Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1 Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

Pošto se na mnogim temama često potežu pitanja da li je neko od forumaša simpatizer ili pripadnik neke stranke,
hajde da pokušamo , ako ništa drugo, onda barem da objasnimo svoj svjetonazor. Svojim riječima kako se doživljavate,
lijevo, desno, centar ...ili kako god.
Evo ja prvi vidim na svojim pogledima, da stvari nisu crno-bijele, bar što se mene tiče.
Recimo po pitanju radničkih prava sam socijalista i mislim da svako društvo koje teži nekoj harmoniji mora biti izrazito socijalno
osjetljivo prema onima najnižim u piramidi moći. Prezirem luksuz i statusne simbole koji se ističu, dok im u komšiluku žive trošne
i bijedne kućice i uvijek sam na strani onih koji nemaju. Istovremeno smatram da isti sloj društva ne smije diktirati kulturne trendove
već da država mora imati jak utjecaj na tu radničku klasu, po pitanju obrazovanja i opće kulture sa naročitim naglaskom na ekologiju.
Po tom pitanju sam vjerovatno ljevičar, možda čak i jedna nota zelenih , ali ekološki , iako kažu da je to kao lubenica i da je svaka stranka
zelenih iznutra crvena. :mrgreen:
Prema komunizmu nisam nostalgičan ali nisam ni hejter, jednostavno smatram da je to jedan period naše istorije , kojeg bi bilo najbolje
da smo izbjegli i priključili se zapadnom bloku. Tita i Partiju posmatram iz dva perioda, onaj mladalački romantični u samom početku,
koji mi je simpatičan i razumljiv, a već od polovine rata se on pokazao previše oportunistički i ukaljani su svi veliki ideali revolucije.
Nisam za posmatranje pojedinca kao sekundarnog, bliži mi je individualizam nego neki kolektivni mentalni sklop.
Ekonomija , iako nisam neki znalac po tom pitanju, smatram da je bolje da se društvena imovina svede samo na nužno i da država nema
nikakav upliv u to, osim što se tiče zaštite radničkih i potrošačkih prava koja trebaju biti što veća. Dakle, prvo čovjek pa onda kapital.
Po pitanju religija, strogo sam sekularan i smatram da se religija ne smije približavati politici , kao i obrnuto, da religijske institucije
moraju biti autonomne ali sa punim poštivanjem zakona. Samim time, nebi bile oslobođene poreza osim u humanitarnom djelovanju,
a također nebi imale ni finansijske pomoći od države jer se tako narušava princip nezavisnosti.
Što se tiče patriotizma, doživljavam ga isključivo kao reakciju na omalovažavanje tog kolektivnog identiteta od strane nekog drugog
identiteta, a inače ga smatram suvišnim i više sam kosmopolita nego tradicionalan. Ukoliko mi neko negira vrijednost vlastite tradicije
a da bi naglasio svoju kao bolju, to ne podnosim ali ukoliko je riječ samo o kritici tradicije i identiteta kao općeg fenomena, to čak i podržavam.
Po pitanju nekih društvenih konvencija, tipa brak, homoseksualnost i slično, sam potpuno liberalan.
Nisam član ni jedne stranke Allah'am. Smatram da su stranke kod nas lišene onog esencijalnog ideološkog i da su još na nivou
"materijalne nadogradnje" (čitaj ličnog koristoljublja) , sa tu i tamo nekim pojedincem koji je idealista i želi "mijenjati društvo".
Dakle iz navedenog se vidi da sam, po nekoj definiciji lijevo-desni-liberal :mrgreen: još kad kažem da smatram Bakira i Sebiju
sasvim pristojnim ljudima sa integritetom, sve će ovo izgledati još čudnije .
Jednostavno, takav je moj dojam i ne dopuštam da mi društvo diktira mišljenje o bilo čemu, već je ono individualno koliko to može biti
i ako sam u krivu sam sam sebi kriv, odgovaram za sebe i za svoje stavove .
A vi ?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

Što smo nešto suzdržani ...hajde da čujemo, baš me zanimaju profili i pogledi drugih forumaša.
wewa

#3 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by wewa »

lijevi centar s liberalnim sklonostima, recimo. ne pripadam nijednoj stranci, podrzavam vecinu onog sto NS zastupa.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Truba »

ne pripadam nikome

ali mi žao što nisam 1996. učlanio se u sda ili hdz te im čistio podove, bio kurir, lizao pločice u wc

do sada bih imao riješen život

možda bih bio i kakav veleposlanik/ambasador zavisi ko me pošalje :D u mauritaniji :D
Nurudin

#5 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

wewa wrote:lijevi centar s liberalnim sklonostima, recimo. ne pripadam nijednoj stranci, podrzavam vecinu onog sto NS zastupa.
fgr? :mrgreen:
Nurudin

#6 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

Black swan wrote:ne pripadam nikome

ali mi žao što nisam 1996. učlanio se u sda ili hdz te im čistio podove, bio kurir, lizao pločice u wc

do sada bih imao riješen život

možda bih bio i kakav veleposlanik/ambasador zavisi ko me pošalje :D u mauritaniji :D
Pa imaš li neke stavove o društvu , ima li nešto što ti je iznad ličnog interesa, neki blizak svjetonazor..išta?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Truba »

s lijeva na desno
wewa

#8 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by wewa »

Nurudin wrote:
wewa wrote:lijevi centar s liberalnim sklonostima, recimo. ne pripadam nijednoj stranci, podrzavam vecinu onog sto NS zastupa.
nesto mi kaze da ne podrazumijevamo iste konotacije... :zoka:
Nurudin

#9 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

Black swan wrote:s lijeva na desno
ok...pišem te u preletačeviće :hmpf:
Nurudin

#10 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

wewa wrote:
Nurudin wrote:
pa po meni je fgr pozitiva što se tiče kulture, umjetnosti, obrazovanja...a negativa po pitanju umišljenosti, paralelne relanosti i tako
Drvosjeca iz Dejcica

#11 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Po uvjerenjima socijaldemorkata, po političkoj pripadnosti nisam niti u jednoj stranci, imam dokazanu alergiju na sve desnice, po vjerskim ubjeđenjima vrlo blizak agnosticima.
wewa

#12 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by wewa »

Nurudin wrote:
wewa wrote:
Nurudin wrote: fgr? :mrgreen:
pa po meni je fgr pozitiva što se tiče kulture, umjetnosti, obrazovanja...a negativa po pitanju umišljenosti, paralelne relanosti i tako
vidis, bila sam u pravu.
btw ne smatram se pripadnicom niti jedne takve grupe - gradsko sam dijete, ali grad mi nije imperativ, finoca je za mene pitanje odgoja i ahlaka, a raja nastojim biti. a ti svrstaj prema volji, to ionako nema veze sa stvarnoscu nego percepcijom (forumskog) lika i nicka.
Nurudin

#13 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po uvjerenjima socijaldemorkata, po političkoj pripadnosti nisam niti u jednoj stranci, imam dokazanu alergiju na sve desnice, po vjerskim ubjeđenjima vrlo blizak agnosticima.
kratko i jasno :thumbup:
što se ne učlaniš u neku socijaldemokratsku stranku? sdp, df, gs?
Drvosjeca iz Dejcica

#14 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nurudin wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po uvjerenjima socijaldemorkata, po političkoj pripadnosti nisam niti u jednoj stranci, imam dokazanu alergiju na sve desnice, po vjerskim ubjeđenjima vrlo blizak agnosticima.
kratko i jasno :thumbup:
što se ne učlaniš u neku socijaldemokratsku stranku? sdp, df, gs?
Razočaran ovom našom BH socijaldemokratijom :roll:
putokaz1

#15 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by putokaz1 »

Da su sutra izbori glasao bih za Koaliciju SDP+DF+....Bar za Nivo TK
Vjerovatno za Nivo BH i FBIH
a Za Predsjedništvo za Zlatana Begića
insomnia78

#16 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by insomnia78 »

Samo desno. Vjera, kakva vjera?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#17 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by japin_mutapi »

ja radim u rudniku i
zivot mi nije lak
ne volim, ne volim muziku
ja volim ritam jak
HAVANA

#18 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by HAVANA »

Stranke zdraoooo. :run: A nako,ko nakav ljevicar sam.Desnice ne mogu ni na slici.Nema vece pogani od nasih ljudi u politici.Kakva ljevica,desnica...sve se to na pare svede.I ko je valjo nesta,kad upadne u kolo...odeee...Izadjem,zaokruzim nesta i kuci,bez ikakve nade u bolje sutra zbog politike tih sa listica.Kakav narod,takva vlast.Nismo mi nista bolje ni zasluzili.
Fudo387

#19 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Fudo387 »

Pripadam.
Umjerena zaboli me qrac za sve struja.
Strogi centar.
L u c i f e r

#20 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by L u c i f e r »

pripadam jebackom svjetonazoru

treba prcit

ućerivat beleđiju

zakrhavat iz zaleta
hAZNADAR

#21 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by hAZNADAR »

Isto - sa razlikom sto sam clan jedne socijaldemokratske stranke vani.

Kod nas je vrlo jednostavno - dok te prozivaju i mrze i zeleni i crveni - znaj da si ispravan. 8-)
Tito_i_Partija

#22 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Tito_i_Partija »

L u c i f e r wrote:pripadam jebackom svjetonazoru

treba prcit

ućerivat beleđiju

zakrhavat iz zaleta
taslacit' kroz tarlahanje? :-D
Pandakonda

#23 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Pandakonda »

Kod nas podržavam NS, ljevo po većini društvenih pitanja (lgbt, abortus itd.), desno što se tiče imigracija, ateista. Dosta sam bliže libertarijanizmu nego liberalizmu :-)
escobar__

#24 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by escobar__ »

Desničar, agnostik.
annoy

#25 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by annoy »

Ne pripadam niti jednoj stranci
Naginjem desnici i konzervatizmu, ali u mnogočemu se nalazim u klasičnom liberalizmu
Ne volim etikete :twisted: :D
Post Reply