Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
- Ramzess Veliki
#226 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Stranka "Svako za'se travu pase". 
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#227 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Zašto bi se ti petljao nekome u život?Gojeni H wrote:Ostvarivati pravo na racun drugoga je sta?Nurudin wrote:košpe se izvade
Mislim da ljudi koji zauzimaju stavove "o pitanju abortusa" , krše ljudsko pravo da žena odlučuje o sebi i svome tijelu.
Po meni je to potpuno individualno i nema smisla da društvo odlučuje o tome i zauzima neki stav.
Fetus ne kreira iskljucivo zena. Zasto se otav ne bi o tome pitao?
U realnom zivotu su muskarci daleko veci problem. Pravi saucesnici u ubistvu.
Dakle ako ubijemo dijete staro 2 sata to je ubistvo, ali je ubistvo fetusa pravo na izbor?
Cestitam, prava moderna neoliberalna furka.
Zbog nekog razloga su se mnogi zakacili na komentar o abortusu, ali ima tu mnogih igara za prole. Zasto se ne bismo dotakli kaznene politike? Npr. Minimalne kazne od 15 godina za svaki nasilni i kriminal u kojem je oruzje uzeto kao pomoc u sprovodjenju djela, bez obzira da li je upotrijebljeno ili ne? Isto za dilere teskih droga.
Ili, mogucnost dobrovoljnog sluzenja vojnog roka?
Ili zakon o reprezentaciji na najnizim nivoima i promjena ustava koja bi omogucila direktnu demokratiju?
Dakle, ako neko želi abortirati mora prvo otići na razgovor kod psihologa, objasniti i razjasniti sebi samoj zašto to radi.
Ukoliko psiholog da dozvolu svojim mišljenjem da je osoba racionalna i emocionalno uravnotežena, tad ima pravo da radi šta želi.
Abortus se ne može zabraniti, bilo je takvih primjera u državama (mislim Rumunija da je imala taj zakon pod Čaušeskim)
pa su posljedice toga bile ilegalni abortusi, sa svim neželjenim posljedicama koji idu uz to.
Najčešće su takvi moralisti koji drže prodike o pravima djece-fetusa, oduzimaju mnoga prava djeci koja se rode.
Od toga da ih indoktriniraju religijama i ideologijama, na način da im inputiraju svoja uvjerenja umjesto da im pruže samo informacije,
pa do toga da će recimo izdvajanje društva za neke folklorno-religijske ili ideološke potrebe , biti puno veća od dječijeg doplatka.
- wewa
#228 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
i ja sam mislila da sam vise prema centru, a onooooooGojeni H wrote:Ne valja masina.wewa wrote: https://www.politicalcompass.org/
2 kockice lijevo od tacke gdje se sastaju dvije linije.
-
Novak20
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#230 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Jooj, hajd kad ste navalili s tim testovima, iako bih ja nekad zaokružio po 2-3 odgovora .
Jednom sam ispao ovako :

Drugi put, drugi test, skoro u centar

Treći put mi ponudi neku igricu :

Jednom sam ispao ovako :

Drugi put, drugi test, skoro u centar

Treći put mi ponudi neku igricu :

-
putokaz1
#231 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Meni bakirova država oduzima svu imovinu,svu nadu,svu budućnost,kad nekog ubijem zbog toga idem u zatvor,a on ima vilu avion i zrakoplov
- arzuhal
#232 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Nurudin wrote:Jooj, hajd kad ste navalili s tim testovima, iako bih ja nekad zaokružio po 2-3 odgovora .
Jednom sam ispao ovako :
![]()
A malo koketiraš i sa fašizmom, nači...
- Hajvan
#233 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
putokaz1 wrote:Meni bakirova država oduzima svu imovinu,svu nadu,svu budućnost,kad nekog ubijem zbog toga idem u zatvor,a on ima vilu avion i zrakoplov
samo isus istina prava je.
- Nurudin
#234 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
dozvoljeno ispod 1 % promila fašizma u krviarzuhal wrote:Nurudin wrote:Jooj, hajd kad ste navalili s tim testovima, iako bih ja nekad zaokružio po 2-3 odgovora .
Jednom sam ispao ovako :
![]()
A malo koketiraš i sa fašizmom, nači...
![]()
- nadInsan
#235 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Meni su gori HDZ-ovci (i hercegovački i hrvatski) od svih naših balija. Prvo se njih moramo riješiti, a kasnije ćemo napraviti čistku među Bošnjacima. HDZ-ovci kontrolišu svim finansijskim tokovima, isisavaju svaku marku iz države, rade za kladioničarski lobi, ne plaćaju poreze, sabotiraju sve što mogu stići, surađuju sa četnicima, nisu podržali reviziju tužbe, ni mukac još o Ratku, šire propagandu o Bošnjacima kao teroristima, hrvatski HDZ sklapa prvi u historiji međunarodni ugovor sa RS-om.putokaz1 wrote:Meni bakirova država oduzima svu imovinu,svu nadu,svu budućnost,kad nekog ubijem zbog toga idem u zatvor,a on ima vilu avion i zrakoplov
-
putokaz1
#236 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Zbog Navodnog Duga,koji je zastario,a napravila ga je firma koje više nema,moja kuća u kojoj živim i trebam naslijediti je ugrožena od strane Poreske tj DržaveHajvan wrote:putokaz1 wrote:Meni bakirova država oduzima svu imovinu,svu nadu,svu budućnost,kad nekog ubijem zbog toga idem u zatvor,a on ima vilu avion i zrakoplov
samo isus istina prava je.
Znog nepoštovanja pravnog sistema tj Pravne sigurnosti i Izvršenja Zatsarjelog Duga meni prijeti Deložacija i na Ulicu
Eto Kakvi su službenici Države Bakirove,kada Osoba koju oni smatraju dužnikom ima Platu i teče rok zastare on nedjeluju ,kada je zastarilo oni Ugrožavaju nekretninu u koj ta osoba živi u vrijeme kada nema više platu
Zbog Greške Bakirovog službenika ja ispaštam ni kriv ni dužan.
- nadInsan
#237 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Ako si dužan, ne kmeči, nije ti kriva država.
- Nurudin
#238 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Nemoj tako šta komplikuješ , Bakir je krivnadInsan wrote:Ako si dužan, ne kmeči, nije ti kriva država.
-
putokaz1
#239 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Nisam ja DužannadInsan wrote:Ako si dužan, ne kmeči, nije ti kriva država.
Već je firma bila Dužna gdje je radio otac,neaktivna,propala,kasnije,nepostojeća firma
Otac mi je odavno penzioner ali je Prema Bakirovoj Državi kao Penzioner napravio dug Doprinosa,Poreza,Taksi,Kamata,Troškova postupaka...za Nepostojeću firmu
Firma nepostoji a proizvodi troškove,Kamate,Doprinose
Penzioner proizvodi Poreski Dug,Doprinose
Penzioner koji ima Uplatnice za staž,pečate koji u Bakirovoj državi nisu dokaz da su Doprinosi uplaćeni
Bakirova država Fenomen za Izučavati kakva Uprava ne treba Biti
Bakirova država može tužiti Cara Franju za dug iz 1915,i takvo rješenje može postati pravosnažno 2015 s kamatama 100 godina,uz prijetnju oduzimanja imovine u kojoj se živi..
Sjećam se Ulje iz Federalnih rezervi proizvedeno u budućnosti u Državi koja je nestala u Prošlosti
Bakirova država
Da je Normalna ako je moj otac bio Dužnik,bio bi samo za 1 godinu a ne za 20 godina,i prvo bi se popisala imovina firme,pa bi se skidalo s plate a ne bi se čekalo 10 godina,pa psolije Nastupa zastare dirala imovina,a da je normalna država Uplaćeni Staž bi se uvažio bez da se mora predočiti uplatnica,ali kod ni Uplatnica s pečatom,broj računa i sl,ne važi,jer neki službenik nije unio u sistem,
U normalnoj državi firma koja ne postoji nemože proizvodi ništa kod nas kod Bakira ali i Bevande proizvodi troškove,izmišljene,
Pravosnašno rješenje kojim se penzioner obavezu da plati Doprinose je APSURD
Bakirova i Dragnova država može SVE
Sve sam započeo jer sam vidio monopol kojim neko tvrdi da je Komunizam bio Bezvlašće,u Komunizmu je svaki radnik bio plaćen,imao doprinose i Osiguranje a sada ga nema...
ITD
-
putokaz1
#240 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Ako se krši pravna sigurnost zemlje,izvršava zastarjeli dug,dopušta da dužnik koji ima firmu ili prima platu ne plaća dug kriv jeNurudin wrote:Nemoj tako šta komplikuješ , Bakir je krivnadInsan wrote:Ako si dužan, ne kmeči, nije ti kriva država.
SLUŽBENIK a službenika postavlja Bakir
Ako neko nije uplaćeno Doprinose ubacio u sistem kriv je službenik kojeg je postavio Bakir
Ako je pravosnažno rješenje protiv nepostojeće firme na štetu trećeg lica kriv je službenik a ne treće lice.
Krivi su službenici a njih postavlja Politika tj Bakir.
- Gojeni H
#241 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
A mozda da postavimo pitanje "zasto bilo ko odlucuje o zivotu drugog ljudskog bica?"Nurudin wrote: Zašto bi se ti petljao nekome u život?
Dakle, ako neko želi abortirati mora prvo otići na razgovor kod psihologa, objasniti i razjasniti sebi samoj zašto to radi.
Ukoliko psiholog da dozvolu svojim mišljenjem da je osoba racionalna i emocionalno uravnotežena, tad ima pravo da radi šta želi.
Abortus se ne može zabraniti, bilo je takvih primjera u državama (mislim Rumunija da je imala taj zakon pod Čaušeskim)
pa su posljedice toga bile ilegalni abortusi, sa svim neželjenim posljedicama koji idu uz to.
Najčešće su takvi moralisti koji drže prodike o pravima djece-fetusa, oduzimaju mnoga prava djeci koja se rode.
Od toga da ih indoktriniraju religijama i ideologijama, na način da im inputiraju svoja uvjerenja umjesto da im pruže samo informacije,
pa do toga da će recimo izdvajanje društva za neke folklorno-religijske ili ideološke potrebe , biti puno veća od dječijeg doplatka.
Kakogod, bas zato sto ne zelim da ucestvujem u, u biloskom smislu ubistvu mladunceta, boricu se da moje pare ne idu za takve stvari.
Abortus nije tretman i prema tome nema nikakvog razloga da ja i moji suugradjani ucestvujemo u ubistvu.
Sve znas, i da oduzimam prava i namecem ideoligije ... pravi intelektualac.
-
John Cleese
-
drastic
#243 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
nisam lijep al sam glup
- Nurudin
#244 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Ne znam što bi tvoje pare išle za bilo šta . Legalno nije isto što i besplatno tj na račun javnog zdravstva.Gojeni H wrote:A mozda da postavimo pitanje "zasto bilo ko odlucuje o zivotu drugog ljudskog bica?"Nurudin wrote: Zašto bi se ti petljao nekome u život?
Kakogod, bas zato sto ne zelim da ucestvujem u, u biloskom smislu ubistvu mladunceta, boricu se da moje pare ne idu za takve stvari.
Abortus nije tretman i prema tome nema nikakvog razloga da ja i moji suugradjani ucestvujemo u ubistvu.
Sve znas, i da oduzimam prava i namecem ideoligije ... pravi intelektualac.
- Gojeni H
#245 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Proradila masina.John Cleese wrote:Jbg...
- jeza u ledja
#246 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Ova prica oko abortusa...svako ima pravo na misljenje, no slika nije crno-bijela, iako se neki svojstveno trude takvom je predstaviti. Postoje, jasno, razni stepeni trudnoce isto kao sto postoje razni stepeni legalizacije abortusa, drasticno razliciti cak i u zemljama Zapada (Nurudine, ovako napamet, Irska i Poljska imaju manje-vise potpunu zabranu abortusa osim u ekstremnim slucajevima, tako da nisu u pitanju samo zemlje poput Causeskuove Rumunije.)
No koliko mi je poznato, postoji generalan naucni konsenzus oko stepena trudnoce prije kojeg fetus ne moze samostalno opstati bez majke, a to je nakon 2/3 trudnoce, tj. prvih 6 mjeseci. Nakon toga u vecini zemalja abortus je nelegalan. Prije toga, ne vidim kako se nesto moze karakterizirati kao "zivot", ili barem kao "nezavisni zivot" kada je fetus nerazdvojivi dio zeninog tijela? To nije zivot, to je potencijalni zivot, koji je integralni dio majke. Ona kao takva mora da ima ekskluzivno pravo da odlucuje o svom tijelu.
Sve drugo je lisavanje jedne od invidualnih sloboda zene.
Shvatam zasto ljudi koji misle da zivot pocinje od zaceca zbog toga misle i da je abortus ubistvo, logicno. No tesko se oteti dojmu da kod vecine tih ljudi postoji odredjena opsjednutost "nevinoscu" fetusa, tj. "novog zivota", cesto popracena religioznom dogmom. Iz nekog razloga, opstanak fetusa koji jos ne moze da nezavisno postoji je vazniji od opstanka miliona drugih, "zivecih" osoba, ljudi rodjenih, u raznim fazama razvoja ili odraslih ljudi. Tako je vise bitno da li fetus ima pravo na zivot, od toga da li ce onda to novorodjence imati normalan dom i uslove za zivot, ili da li ce majka imati posljedice, fizicke ili mentalne. Isto tako milioni odraslih osoba koji se osudjuju na smrt, na jedan ili na drugi nacin, u istim tim zemljama, su izgleda nebitni, ili valjda manje dostojni zivota od nerodjenog fetusa.
No dobro, to je u fonu standardnog licemjerja religijski indoktriniranog dijela drustva, dezurnih moralista, uspostavljaca etickih standarda, itd. Naravno, abortus je samo jedna od stavki u cijelom spektru moralnih drustvenih standarda i pseudonaucnih nacela kojim se vode ovi religijski dijelovi drustva (pogotovo oni zasnovani na abrahamskim religijama) s kojim se svi oni sto su nam donjeli historijski napredak kroz razne generacije prosvjetitelja i naucnika citavo vrijeme bore.
Tako je i sada.
Na jednoj strani imate konzervativce koji se uvijek bore za vracanje na nesto staro, u kom su obicno oni kao dio drustva imali neke privilegije, i na drugoj strani progresivce koji nam konstantno donose napredak - najcesce na bolje.
Neko je nedavno argumentirao da konzervativci nisu tu da vracaju stanje na staro, vec samo da usporavaju napredak i promjene. Ako se oni koji se smatraju konzervativnim bolje pronalaze u tom opisu onda to pozdravljam.
No oni koji bi nas vracali na doba autokratije, diktature, lisavanja licnih sloboda (koje ukljucuju izmedju ostalog slobodu odlucivanja o vlastitom tijelu), doba diskriminacije manjina, etnickih, rasnih, klasnih, polnih, itd, i to gotovo po pravilu - u doba u kojem bi ONI LICNO bili privilegovani u odnosu na te ostale - e protiv njih smatram da se uvijek treba boriti.
No koliko mi je poznato, postoji generalan naucni konsenzus oko stepena trudnoce prije kojeg fetus ne moze samostalno opstati bez majke, a to je nakon 2/3 trudnoce, tj. prvih 6 mjeseci. Nakon toga u vecini zemalja abortus je nelegalan. Prije toga, ne vidim kako se nesto moze karakterizirati kao "zivot", ili barem kao "nezavisni zivot" kada je fetus nerazdvojivi dio zeninog tijela? To nije zivot, to je potencijalni zivot, koji je integralni dio majke. Ona kao takva mora da ima ekskluzivno pravo da odlucuje o svom tijelu.
Sve drugo je lisavanje jedne od invidualnih sloboda zene.
Shvatam zasto ljudi koji misle da zivot pocinje od zaceca zbog toga misle i da je abortus ubistvo, logicno. No tesko se oteti dojmu da kod vecine tih ljudi postoji odredjena opsjednutost "nevinoscu" fetusa, tj. "novog zivota", cesto popracena religioznom dogmom. Iz nekog razloga, opstanak fetusa koji jos ne moze da nezavisno postoji je vazniji od opstanka miliona drugih, "zivecih" osoba, ljudi rodjenih, u raznim fazama razvoja ili odraslih ljudi. Tako je vise bitno da li fetus ima pravo na zivot, od toga da li ce onda to novorodjence imati normalan dom i uslove za zivot, ili da li ce majka imati posljedice, fizicke ili mentalne. Isto tako milioni odraslih osoba koji se osudjuju na smrt, na jedan ili na drugi nacin, u istim tim zemljama, su izgleda nebitni, ili valjda manje dostojni zivota od nerodjenog fetusa.
No dobro, to je u fonu standardnog licemjerja religijski indoktriniranog dijela drustva, dezurnih moralista, uspostavljaca etickih standarda, itd. Naravno, abortus je samo jedna od stavki u cijelom spektru moralnih drustvenih standarda i pseudonaucnih nacela kojim se vode ovi religijski dijelovi drustva (pogotovo oni zasnovani na abrahamskim religijama) s kojim se svi oni sto su nam donjeli historijski napredak kroz razne generacije prosvjetitelja i naucnika citavo vrijeme bore.
Tako je i sada.
Na jednoj strani imate konzervativce koji se uvijek bore za vracanje na nesto staro, u kom su obicno oni kao dio drustva imali neke privilegije, i na drugoj strani progresivce koji nam konstantno donose napredak - najcesce na bolje.
Neko je nedavno argumentirao da konzervativci nisu tu da vracaju stanje na staro, vec samo da usporavaju napredak i promjene. Ako se oni koji se smatraju konzervativnim bolje pronalaze u tom opisu onda to pozdravljam.
No oni koji bi nas vracali na doba autokratije, diktature, lisavanja licnih sloboda (koje ukljucuju izmedju ostalog slobodu odlucivanja o vlastitom tijelu), doba diskriminacije manjina, etnickih, rasnih, klasnih, polnih, itd, i to gotovo po pravilu - u doba u kojem bi ONI LICNO bili privilegovani u odnosu na te ostale - e protiv njih smatram da se uvijek treba boriti.
-
John Cleese
#247 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)
Moras barem priznat' da sam je izrazito precizno parkir'oGojeni H wrote:Proradila masina.John Cleese wrote:Jbg...
![]()