KOJI NOTEBOOK DA UZMEM
Moderator: Benq
-
stanibal
#1 KOJI NOTEBOOK DA UZMEM
eto ljudi imam 700-800 eura i preporucite mi koji da uzmem
ja sam laik al ne namjeravam to ostati sa kompjuterima
ocu i filmove da gledam divx
da radim u office-u
a da ga mogu i na TV prikljucit i da mi onda na TV-u nije slika mutna i da mi je net brz download brz i stavicu 10 000 pjesmi na njega,dal se na njega moze printer prikljucit i zvucnici 5.1 dolby?????
kako se u njega brzina mjeri jesu li zaista 2put sporiji od desktopa iste cijene.posto studiram u turskoj kontam da ga nosim tamo pa zato laptop a ne o naj desktop tower.
da li mogu dje bez poreza kupit
dje je to najpovoljnije il trebam iz inostranstva uzet??
na ono NTCHS computers ima happy hour to jest 2. jula u merkatoru prodaju po nabavnim cijenama ima po 1543 marke?
jel to OK
zahvalan sam na svim ozbiljnim komentarima.
uzmite u obzir i da zivim u banovicima i da bih radije u tuzlu iso u kupnju neg u sarajevo
da radim u office-u
a da ga mogu i na TV prikljucit i da mi onda na TV-u nije slika mutna i da mi je net brz download brz i stavicu 10 000 pjesmi na njega,dal se na njega moze printer prikljucit i zvucnici 5.1 dolby?????
kako se u njega brzina mjeri jesu li zaista 2put sporiji od desktopa iste cijene.posto studiram u turskoj kontam da ga nosim tamo pa zato laptop a ne o naj desktop tower.
na ono NTCHS computers ima happy hour to jest 2. jula u merkatoru prodaju po nabavnim cijenama ima po 1543 marke?
jel to OK
uzmite u obzir i da zivim u banovicima i da bih radije u tuzlu iso u kupnju neg u sarajevo
-
kub lajkan
#2 Re: KOJI NOTEBOOK DA UZMEM
Koji model? Imas li kakve karakteristike?stanibal wrote:na ono NTCHS computers ima happy hour to jest 2. jula u merkatoru prodaju po nabavnim cijenama ima po 1543 marke?
jel to OK
-
Panasonic
Stvar je u tome da je skuplji od desktopa, zbog dizajna, zbog svoje kompaktnosti. Znaci, ti mozes naci i neki bolji nego sto je neki desktop racunar, ali ce cijena biti paprena.kako se u njega brzina mjeri jesu li zaista 2put sporiji od desktopa iste cijene.posto studiram u turskoj kontam da ga nosim tamo pa zato laptop a ne o naj desktop tower.
A da li je duplo sporiji od desktopa iste cijene ne mora znaciti. Zavisi od branda, ali opet nece biti bas duplo sporiji.
-
car-x
ako mislis da ti baterija drzi dugo, onda uzmes obavezno neki model sa centrino procesorom..
celeron-m je isto ok,ali centrino je bolji.. amd-ovi se griju, a i uglavnom su to desktop-replacement kutije, pa samim tim poprilicno glomazne..
sto se marke tice, gericom (ne znam da li to ima kod nas) nemoj niposto.. kad bi ti ga dzaba dali..
sony je odlican, samo je malo "tuhafli" kad kupujes neka prosirenja (memoriju, cd/dvd-rom, disk, itd).. uglavnom podrzava samo od sonija certificirane proizvodjace, za ostlao je ponekad kriza..
toshiba je super.. ali su se oni zadali u high-end klasu..
fujitsu-siemens je sad napravio neki "narodni" konfljuter, samo ga nisam imo prilike isprobat.. ali vele da je dobar..
acer, asus su isto tako kul..
najbolje bi ti bilo kupit powerbook od apple-a, ali za tu lovu ga nema..
gledaj da je minimalno 512 MB RAM-a i 60GB hard disk.. procesori su ionko oko 1,4Ghz, pa dalje.. mrezna eventualno wireless kartica, modem, su obavezni.. fireware nije lose imati.. 5.1. zvuk ces tesko naci za te pare, ali mozes kupiti eksternu zvucnu karticu koja ubija..
ja imam acer 291 LCi ili kako je vec, sa 512MB RAMa, 40GB interni + 160GB externi HDD, 1.4GHz centrino (bakterija drzi oko 5 sati kad programiram, inace odvrti dva filma sa hard diska.. kad radi cd-dvd trosi mlogo vise.. ) ima s-video izlaz za tv, koji odlicno fercera sa tv-om, koji ima odgovarajuci prikljucak. jedina mu je mana sto ima intelovu shared memory graficku.. helo, counterstrike i sl. igrice vrti bez problema, kao i filmove.. ali one malo graficki zahtjevnije igrice malo teze..
sve u svemu, mozes ga sada naci za nekih 700-800 eura.. prije skoro dvije godine je kosto 1599..
celeron-m je isto ok,ali centrino je bolji.. amd-ovi se griju, a i uglavnom su to desktop-replacement kutije, pa samim tim poprilicno glomazne..
sto se marke tice, gericom (ne znam da li to ima kod nas) nemoj niposto.. kad bi ti ga dzaba dali..
sony je odlican, samo je malo "tuhafli" kad kupujes neka prosirenja (memoriju, cd/dvd-rom, disk, itd).. uglavnom podrzava samo od sonija certificirane proizvodjace, za ostlao je ponekad kriza..
toshiba je super.. ali su se oni zadali u high-end klasu..
fujitsu-siemens je sad napravio neki "narodni" konfljuter, samo ga nisam imo prilike isprobat.. ali vele da je dobar..
acer, asus su isto tako kul..
najbolje bi ti bilo kupit powerbook od apple-a, ali za tu lovu ga nema..
gledaj da je minimalno 512 MB RAM-a i 60GB hard disk.. procesori su ionko oko 1,4Ghz, pa dalje.. mrezna eventualno wireless kartica, modem, su obavezni.. fireware nije lose imati.. 5.1. zvuk ces tesko naci za te pare, ali mozes kupiti eksternu zvucnu karticu koja ubija..
ja imam acer 291 LCi ili kako je vec, sa 512MB RAMa, 40GB interni + 160GB externi HDD, 1.4GHz centrino (bakterija drzi oko 5 sati kad programiram, inace odvrti dva filma sa hard diska.. kad radi cd-dvd trosi mlogo vise.. ) ima s-video izlaz za tv, koji odlicno fercera sa tv-om, koji ima odgovarajuci prikljucak. jedina mu je mana sto ima intelovu shared memory graficku.. helo, counterstrike i sl. igrice vrti bez problema, kao i filmove.. ali one malo graficki zahtjevnije igrice malo teze..
sve u svemu, mozes ga sada naci za nekih 700-800 eura.. prije skoro dvije godine je kosto 1599..
-
kub lajkan
#6 Re: KOJI NOTEBOOK DA UZMEM
Koliko sam ja pratio, do prije nekih mjesec-dva najjeftiniji laptop koji se mogao kod nas naci bio je nesto ispod 1800 KM (maloprodajna cijena). Sad vidim da ih ima i ispod milje i po...stanibal wrote:da li mogu dje bez poreza kupit
jel to OK
-
stidljiv
#7 Re: KOJI NOTEBOOK DA UZMEM
Pa ovako...ako imas nekog ko ima firmu mozes kupiti laptop po veleprodajnoj cijeni (bez poreza od 10%), a ako hoces ponudu za nekih 1500 km...u pitanju je fujitsu-siemsns...naravno nov...javi se na pp pa se mozemo dogovoriti...stanibal wrote:eto ljudi imam 700-800 eura i preporucite mi koji da uzmem
da radim u office-u
jel to OK
-
digger
Bravo care: ti znas sta valja!car-x wrote:najbolje bi ti bilo kupit powerbook od apple-a, ali za tu lovu ga nema..
Predlazem da stanibal posjeti eBay (http://www.ebay.com) jer se tamo moze kupiti Apple Powrbook G3 po jako niskoj cijeni.
Ako zelis odlican kompjuter, trazi model Lombard ili Pismo (mora da ga je neki jugovic iz Apple krstio). Pismo je bolje jer ima FireWire ports.
Evo ti primjer od danas za Pismo "fully loaded" koji ce vjerovatno biti kupljen za ispod $500 plus postarina.:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 42929&rd=1
Ima sve sto treba a Macintosh Operating Sistem 10 (OS-X) sam sebe konfigurise. Primjer: jucer sam stavio wireless network karticu u pcmcia slot, kliknuo na "configure" i za 45 sekundi bio na Internetu. PCMCIA kartica je stigla sa CD za instaliranje i notom: CD je samo za Windows. Mac ce da se "auto-configure"
-
stanibal
cekaj majstore ako je to neko sranje macintosh ocul onda bit izoliran od nekih standardnih konekcija/voltaze/programa u BiH?jel cu imat problema sa citanjem pirata?
jel moram imat kreditnu da bi kupio sa e-baya?
de mi taj proces kupnje objasni kompletan i je li stvarno isplativo da sa e-baya uzmem?proces primopredaje?kako?
de mi taj proces kupnje objasni kompletan i je li stvarno isplativo da sa e-baya uzmem?proces primopredaje?kako?
-
dibo11
Ovako pasa moj evo iz prve ruke sto se tice Ebay aukcija:stanibal wrote:cekaj majstore ako je to neko sranje macintosh ocul onda bit izoliran od nekih standardnih konekcija/voltaze/programa u BiH?jel cu imat problema sa citanjem pirata?
1. Placanje se uglavnom vrsi kreditnom karticom preko kojeg se nemozes registovat ako si u BiH, ostali nacini placanja su Bankovni trasferi ili wetern Union .
Ima tu jos detalja kao npr. posiljka u BiH kosta nekih 30-50$ ,sigurnost slanja love itako to.
Najbolje bi ti bilo ako imas nekog u SAD da to plati tamo i da ti donese ili posalje ak si u BiH.