Koji polovni SUV izabrati?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#1 Koji polovni SUV izabrati?

Post by NediM17 »

Postovani forumasi, jucer sam malo vrtio po mobile.de u potrazi za nekim dobrim polovnim SUV-om. Otprilike imam trilemu.

1. Rav 4 2.2 D-CAT (177ks), 95.000km, 2006.g., AWD, 8.500 €

2. Citroen C-Crosser 2.2HDI (156ks) 153.000km AWD, 2008.g., 6.500 €

3. Sorento 2.5crdi (170ks) 130.000km, 2007.g. AWD, 8.000 €

(RADI SE O NETO CIJENAMA, TJ. NAKON IZBIJANJA NJEMACKOG PDV-A)

O Toyoti manje-vise znam sve, doduse o onome 2.2D4D, tj. da je odron od motora. Problemi sa enormnom potrosnjom ulja, ljudima su mijenjane karike u garantnom roku, pa onda kompletni blokovi, kada nakon izmjene karika nema rezultata. Amortizeri, EGR ventili... Posto pretpostavljam da je isti blok motora, ne znam da li je isti slucaj i sa D-CAT.

KIA sorento mi medju ovom trojkom djeluje kao najrobusniji i najpouzadniji.

ALI, najveca nepoznanica mi je ovaj C-Crosser, znam da je u njemu poznati Peugeotov 2.2HDI motor dobar i kvalitetan i da je dio trojke koju cine jos Peugeot 4007 (koji se radi jos uvijek) i Mitsubishi Outlander, dok je C-Crosser prestao sa proizvodjnom 2012.g. i vidim da ima neki novi pod imenom AirCross.

Ne treba napominjati da su svi auti puni opreme, ono standardno necu ni nabrajati, osim toga tu su navigacije, grijana kozna sjedista, cruise kontrola, parking senzori...

Iskreno, najvise sam se zagrijao za C-Crossera, kojih je puna Njemacka za cijenu od 6.500 pa do 10.000 €, vecinom zavisno od predjene kilometraze. Molio bih ako mi neko zna reci nesto vise konkretno o ovome C-Crosseru, a takodjer me interesuje da li bi mi neko od ovih koji se bave uvozom polovnih automobila mogao to dovesti i zavrsiti papirologiju i koliko bi to otprilike kostalo?

Eto Vam domaca zadaca, pa pucajte. :D

P.S. Molim bez daljih prijedloga, fokusirajte se na konkretno pitanje.
TheGodfather001

#2 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by TheGodfather001 »

Nijedan od navedenih :D plus sto je mala vjerovatnoca da je bilo koja od navedenih kilometraza realna.
Last edited by TheGodfather001 on 02/04/2015 13:38, edited 1 time in total.
Bakir1

#3 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by Bakir1 »

sorento, za tu cijenu imas ih i kod nas, za razliku od ta dva sorento je haman ha ko pravi terenac, reduktor, sasija...
citroen xm

#4 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by citroen xm »

Taj Sorento je previše zastario. Toyota je odlična, ali ne znam za taj motor. Ako je toliko problematična bjaži. C-croser je čistokrvni Micubiši sa znakom citroena i PSA motorom koji je odličan. Sklapan je u japanu i neke serije su imale problema sa lošom bojom koju su kamenčići lako skidali sa rubova blatobrana pa provjeri kakav je tuda. Ako ti unutrašnjost odgovara ja bi išao baš na njega jer ima dobru mehaniku i vanjski izgled.
NediM17

#5 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by NediM17 »

TheGodfather001 wrote:Nijedan od navedenih :D plus sto je mala vjerovatnoca da je bilo koja od navedenih kilometraza realna.
Isao bih na Dacia Duster, 1.5 DCI sa 110 KS, Prestige:) 4x2 je jeftiniji, a 4x4 malo skuplji :)
Za Toyotu nema greske posto ima elektronsku servisnu knjizicu. Dakle po broju sasije i motora u bilo kojem ovlastenom Toyota servisu na svijetu izlista ti sve sto je radjeno na autu, redovni servisi, popravke itd.. Naravno ako se to ne slaze sa stanjem na satu, dovidjena i prijatno.

Sto se tice Dustera, ovaj Prestige kod nas ne postoji u ponudi, a u Njemackoj 2010.g. haman dodje koliko kod nas nov Laureate sa svim dadzbinama do registracije i naravno da 4x2 ne dolazi u obzir, ovakavi se auti kupuju sa pogonom na cetiri tocka. Da imam para znao bih sta bi, novi KIA Sportage 2.0crdi 184ks AWD bez dileme i konkurencije.

Nije los Duster, ali u poredjenju sa ovim gore navedenim autima je smijesan.
NediM17

#6 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by NediM17 »

citroen xm wrote:Taj Sorento je previše zastario. Toyota je odlična, ali ne znam za taj motor. Ako je toliko problematična bjaži. C-croser je čistokrvni Micubiši sa znakom citroena i PSA motorom koji je odličan. Sklapan je u japanu i neke serije su imale problema sa lošom bojom koju su kamenčići lako skidali sa rubova blatobrana pa provjeri kakav je tuda. Ako ti unutrašnjost odgovara ja bi išao baš na njega jer ima dobru mehaniku i vanjski izgled.
Svaka cast ! Konkretan odgovor na konkretno pitanje, a ne ovi sto se pojavljuju sa raznim idejama umjesto da se koncentrisu na postavljeno pitanje.

Znas li mozda imaju li problema sa FAP filterom posto sam nasao par komada na kojima je FAP riknut, a koji su presli otprilike 200.000km. Da li se eventualno moze sta reparirati, regenerisati, cistiti, ili iskljuciti (po dobrom starom bosanskom obicaju- jebo ekologiju)?
NediM17

#7 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by NediM17 »

Bakir1 wrote:sorento, za tu cijenu imas ih i kod nas, za razliku od ta dva sorento je haman ha ko pravi terenac, reduktor, sasija...
Ima ih, nije da nema. Ali su stariji, sa puno priznatih kilometara (a Bog zna koliko ih je stvarnih) tesko ih je naci sa ovim motorom od 170ks i ovim nivoom opreme, a i oni su uglavnom svi uvezeni, vrlo malo ih je lokalno kupljeno.
citroen xm

#8 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by citroen xm »

Što se tiče fap filtera, on nije problematičan već se predviđeno mijenja kada dođe vrijeme. E sad, ne mogu ti potvrditi ali bi se zakleo da sam negdje vidio oglas da ih neko reparira. Naravno, može se i softverski isključiti i odstraniti, radili su mnogi na manjim HDI motorima i nisu imali problema, e sada ne znam da li na 2.2 ima velikih odstupanja u količini izduvnih gasova zbog kojih bi te na tehničkom zezali. Mislim da je najbolje ubiti zbog toga cijenu za nekih 300-400 eura, dodati još malo i staviti novi fap filter i posle toga znaš da si po svim pitanjima miran nekih 200000, a ako preferiraš otvorenu cestu onda i više km.
NediM17

#9 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by NediM17 »

citroen xm wrote:Što se tiče fap filtera, on nije problematičan već se predviđeno mijenja kada dođe vrijeme. E sad, ne mogu ti potvrditi ali bi se zakleo da sam negdje vidio oglas da ih neko reparira. Naravno, može se i softverski isključiti i odstraniti, radili su mnogi na manjim HDI motorima i nisu imali problema, e sada ne znam da li na 2.2 ima velikih odstupanja u količini izduvnih gasova zbog kojih bi te na tehničkom zezali. Mislim da je najbolje ubiti zbog toga cijenu za nekih 300-400 eura, dodati još malo i staviti novi fap filter i posle toga znaš da si po svim pitanjima miran nekih 200000, a ako preferiraš otvorenu cestu onda i više km.
Dok god Golf 2 dizel na lozari prolazi eko test, toga se nimalo ne bojim. A u ostalom za 30 KM iz auspuha ozon izlazi :D . Znaci u sustini taj FAP nije problem, moze se rijesiti na vise nacina. Hvala na informacijama !
citroen xm

#10 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by citroen xm »

Može, nije problem. Nema na čemu i srećno u potrazi.
nKrkan

#11 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by nKrkan »

Rav 4
frankwhite

#12 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by frankwhite »

a sto ne skodu yeti 4x4? mislim da ti je ona u BiH najjeftinija za odrzavanje
NediM17

#13 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by NediM17 »

frankwhite wrote:a sto ne skodu yeti 4x4? mislim da ti je ona u BiH najjeftinija za odrzavanje
Nije bas jeftina sama od sebe. A i ne znam bas koliko je ona SUV, vise je minivan sa pogonom na cetiri tocka. A i povraca mi se na VAG grupaciju.

P.S. Sad jako vidjeh, onaj C-Crosser ima nekih problema na mjenjacu, zato i jeste onakva cijena, sljedeci je 11.000€.
johntra

#14 Re: Koji polovni SUV izabrati?

Post by johntra »

RAV4 je imao problema sa tim motorom u prvim serijama, što dokazuje i činjenica da ih je većina i zamijenjena u garanciji...potraži taj motor novije serije, onaj sa srednjom jačinom, najjača verzija bi mogla imati problema sa našim gorivom...inače, od sva tri, meni najbolje izgleda C-Crosser, čak je i bolji izgledom od Pug i Mitsu braće...
Post Reply