puta na nove a neispravne komponente , pogotovo napojne , iskesiras 200KM za napojnu , dodjes kuci sav sretan da je ugradis kad ono - corak :D.

Nemoguce mi zvuci da si prije dvije godine kupio nov 3770K za 660KM , evo u Plusu 3770 655KM trenutna cijena http://www.plus.ba/proizvod/intel_core_ ... x_sck.1155
Oprosti na onoj gore informaciji, nisam gledao sve papire od računa.. cijena procesora je bila 720 KM(dakle 60 KM je bio skuplji) što opet ne mijenja činjenicu da je u winwin-u koštao 550 KM(uz obavjest na dnu stranice "Svi proizvodi na stranici su izraženi u KM. PDV je uračunat u cijenu"), da bi se u radnji priča promjenila :)

Ovaj "prvi" je gledao na sajtu aparat, pošto sam to provjerio u ostatku teme. A drugi, hajd recimo da je peh :D ... može se svakoj firmi desiti, za to si u pravu.

Opet ponavljam. Nek čovjek odluči gdje mu odgovara i nek tu kupi. A i nije mu žurba. Ako ima nekog vani, kupovina vani bi bila dobra uz rizik da se nema garancije(ali će se proći bolje za iste pare). Svejedno mogu ovi naši servisirati bilo šta uz nadoplatu, tako da i to nije nerješivo :)
Benq

#32 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

Dr Baltazar wrote: Oprosti na onoj gore informaciji, nisam gledao sve papire od računa.. cijena procesora je bila 720 KM(dakle 60 KM je bio skuplji) što opet ne mijenja činjenicu da je u winwin-u koštao 550 KM(uz obavjest na dnu stranice "Svi proizvodi na stranici su izraženi u KM. PDV je uračunat u cijenu"), da bi se u radnji priča promjenila :)

Ovaj "prvi" je gledao na sajtu aparat, pošto sam to provjerio u ostatku teme. A drugi, hajd recimo da je peh :D ... može se svakoj firmi desiti, za to si u pravu.

Opet ponavljam. Nek čovjek odluči gdje mu odgovara i nek tu kupi. A i nije mu žurba. Ako ima nekog vani, kupovina vani bi bila dobra uz rizik da se nema garancije(ali će se proći bolje za iste pare). Svejedno mogu ovi naši servisirati bilo šta uz nadoplatu, tako da i to nije nerješivo :)
Hmm cak i da je bio 550KM bez pdv-a , sa pdv-om bi iznosio 643,5KM sto je opet skoro 80KM jeftinije od Imteca :) , ali to sad nije vazno da ne spamamo covjeku temu vise pobit ce nas :D

Eh to bi mu bila najbolja varijanta , ako ima nekog vani pa da kupi jer ce sigurno proci mnogo jeftinije nego kod nas. Dakle Frutek , savjet od obojice ti je da pogledas imas li koga vani ko bi mogao da ti to sve kupi i posalje jer ces dosta bolje proci.
Frutek

#33 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Benq wrote:
Dr Baltazar wrote: Eh to bi mu bila najbolja varijanta , ako ima nekog vani pa da kupi jer ce sigurno proci mnogo jeftinije nego kod nas. Dakle Frutek , savjet od obojice ti je da pogledas imas li koga vani ko bi mogao da ti to sve kupi i posalje jer ces dosta bolje proci.
Imam :D
P.S. Zanimljiva rasprava, jer nije mi jasno zaista što je tako loša situacija kod nas kad je u pitanju elektronika?! Vrlo malo shopova s obzirom da je ovo atraktivna grana industrije i prodaja je maltene zagarantovana. Loša je ponuda generalno.
Dr Baltazar

#34 Re: Koji procesor?

Post by Dr Baltazar »

Benq wrote:
Dr Baltazar wrote: Oprosti na onoj gore informaciji, nisam gledao sve papire od računa.. cijena procesora je bila 720 KM(dakle 60 KM je bio skuplji) što opet ne mijenja činjenicu da je u winwin-u koštao 550 KM(uz obavjest na dnu stranice "Svi proizvodi na stranici su izraženi u KM. PDV je uračunat u cijenu"), da bi se u radnji priča promjenila :)

Hmm cak i da je bio 550KM bez pdv-a , sa pdv-om bi iznosio 643,5KM sto je opet skoro 80KM jeftinije od Imteca :) , ali to sad nije vazno da ne spamamo covjeku temu vise pobit ce nas :D

Eh to bi mu bila najbolja varijanta , ako ima nekog vani pa da kupi jer ce sigurno proci mnogo jeftinije nego kod nas. Dakle Frutek , savjet od obojice ti je da pogledas imas li koga vani ko bi mogao da ti to sve kupi i posalje jer ces dosta bolje proci.
Oni rekoše, ako me dobro sjećanje služi, 730 KM jer se plaća transport bla bla bla(to je bilo 2013. - tad se tek počelo čuti za njih.. u radnji nisu imali 3 stvari kako treba). Izgledali su neozbiljno, neprofesionalno... može biti da se sve promjenilo, ali meni se tako desilo.

A Frutek, to je neobjašnjivo ali koliko god da ta grana izgledala profitabilna mala je kupovna moć našeg stanovništva. Koliko stanovništva može sada izdvojiti 1500 KM(a da to ne bude na silu) za računar ? Opet mi je neshvatljivo od firme kao što je Imtec(oni sigurno dobro posluju, koliko god skupi bili) da ne prodaju neke brendove poput Corsair-a, Antec-a, Seasonic-a... ima toga dosta. Slaba im je ponuda SSD-ova(ali to je taj razlog gore naveden.. ljudi nemaju novce za takvo nešto). Tek odnedavno nabavili Samsung SSD, prije toga imali samo Kingston. Gdje su tu Intel, OCZ !? A onda opet, te stvari poput SSD-a, RAM-a, HDD-a, kućišta i sl. koje se JAKO, JAKO rijetko kvare i sa kojima ne bi trebao imati problema UZIMAJ vani... jer evo mi možemo do sutra kritikovati cijene plus-a, imtec-a, ingel-a... ali oni plaćaju te dadžbine državi uredno, i usput žele imati nešto profita - to se mora shvatiti. E sad nama bi falilo da uleti na tržište neko ko bi imao high end proizvode u ovoj oblasti, a pritom da cijena bude kao u drugim državama. Tada bi i naši morali spuštati cijene, jer si i sam rekao da objektivno gledano nemamo mnogo prodavnica za IT(računam ovdje ozbiljne shopove poput imtec-a, plus-a, genelec-a, recimo i winwin, terabajt se probijaju koliko toliko(posebno ovaj drugi)... a ima brdo ovih manjih radnji - nije to to) . Svelo se sve na 3-4 radnje koje su ozbiljne.
Frutek

#35 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Dr Baltazar wrote:
Benq wrote:
Dr Baltazar wrote: A Frutek, to je neobjašnjivo ali koliko god da ta grana izgledala profitabilna mala je kupovna moć našeg stanovništva. Koliko stanovništva može sada izdvojiti 1500 KM(a da to ne bude na silu) za računar ? Opet mi je neshvatljivo od firme kao što je Imtec(oni sigurno dobro posluju, koliko god skupi bili) da ne prodaju neke brendove poput Corsair-a, Antec-a, Seasonic-a... ima toga dosta. Slaba im je ponuda SSD-ova(ali to je taj razlog gore naveden.. ljudi nemaju novce za takvo nešto). Tek odnedavno nabavili Samsung SSD, prije toga imali samo Kingston. Gdje su tu Intel, OCZ !? A onda opet, te stvari poput SSD-a, RAM-a, HDD-a, kućišta i sl. koje se JAKO, JAKO rijetko kvare i sa kojima ne bi trebao imati problema UZIMAJ vani... jer evo mi možemo do sutra kritikovati cijene plus-a, imtec-a, ingel-a... ali oni plaćaju te dadžbine državi uredno, i usput žele imati nešto profita - to se mora shvatiti. E sad nama bi falilo da uleti na tržište neko ko bi imao high end proizvode u ovoj oblasti, a pritom da cijena bude kao u drugim državama. Tada bi i naši morali spuštati cijene, jer si i sam rekao da objektivno gledano nemamo mnogo prodavnica za IT(računam ovdje ozbiljne shopove poput imtec-a, plus-a, genelec-a, recimo i winwin, terabajt se probijaju koliko toliko(posebno ovaj drugi)... a ima brdo ovih manjih radnji - nije to to) . Svelo se sve na 3-4 radnje koje su ozbiljne.
Potpuno si u pravu i mnoge razloge razumijem. Ali ne mogu da razumijem da se i NE POKUŠA ponudit posljednja tehnologija pa će se onda zaista provjerit isplativost prodaje takvih komponenti u BiH (ja sam od onih koji vjeruje da se na kraju uvijek kvalitet isplati). Pa imaš opciju Web Shop-a i naručuje cijela BiH, investitor ne bi zavisio od posjećenosti nekog trznog centra, naselja ili sl. Ja sam sit da nam se prodaje tehnologija stara 2, čak i do 3 godine, po cijeni kao da je riječ o posljednjoj riječi tehnike! Takva je situacija i sa televizorima, hi-fi uredjajima i mnogim drugim. Imam sreću da dosta putujem a i internet trgovinu sam probao još 2001 godine, pa dosta stvari inače kupim vani. Ne kupim jer mi je to neki poseban gušt nego iz 2 prosta razloga: loša ponuda u BiH i visoka cijena u skladu s tom istom ponudom. Nevjerovatno, ali nikad ništa što sam kupio u inostanstvu (90% je to USA ili Njemačka) se nije pokvarilo da ostanem zakinut za garanciju. Ne ureklo se :D

Pa i te 3-4 radnje koje spominješ, nevjerovatno je da im je ponuda takva kakva jeste. I ja bi volio da prošetam do radnje, platim, uzmem račun, garanciju i mirna Bosna. Ali neću da plaćam punu cijenu za neki C proizvod kad znam da za istu ili manju cijenu mogu dobit bolji produkt uz malo dodatnog truda.
Benq

#36 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

Frutek wrote:
Benq wrote:
Dr Baltazar wrote: Eh to bi mu bila najbolja varijanta , ako ima nekog vani pa da kupi jer ce sigurno proci mnogo jeftinije nego kod nas. Dakle Frutek , savjet od obojice ti je da pogledas imas li koga vani ko bi mogao da ti to sve kupi i posalje jer ces dosta bolje proci.
Imam :D
P.S. Zanimljiva rasprava, jer nije mi jasno zaista što je tako loša situacija kod nas kad je u pitanju elektronika?! Vrlo malo shopova s obzirom da je ovo atraktivna grana industrije i prodaja je maltene zagarantovana. Loša je ponuda generalno.
Losa je zato sto su nasi ljudi gladni para , nikad im nije dosta i kad vide da se nesto dobro prodaje oni tim artiklima dignu cijenu i pucaju suplju kako je poskupilo kod dobavljaca bla bla. Svi mi bi puno vise kupovali da su cijene onakve kakve trebaju da budu , i te prave cijene ces vidjeti tek onda kad izbace reklamu kao npr "akcija" ili "veliko snizenje" , eh to su neke realne cijene ali cak i tada ima prostora da cijene budu jos nize uz njihovu finu zaradu.

Evo samo mali primjer , necu navoditi ime radnje u Skenderiji koja se bavi time , ali ta osoba ima radnju na pijaci Sirano i u Skenderiji , potpuno isti vlasnik , potpuno drugacije cijene a roba ISTA, s tim da je u Skenderiji taj artikal 150KM a na Siranu 60KM i td...

@Dr.Baltazar , kod nas imas dosta razlicitih ljudi kad je svijet tehnike u pitanju. Vecina ih i ne zna sta je to SSD ustvari , i daj ti njima samo najjeftiniju napojnu da se mogu igrat igrica a to sto ce ta ista napojna da crkne za par dana pod opterecenjem to nema veze , psovat ce i zalit ce se prodavacu kako prodaje skart robu... eh zato je kod nas vrlo malo firmi sa takvim brendiranim stvarima koje si naveo. Znalo se desiti mnogo puta da mi komsija ili neki poznanik kaze "ajd da sklopim neki gamerski racunar do 600KM"...
Frutek

#37 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Benq wrote: Evo samo mali primjer , necu navoditi ime radnje u Skenderiji koja se bavi time , ali ta osoba ima radnju na pijaci Sirano i u Skenderiji , potpuno isti vlasnik , potpuno drugacije cijene a roba ISTA, s tim da je u Skenderiji taj artikal 150KM a na Siranu 60KM i td...
Sve je rečeno... :run:
Dr Baltazar

#38 Re: Koji procesor?

Post by Dr Baltazar »

Koga briga za Bosnu(mislim na investitore, ljude sa strane) iskreno ? Mi smo malo tržište cca. 4 miliona. To je jako malo, zato je situacija takva kakva jeste u oblasti tehnologije, odjeće(ovo drugo je...) itd. I onda naši ljudi koji žele da zarade preko noći(svaki vlasnik ovako razmišlja ovdje) dignu cijene... a nama ostaje da se snalazimo kupujući stvari u drugim državama po razumnim cijenama :)

Amazon ti je super ako ćeš sklapati računar kako si već počeo. Rođak je uzimao nedavno jako, jako skupu mašinu(doduše, on živi u Njemačkoj) i sve odlično radi. A ti ovdje slobodno pitaj kad se budeš dvoumio između nečeg, mi ćemo se potruditi da ti pomognemo(vidim da se i Benq odlično razumije u sve ovo). Ja ću ti poslati preko PP-a nešto za 1500 KM, kada budem imao vremena.
explorer

#39 Re: Koji procesor?

Post by explorer »

@Frutek - buduci da si u svom uvodnom postu rekao da je jedna svrha racunara da sluzi i kao entertainment center, mozda mozes razmisliti i o sljedecem scenariju. Fokusiras se na gaming komponente kako bi imao racunar za igranje, a za entertainment uzmes Raspberry Pi. Na Raspberry Pi (SD kartica) instaliras XBMC (sada se zove Kodi), ako si u mogucnosti, umrezis sa racunarom na kojem ces imati veci storage (taj 3TB disk npr) i imas Home Entertainment center koji HDMI kablom povezes na TV. Meni je Pi radio i sa externim 1TB diskom (bez sopstvenog napajanja), ali mislim da sam morao koristiti USB hub koji ima svoje napajanje jer moj Pi model nije mogao napajati externe diskove.

Gaming i Entertainment center rjesenja imaju dijametralno suprotne hardware-ske zahtjeve i uvijek ces morati ici na nekakav kompromis. Ovako bi, za relativno manji dodatni trosak (Raspberry Pi kosta oko 30 € + kuciste + SD kartica + WLAN adapter + WiFi Keyboard) odvojio te dvije jedinice.

Eto, da znas da ima i ova mogucnost. Naravno, sve zavisi od tvojih potreba,zelja i mogucnosti :wink:
Frutek

#40 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Dr Baltazar wrote:Koga briga za Bosnu(mislim na investitore, ljude sa strane) iskreno ? Mi smo malo tržište cca. 4 miliona. To je jako malo, zato je situacija takva kakva jeste u oblasti tehnologije, odjeće(ovo drugo je...) itd. I onda naši ljudi koji žele da zarade preko noći(svaki vlasnik ovako razmišlja ovdje) dignu cijene...
Mislio sam na domaće investitore, buduće vlasnike takvih shopova u BiH. Ali mislim da je problem ovo sljedeće što si naveo, pogrešan pristup biznisu i svi odma gledaju na lovu, po mogućnosti preko noći sve da se vrati...
explorer wrote:@Frutek - buduci da si u svom uvodnom postu rekao da je jedna svrha racunara da sluzi i kao entertainment center, mozda mozes razmisliti i o sljedecem scenariju. Fokusiras se na gaming komponente kako bi imao racunar za igranje, a za entertainment uzmes Raspberry Pi. Na Raspberry Pi (SD kartica) instaliras XBMC (sada se zove Kodi), ako si u mogucnosti, umrezis sa racunarom na kojem ces imati veci storage (taj 3TB disk npr) i imas Home Entertainment center koji HDMI kablom povezes na TV. Meni je Pi radio i sa externim 1TB diskom (bez sopstvenog napajanja), ali mislim da sam morao koristiti USB hub koji ima svoje napajanje jer moj Pi model nije mogao napajati externe diskove.

Gaming i Entertainment center rjesenja imaju dijametralno suprotne hardware-ske zahtjeve i uvijek ces morati ici na nekakav kompromis. Ovako bi, za relativno manji dodatni trosak (Raspberry Pi kosta oko 30 € + kuciste + SD kartica + WLAN adapter + WiFi Keyboard) odvojio te dvije jedinice.

Eto, da znas da ima i ova mogucnost. Naravno, sve zavisi od tvojih potreba,zelja i mogucnosti :wink:
Hvala puno na ovom prijedlogu, sad sam baš iščitao dosta o RASPBERRY PI, interesantna stvarčica, medjutim meni se čini da je dobra alternativa u prostorijama gdje ne mogu ili neće da imaju desktop mašine. Iako mi se ovaj Kodi sofware mnogo svidja, ne vidim baš poentu da imam RASPBERRY PI kad taj isti Kodi mogu instalirat na ovu desktop mašinu koju sastavljam. Stavit taj media centar na SSD i mislim da bi to bilo super.

Ja sam u početku mislio jednu dosta skromnu mašinu sastavit ali sam odustao i napravio upgrade željenih komponenti jer tehnologija prebrzo napreduje, a razlika u cijeni izmedju 1 i 2 opcije i nije tolika. I onu prvu, daleko skromniju opciju valja platit, pa zašto ne protegnut se malo više pa sastavit jedan solidan entertainment centar/gaming mašinu.
Post Reply