Koji je najbolji fudbaler ikada?
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Murat Sabanovic
#76 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
mozda je messi najbolji ,ali veci igrac od maradone i zidana definitivno nije !!!
maradona je bio lider,sef na terenu, isto kao i zidan ,dok to messi nije i nevjerujem da ce ikad biti !
maradona je bio lider,sef na terenu, isto kao i zidan ,dok to messi nije i nevjerujem da ce ikad biti !
- Dugi nožni nokti
#77 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Da li je Zidane igrao svih 5 godina u Realu na vrhunskom nivou? Da li je to isto radio u Juventusu? Ili je, pak, bilo tu sezona u kojima je nivo njegove igre bio ipak nezidaneovski?necko_hz wrote:O kontinuitetu igranja na vrhunskom nivou je suvišno i govoriti.
Xavi je jedan od najboljih centralnih veznih igrača svih vremena. Odigrao je, u najmanju ruku, jednak broj vrhunskih sezona kao i Zidane. Izuzmemo li sezonu u kojoj je imao tešku povredu koljena (ako se ne varam, riječ je o sezoni 2005/06), Xavi od 2002. godine igra jednako dobro i jedan je od nosilaca igre po mnogima najbolje ekipe koja je ikad igrala fudbal. Možemo li to uzeti kao konzistentnost?
Zidane jeste kompletniji igrač od Xavija, ali ne možeš tek tako degradirati Xavija rečenicom da se ne može porediti sa Zidaneom. Može. Itekako može.
Zinedine je 5 godina proveo u Realu, koji je tada bio sigurno najbolja ekipa na svijetu (Figo, Ronaldo, Carlos, Casillas, Raul, Makelele), a za to vrijeme je Real osvojio jedan naslov prvaka Španije i jednu Ligu Prvaka (istina, Zizou je to začinio onim spektakularnim golom protiv Leverkuzena u finalu). Da bismo pogledali tu "konzistentnost", moramo malo dublje pogledati neke stvari:
1. Broj osvojenih trofeja prije dolaska određenog igrača u određeni klub (ovoga puta ćemo govoriti isključivo o Zidaneu), za njegovo vrijeme, te netom poslije njegovog odlaska
2. Broj postignutih golova u sezoni prije, zatim u periodu u kome je Zidane nastupao u Realu i nakon što je otišao iz kraljevskog kluba
3. Broj pobjeda, što je usko povezano sa prethodnom tačkom.
Dakle, sezonu prije Zizouova dolaska na Bernabeue, Real je osvojio Primeru i postigao je 81 pogodak. Zidaneova prva sezona je Realu donijela (tek) treće mjesto iza Valencie i Deportiva, a u toj sezoni je kraljevski klub zabio (samo) 69 golova, što je 12 golova manje u odnosu na prethodnu sezonu.
Tek sezonu poslije Real vraća taj broj golova na preko 80, da bi gle čuda, sezonu poslije opet Real postigao manje od 80 golova. Šta nam to govori? Da Zidane nije toliko digao Real ni nivo svoje igre, kao što se to očekivalo. Imao je on svojih dobrih (malo je reći dobrih, možda bismo trebali upotrijebiti termin fenomenalnih), ali bome i za njega loših sezona.
Za '98. i osvojeno svjetsko zlato se nema šta prigovoriti. Bio je jedan od ključnih igrača. U finalu je bio najbolji, ali do finala? Šta ćemo sa tim utakmicama? Henry je bio najbolji strijelac Trikolora, a Blanc i Thuram su spašavali Francuze (jedan protiv reprezentacije Hrvatske sa 2 odlična gola, a drugi zlatnim golom protiv Paragvaja). Moram li napominjati da je Zidane zabio samo 2 gola na Svjetskom prvenstvu. Istina, oba su u finalu, ali ne možemo reći da je sam nosio Francusku, kao što je to činio 2006. godine u Njemačkoj. Ono što je Francuska učinila tada, možemo pripisati ISKLJUČIVO Zidaneu, koji se oprostio od aktivnog bavljenja fudbalom nakon te sezone (a, svi znamo koliko je Francuska opala nakon što se najuspješnija generacija oprostila od reprezentativnog dresa).
Zidane je bez sumnje jedan od najvećih koji su "šutali loptu", ali da, on i Xavi mogu u jednu rečenicu. Zašto ne bi mogli?
-
Kalajdzija
#78 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Kao prvo, moramo malo diferenciranije o ovoj temi. Ipak ne govorimo ko ima najveci .... Moramo razlikovati izmedju plejmejkera, napadaca, poluspiceva, itd. Pa zato evo mog skromnog odgovora:
Najelegantniji igraci: Zidane, Pele
Najefikasniji: Messi
Najspektakularniji: Ronaldo (Brazil), Ibrahimovic
Izvodjaci slobodnjaka: Beckham, Salihovic (obojica umjetnici)
PS: Na ovoj listi najboljih dva Bosanca, nije da se hvalim ali bas smo fudbalska nacija;-)
PS: Na ovoj listi najboljih dva Bosanca, nije da se hvalim ali bas smo fudbalska nacija;-)
- Edin H.
#79 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Pardon, jedan BosanacKalajdzija wrote:Kao prvo, moramo malo diferenciranije o ovoj temi. Ipak ne govorimo ko ima najveci .... Moramo razlikovati izmedju plejmejkera, napadaca, poluspiceva, itd. Pa zato evo mog skromnog odgovora:
- Gusztav
#80 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Samo jedan se zove najboljim......ARMANDO DIEGO MARADONA
........uz dužno poštovanje, Mesi i Del Piero.... su dobri, ali nisu najbolji
-
Johnny_x
#81 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
PAzite sad ovih cinjenica za Di Stefana
[edit]National Team
Argentina
Copa América: 1947
[edit]Club
River Plate
Primera División: 1945, 1947
South American Club Championship : 1948 (runner-up)
Millonarios
Colombian Championship: 1949, 1951, 1952,
Copa Colombia: 1953
Copa Bodas de Oro del Real Madrid: 1952
Pequeña Copa del Mundo de Clubes: 1953
Real Madrid
Primera División: 1954, 1955, 1957, 1958, 1961, 1962, 1963, 1964
Copa del Rey: 1962
European Cup: 1955–56, 1956–57, 1957–58, 1958–59, 1959–60
Intercontinental Cup: 1960
Pequeña Copa del Mundo de Clubes: 1956
Latin Cup: 1955, 1957
5 godina zaredom osvajati LP i biti nositelj igre je nesto sto ce rijetko ko uspjeti
[edit]National Team
Argentina
Copa América: 1947
[edit]Club
River Plate
Primera División: 1945, 1947
South American Club Championship : 1948 (runner-up)
Millonarios
Colombian Championship: 1949, 1951, 1952,
Copa Colombia: 1953
Copa Bodas de Oro del Real Madrid: 1952
Pequeña Copa del Mundo de Clubes: 1953
Real Madrid
Primera División: 1954, 1955, 1957, 1958, 1961, 1962, 1963, 1964
Copa del Rey: 1962
European Cup: 1955–56, 1956–57, 1957–58, 1958–59, 1959–60
Intercontinental Cup: 1960
Pequeña Copa del Mundo de Clubes: 1956
Latin Cup: 1955, 1957
5 godina zaredom osvajati LP i biti nositelj igre je nesto sto ce rijetko ko uspjeti
-
Colonel
#82 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Alfredo Di Stefano 
- necko_hz
#83 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Kada se kaže "godine igranja na vrhunskom nivou" ne misli se na konstantno visok nivo igranja, iz tekme u tekmu, mjeseca u mjesec i godine u godinu. Padova mora biti, naročito kada se karijera bliži kraju. To je neminovnost.Dugi nožni nokti wrote:Da li je Zidane igrao svih 5 godina u Realu na vrhunskom nivou? Da li je to isto radio u Juventusu? Ili je, pak, bilo tu sezona u kojima je nivo njegove igre bio ipak nezidaneovski?
Paralelno sa tenisom, jedan od razloga zašto je Roger GOAT jeste to konstanta koju ima, bez obzira što ne igra kao prije i ne pruža ono na što smo od njega navikli, uvijek je bio tu u vrhu i nikad ga se nije moglo otpisati. (ne mogu ja bez tenisa
Nivo igranja Xavijevih i Zizuovih vrhunskih sezona nije isti. Zizuov prime je jači od Xavijevog.Dugi nožni nokti wrote:Odigrao je, u najmanju ruku, jednak broj vrhunskih sezona kao i Zidane.
Najbolja ekipa, svakako, ali Xavi 2002--2008 nije isto što i Xavi 2009-2012. Zašto ? - Zato što je Guardiola materijalizovao njegov kvalitet na drugi način. Iskoristio njegovu inteligenciju i fudbalsko umijeće onako kako treba.Dugi nožni nokti wrote: Xavi od 2002. godine igra jednako dobro i jedan je od nosilaca igre po mnogima najbolje ekipe koja je ikad igrala fudbal. Možemo li to uzeti kao konzistentnost?
Sistem igre koji je Pep modifikovao je jako pomogao Xaviju da se izdigne i postane to što je postao.
U isti koš sa Zizuom ne može.Dugi nožni nokti wrote:Zidane jeste kompletniji igrač od Xavija, ali ne možeš tek tako degradirati Xavija rečenicom da se ne može porediti sa Zidaneom. Može. Itekako može.
Bili su najpotentnija ekipa, koja je imala sve predispozicije da postane najbolja ikad. Međutim, određene greške su ih koštale mnogo osvojenih naslova. Zahvaljujući nepromišljenim potezima tadašnjeg rukovodstva, sve je ostalo samo na riječima. Bili su ekipa koja je imala najbolje individualce, ali realno, ta neizbalansiranost ih je koštala titula i titula. Također, konkurencija je bila žestoka. Bilo je zaista dosta kvalitetnih i dobrih klubova. Sigurno jačih nego danas.Dugi nožni nokti wrote:Zinedine je 5 godina proveo u Realu, koji je tada bio sigurno najbolja ekipa na svijetu (Figo, Ronaldo, Carlos, Casillas, Raul, Makelele), a za to vrijeme je Real osvojio jedan naslov prvaka Španije i jednu Ligu Prvaka (istina, Zizou je to začinio onim spektakularnim golom protiv Leverkuzena u finalu). Da bismo pogledali tu "konzistentnost", moramo malo dublje pogledati neke stvari:
U daljem dijelu svog posta si stvari dosta dobro objasnio, skidam kapu
Zidan je zaista bio fenomenalan igrač, koji je obilježio jednu nogometnu eru na sebi svojstven način.
Realno, Xavi ne može pod isti koš sa njim, jer je Zizu u svim igračkim segmentima ispred Xavia, barem po mojim kriterijima, koje sam objasnio u prethodno napisanom postu.
Što se tiće tvog posta, odličan je, da se primijetiti da se razumiješ u nogomet. Pohvale.
Pristupio bih ozbiljnije ovom postu i diskusiji, da imam malo više vremena i da ne žurim, ali šta se može.
Živio.
-
LSD
-
oridjidji
#85 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
xavi je igracina, ali nije zizu, nije igrac koji pravi razliku. nije ni messi, ni ronaldinjo ni eto. uvijek je u sijeni svojih saigraca bio. iako je igrao odlicno bio je neprimjetan pored svojih saigraca. zidane takav nije bio. medjutim zidane je igrao u bordou kojeg je sam odveo do finala kupa uefa. prodao se u juventus gdje je bio genijalac koji nije uspio da se okruni 97 titulom lige prvaka sa juventusom u onome finalu sa borusijom. u italiji je osvojio maltane sve. u spaniji u realu je zablistao punim sjajem i osvojio dugo cekani trofej lige prvaka.Dugi nožni nokti wrote:Anketa na sax-u je mjerodavnija od svega. Trebali bismo ovo proslijediti FIFa-i pa da se više nikad ne postavlja pitanje ko je najbolji svih vremena.![]()
Da ja odlučujem i da imam neku moć, onda bih automatski Maradoni dao tu titulu. Čovjek je od prosječnog Napolija napravio ekipu (bukvalno ih je sam nosio), a ako ni to nije dovoljno, onda možemo i reprezentaciju Argentine i uspjehe iste za vrijeme Maradone koristiti kao argument. Messi neodoljivo podsjeća na njega, na klupskom planu je osvojio sve što se može osvojiti, ali nedostaje mu ono nešto. To nešto ćemo nazvati zlatom na SP-u. Mada, možda ni ovo nisu realni parametri, jer po tome jedan igrač iz Litvanije neće nikada biti najbolji na svijetu, taman kad bi po sezoni zabijao 100 golova i imao isto toliko asistencija. Zašto? Zato što su male šanse da taj igrač osvoji prvenstva Evrope i Svijeta. Možemo sad ovdje pričati i o tome kako se fudbal promijenio, kako ovo - kako ono, ali oni koji su bili maestralni fudbaleri u prošlosti bi i u ovim uslovima igrali odlično. Genijalci bi isplivali na površinu, bez obzira u kojem su vremenu smješteni.
Trebala bi se uzeti i konzistentnost kao jedan od faktora. Jer, kako ćemo u isti koš staviti nekog ko je 2-3 godine igrao dobro i nekog ko je barem 6-7 sezona mamio uzdahe širom svjetskih/evropskih terena. Ovo možda najviše ide u prilog Messiju, koji ukoliko nastavi u ovom ritmu, neće imati konkurencije.Momak je mašina i svi se pitamo koliko on još može. Može li bolje od ovog? Onda dobijemo odgovor da može.
Možda na prvu ono Admirovo pitanje izgleda čudno, ali na mjestu je. Zašto Zidane, a ne Xavi? Da li (isključivo) zbog 2 gola u finalu Svjetskog Prvenstva '98 i gola protiv Leverkuzena? Jer, ako pogledamo SP u Francuskoj, onda možemo reći da je Thuram bio bolji od Zidanea. I važniji igrač u Jaquetovoj reprezentaciji. Zidane? Zabio je 2 gola glavom protiv Brazila. Čisto da se zna kako je to izgledalo. Njegovo znanje niko (ponajmanje ja) ne može osporiti, ali treba razgraničiti neke stvari. On nije bio vođa te Francuske kao što je to bio Platini u njegovo vrijeme (1984. godine). Ali, treba biti iskren i reći da Francuska ne bi nikad bila u finalu 2006. da nije bilo Zinedinea. Tad ih je kao "uskoro umirovljeni" starac vodio do srebrne medalje. Ali zlato je zlato.![]()
![]()
Dakle, Xavi koji ima SP + EP sa Španijom + svi uspjesi na klupskom planu sa Barcelonom može u istu rečenicu sa Zidaneom.
covjek je tri puta proglasavan za najboljeg igraca godine u svijetu zbog nacina na koji je igrao.
mozemo mi izmisljati razloge sto nije ovo sto nije ono osvojio kako bi ga osporili. xavi igra od 98 i ima fudbalskog staza, ali da je genijalac kao pomenuti zidan nije, ma koliko ga fanovi barselone voljeli i gurali kao takvog on to nece nikada biti.
-
Johnny_x
#86 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Da li je Mesi trebo dobiti zlatnu loptu za 2010 godinu, po meni Xavi je tada trebao dobiti jer je bio nosilac igre na svjetskom prvenstvu i u Barsi ili Snajder, osvojio sa interom te godine ligu prvaka, domacu ligu i drugo mjesto na prvenstvu i ako se ne varam bili u finalu kupa i u svakoj utakmici bio je nosilac igre uvijek kljucan faktor.
-
dert
#87 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
E djeco draga
niste vi gledali fudbal dok je bio fudbal
Jedan je EDSON ARANTES DO NASCIMENTO P E L E

Jedan je EDSON ARANTES DO NASCIMENTO P E L E
- k3ngur
#88 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Pa zar nije Pele izabran za najboljeg igraca 20 vijeka, znaci tu nema vise dileme.
Kad bude Messi pobjedio svjetsko prvenstvo onda cemo o najboljem.
Ipak bolje da je ova tema imala najboljih 11 ikada tako bi imali sta pisati...
P.s. sjetih se jos jednog igraca a to je Dzordz Best. On vazi za jednog od najboljih svih vremena iako nije nikada nastupio na SP...
Kad bude Messi pobjedio svjetsko prvenstvo onda cemo o najboljem.
Ipak bolje da je ova tema imala najboljih 11 ikada tako bi imali sta pisati...
P.s. sjetih se jos jednog igraca a to je Dzordz Best. On vazi za jednog od najboljih svih vremena iako nije nikada nastupio na SP...
-
sgunited
#89 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
gdje ce sa debelim ronaldom, pa obratite paznju na statistiku tog covjeka, nije imao lose sezone (ne racunajuci zadnjih par godina karijere) psv, barca, inter, real gdje god je igrao harao je, bude najbolji igrac svijeta, pauzira godinu dana zbog povrede, vrati se i ponovo bude najbolji igrac, to mislim da jos niko nije uspio, jedan je el fenomeno
- ellec
#90 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Pele i nema dalje, ali smiješno 10%. Messi treba još golova i golova, titula, naročito sa reprezentacijom. Meni lično je Zidane najdraži igrač, ono zadnje mu nije mrlja na karijeri, nego dokaz da nije bio vanzemaljac nego čovjek. 
- ExNihilo
- jeza u ledja
#93 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
A jebiga fakat kako mozemo ocjenjivati igrace koje nismo gledali, osim na filmu?
Puskas, Pele, Di Stefano, Eusebio, pa za neke i Cruyff, Muller,Beckenbauer, Platini, pa za neke jebiga i Maradona, van Basten, Sliskovic
, itd. Mozemo dalje do u besvijest.
Dalje, da li se na toj listi ikad moze naci igrac koji ne dolazi iz zemlje fudbalskog giganta? Eto pogledajte koga ste sve nabrajali, svi su bili iz zemalja koje su bile giganti, pa eto i Puskas u njegovo vrijeme Madjarska je bila velesila. Eusebio za Portugal , itd.
Evo danas Ibrahimovica bi vjerovatno mnogi stavili kao treceg najboljeg igraca na svijetu, a mi ga nismo ni spomenuli, nit ce on ikad biti "najbolji" jer dolazi iz jedne Svedske.
Sta ja znam, tako se barem meni cini....
Samo znam da je meni licno najbolji kojeg sam ja gledao Maradona. Messi je tu negdje, mozda i bolji, ali eto "sacekacu" jos jedno SP da vidim da li ce ga prestici, bar u mojoj glavi. On ipak dolazi iz Argentine, a kao takvog od njega se trazi i neki uspjeh jelte na SP. Inace mi je kao karakter naravno mnogo drazi.
Inace sta se kome svidja jebiga. Ne volimo svi isti tip igraca.
I meni se svidja debeli Ronaldo, ali i ovaj sminkerski Ronaldo je njegov rang sigurno, samo jebiga niko ne voli sminkere. Naravno, svi su oni skroz drukciji tip igraca pa je tesko porediti.
Puskas, Pele, Di Stefano, Eusebio, pa za neke i Cruyff, Muller,Beckenbauer, Platini, pa za neke jebiga i Maradona, van Basten, Sliskovic
Dalje, da li se na toj listi ikad moze naci igrac koji ne dolazi iz zemlje fudbalskog giganta? Eto pogledajte koga ste sve nabrajali, svi su bili iz zemalja koje su bile giganti, pa eto i Puskas u njegovo vrijeme Madjarska je bila velesila. Eusebio za Portugal , itd.
Evo danas Ibrahimovica bi vjerovatno mnogi stavili kao treceg najboljeg igraca na svijetu, a mi ga nismo ni spomenuli, nit ce on ikad biti "najbolji" jer dolazi iz jedne Svedske.
Sta ja znam, tako se barem meni cini....
Samo znam da je meni licno najbolji kojeg sam ja gledao Maradona. Messi je tu negdje, mozda i bolji, ali eto "sacekacu" jos jedno SP da vidim da li ce ga prestici, bar u mojoj glavi. On ipak dolazi iz Argentine, a kao takvog od njega se trazi i neki uspjeh jelte na SP. Inace mi je kao karakter naravno mnogo drazi.
Inace sta se kome svidja jebiga. Ne volimo svi isti tip igraca.
I meni se svidja debeli Ronaldo, ali i ovaj sminkerski Ronaldo je njegov rang sigurno, samo jebiga niko ne voli sminkere. Naravno, svi su oni skroz drukciji tip igraca pa je tesko porediti.
- charvel.
#94 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Samo jedan igrac ima religiju osnovanu po njemu. To dosta govori o pecatu koji je ostavio na ljude i na fudbal u svoje vrijeme.
Maradona je najbolji svih vremena iako ima dosta strahovito dobrih igraca sto su igrali ili igraju, ali mu je od tih najblizi Mesi.
Al Mesi ne moze bit ispred Maradone dok god nesto ne pokaze a da nije u dresu Barselone. Igro je samo u jednom klubu i to sa igracima sa kojim medjusobno citaju misli - a sumnjam da bi bio i pola ovog Mesija na kojeg mnogi svrsavaju da je negdje drugo.
Dobar indikator toga je Argentina - sto nije najbolji na svijetu kad igra u Argentini? Nije ni trunku bolji od jednog Agera. Ne bi puno bio bolji ni da igra u jednom Bajernu, Mancesteru, Celziju, Milanu, Juvetu... nigdje na svijetu ne bi bio ni 50% ovog sto jest da nije u Barci. Mesi je endem koji nikad nece smjet napustit Barsu taman i da Man. Siti ponudi milijardu.
Maradona je, za razliku od njega, proso svasta u karijeri i bio je svugdje fenomen gdje god da je igro.
Maradona je najbolji svih vremena iako ima dosta strahovito dobrih igraca sto su igrali ili igraju, ali mu je od tih najblizi Mesi.
Al Mesi ne moze bit ispred Maradone dok god nesto ne pokaze a da nije u dresu Barselone. Igro je samo u jednom klubu i to sa igracima sa kojim medjusobno citaju misli - a sumnjam da bi bio i pola ovog Mesija na kojeg mnogi svrsavaju da je negdje drugo.
Dobar indikator toga je Argentina - sto nije najbolji na svijetu kad igra u Argentini? Nije ni trunku bolji od jednog Agera. Ne bi puno bio bolji ni da igra u jednom Bajernu, Mancesteru, Celziju, Milanu, Juvetu... nigdje na svijetu ne bi bio ni 50% ovog sto jest da nije u Barci. Mesi je endem koji nikad nece smjet napustit Barsu taman i da Man. Siti ponudi milijardu.
Maradona je, za razliku od njega, proso svasta u karijeri i bio je svugdje fenomen gdje god da je igro.
-
sumirprimus
#95 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
maah,puskas,di stefano nisam ih ni na tv-u gledo..kako o njima donjet sud????ja ne mogu...
al isto tako mogu donjet sud o maradoni, i meni kao jedinki,nekom ko nije clan strucnog zirija ispred fife za ocjenjivanje najboljih igrca na svijetu,maradona nikad ne bi doso na listu,iz vise razloga....
znaci subjetkivno licno misljenje,za njega je ZIZOU ZEUS!!!a ovi ostali...uh kako ga ne gumo ...
al isto tako mogu donjet sud o maradoni, i meni kao jedinki,nekom ko nije clan strucnog zirija ispred fife za ocjenjivanje najboljih igrca na svijetu,maradona nikad ne bi doso na listu,iz vise razloga....
znaci subjetkivno licno misljenje,za njega je ZIZOU ZEUS!!!a ovi ostali...uh kako ga ne gumo ...
- erik2
#96 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
I sad on treba preći u Kozaru ( slučajan uzorak) da bi tebi dokazao da je najbolji ? Messi je toliko puta pokazao svoju individualnost u Barci da ovo uporno aludiranje kako ne može ni z*uzit' bez Xavija i Inieste ne stoji. Uostalom najbolje su to pokazale npr. utakmice protiv Reala, kao i utakmice u kojima nisu nastupali Xavi i Iniesta...ovdje naravno ne želim osporiti genijalnost njih dvojice, ali sporim tvrdnju da Messi mora mijenjati sredinu da bi nekome dokazao svoju genijalnost. Nisam neki ljubitelj statistike, ali i brojke mnogo govore. Što se tiče reprezentacije Argentine, slučaj zadnjeg svjetskog prvenstva je odraz Maradoninog diletantizma na mjestu selektora. Stavljanje Messi -ja u ulogu klasičnog plejmejkera, ala Xavi u Barci, naravno da se očitovalo na njegovu efikasnost i premda je on odigrao sasvim dobro na tj poziciji nije bilo nikog da ga prati, a ipak se o njega očekuju golovi zar ne ? Što se mene tiče nadam se da će ostati do kraja karijere u Barci.charvel. wrote:Samo jedan igrac ima religiju osnovanu po njemu. To dosta govori o pecatu koji je ostavio na ljude i na fudbal u svoje vrijeme.
- ultima_palabra
#97 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
I ja mislim da je Diego najveći... i sa igračkog i sa nekog ljudskog aspekta, ljudi vole one koji su slični njima, nesavršeni. Naravno, kad je skinuo kopačke ispostavilo se da je potpuni debil
Ali ne može to pokvariti sliku koju ljudi imaju ugraviranu u glavi o njemu kao igraču, pa makar ga gledali samo u poznim godinama kao ja.
Ja sam iz generacije koja je odrastala uz Zizoua i R9, pa će oni u mojoj podsvijesti uvijek biti draži od Messija i CR7... iako ova dvojica imaju stvarno nevjerovatne statistike. Prije je svaki veliki igrač imao nešto posebno, Zidane je znao udariti kad ga se razljuti, Ronaldo briljira neko vrijeme pa ga nema dugo zbog povrede (i navijači protivničkih timova su žalili kad se on povrijedi), Figo pređe iz Barcelone u Madrid
Pa onda ranije... Diego bio narkoman i ego-triper, Cruyff odbio da igra na SP zbog toga što se igralo u Argentini pod vlašću junte...
Igrači su imali neku osobnost i karizmu... šta imamo danas? Od dva najbolja na svijetu, jedan nema nikakve personality, a drugi je narcisoidni metroseksualac
Od ovih jačih igrača jedino Zlatan ima malo tog starinskog tersluka, i to zbog balkanskih korijena 
Ja sam iz generacije koja je odrastala uz Zizoua i R9, pa će oni u mojoj podsvijesti uvijek biti draži od Messija i CR7... iako ova dvojica imaju stvarno nevjerovatne statistike. Prije je svaki veliki igrač imao nešto posebno, Zidane je znao udariti kad ga se razljuti, Ronaldo briljira neko vrijeme pa ga nema dugo zbog povrede (i navijači protivničkih timova su žalili kad se on povrijedi), Figo pređe iz Barcelone u Madrid
Igrači su imali neku osobnost i karizmu... šta imamo danas? Od dva najbolja na svijetu, jedan nema nikakve personality, a drugi je narcisoidni metroseksualac
-
sumirprimus
#98 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
ma neosporno je da su messi i cr7 vanserijski i oko toga nema dileme,pr masinerija iza njih moze stvarat kakvu hoce sliku,ono sto privlaci mase je ono sto oni pokazu na terenu,i ja sam za to da ovu dvojicu treba pustit za ispricaju svoju pricu nogometnu do kraja,a onda podvuc refu...
-
palamuda
#99 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Mislim da je teško odrediti najboljeg pogotovo zbog različitih epoha u kojima su igrala, ali vidim za koga se ljudi masovno slažu da NIJE najbolji svih vremena, a to je Pele, upravo ovo njegovo stalno javljanje i trud da nas podsjeti da je zabio 15.343 gola u karijeri govori koliko je on malen.
Najbolji su u svojim vremenima bili valjda Pele, Puškaš... (kad je fudbal bio na nivou malo boljih termina raje), Maradona (u jednom periodu kad u fudbal lagano ulazi novac ali još nije neki biznis), Zidan (u eri fudbalskog kapitalizma neuporediv je bilo ko sa njim...dalje ćemo vidjeti...
možda nekad Messi, Ronaldo
Najbolji su u svojim vremenima bili valjda Pele, Puškaš... (kad je fudbal bio na nivou malo boljih termina raje), Maradona (u jednom periodu kad u fudbal lagano ulazi novac ali još nije neki biznis), Zidan (u eri fudbalskog kapitalizma neuporediv je bilo ko sa njim...dalje ćemo vidjeti...
možda nekad Messi, Ronaldo
- Obuca9
#100 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?
Debeli je imao ono nešto. Nešto zbog čega ga sa uživanjem gledaš.bosanska senzacija wrote:Moj izbor je definitivno Ronaldo a sa tim se slaže i veliki Zidan( http://www.youtube.com/watch?v=Tea20qaiYl4 )
Da su ga zaobišle silne povrede mislim da se danas uopšte ne bi vodile rasprave oko toga ko je najbolji.
Jednostavno, kad krene s loptom, nikad nisi znao šta će uraditi. Neka mi halale ovi katalonci, ali recimo, barem ja, takav osjećaj nemam kada gledam Messija. Messiju nekako već znaš šta će uraditi, "zalijepi" onu loptu za lijevu nogu, k'o čičkom i prolazi s njom kroz protivničke igrače, koji se zalijeću ko bekani i ispadaju ko da nikad lopte nisu igrali.
I to je fantastično, ali to za mene nema onu draž koju su recimo imali Ronaldovi driblinzi. Nikad nisi znao hoće li napraviti biciklo, uraditi "flip-flop" (jel' se tako zvao onaj porez kad se lopta prebaci preko vanjske, što ga je kasnije Ronaldinho proslavio), hoće li probaciti kroz noge, jednostavno vještina baratanja loptom s obje noge, prilikom driblanja protivničkih igrača. To se recimo vrlo rijetko viđa kod Messija. Imao je sjajan šut s obje noge i gotovo nevjerovatnu startnu brzinu. Imam osjećaj da bi u prvih deset metara bio u stanju ostaviti sve one atletičare stometraše, kakav je samo start imao.
Tako da će za mene, od svih igrača koje sam imao priliku gledati, on biti ubjedljivo na prvom mjestu, ma koliko Messi dao golova i osvojio trofeja sa ovom, mor ase priznati, strašnom Barcelonom.