Koji pas? Savjet pls!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
hali gali halid

#26 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by hali gali halid »

Srednjo-azijski ovčar
Image
Friesian

#27 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Friesian »

Frutek wrote:
Friesian wrote:...iz tog razloga sam ti i preporucio staforda zbog visokog praga boli...
Druže, ne znam šta misliš pod ovim. Ja sigurno ne bih pustio ni dijete da ga vuče nekontrolisano za uši, rep itd. Tu mu neće trebat neka tolerancija na bol jer ne bih to dopustio (barem kad god sam ja tu). Mene interesuje sad jel može dijete od godinu, dvije ostat nasamo sa staffordom da mi ne moramo non-stop glumit UN :-)

moze li dijete od godinu, dvije 100% razluciti sta ce raditi psu kad ostanu na samo? belgijski, karakteristicni za svoju pasminu misleci na temperament i aktivnost, bi ga ujeo 100000%.. ne mozda previse ali bi ga upozorio.. e to je ono na sta mislim pod pragom boli..
Friesian wrote:i da.. cuvanje psa u dvoristu i u kuci se ne moze porediti kad su mirisi u pitanju :)
Jel misliš da belgijski ovčari (ranije sam ih spominjao) da zbog toga što su u dvorištu, šire taj miris, a da bi u stanu to bilo manje intenzivno ili šta?

da li ces ti psa koji je u boksu svaki put, nakon sto se vratite iz setnje, ocistiti..? okupaces ga jednom godisnje, sape mu neces nikad obrisati ako nema nekih problema pa da moras vidjeti.. psi u boksevima cesce i nuzdu tu obave, narocito muzjaci jer zbog mirisa iz vana moraju malo cesce obiljeziti svoj dio..
Friesian wrote: P.S. sa stafordom, dobermanom, rotom, argentincem bi imao dosta problema kad su drugi psi u pitanju.. razlog je njihova faca jer rijetko koji, zbog "zeznute" face, zna pravu emociju pokazati tako da ih i ljudi a i drugi psi pri upoznavanju rijetko i shvate na pravi nacin i iz tog razloga i dolazi do svadje..
Nije baš to razlog što se staff-a tiče, čitao sam da je razlog što su ti psi prvobitno bili namjenjeni za borbe pasa, zbog toga ne podnose druge pse dok su s ljudima super. Eh sad ako je meni bitno da pas bude zaštitnički nastrojen prema ljudima, tj. strancima (ne da bude agresivan, nego klasični čuvar kad god mu je to posao), a da ne bude neprijateljski sa drugim psima, to se pretpostavljam može riješiti kroz ranu socijalizaciju ili...

Hvala :thumbup:

naravno da moze kroz socijalizaciju.. ali govorim ti to iz razloga da ne shvatas uvijek, ovo sto si napisao, kao razlog borbe.. konkretno moji psi, cesto dolaze u kontakt sa malinoom, terijerima, kavkascima, njemackim ovcarima, mjesancima, .. sve bude super u igri, opustena atmosfera.. a onda kad se nadju sa gore navedenim pasminama, bez obzira sto su se ranije upoznali i druzili, i bez obzira sto je taj pas po temperamentu isti kao i ovi prethodni, moji psi su uvijek oprezniji.. i u takvim situacijama, da je neko ko ne zna sta treba uraditi, samo bi malo falilo da se fitilj zapali.. vjeruj, znam sto ti govorim.. (dakle, ja u ovom slucaju "okrivim" svoje pse)..
htcxone

#28 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by htcxone »

Image
Image

Evo mog kralja :D samo je sad veliki :D al ostao isti ponašanjem :D :D ko i gazda mu
Frutek

#29 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Frutek »

@Friesian

Jesi li imao iskustva sa Staffordima drugar? Smije li ponekad ostat sam u stanu ili ga moram non-stop vodit sa sobom? Pitam jer to neće uvijek bit moguće...
zengi

#30 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by zengi »

Ni sam ne znam sta bih ti savjetovao ali eto red je da i ja kazem koju.

Prvo da te upoznam sa generalnim problemima imanja psa, bilo kojeg, taman i onog nacrtanog na nekoj maici.

Bilo kakav pas stvara nevjerovatnu paniku medju nasim dobrim, tolerantnim i hrabrim narodom isto kao da si doveo bengalskog tigra, tako da ces uvjek imati problem kad izvedes psa i djete da se zajedno igraju.
Ovo koliko ja znam jedino ne vazi u Hotonju jer se tamo, iz nekog ne jasnog razloga, ljudi a ni djeca uopste ne boje cuka. ČUDNO!!!
Što se tiče pasmine, jeste da ima razlike izmedju pasa iste rase, ali ti ipak nebih preporucio niti jednog od tvoje top liste kao sto su nj. o. doberman, staford, belgijski ovcar, itd.
Razog je taj, sto su to snazni i potencijalno agresivni psi, pa ako naletis na takvog jednog (niko ne moze garantovati u sta ce psic star 3 mjeseca izrasti) onda ces imati problema.
Moj savjet bi ti bio da potrazis sebi cuku na ulici a od ovih nekoliko hiljada sto luta gradom ima na pretek dobrih pasa.
Mjesanac bas moze da ima tu kombinaciju koja tebi treba.... da je dobar sa djecom, da je neki cuvar itd. itd.
Mozda ne bi bilo lose da uzmes vec odraslog psa kojeg je neko izbacio jer onda odmah znas na cemu si sto se tice karaktera.

Sto se tice ovog pitanja "treba li imati fakultet da se imaju neki psi".
Ja imam veliko iskustvno sa psima ali opet, svaki dan nest novo naucim o njima.
To ti je isto kao kad neko ko tek polozi vozacki ispit nabavi ferarija. Pa naravno da ce sa njim zveknuti u prvi stub.
A zasto se neki psi ne preporucuju pocetnicima?
Pa zato sto je velika razlika kad ti maltezer napravi problem i kad ti dobreman ili staford naprave problem.

Kao priprema za nabavku psa, ja bih ti toplo preporucio da izlazis sa ljudima koji setaju pse (naravno ne sa nekim debilima, sto je vecina, nego sa ljudima koji znaju sta rade) i da vidis kako to ide.
Takodje bih ti preporucio da se pocnes druziti sa svojim lokalnim napustenim psima i da se naucis malo radu sa psima i komunikaciji sa njima. Mozda nekog od njih zavolis i nadjes sebi dobrog psa djaba, a jos i sevapa zaradis.... i naravno, GLEDAJ CEZARA!!!
Sretno druze i ako sta mogu pomoci, slobodno pitaj.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#31 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by KatarinaKosaca »

Pas može nositi neke genetske karakteristike, čuvanja, lova i slično, ali karakter se definitivno formira odgojem. Uzmi ti psa koji ti se sviđa i kojeg želiš, daj mu puno ljubavi i pažnje i ne brini se ni oko čega... biće član porodice i sretan da to bude...
Kad smo mi uzeli tornjaka (odlučilo je to što je Bosanac, tj. Bosanka) svi su rekli da smo ludi. Mislim da je danas Paz jako sretan pas , a naš život je obogatila nevjerovatno..
Tako, nema tu iskustava ni karaktera, ljubav i odgoj su najvažniji. Kad psa voliš, nije ti teško stalno imati usisivač u ruci i kupiti dlake... iako bih na tvom mjestu svakako uzela štene koje će odrastati uz vas.
Friesian

#32 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Friesian »

Stafordi i jesu super za te stvari jer, nakon sto odrastu, miruju na svom mjestu.. to je dakle pasmina koja nije preenergicna sto je dobro za drzanje u takvim uslovima a i za djecu posto nece skakati po kuci glavom bez obzira dok se igra, tj. "gleda kud' hoda".. a opet su dovoljno energicni da su dobri cuvari i da sa njima mozes super raditi..
zengi

#33 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by zengi »

KatarinaKosaca wrote:Pas može nositi neke genetske karakteristike, čuvanja, lova i slično, ali karakter se definitivno formira odgojem. Uzmi ti psa koji ti se sviđa i kojeg želiš, daj mu puno ljubavi i pažnje i ne brini se ni oko čega... biće član porodice i sretan da to bude...
Kad smo mi uzeli tornjaka (odlučilo je to što je Bosanac, tj. Bosanka) svi su rekli da smo ludi. Mislim da je danas Paz jako sretan pas , a naš život je obogatila nevjerovatno..
Tako, nema tu iskustava ni karaktera, ljubav i odgoj su najvažniji. Kad psa voliš, nije ti teško stalno imati usisivač u ruci i kupiti dlake... iako bih na tvom mjestu svakako uzela štene koje će odrastati uz vas.
Ima ovdje istine ali nije bas sve ni u odgoju i ljubavi. U ostalom u tome i jeste problem sto covjek nema iskustva i samim tim, nece biti u stanju da odgoji psa na pravi nacin. Sem toga, ako mu se potrefi neki genetski zaheban, bas ga je onda nahebao i on i pas.
Ja svoju volusinu nikad nisam ucio da bude agresivan, naprotiv, stalno sam ga od toga oducavao ali je opet ispao agresivan.
Ja ipak mislim da je nasem drugu najbolje da sebi nabavi nesto sa ulice, maleno i slatko, sto samo repicem mase a nek se kane nekakvih doga argentino, nj.o., dobermana, itd. Staforda ni u kom slucaju ne preporucujem jer ako ima i trunke pit bula (a ima jer su to u sustini isti psi), to onda nikako nije pas za pocetnika.
A sto se tice nabavke kucete, tu odmah mora biti spreman na pregrizene kablove, poderane stolnjake itd. kao sto je obicaj kod kucica.
Frutek

#34 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Frutek »

@zengi

Hvala na opširnom postu, al odma da ti kažem da ne bi uzeo psa sa ulice, nema šanse. Ne zbog tog što je uličar već što ne možeš znat šta je jadan sve predevero i kakvih je to posljedica ostavila na njegovu psihu. Drugo, mi ne tražimo odraslog psa sa 1/2 ionako kratkog psećeg života nego kuče koje će s nama odrastat. Svjestan sam svega što štene malo može napravit po kući, zato i pitam za sve ove karakteristike pasmina, jer će morat i sam ostat, pa da se ne vratim kući, a ono tornado prošao. To su sve cake za koje sluzi forum kao način educiranja. Evo ja na neki način već izmjenjujem iskustva sa vama koji znate više...I da ti napomenem, da mi je jako žao kad vidim sve te lutalice na ulici, jednu kuju sam prošle zime i hranio koja je "stanovala" pred ulazom,a kasnije se izgubila negdje. Grozan prizor, al šta ćeš...
KatarinaKosaca wrote:Pas može nositi neke genetske karakteristike, čuvanja, lova i slično, ali karakter se definitivno formira odgojem. Uzmi ti psa koji ti se sviđa i kojeg želiš, daj mu puno ljubavi i pažnje i ne brini se ni oko čega... biće član porodice i sretan da to bude...
Hvala ti na ovim riječima, baš si me ohrabrila :-D Šta reći, nemam ništa ni protiv kokera, ni dalmatinca, drugarica ima mopsa s kojim se izigram svaki put kad ga vidim, al ja sebe nekako ne mogu zamislit s tim psima. Naravno, tu je i činjenica da postoji mogućnost da preselimo u kuću kroz koju godinu i hoću da je pas koji može odbranit i nas i tu kuću, nedaj boze da se šta desi. A živimo u ludim vremenima gdje čovjek mora na sve mislit. Daj bože da ne moradne nikad ništa branit i borit se i da samo uživa sa nama :) Tu je naravno i faktor djece, da nema neke genske ljubomore kad dijete dodje na svijet i da ga prihvati takodje kao malog vodju čopora :)

A moram reć da me čude ovi komentari za stafforda, pa ja tog psa još nisam čuo da lane nervozno kamoli da ga vidim da je napao drugog psa ili čovjeka. Sad gledam malo i bullmastifa, ima tih par pasmina koje mi se svidjaju i lomim se, biće strašno težak izbor :-) :-) :-)
mg

#35 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by mg »

Da se razumijemo oko jedne stvari, pas koji zivi u stanu i kojeg moras da socijalizujes nikad nece biti dobar cuvar. To zaboravi. Vidim da gajis neke iliuzije u postovima...

Imam u porodici cane corso koji je ko macka jer zivi u stanu sa djetetom i jednostavno nije mu potencirana agrwsiva strana iz tog razloga. Jednostavno ne zelis tolikog psa u stanu koji je nestabilne naravi.

Zivis u gradu, ne na selu pa i psa moras prilagoditi tome.

U slucaju da za dvije godine dobijes bebu, ja nikad ne bi volio imati psa koji zna da grize ili ima agresiju u tragovima. Takodje, ako neko kaze da odredjene rase nisu za pocetnike, to ima smisla. Jer ako nisi zivio sa psom (ja jesam 12 godina) ne znas koliko su pametni, a opet sa druge strane vodjeni instinktom copora.

Pas nije igracka, nosi to puuunooo obaveze...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#36 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by KatarinaKosaca »

mg wrote:Da se razumijemo oko jedne stvari, pas koji zivi u stanu i kojeg moras da socijalizujes nikad nece biti dobar cuvar. To zaboravi. Vidim da gajis neke iliuzije u postovima....
Potpuno netačno.. Čuvanje jeste gen, može se razviti, ali je gen. Moj tornjak stalno čuva, a maza je prava. Ona stalno čuva, auto, stan, nas... sve gdje smo. kad joj kažemo da je netko prijateljski, smiri se, inače ne dao Bog da uđe u kuću a da ga ne zna...

Dakle, za čuvanje, a da voli djecu odgovorno tvrdim da od tornjaka nema bolje kombinacije.
Pas nije igracka, nosi to puuunooo obaveze...
Potpuno istinito. Jako puno obaveze, ali je to toliko povezano sa puno ljubavi koju daju da i nije problem..
Trebam te

#37 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Trebam te »

Iskreno, prije nego nabavis psa prvo razmisli o obavezama prema psu jer zivotinja zahtijeva vrijeme i posvecenost. 8-)
Nemoj da nabavis psa pa poslije 6 mjeseci shvatis da ti je pretjerana obaveza i onda ga onako na ulicu izbacis da postane pas lutalica. :x

U stanu pas ne! Suvise malo mjesto za zivotinju plus higijena itd...
Frutek

#38 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Frutek »

Trebam te wrote:Iskreno, prije nego nabavis psa prvo razmisli o obavezama prema psu jer zivotinja zahtijeva vrijeme i posvecenost. 8-)
Nemoj da nabavis psa pa poslije 6 mjeseci shvatis da ti je pretjerana obaveza i onda ga onako na ulicu izbacis da postane pas lutalica. :x

U stanu pas ne! Suvise malo mjesto za zivotinju plus higijena itd...
Druže, ti očigledno nisi ni jedan prethodni post ove teme pročitao...
Frutek

#39 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Frutek »

mg wrote:Da se razumijemo oko jedne stvari, pas koji zivi u stanu i kojeg moras da socijalizujes nikad nece biti dobar cuvar. To zaboravi. Vidim da gajis neke iliuzije u postovima...
Ne mogu se ni ja složit s ovim. Čim odraste malo, pas će skoro sigurno ići na dresuru samnom prisutnim. Sve pasmine koje sam naveo imaju urodjeni zaštitnički instikt, a po tebi bi vlasnika dobermana neko mogao nonšalantno napast pred njim, samo zato što živi u stanu :-)
mg wrote:Jer ako nisi zivio sa psom (ja jesam 12 godina) ne znas koliko su pametni, a opet sa druge strane vodjeni instinktom copora.
Ovo si u pravu, al zato i pitam, nastojim se educirat što je više moguće.

mg wrote:Pas nije igracka, nosi to puuunooo obaveze...
Takodje, da me nije briga za tu činjenicu, niti bih pisao temu, niti čitao gomilu literature, pričao s ljudima koji imaju iskustva itd. nego bi samo uzeo psa pa "šta bog da" kao što mnogi urade...
mg

#40 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by mg »

Moj poznanik ima AST koji je odgojen u stanu kao kucni pas, i napali su ga kad je bio sa psom i pas nije reagovao.

Moje misljenje je da pas ma kojih gena nece biti agresivan ako nije tako odgojen.

Ali agresivan pas u stanu moze biti samo nocna mora.

Ja sam istrazivao dobermana dosta, i sutra bih ga kupio ali dugo je 10 godina ili duze...
Frutek

#41 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Frutek »

mg wrote:Moj poznanik ima AST koji je odgojen u stanu kao kucni pas, i napali su ga kad je bio sa psom i pas nije reagovao.

Moje misljenje je da pas ma kojih gena nece biti agresivan ako nije tako odgojen.

Ali agresivan pas u stanu moze biti samo nocna mora.

Ja sam istrazivao dobermana dosta, i sutra bih ga kupio ali dugo je 10 godina ili duze...
Hmmmm sad si me natjerao da se zamislim :-) Ima logike tvoj post, nije da nema, možda i ja pokušavam da izvedem nemoguće, tj. da spojim svašta nešto u jednu cjelinu, ne znam...U svakom slučaju, hvala ti i za tu stranu priče...
junkers

#42 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by junkers »

mg wrote:Da se razumijemo oko jedne stvari, pas koji zivi u stanu i kojeg moras da socijalizujes nikad nece biti dobar cuvar. To zaboravi. Vidim da gajis neke iliuzije u postovima...

Imam u porodici cane corso koji je ko macka jer zivi u stanu sa djetetom i jednostavno nije mu potencirana agrwsiva strana iz tog razloga. Jednostavno ne zelis tolikog psa u stanu koji je nestabilne naravi.

netačno,doberman maza u porodici,drugi ljudi i psi ga ne zanimaju pretjerano,a savršen čuvar.
pakica_

#43 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by pakica_ »

e svasta ste se vi natorokali co'eku :D
prvo, svaka cast kreatoru teme jer zeli da se raspita o psima prije nego uzme stene, dakle ne zeli grlom u jagode :run:
sljedece (ne znam ko je sta rek'o, a mrsko mi citirat, pa cu samo govorit "neko rek'o" :lol: ) neko je rek'o da pas koji zivi u stanu nije dobar cuvar- taraba izjava! moj ker zivio 3 i po' godine u stanu, sad zivi u avliji, cuva kapiju od jadnih ljudi koji se sklone kad auto prolazi do te mjere da ljudi hoce pod auto skocit :lol: a o tome kako cuva mene ne zelim ni spominjati, jer je htio jarana da ujede posto me ustin'o i ja vrisnula.. :lol:
da napomenem, imam dobera :D
ugl. ono sto zelim da napomenem jeste to da preporucujem zenku u svakom slucaju, bilo koje pasmine.. privrzenije, ne bjeze kad im je kucanija, lakse za odgojiti, mozda cak i bolje sa djecom itd.. ugl. zenka :thumbup:
ja kao ja cu biti subjektivna, pa reci da preporucujem doberwoman, jer su ti kerovi meni top! muzjaka ne preporucujem samo zbog toga sto znaju razviti dominaciju prema drugim muzjacima, tako da ja sad imam pasce koje moram izvoditi kad nema pasceta na vidiku, jer napada druge muzjake.. da bi se to izbjeglo, uzmes zenku.. i one znaju bit zajebane, al' opet rjedje..
sto se tice dlaka- njegove dlake se zabijaju u SVE! i neko rece nema usisivaca koji ih vadi- ima, brate :D das 3 i po milje na rainbow, usisa ti i komsiju iz stana ispod :lol: s djecom su savrseni! ali SA VR ŠE NI! moj brani djecu koju u zivotu vidio nije.. jednu je curicu odbranio od lunja u parku.. mala potrcala prema njima, oni posli lajat na nju i trcat za njom, onda je moj zgrmio i oni pobjegli.. pris'o djetetu, poliz'o joj obraz i produzio svojim putem.. tako da, sto se toga tice, moj je s djecom super! s ljudima isto tako.. svima pusti da se mazi, raja me peglaju ferhadijom da se slikaju s njim, on sve pusti :D al' nanjusi supka na 100 metara i odmah mu da do znanja da s njim nema zajebancije i lane, ko veli odjebi ako neš belaja :D
Partizzanka wrote: ove koje ti navodis ... sve kratkodlako ti je ubij boze od ciscenja i ne mozes ocistiti dlake nikad!
a i opasne su mi nekako te vrste
ovo boldirano zaboravi, to je glupost, tako da se na te komentare ne obazires.. btw, taj isti koker kojeg toliko hvali ima statisticki vise ugriza negoli npr. "opasni" doberman, prema tome, ovakve komentare samo preletis..
i ovo sto kaze za dlake, da ih nema, ima, al' da ih je nemoguce ocistiti, nije..

helem, ako te sta konkretno zanima o dobermanima, tu sam.. isto tako, ako imas zelju da upoznas moje pasce da vidis kakvo je, slobodno reci :D
ovo sve ti govorim zato sto vidim da neces skevriju, al' Boga mi ni sa skevrijom se ne bi pokaj'o :D znam, jer imam i jedno takvo :D
pakica_

#44 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by pakica_ »

hali gali halid wrote:Srednjo-azijski ovčar
Image
e bravo, on je bas ker za stana :-) :-) :lol:
Friesian

#45 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Friesian »

ja sam bas suprotnog misljenja: pas koji je pravilno socijalizovan ce biti i dobar cuvar.. a dobar cuvar, po mom misljenju, nije pas koji ce lajati na svaki list koji proleti na vjetru.. dobar cuvar ce prepoznati situaciju kad je vrijeme da on stupa "na snagu".. na taj nacin ce ti i pokazati da te postuje kao autoritet..
ni meni nije jasno sta ljudi imaju protiv staforda.. prema tvojim uslovima mislim da je idealan za tebe.. da ne bi mislio da sam nesto posebno pristran toj pasmini reci cu ti da je to pasmina koju ja licno ne bi nabavio.. ali jedini razlog je ono sta ja radim sa psima.. ali da te ne zbunim ovim, jednostavno to nije moj tip psa.. ostalo je sve super i trudim se biti objektivan..
Svjetionik

#46 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Svjetionik »

Pokloniću ti ja idealnog psa. Socijalizovanog, ženku, star 8 mjeseci, umiljata, totalno pitoma, sa umjerenom energijom, teška 40ak kila, a kada skroz poraste imaće 60ak, crna, iskusna toliko da zna tačno kako bez frke pristupiti svakom psu, relativno kratke dlake za svoju veličinu. Hoda u mom kvartu stalno i samo traži pravog gazdu. Znam joj majku i ona već jako liči na nju. Tako da nema fule.
Pogotovo jer ti je prvi pas, pa će ona tebe istrenirati bez posljedica za samu sebe. Vakicinisana je i ovih dana će biti sterilisana, pa ako ne želiš da je sterilišemo samo javi.
Ženke su mnogo bolje od mužijaka, a posebno u varijanti kada je to prvi pas.
zengi

#47 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by zengi »

Uh izgleda da cu opet morati napisati jedan poduzi post da ovo malo razjasnim.

Ovako, ja prvo nemam nista protiva stafova, pit bulova, cane corsa, itd. Naprotiv, moja vrsta psa je dominantno agresivana volusina i jedva cekam da mi se oslobodi mjesto (trenutno imam cetiri komada pa nemam gdje petog) da nabavim sebi pita ili tako nesto. Neki dan gledam prodaje neko mjesanku pita i cane-a. Voda mi je na usta potekla!!!

U cemu je onda problem, neko se moze zapitati i zasto ja pisem upravo protiv ovakve vrste pasa.
Zato sto imam u vidu realnost covjekove situacije, pod kakvim okolnostima ce covjek da drzi psa i sta to u stvarnom zivotu znaci. Svi zamisle sebi u glavi pricu tipa "meni treba pas da je cuvar, da voli djecu, da ne prlja puno, itd. itd.".
Uz tu misao u glavi se stvara slika sretne porodice pored koje mirno sjedi neki lijepi (a zajebani) cuko i inteligentno gleda i jedino ta slika im je pred ocima citavo vrijeme dok idu da nabave psa. E pa nije to u stvarnom zivotu bas tako bajno kao sto ljudi zamisljaju. Usput, ovo je jedan od bitnih razloga zasto imamo toliki broj pasa izbacenih na ulice.

Ok, hajde recimo nabavimo mi tu vrstu koja zadovoljava sve ove kriterije i uputimo se u zivot.

Ja imam tako jednu agresivnu volusinu koja nevoli djecu, malo je reci, ali voli jednu moju malu komsinicu od 3 godine i jedino njoj od svih ljudi dopusta da ga dira. Sto se tice cuvanja mene ili objekta, ja garantujem da ce ici do smrti apsolutno nije vazno protiv koga. I sad covjek pomisli, super, to je ono sto meni treba.
Ali, kako ovo moze da ti skoci na nos u stvarnom zivotu to ljudi koji nisu imali iskustva sa psima, koji ne poznaju psihologiju pasa i kako psi reaguju u odredjenim situacijama, nemogu ni da zamisle i zbog toga cesto cujemo nesretne slucajeve sa psima.
Kaze, igrao se tu sa djecom i odjednom pobudalio i napao neku staricu i masakrirao je. Nije taj pas pobudalio, on je samo donio pogresnu procjenu da je neka nana koja hoda pognutih ledja opasna po tu djecu koju on naravno stiti. On je od njenog pognutog hoda sa stapom, pomisio da se ono šunja da ulovi djecu i odlucio da "eliminise" predatora.

Nedavno ti ja setam sa tom trogodisnjom komsinicom i njenim ocem i agresivna volusina sjela u neku lokvu da se malo rashladi a mala se okolo igra.I tako ti mala od jednom nesto vrisnu (iza njegovih ledja) bez-veze kao sto djeca cesto rade a agresivna volusina skoci iz lokve i potrca prema curici.... krv mu u ocima. E vidis sad, da se neko ne poznat slucajno nasao u blizini te curice najebao bi zestoko prav zdrav jer bi volusina pomislila da je taj neko dira.

Ili ovaj primjer sto je pakica navela "ustinuo je jaran i ona vrisnula" i njena agresivna volusina htjela covjeka da rokne.

E to ti je moj prijatelju realnost zivota sa psom koji je cuvar a voli djecu.

Vrlo mali broj pasa (hiljade sam ih vidio) su toliko inteligentni i razboriti da im se moze vjerovati pri odlucivanju koga roknuti a koga ne i kad ti se jednom dogodi da tvoj vjerni pas cuvar napadne nokoga bez-vez, cisto zato sto je pogresno procjenio situaciju, ogadi ti se zivot i naravno nikad vise mu ne mozes vjerovati i vazda ga nesto moras paziti, drzati ga na kratkom povodcu, dozivati ga da se vrati (ako si ga pustio) kad god vidis nekog krkakana sa nabijenom kapuljacom kako se gega prema tebi itd. Uf, sto moj mrzi ovakve, odmah mu pjena na usta.

Ja hodam po vukojebinama sam sa svojom ekipom tako da meni ovakve stvari ne pretstavljaju neki problem ali, ako covjek hoce da zivi medju narodom, ima zenu i djecu i vodi neki normalan zivot, onda mu ovo moze pravo zagorcati zivot.
Posto ti jos uvjek zivis u stanu psa ces cesto morati voditi sa sobom kad obavljas neke druge poslove jer inace neces, pored posla, brige o familiji, raznih dnevnih aktivnosti itd., imati dovoljno vremena da posvetis samo njemu i njegovim setnjama.
Ako ti pas bude provodio 22 sata dnevno u stanu, nista nece biti od te ljubavi, vjeruj ti meni. Ubit ce ga dosada, neistrosena energija i postat ce ti destruktivan. Znaci, morat ces ga vodati sa sobom sto je cesce moguce obavljajuci te svoje dnevne aktivnosti da ti nebi prolupao.
Moras racunati na to da nemas dovoljno slobodnog prostora u ovom gradu gdje psa mozes pustiti da se istrcava par puta dnevno sto je svakom psu potrebno a posebno ako nabavis neku od ovih vrsta jer ce narod oko tebe da popizdi i djaba je tebi govoriti, ma nece on gospodjo to je socijalizovan pas, bla-bla-bla. Problem ti je i kad pustis nekog malog finog simpaticnog a o stafovima da i ne govorimo. Svi odmah misle pit bul, pojest ce mi dijete.
E zato ja imam psa za svaku prigodu. Imam jednog malog simpatinog mjesanca terijera kojeg fino vodam po parkovima i po kafama a ove koji mogu napraviti pogresnu procjenu samo ponekad sa punom koncentracijom i oprezom.
Evo pakica je bila neku noc kad je moja volusina donijela pogresnu procjenu jer je neki ne oprezni lik lupnuo negom o pod iza volusine koja je spavala i volusina se bacila na njega i to salto napravila. Srecom, svezao ga ja sebi za nogu tako da nije uspio dograbiti lika. Premro lik, a premro ja tri puta vise.
Ovakvi psi veoma cesto netolerisu ne kulturno ponasanje tipa: mlataranje rukama, iznenadna dreka i cika, prolazenje kroz privatni prostor (cesto ce ti se desiti da neki bosnjo ili jos cesce bosnjakinja hoce da predje preko tebe, tvoje zene, kolica, djeteta i psa, da bi dodao svom Memsudu kiflu) i tako te stvari.
Zamisli sad tebe sa tvojom zenom i bebcetom u kolicima i poveo ti ovakvog jednog malo u neku bastu na kafu ili u park, ili u setnju... ili ces ga morati ostavljati kod kuce.
Eto, tako ti je zivjeti sa spima koji vole djecu a dobri su cuvari.

Vidi ovo sto ti @svjetionik nudi, mozda je prava stvar.
PRO165

#48 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by PRO165 »

Ja bih da skrenem pažnju na sljedeće. Iako rasa psa daje neke smjernice o njihovoj naravi, psi kao i ljudi imaju različite naravi. Nije obavezno da će sve karateristike jedne rase biti izražene kod vašeg psa.
Moj primjer : 3 njemačka ovčara ni blizu po naravi (nisu u srodstvu naravno): br.1 - ogroman mužjak, šampionske krvi, prelijep, prava maza, nikad zubima nije zagrebao nikoga, br2. Ženka - kad se igra rezervisana, više gleda sa strane dok je ne zovneš, ali na najmanji znak opasnosti, prva skače i napada sve nepoznato: pse koje zalutaju, ježeve, ptice, kao i sve "sumnjive" poznate i nepoznate ljude. Ali ni ona nikad nikog od ukućana nije zagrebala zubima. br3: ženka, Pravi tornado,ogromna energija, ali nenormalna maza, čim ti priđe upiški se i baci se na leđa traži da je maziš, ali zato ektremno ljubomorna, konstantno laje - kevći. I naravno hoće gricnuti, čak i djecu. Ne ozbiljno ali dovoljno da zagrebe. Ispravljam ja tu narav i nije me strah da će ozbiljno nauditi djeci ali jednostavno vidi se "intencija" koja ne postoji kod druga dva psa iste rase.
Svjetionik

#49 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by Svjetionik »

PRO165 wrote:Ja bih da skrenem pažnju na sljedeće. Iako rasa psa daje neke smjernice o njihovoj naravi, psi kao i ljudi imaju različite naravi. Nije obavezno da će sve karateristike jedne rase biti izražene kod vašeg psa.
Moj primjer : 3 njemačka ovčara ni blizu po naravi (nisu u srodstvu naravno): br.1 - ogroman mužjak, šampionske krvi, prelijep, prava maza, nikad zubima nije zagrebao nikoga, br2. Ženka - kad se igra rezervisana, više gleda sa strane dok je ne zovneš, ali na najmanji znak opasnosti, prva skače i napada sve nepoznato: pse koje zalutaju, ježeve, ptice, kao i sve "sumnjive" poznate i nepoznate ljude. Ali ni ona nikad nikog od ukućana nije zagrebala zubima. br3: ženka, Pravi tornado,ogromna energija, ali nenormalna maza, čim ti priđe upiški se i baci se na leđa traži da je maziš, ali zato ektremno ljubomorna, konstantno laje - kevći. I naravno hoće gricnuti, čak i djecu. Ne ozbiljno ali dovoljno da zagrebe. Ispravljam ja tu narav i nije me strah da će ozbiljno nauditi djeci ali jednostavno vidi se "intencija" koja ne postoji kod druga dva psa iste rase.
Prosječno stanje ponašanja koje se tiče ljudi, 80% iskustvo, 20% urođeno kod većine rasnih pasa i većine uličnih pasa. Otežan rad je obično sa velikim-radnim psima a posebno planinskim. Te pse treba izbjegavati u kombinaciji za kućne ljubimce ako čovjek živi u gradu. Sreo sam u životu nebrojno zagriženih ljubitelja pasa koji pojma o psima nemaju i čiji psi su psihički uništeni. Ljubav i znanje o psima, te implementacija te ljubavi i znanja, su jako udaljene kategorije. Nesigurnost čovjeka u samog sebe je pored nemarnosti jedna od najgorih stvari za pse. Često "ljubitelji" pasa su osobe koje ne znaju šta hoće a pas im služi za vlastito liječenje i kao objekat kome se poklanja "ljubav".
zengi

#50 Re: Koji pas? Savjet pls!

Post by zengi »

Svjetionik wrote:
PRO165 wrote:Ja bih da skrenem pažnju na sljedeće. Iako rasa psa daje neke smjernice o njihovoj naravi, psi kao i ljudi imaju različite naravi. Nije obavezno da će sve karateristike jedne rase biti izražene kod vašeg psa.
Prosječno stanje ponašanja koje se tiče ljudi, 80% iskustvo, 20% urođeno kod većine rasnih pasa i većine uličnih pasa. Otežan rad je obično sa velikim-radnim psima a posebno planinskim. Te pse treba izbjegavati u kombinaciji za kućne ljubimce ako čovjek živi u gradu. Sreo sam u životu nebrojno zagriženih ljubitelja pasa koji pojma o psima nemaju i čiji psi su psihički uništeni. Ljubav i znanje o psima, te implementacija te ljubavi i znanja, su jako udaljene kategorije. Nesigurnost čovjeka u samog sebe je pored nemarnosti jedna od najgorih stvari za pse. Često "ljubitelji" pasa su osobe koje ne znaju šta hoće a pas im služi za vlastito liječenje i kao objekat kome se poklanja "ljubav".
Slazem se sa oba navedena posta. :thumbup:
PS
Obrati paznju na boldirano.
Post Reply