Koji procesor?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Frutek

#1 Koji procesor?

Post by Frutek »

Pozdrav raja! Ovako, duuugo se kanim da sastavim jednu centralnu jedinicu koja će više biti namjenjena kao kućni entertainment sistem, ali ponekad i za gaming (zašto da ne). I evo počeo sam :-D Zasad sam namjenio 16 gb RAM-a, matična ploča Gigabyte GA-H81M-DS2 i Western Digital 3 terabajta HD. Eh sad, koji procesor bi vi preporučili i izdvojili? Budžet je do 350 KM, moooožda bi mogao i malo više, ali to je to. Hvala :thumbup:
_Astra_

#2 Re: Koji procesor?

Post by _Astra_ »

uzmi SSD od 60GB i 500GB HDD umjesto 3 TB
Walther

#3 Re: Koji procesor?

Post by Walther »

Frutek wrote:Pozdrav raja! Ovako, duuugo se kanim da sastavim jednu centralnu jedinicu koja će više biti namjenjena kao kućni entertainment sistem, ali ponekad i za gaming (zašto da ne). I evo počeo sam :-D Zasad sam namjenio 16 gb RAM-a, matična ploča Gigabyte GA-H81M-DS2 i Western Digital 3 terabajta HD. Eh sad, koji procesor bi vi preporučili i izdvojili? Budžet je do 350 KM, moooožda bi mogao i malo više, ali to je to. Hvala :thumbup:
za tu plocu ond intela 3258... 16gb, zasto? pogotovo sa tvojim budzetom? h81, 3258 cpu, 8gb (max) i sto vise za grafu (bar 750ti)...

ili

od amd apu (a8) i ploca ;-)
Benq

#4 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

Frutek wrote:Pozdrav raja! Ovako, duuugo se kanim da sastavim jednu centralnu jedinicu koja će više biti namjenjena kao kućni entertainment sistem, ali ponekad i za gaming (zašto da ne). I evo počeo sam :-D Zasad sam namjenio 16 gb RAM-a, matična ploča Gigabyte GA-H81M-DS2 i Western Digital 3 terabajta HD. Eh sad, koji procesor bi vi preporučili i izdvojili? Budžet je do 350 KM, moooožda bi mogao i malo više, ali to je to. Hvala :thumbup:
Koju si graficku mislio uzeti ? Napojnu ? Nemoj da sklopis racunar od 1500KM a uzmes ping-pong napojnu od 30KM....

Sto se procesora tice , protegni se jos 50KM i uzmi i5 4460 (409KM u winwin.ba), umjesto tog hdd-a od 3TB uzmi jedan od 500GB i 128GB SSD. Sve ostalo mozes naci na winwin.ba , kupovao sam kod njih dosta stvari i nikad zamjerke nisam imao. Ako vec sklapas racunar za gaming i multimediju onda sklopi jednom kako treba da ne razmisljas naredne dvije-tri godine nista.
Frutek

#5 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Ovako; taj HDD od 3 tb već imam od prije i šteta je da stoji neiskorišten, tako da ne planiram kupovat drugi. Imam na laptopu 750 gb pa sam u par navrata morao brisat fajlove, jer se skoro sav napuni. Mislim da je taj HDD dobar izbor.

Što se ostalih komponenti tiče, imam dobar deal na 8 gb RAM, pa sam mislio 2 takva ubacit u 2 slota. Ali mogu se i zadržat na 8 gb, nisam tu "zapeo" toliko. Grafičku sam mislio od Sapphire R7, 2 GB (ako imate bolji prijedlog, recite).

Taj i5 4460 sam sinoć baš gledao specifikacije i moram priznat da jako dobro djeluje :-D
Kakvu matičnu moram imat za taj procesor i kakvu napojnu? Neću štedit na napojnoj ;-)
Benq

#6 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

Frutek wrote:Ovako; taj HDD od 3 tb već imam od prije i šteta je da stoji neiskorišten, tako da ne planiram kupovat drugi. Imam na laptopu 750 gb pa sam u par navrata morao brisat fajlove, jer se skoro sav napuni. Mislim da je taj HDD dobar izbor.

Što se ostalih komponenti tiče, imam dobar deal na 8 gb RAM, pa sam mislio 2 takva ubacit u 2 slota. Ali mogu se i zadržat na 8 gb, nisam tu "zapeo" toliko. Grafičku sam mislio od Sapphire R7, 2 GB (ako imate bolji prijedlog, recite).

Taj i5 4460 sam sinoć baš gledao specifikacije i moram priznat da jako dobro djeluje :-D
Kakvu matičnu moram imat za taj procesor i kakvu napojnu? Neću štedit na napojnoj ;-)
Sto se tice graficke , ja bih isao na R9 270 2GB DDR5 256bit DX11. Ova maticna koju si naveo (GA-H81M-DS2) odradjivat ce posao bez problema (ako se ne bavis klokanjem) , ima USB 3.0 , SATA 3 .. dakle sve sto ti treba pogotovo ako budes uzimao SSD.

Sto se tice napojne pogledaj na winwin.ba kakav izbor imaju , ja sam kod njih uzeo nedavno Raidmax RX-600AF i odlicna je , necujna u radu. Takodje mogu da ti preporucim i Fortron Hexa 500W .
Walther

#7 Re: Koji procesor?

Post by Walther »

Frutek wrote:Ovako; taj HDD od 3 tb već imam od prije i šteta je da stoji neiskorišten, tako da ne planiram kupovat drugi. Imam na laptopu 750 gb pa sam u par navrata morao brisat fajlove, jer se skoro sav napuni. Mislim da je taj HDD dobar izbor.

Visak rama ti je tu bezveze, ipak je to konfiguracija za 350KM, dobra alternativa za grafu je 750ti.

i5 (koji je inace vise 400KM) u toj konfiguraciji sa 350KM budzetom bas i nema nekog smisla.

Trebas plocu sa prvim socketom, sve ostalo zavisi od novcanika i zelja. Trenutno so tom segmentu popularne ploce sa h81 chipsetom (oko 90KM). Govorimo o pocetnim modelima tako da ne ocekuje Space shuttle ;-)

Dobra napojna kosta koliko i pola tvoje konfiguracije tako da ces morati naparavi kompromis. Recimo Corsair CX seriju (cca 100KM).
House

#8 Re: Koji procesor?

Post by House »

Benq wrote:
Koju si graficku mislio uzeti ? Napojnu ? Nemoj da sklopis racunar od 1500KM a uzmes ping-pong napojnu od 30KM....

Sto se procesora tice , protegni se jos 50KM i uzmi i5 4460 (409KM u winwin.ba), umjesto tog hdd-a od 3TB uzmi jedan od 500GB i 128GB SSD. Sve ostalo mozes naci na winwin.ba , kupovao sam kod njih dosta stvari i nikad zamjerke nisam imao. Ako vec sklapas racunar za gaming i multimediju onda sklopi jednom kako treba da ne razmisljas naredne dvije-tri godine nista.

moj procesor :D odličan

haswell 1150 btw
Last edited by House on 22/01/2015 19:47, edited 1 time in total.
Del_Boy1

#9 Re: Koji procesor?

Post by Del_Boy1 »

Mislim da je rekao da mu je budžet za procesor oko 350 KM a ne za cijeli računar.
Frutek

#10 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Walther wrote: Visak rama ti je tu bezveze, ipak je to konfiguracija za 350KM, dobra alternativa za grafu je 750ti.

i5 (koji je inace vise 400KM) u toj konfiguraciji sa 350KM budzetom bas i nema nekog smisla.

Trebas plocu sa prvim socketom, sve ostalo zavisi od novcanika i zelja. Trenutno so tom segmentu popularne ploce sa h81 chipsetom (oko 90KM). Govorimo o pocetnim modelima tako da ne ocekuje Space shuttle ;-)

Dobra napojna kosta koliko i pola tvoje konfiguracije tako da ces morati naparavi kompromis. Recimo Corsair CX seriju (cca 100KM).
Dobro, smanjit ćemo RAM, slažem se, ali dodat ćemo SSD, Intel SSD 530, 120 gb.
Išao bih ipak sa i5 zbog 4 jezgre, i3 ima samo dvije. Eh sad, koju matičnu ići a da može komotno i bez problema nosit ovaj procesor?
Napojna, cooler master cca 500W-750W u zavisnosti od dostupnosti i cijene.
House

#11 Re: Koji procesor?

Post by House »

ne štedi na napojnoj jedinici :wink: nepisano pravilo :D
Walther

#12 Re: Koji procesor?

Post by Walther »

Del_Boy1 wrote:Mislim da je rekao da mu je budžet za procesor oko 350 KM a ne za cijeli računar.
to je je onda overkill za htcp i premalo za gaming...... cpu od 350KM, znaci grafa od 400KM(minimalno), maticna od 200KM, napojna od 100KM, ram, ...
Frutek

#13 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Del_Boy1 wrote:Mislim da je rekao da mu je budžet za procesor oko 350 KM a ne za cijeli računar.
Tačno, oko te cijene samo za procesor.
Walther

#14 Re: Koji procesor?

Post by Walther »

Frutek wrote:
Walther wrote: Visak rama ti je tu bezveze, ipak je to konfiguracija za 350KM, dobra alternativa za grafu je 750ti.

Dobro, smanjit ćemo RAM, slažem se, ali dodat ćemo SSD, Intel SSD 530, 120 gb.
Išao bih ipak sa i5 zbog 4 jezgre, i3 ima samo dvije. Eh sad, koju matičnu ići a da može komotno i bez problema nosit ovaj procesor?
Napojna, cooler master cca 500W-750W u zavisnosti od dostupnosti i cijene.
ploca:
ASUS H81M-C (entry level), 100KM
ASUS Z97-PRO (srednje), 400KM
ASUS Z97-DELUXE (ima se moze se) - 900KM

sljaka na svakoj bp, za zavisi sta to znaci koji feature na ploci, po meni ti je i prva sasvim dovoljna za HTPC i casual gaming
Benq

#15 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

Ploca H81M-P33 - 84KM sa pdv http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 78778.html

Procesor i5 4460 - 409KM sa pdv http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 93133.html

Graficka R9 270 - 405KM sa pdv http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 84461.html

SSD Samsung 850 EVO 120GB - 181KM sa pdv http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 52622.html

Napajanje koje ce ovo sve sasvim dobro da gura Fortron Hexa 500W oko 110KM mozda cak i manje.

A ako si vec uzeo onu plocu koju si naveo u prvom postu , sve ovo moze bez problema na nju.

Sa svim ovim komponentama ces da se naigras , imao sam ovu graficku i svaku igru u kombinaciji sa i5 procesorom je gurala na Ultra.
avaks

#16 Re: Koji procesor?

Post by avaks »

Drug ima sličnu konfiguraciju, samo je u pitanju i5 4590 i matična sa B85 čipsetom ali to u gamingu ne igra skoro pa nikakvu ulogu i u kombinaciji sa r9 270 fakat nema nikakvih problema. Igra doduše na 1366x768 ali što kaže kolega ide na High/Ultra (bez nekog AA) ali bez problema.
Nećeš se sigurno prevariti. Ta i5 je trenutno best buy a obavezno i taj SSD uzmi ako ikako može, nećeš se pokajati, spominjaćeš nas :D
Benq

#17 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

avaks wrote: a obavezno i taj SSD uzmi ako ikako može, nećeš se pokajati, spominjaćeš nas :D
Ogadit ce mu se HDD za sva vremena :D , kad stavi SSD , instalira na njega sistem , upali racunar i u prosjeku za 6-7 sekundi racunar spreman za rad :izet:
Frutek

#18 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Benq wrote:
avaks wrote: a obavezno i taj SSD uzmi ako ikako može, nećeš se pokajati, spominjaćeš nas :D
Ogadit ce mu se HDD za sva vremena :D , kad stavi SSD , instalira na njega sistem , upali racunar i u prosjeku za 6-7 sekundi racunar spreman za rad :izet:
Haha slažem se, apsolutno! Sad sam gledao neke testove, puuuno je brži nego regularni HDD.
Jedno pitanje u vezi s tim:
Intel SSD 530 serija (120 gb) - 155 KM
Kingston SSDNow V300 (240 gb, 2.5") - 210 km

Šta je bolje u odnosu na kvalitet i cijenu?
Benq

#19 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

Frutek wrote:
Benq wrote:
Haha slažem se, apsolutno! Sad sam gledao neke testove, puuuno je brži nego regularni HDD.
Jedno pitanje u vezi s tim:
Intel SSD 530 serija (120 gb) - 155 KM
Kingston SSDNow V300 (240 gb, 2.5") - 210 km

Šta je bolje u odnosu na kvalitet i cijenu?
Imao sam SSD i kao sto kolega avaks rece - spomenut ces nas !

Sto se izbora SSD-a tice , neces pogrijesiti ni sa jednim , idi na jeftiniju varijantu , jer one brzine SSD-a npr Read 550MB / Write 450MB , tebi bukvalno nista ne znace jer su to brzine koje ces primijetiti samo u benchmarku nekom , u standardnom koristenju racunara neces primijetiti razliku ni sa jednim SSD-om , tako da ti je to slobodan izbor.
Frutek

#20 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

Benq wrote: Sto se izbora SSD-a tice , neces pogrijesiti ni sa jednim , idi na jeftiniju varijantu , jer one brzine SSD-a npr Read 550MB / Write 450MB , tebi bukvalno nista ne znace jer su to brzine koje ces primijetiti samo u benchmarku nekom , u standardnom koristenju racunara neces primijetiti razliku ni sa jednim SSD-om , tako da ti je to slobodan izbor.
Hvala na odgovoru :-D Onda bi moj favorit bio Intel iz par razloga: na računaru će 90% biti i5 4460 procesor, onda Intelov SSD je jeftiniji i tu namjeravam držati sistem i možda tek poneku grafičku aplikaciju. Ostalo će bit na regularnom HD-u..
Boateng

#21 Re: Koji procesor?

Post by Boateng »

.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 06:51, edited 1 time in total.
Dr Baltazar

#22 Re: Koji procesor?

Post by Dr Baltazar »

Uzmi SSD + 500 GB/1 TB HDD. Što se HDD-a tiče, probaj uzeti Western Digital Caviar Blue/Caviar Green. Za SSD ti je svejedno(vjeruj mi da nećeš primjetiti veliku razliku u boot-anju računara ako platiš SSD 100 KM više). Jedino još vidi sa sobom koji kapacitet SSD-a ti odgovara(računaj da ti ove neke osnovne stvari uzimaju 20-30 GB prostora). Ja imam V300 60 GB - samo za sistem uzeo, tad ga nisam planirao jer nisam znao mnogo o tome ali se pokazalo kao savršena investicija i nemam nikakvih primjedbi(windows je 8.1).

Imam još jedan savjet za tebe, a ti ako si pametan poslušat ćeš me. Prije svega, nemam nikakve veze sa Imtec-om ali ti toplo savjetujem da uzmeš računar kod njih(ili kod nekog drugog za kojeg se zna da je na našem tržištu dugo kod nas). Zašto ? Zato što u slučaju bilo kakvog kvara, ljudi će ti izaći u susret i rješiti tvoj problem. Ja sam uzeo 2013. računar koji je koštao preko 4000 KM(kućište + monitor) i imao sam nedavno problem sa grafičkom(otkazala grafička, koja je na svu sreću bila pod garancijom). Pošto je grafička skroz otišla, ili nisu oni znali kako da je poprave ili jednostavno se nisu željeli peglati sa tim, zatražili su zamjensku karticu od nVidie(ili možda od njihovog distributera) tako da sam ja na kraju dobio GTX 780(a imao sam GTX670.. dakle karticu novije generacije :)). A ti daješ ne tako male pare u računar i preporučujem ti da bježiš od winwin-a jer sam i ja namjeravao kupovati kod njih, ali su jako mutni. Imaju oni zadovoljnih mušterija(u to budi siguran), ali dosta stvari nemaju na stanju... stalno su neka muljanja, a i često pročitam da kad se uzme kod njih računar dobro provjeri šta se nalazi unutar kućišta.

Uzmi prostranije kućište(u skladu sa budžetom) i KVALITETNO NAPAJANJE. Preporučujem ti Seasonic, Cooler Master, Corsair... bilo koje modularno 550W(čisto da se osiguraš) će zadovoljiti tvoje potrebe.

A za grafičku ti preporučujem nVidiu. Stoji da su malo skuplji, ali su pouzdaniji što se tiče drajvera, grafičke manje troše, manje se griju i manje su bučne(vjeruj mi da nisam to gledao.. ali sad ne bih mogao zamisliti onaj stari računar koji je zujao strašno.. za ovog ne znam kad je upaljen, a kad ugašen :) ). Ovaj moj problem zanemari iz razloga što ni sad sa novom grafičkom nisam siguran da li je problem bio do grafičke ili je do nečeg drugog.

RAM ti je dovoljno 8 GB, osim ako nemaš povoljno uzeti 2x 8 GB 1600 MHz. Od viška glava ne boli :)

Matičnu si već kako kažeš odabrao... uzmi neku običnu, jer ne uzimaš procesor sa sufiksom K, nećeš ga OC.

Svakako Intel procesor, mnogo manji TDP, tiši u radu, manje temperature itd. itd. Svjetlosna godina ispred AMD-a :D

Nadam se da sam ti pomogao.
Benq

#23 Re: Koji procesor?

Post by Benq »

DR. Baltazar , ja se ne bih slozio sa tobom u nekim stvarima, prvo ovaj Imtec, oni jesu dobri i tu nema price , ali su za razliku od ostalih firmi preskupi , sklopio sam bezbroj konfiguracija i znam skoro svaku firmu u Sarajevu , oni su skuplji od drugih, istina je da im je podrska dobra u smislu kad treba nesto zamijeniti ali sto se tice strucnih ljudi , to oni nisu vidjeli u sta sam se licno uvjerio nekoliko puta kada sam trazio neke komponente i pitao za specifikacije , gleda u mene ko tele.

Drugo ovo sto si rekao za winwin da nisu regularni i slicno , to je izvini , ali velika laz i ne znam gdje si to procitao ali ako zelis poslat cu ti link foruma na PP , na kojem sam ja jako aktivan i clan 10 godina i skoro svi kupuju u winwin i nikad ni najmanjeg problema , ljudi izdaju fiskalne racune normalno sa garancijom, ostavio sam kod njih hiljade maraka i nikad nisam nesto vratio. Oni imaju firme u Lukavici i kod Bosmala u Hrasnom. Ono sto trenutno nemaju na stanju naruce iz svoje glavne poslovnice u Srbiji.

Takodje ovo za graficke ATI vs NVIDIA , istina je da je ATI u proslosti imao problema sa driverima , ali to su jako brzo popravili i izbacuju drivere sa fix-om za pojedine igre , kao sto to radi i nVidia. Ali sve je to stvar izbora , mi mozemo njemu preporuciti neke kartice a na njemu je da izabere sta je za njega povoljnije i bolje.

Modularno napajanje je takodje dobrodoslo , ali je dosta skuplje u odnosu na "obicno" napajanje jer je tu prednost ustede na prostoru kucista zbog nepotrebnih kablova.
Frutek

#24 Re: Koji procesor?

Post by Frutek »

@ Benq i DR.Baltazar
Hvala vam obojici na korisnim savjetima. Kako sad trenutno radim je da svaku komponentu kupujem odvojeno, pa ću sam sve sklopit u cjelinu. Ne žuri mi se toliko da mi par dana ili koja sedmica igra toliku ulogu, tako da sam recimo SSD već naručio sa eBay.de i biće ovdje za par dana. Sljedeće je procesor (to ću kod nas kupit) i kućište (razmatram još uvijek koje ću), dok HDD takodje već imam.

Što se radnji tiče, Winwin stvarno nemam iskustva, nisam sa njima dosad poslovao, ali ću pogledat i njihovu ponudu, dok za Imtec nije teško zaključit da su najskuplji. Kao što rekoh, meni je cilj da sklopim što bolji sistem po što boljoj cijeni, tako da Imtec otpada.
Dr Baltazar

#25 Re: Koji procesor?

Post by Dr Baltazar »

Benq wrote:DR. Baltazar , ja se ne bih slozio sa tobom u nekim stvarima, prvo ovaj Imtec, oni jesu dobri i tu nema price , ali su za razliku od ostalih firmi preskupi , sklopio sam bezbroj konfiguracija i znam skoro svaku firmu u Sarajevu , oni su skuplji od drugih, istina je da im je podrska dobra u smislu kad treba nesto zamijeniti ali sto se tice strucnih ljudi , to oni nisu vidjeli u sta sam se licno uvjerio nekoliko puta kada sam trazio neke komponente i pitao za specifikacije , gleda u mene ko tele.

Drugo ovo sto si rekao za winwin da nisu regularni i slicno , to je izvini , ali velika laz i ne znam gdje si to procitao ali ako zelis poslat cu ti link foruma na PP , na kojem sam ja jako aktivan i clan 10 godina i skoro svi kupuju u winwin i nikad ni najmanjeg problema , ljudi izdaju fiskalne racune normalno sa garancijom, ostavio sam kod njih hiljade maraka i nikad nisam nesto vratio. Oni imaju firme u Lukavici i kod Bosmala u Hrasnom. Ono sto trenutno nemaju na stanju naruce iz svoje glavne poslovnice u Srbiji.

Takodje ovo za graficke ATI vs NVIDIA , istina je da je ATI u proslosti imao problema sa driverima , ali to su jako brzo popravili i izbacuju drivere sa fix-om za pojedine igre , kao sto to radi i nVidia. Ali sve je to stvar izbora , mi mozemo njemu preporuciti neke kartice a na njemu je da izabere sta je za njega povoljnije i bolje.

Modularno napajanje je takodje dobrodoslo , ali je dosta skuplje u odnosu na "obicno" napajanje jer je tu prednost ustede na prostoru kucista zbog nepotrebnih kablova.
Vidi, što se stručnosti radnika u IT radnjama tiče... ja sa 18. godina garantujem ti da znam više od SVAKOG radnika koji radi u BiH(oblast računari i komponente), tako da to nije samo u Imtec-u nego u svakoj radnji :) Skuplji jesu, ali garancija na proizvode - podrška/servis mislim da su vrijedni toga, a naročito što 1500 KM nisu male pare(to sam već naveo u prvom postu).

Ja sam prije 2 godine namjeravao uzeti PC u winwin-u iz razloga što su jeftiniji, ali sam imao loše iskustvo. 80% moje tražene konfiguracije nisu imali na stanju(na stranici je pisalo da je NA STANJU), na upit da li se može dostaviti počeli su sa nekim muljažama - ubacit će drugi procesor, drugu grafičku KOJE SU SLIČNE... to mogu nekom ko ne prati malo šta se dešava u ovoj oblasti. A ono najvažnije, cijene sa SAJTA nisu bile važeće(i da, tada nije stajalo da se to odnosi na WEB kupovinu... cijena je bila ista i za WEB i za ličnu kupovinu) tj. za i7 3770K su mi, koliko se sjećam, tražili(ovo nisu tačne cifre.. približne su) 700+ KM umjesto 550 KM. Kao razlog su naveli transport, carinu i sl. ?

AMD i dan danas ima problema sa driverima, sa pregrijavanjem, bukom. Imaju bolji potencijal za OC, imaju SIROVU snagu za benchmark testove, ali su u igrama lošiji pa čak i ako prikazuju bolji FPS to izgleda lošije/manje fluidno nego na nVidia-i :) Pogledaj šta je bilo sa 7970 i ostalim modelima iz te serije... stalno neki problemi :) Ima toga i u nVidia-i, ali općenito su pouzdaniji.

A ima dovoljno para da se ubaci kvalitetnije kućište za airflow... recimo neki Fractal Design Core 1000 nije loš.

Može on uzeti neke komponente koje mu se sviđaju i u winwin-u(njegov je novac, nek radi šta hoće), a nešto i nekoj drugoj radnji.. ni to nije loše, samo je problem kasnije ako bude problema :)
Post Reply