Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

hakazvaka

#1 Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hakazvaka »

Pozdrav,

Zanima me, koji je, po Vašem mišljenju, najbolji nacin oglasavanja za jednu tvrtku koja se bavi web i grafickim dizajnom? Zanima me, kako besplatno, tako i placeno oglasavanje.

Hvala,
Harun
funky_baby

#2 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by funky_baby »

mozda WOM za pocetak...
ePegasus

#3 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by ePegasus »

..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 14:32, edited 1 time in total.
hakazvaka

#4 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hakazvaka »

ePegasus wrote:znaći korisnici vaših usluga su pravna lica..ja kada vidim dobro urađenu stranicu, uvijek skrolam na dno stranice da vidim ko je uradio...mislim da je dobra fora posjećenoj stranici / jakoj firmi uraditi besplatno/sa posebnim uslovima stranicu - koju ćete kasnije koristiti kao referencu..
vidis, to je dobra ideja.. imam ja vec par vecih riba na svom portfoliu, ali vidjecemo sta se tu jos moze skontat :D :D
hare_sa

#5 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hare_sa »

Ima tu jos mnogo jeftinih a dobrih fora za reklamiranje. U svakom slucaju, reklama/marketing je stvar koja se isplati tako da nemoj bas ciljati samo na besplatno, odrjesi malo kesu ukoliko mislis vise i ozbiljnije u ovom poslu :D
hakazvaka

#6 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hakazvaka »

hare_sa wrote:Ima tu jos mnogo jeftinih a dobrih fora za reklamiranje. U svakom slucaju, reklama/marketing je stvar koja se isplati tako da nemoj bas ciljati samo na besplatno, odrjesi malo kesu ukoliko mislis vise i ozbiljnije u ovom poslu :D
svakako, mene zanima i placeno reklamiranje, nema puno hajra bez ulaganja.. :D
Atzzo

#7 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by Atzzo »

Baner na auto putu, oglasi u svim javnim, elektronskim i tv medijima.
To sve odjednom i oglas uspio.
beautyfool

#8 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by beautyfool »

S obzirom da se radi o usluzi tog tipa mozda da posaljes ponude nekim firmama za koje mislis da mogu koristiti tvoje usluge, kod nas ne razmisljaju toliko o web prezentaciji a i nasi ljudi vole da im se sve servira pa olaksaj im malo :D
hakazvaka

#9 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hakazvaka »

beautyfool wrote:S obzirom da se radi o usluzi tog tipa mozda da posaljes ponude nekim firmama za koje mislis da mogu koristiti tvoje usluge, kod nas ne razmisljaju toliko o web prezentaciji a i nasi ljudi vole da im se sve servira pa olaksaj im malo :D
a kako da im posaljem ponude ?
interwal

#10 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by interwal »

Napravi ponudu, nadji brojeve fax-a, pošalji pismom, odnesi na adresu.

Napravi neki originalni promo materijal (neki dan sam dobio zanimljiv okrugli upaljač, skroz interesantno) sa svojim mailom, telefonom, webom, faxom, i onda isti odnesi ili pošalji na adrese par firmi.
hakazvaka

#11 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hakazvaka »

interwal wrote:Napravi ponudu, nadji brojeve fax-a, pošalji pismom, odnesi na adresu.

Napravi neki originalni promo materijal (neki dan sam dobio zanimljiv okrugli upaljač, skroz interesantno) sa svojim mailom, telefonom, webom, faxom, i onda isti odnesi ili pošalji na adrese par firmi.
hvala velika, fine ideje :D
to i nisu neke velike pare za uloziti, a mogu postici fine rezultate :-)
beautyfool

#12 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by beautyfool »

interwal ti je dao jako zanimljivih ideja, s tim moj ti je savjet da uvijek ides ti licno u firme i da im dostavljas ponude, promotivni materijali i slicno, plus da im fino objasnis o cemu se radi, o kakvom tipu ponude itd, ako bas nisi osoba koja voli komunicirati s ljudima onda bolje ti je nadje nekoga ko ce obaviti to umjesto tebe, jer jako je bitan prvi kontakt a i u tvom je interesu da izgleda ubjedljivo i profesionalno :) Nemoj da ti glavna meta budu samo velike firme jer su obicno one jako trome i njima treba vremena da uvedu neku promjenu, dakle pored velikih firmi salji i firmama koje su za kratko vrijeme postigle uspjeh, srednjim preduzecima pa cak i malim firmama jer ako budes ubjedljiv i prikazao im to kao potrebu u danasnjem modernom stilu zivota i mogucnost razvijanje firme vjerujem da ce dosta njih to prihvatiti. Moj ti je savjet da za pocetak das i neki simbolican popust firmama koje obidjes i tako da ih natjeras da stvarno razmisle a i svako voli da mu se da nesto na poklon ;-) pa recimo mozes dati nekoliko mjeseci odrzavanja weba gratis ili recimo neku akciju kao 20% popusta u kreiranju web site do recimo 31.03.2009 , ustvari nesto sto smatras da bi ih privuklo da razmisle o tome a ti najbolje znas svoj posao i na cemu bi mogao dati popust :)
I haj sad mi posalji koliko to sve kosta za pocetnike :-D , kreiranje weba, odrzavanje, i tako to malo detaljnije mi javi :D evo vidis ni ovaj tip reklame ti nije los ;-)
iz dna duše

#13 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by iz dna duše »

Pređi malo preko WEB stranica nekih firmi koje nisu baš beznačajne u našem okruženju i vidjećeš da pojedine imaju tako bezvezne stranice da je prosto začuđujuće. Saznaj koja je ciljana skupina te firme, kome se ona obraća. Uoči koje su manjkavosti na tim postojećim stranicama. Na osnovu toga, razradi sebi ideju kako bi ti to uradio.
Lijepo dogovori sa njima termin, prezentiraj im šta je po tebi loše u vezi njihovog sajta i šta bi im ti mogao napraviti...i uz to održavati i ako treba dnevno aktuelizirati. Jer stranice koje se ne aktueliziraju redovno su nezanimljive. Na takve stranice posjetioci odu jednom i još jednom ili dva puta i kada uoče da se ništa ne dešava, ne posjećuju je više...
Na tebi je u tvom direktnom kontaktu koliko ćeš ubjedljivo djelovati da ti se povjeri izrada prijedloga nove stranice i kasnijeg održavanja te stranice.
Kada uspiješ da ostvariš saradnju sa više takvih firmi i pokažeš se tačan i kompetentan, a njihove stranice počnu da bilježe dobru posjećenost, one će ti biti najbolja preporuka za dalje.
Dakle: najbolje je direktni kontakt, koji će ti omogućiti održavanje prezentacije tvojih ideja. A za prezentaciju se dobro i ozbiljno pripremi...
ePegasus

#14 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by ePegasus »

..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 14:32, edited 1 time in total.
iz dna duše

#15 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by iz dna duše »

Dok on dođe do toga da zaposli sebi sales managere, treba vremena.
On tek treba da se nametne, da dođe u fazu da ima već neku refrenc listu stalnih klijenata, pa tek onda može slati svoje prodajno osoblje. A za firmu koja tek startuje, slati djevojke-studentice da ga prezentiraju....ja na njegovom mjestu ne bih. Ne bih, jer mislim da ih niko ne bi ozbiljno shvatio, niti bi to iko mogao bolje od njega prezentirati. Dakle, nemoj se libiti, put pod noge i pripremljen posjeti firme u svom okruženju, a kasnije zaposli još osoblja pa delegiraj. I opet ćeš i kasnije velikim klijentim ići ti, bar povremeno. Nemoj bogati odmah da se pretvaraš u "gazdu", to je najveća greška.
Svi uspješni ljudi rade i dalje, samo oni koji su se "snašli", kako mi to znamo reći u BiH, ne rade nego se "snalaze" i dalje...
hakazvaka

#16 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hakazvaka »

iz dna duše wrote:Dok on dođe do toga da zaposli sebi sales managere, treba vremena.
On tek treba da se nametne, da dođe u fazu da ima već neku refrenc listu stalnih klijenata, pa tek onda može slati svoje prodajno osoblje. A za firmu koja tek startuje, slati djevojke-studentice da ga prezentiraju....ja na njegovom mjestu ne bih. Ne bih, jer mislim da ih niko ne bi ozbiljno shvatio, niti bi to iko mogao bolje od njega prezentirati. Dakle, nemoj se libiti, put pod noge i pripremljen posjeti firme u svom okruženju, a kasnije zaposli još osoblja pa delegiraj. I opet ćeš i kasnije velikim klijentim ići ti, bar povremeno. Nemoj bogati odmah da se pretvaraš u "gazdu", to je najveća greška.
Svi uspješni ljudi rade i dalje, samo oni koji su se "snašli", kako mi to znamo reći u BiH, ne rade nego se "snalaze" i dalje...
naravno! :D
cagi

#17 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by cagi »

Bas ste neprofesionalni... :D Kad si postavio pitanje nisi rekao koliki ti je budzet na raspolaganju za reklamiranje, koji su ti ciljevi poslovanja (dobro,osim ostvarivanja dobiti,neki sekundarni ili dugorocni ciljevi), i koje sve resurse trenutno imas na raspolaganju za to...bez tih informacija svaki odgovor koji dobijes je neozbiljan...

I moj savijet ti je da zaposlis jednog ekonomistu ako je moguce, ako ne plati da ti neko uradi marketing plan, a ako ni to nisi u mogucnosti, onda bar nadji prijatelja iz te struke, pa nek te savjetuje... ne mozes traziti odgovore na forumu, jer ti niko ko zna kako se radi nece ovdje napisati, a jedina pozitivna stvar je sto ovdje imas ideje i misljenja vise ljudi sto bi svakako trebao uzeti u obzir, ali opet je tesko te ideje realizovati, pogotovo ako ste informaticka firma gdje svi kontaju da su pokupili svu pamet svijeta a nisu... (ne govorim kokretno za ovu firmu, nego imao sam nekoliko puta sansu uvjeriti se u to...)
nigdje.nikog

#18 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by nigdje.nikog »

Najbolji nacin reklamiranja je onaj koji se razlikuje od uobicajenih nacina reklamiranja.
Dakle - nesto originalno sto drugi ne rade. Ako ste inventivni mozete si napraviti i reklamu koja nista ne kosta.

Image
iz dna duše

#19 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by iz dna duše »

Slušala sam predavanje Philipa Kotlera, rekao je puno toga što sam već znala i primjenjivala ili planirala raditi...
Na kraju je rekao, osnovno je: Budi drugačiji, inovativniji, izmisli nešto što niko drugi nije i bićeš primijećen...
Soga, @nigdje.nikog, slažem se sa tobom...
thandorina

#20 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by thandorina »

Svakako, da ako zelis, ozbiljniji pristup, moramo znati prije svega trzisno opredjeljenje tvoje firme, konkretne usluge, ciljnu grupu, dosadasnje rezultate, komparativne prednosti (ako ih ima), pa tek potom prici osmisljavanju nekakve strategije. Oglasavanje ne podrazumijeva uvijek ogromne budzete, iako sveprisutnost u medijima, zaista kosta...U svakom slucaju ukoliko zelis pomoc, javi se na pp.
Pozdrav!
iz dna duše

#21 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by iz dna duše »

@hakazvaka, ima li napretka?
Oglasi se da čujemo šta ima novo... :D
hakazvaka

#22 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hakazvaka »

iz dna duše wrote:@hakazvaka, ima li napretka?
Oglasi se da čujemo šta ima novo... :D
nema nista sta ima kod tebe :) :)

trenutno sam, hvala Bogu, dovoljno zauzet poslom da trenutno nemam potrebe za reklamiranjem. Ako ovaj plodni period prestane :D , odlucio sam se da saljem ponude. napisao sam jednu ponudu koju namjeravam slati ciljanoj skupini firmi.. mogu je postati ako zelite :D (radi ispravki)

hvala svima jos jednom!
travar

#23 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by travar »

Spam, u smislu ono "Želite li veći i bolji?"
I onda u body staviš: "Želite li veći i bolji web site, .....Scarweb"!
Tako se to radi :D
hakazvaka

#24 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by hakazvaka »

travar wrote:Spam, u smislu ono "Želite li veći i bolji?"
I onda u body staviš: "Želite li veći i bolji web site, .....Scarweb"!
Tako se to radi :D
:lol: :lol: :lol:
jes mi to virio po datotekama :D :D
Hunkar

#25 Re: Koji je najbolji nacin reklamiranja??

Post by Hunkar »

samo stavi da nema alkohola i porketine ... zagarantovano pali :D
Post Reply