Pozdrav dragi ljubitelji pasa

Eh ovako, razmišljam o kupovini ili vam, udomljavanju šteneta, ali već neko vrijeme lupam glavu koju pasminu da izaberem. Da napomenem nekoliko faktora zbog kojih je ova odluka postala toliko komplikovana.
Kao prvo, ovo će mi biti prvi pas, dakle bez prijašnjeg iskustva!

Živim u stanu, al dosta sam aktivan, sportski tip, tako da šetnje i trčanje nam neće biti problem

Dalje, gledam da to bude pas čuvar, ali i da nije pretjerano zahtjevan što se higijene tiče, jer kako rekoh, ipak će biti u stanu, a to najprije govorim zbog linjanja i dlaka generalno. I posljednje ali naprotiv, ništa manje važno, za 2,3 godine su, ako Bog da, u planu djeca, te moram i o tome razmišljat, dakle da pas ne bude ljubomoran, da bude zaštitnički nastrojen i prema djetetu itd itd.
Meni neće bit ništa mrsko, ni u pogledu dresure, pravilne ishrane, vježbanja, al ovi faktori su mi dosta bitni, pa bih molio da uzmete i to u obzir.
Eh da, zasad sam razmišljao o nekoliko pasmina, a to su: Američki staford terijer, bokser, rotvajler, bullmastif, pa čak i argentinska doga. Neki psi kao što su njemački i belgijski ovčar su mi fascinantni i prelijepi, ali zbog duge dlake i težeg održavanja, zasad ne dolaze u obzir. Šteta
Nadam se da nisam nabacao previše informacije i da ću naići na dobre savjete od vas iskusnijih. Hvala unaprijed