Koji je najbolji fudbaler ikada?

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je najbolji fudbaler ikada?

Pele
14
5%
Muller
3
1%
Euzebio
3
1%
Krojf
2
1%
Platini
4
2%
Maradona
28
11%
Ronaldo (brazilac)
60
23%
Zidane
55
21%
Messi
70
27%
ili neko drugi gore nepomenuti...
17
7%

Total votes: 256

veljaca

#101 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by veljaca »

100 ljudi 100 cudi .... 100 zena 200 sisa .... :D

Po meni najbolji fudbaler ikada je:

LIONEL MESSI

:thumbup:
Last edited by veljaca on 13/04/2012 14:44, edited 1 time in total.
oridjidji

#102 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by oridjidji »

Dejan Savicevic - Il Genio

E ovo je igrac uz kojeg sam odrastao, on i boban su mi bili najdrazi igraci sa naseg podrucja zato što sam oduvijek volio Milan. Naravno tu je i naš Kodro. Savicevic je bio drugi igrac Evrope 1991, ispred njega je balon d`Or osvojio Pappin. Druga dvojica nisu bili ni u uzem, a ni u sirem krugu kandidata, ali eto meni su tada bili cijeli svijet i najbolji igraci kada sam bio djecak.

Last edited by oridjidji on 13/04/2012 09:37, edited 1 time in total.
sumirprimus

#103 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by sumirprimus »

ma zato se i zove najvazija stvar na svijetu,bez onog sporedna :D
sto se ne mos odlucit :D
mada,umro bi kad bi mogo,u sali,prisutstvovat haklu,zizua,ronalda,mesija, i jos pokojeg odaberte koga hocte... :D
i ovi starci nisu za odbacit,jos u njima ima pokoja finta,bez brzine :)
vicious

#104 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by vicious »

veljaca wrote:100 ljudi 100 cudi .... 100 zena 200 sisa .... :D

LEONEL MESSI

Ko ti je taj? :D
Obuca9

#105 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Obuca9 »

Možda onaj crnac, što je nekidan potpisao za Angers nekidan :)
Dugi nožni nokti

#106 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Dugi nožni nokti »

@Necko_Hz,

Prije svega, hvala na komplimentima, a nadam se da ćeš me "ugostiti" i na teniskom dijelu foruma (kad budemo imali vremena da se i tamo ispričamo).

Zidane je kompletniji igrač od Xavija, a to sam i ja napisao. Dobro, onaj dio "bolji u skok igri", ne trebamo toliko gledati, jer je to logično s obzirom da je razlika u visini čak 15 centimetara u korist francuskog igrača. Ali, isto tako je Xavi jači u nekim parametrima (negdje sam naletio na podatak da je u finalu Svjetskog prvenstva pretrčao 15 kilometara). Ne treba zaboraviti ni prosjek tačnih dodavanja, taman kad bi se radilo isključivo o povratnim loptama. Mora se odati počast igraču koji posljednjih nekoliko godina ima 90%+ tačnih dodavanja. To nije lako, vjerujte mi.

Ono u vezi čega bi se forumaši trebali dogovoriti je Barcelona. Da malo pojasnim ovaj dio. Kada se govori o Messiju, svi govore kako je Xavi pokretačka snaga Barcelone i kako Argentinac ne bi bio to što jeste da nije Hernandeza. Moguće. Ali, zašto se onda u diskusijama o Xaviju spominje Messi kao glavni igrač? Malo mi je to nelogično, ali nema veze. Trebali bismo realno gledati na sve igrače, nebitno da li se radilo o Messiju, Zidaneu, Xaviju, Ronaldu, C. Ronaldu ili nekom šestom.

Istu stvar bismo mogli primijeniti kada poredimo Zidaneov Real sa Messijevom Argentinom. Kako? Puno previranja, previše zvijezda na jednom mjestu i nemogućnost da se nađe neka osoba koja bi komandovala ovim svemirskim brodovima. Koliko god ja volio Maradonu, on nije tip koji će u stanju taktički postaviti ekipu da liči na nešto. Može motivirati ekipu tako i sigurno je da ga i igrači smatraju svojevrsnim božanstvom, no to nije dovoljno. Potrebno je i trenersko umijeće koje Maradona nažalost nema. Možda će me demantovati u narednim godinama, ali trenutno ga ne možemo smatrati za nekog ozbiljnijeg trenera/selektora. Također Queiroz, Camacho (ova "nova" verzija), Luxemburgo i Lopez Caro nisu bili u stanju izboriti se sa svim zvijezdama i zvjezdicama i tako napraviti dinastiju (moradoh se poslužiti NBA fazonom). Vjerujem da bi Zidane bio bolji da je bio pod Capellovom i Joseovom palicom, ali isto tako mislim da bi Messi u reprezentaciji Argentine bio bolji pod palicom Bielse.

Ne znam ni kako sam došao na ovu temu da sad povezujem Zidanea i Messija, ali valjda me razumiješ. :lol: Htjedoh samo reći da Xavi nije toliko iza Zidanea koliko se to želi predstaviti i da Zidane ipak nije bio toliko konstantan koliko se misli. Statistika (koja zna slagati u dosta slučajeva, to moram priznati) tako govori.

Recimo da je jedan Platini zabijao više od pola gola po utakmici u Juventusu, izuzmemo li njegovu posljednju sezonu. A broj postignutih golova torinskog kluba se povećao u odnosu na sezone prije Michela. Isto tako, broj postignutih golova Saint Etiennea se smanjio odlaskom jednog od najboljih francuskih igrača svih vremena. To je jedan od boljih primjera kako jedan igrač utiče na klub (odlazak-dolazak). Možda je bolje porediti njega sa Zidaneom (više dodirnih tačaka, počevši od državljanstva, preko pozicije koju igraju, pa do uticaja na klub/reprezentaciju), negoli porediti Xavija i Zidanea. Xavi je ipak mnogo povučeniji i igra bliže svom golu, te nema baš toliku slobodu u igri koliku su imali Platini i Zidane.
veljaca

#107 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by veljaca »

vicious wrote:
veljaca wrote:100 ljudi 100 cudi .... 100 zena 200 sisa .... :D

LEONEL MESSI

Ko ti je taj? :D
Lionel ..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Greska u kucanju .....
motachjointa

#108 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by motachjointa »

Del piero i Baggio su bili gospoda u kopackama ovo ostalo su sve izvikani horozi :D :run:
Static-X

#109 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Static-X »

Hebo vas lesi..

I ovi koji stavljaju nake Xavije i Ineste, molio bi vas da pogledate nekad i sta drugo od fudbala osim barcelone. Nije fudbal barcelona :-)
Last edited by Static-X on 13/04/2012 14:59, edited 1 time in total.
necko_hz

#110 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by necko_hz »

@ Dugi nožni nokti

Sad se zakuhava teniska sezona, pa navrati da koju razbacimo. :D

Glede rasprave
Dugi nožni nokti wrote:Ali, isto tako je Xavi jači u nekim parametrima (negdje sam naletio na podatak da je u finalu Svjetskog prvenstva pretrčao 15 kilometara). Ne treba zaboraviti ni prosjek tačnih dodavanja, taman kad bi se radilo isključivo o povratnim loptama. Mora se odati počast igraču koji posljednjih nekoliko godina ima 90%+ tačnih dodavanja. To nije lako, vjerujte mi.
E oko ovoga sam htio razjasniti stvari o Xaviju i osnovnoj razlici njega i Zidana.
Zidan je bio kompletniji igrač (opet ponavljam, iako smo se složili oko toga :-) ) i bolji univerzalac od Xavia. Kako ?
- Jednostavno, Zizuove asistencije, nivo i razina igre, te učinak na terenu nije zavisio od sistema igre, kao što je to slučaj sa Xavijem. Xavi je fantastičan igrač, sa fascinantnom kontrolom lopte, kao i Iniesta uostalom. Obojica se nadopunjuju, baš kao što je to slučaj sa svim igračima u Barci. Taj timski duh je njihova snaga, taj sistem igre (presing po čitavom terenu, ubacivanje u slobodan prostor, odlično kretanje, i sve to manifestovano u veliki postotak posjeda lopte, gdje konce drže Xavi i Iniesta, su glavni razlog njihove dominacije). Evo naprimjer, Xavi je oduvijek bio važna karika u Barceloni, uvijek je bio tu i na njega se moralo ozbiljno računati, ali Xavi prije i poslije 2008 jednostavno nije isti igrač. Jedan od razloga je što je zreliji, a drugi razlog je Pepov modifikovani sistem igre koji je u najvećoj mogučoj mjeri od Xavia napravio ovakvog igrača.
- Ja sam mišljenja da Xavi u jednom Arsenalu, Mančesteru ili Liverpoolu ne bi imao tako uspješan postotak tačnih dodavanja, i bio tako dominantna uloga u drugačijem sistemu, gdje su ritam i tempo igre drugačiji, dinamičniji, dok bi Zidan mogao, zbog veće raznovrnosti i kvaliteta koji posjeduje.
- Možemo se diviti Xaviju na velikom postotku tačnih dodavanja (fascinantan podatak), ali znamo koja je svrha tih dodavanja, te da ista i nisu toliko rizična (ako mogu tako da kažem) tako da daj podatak gubi na težini.
I naravno da ovo ne pišem radi podcjenjivanja ovog momka, jer to zaista ne bi bilo udure. On je strašan vezni igrač i glavna karika u Barceloninoj tika taka taktici, ali ipak je stepenicu-dvije iza Zidana, koji je opet isto toliko iza DAM-a. ;-)

Samo da te korigujem, ja nikada nisam rekao da je Messi glavni igrač Barcelone. On je samo savršeno kombatibilan igrač ovakvoj Barceloni, ali glavni igrači su Xavi i Iniesta, kao što je taj famozni sistem igre razlog pružanja ovakvih partija, koji svima njima omogučava da budu bolji igrači, nego što oni ustvari jesu. To ih i čini najboljim timom svih vremena.

Glede Maradone, pa mislim da je on najbolji dokaz za onu teoriju po kojoj "odličan igrač ne može biti odličan trener".
On je imao tu karizmu i x factor da od prosječnog tima napravi puno kvalitetniji tim (kao igrač), međutim, kao trener, kao trener to ne može. Taktika i sama filozofija igre (sa aspekta trenera ili selektora) mu nije jača strana, a i jako je tvrdoglav, da ne kažem glup. 2010 nije pozvao Zanettija i Cambiassa koji su iste godine osvojili LP sa Interom i bili jedni od ključnih igrača. To su kardinalne greške, koje skupo koštaju.
Dugi nožni nokti wrote:Vjerujem da bi Zidane bio bolji da je bio pod Capellovom i Joseovom palicom, ali isto tako mislim da bi Messi u reprezentaciji Argentine bio bolji pod palicom Bielse.
Djelimično se slažem, ali mislim da je u Realu situacija bila malo drugačija. Imali su spektar fantastičnih individualaca, tako da se od svakog igrača podjednako očekivalo. Nije bio pritisak uvijek na Zidanu ili na Ronaldu, Figu ili Raulu. Svakako da bi izbalansiranost tima omogučila još bolje partije dotičnom i dotičnim igračima, to se podrazumijeva, ali na Mundijalu 2006 Zidan je pokazao da je odličan lider na terenu, kada je ključni igrač tima.
Ne mislim da je Domenech nešto bolji od Luxemburga ili Gamacha, no otom potom.
- Pred Messijem je vrijeme da dokaže ono što dokazati mora, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati i ko je bio u pravu.
Dugi nožni nokti wrote:Recimo da je jedan Platini zabijao više od pola gola po utakmici u Juventusu, izuzmemo li njegovu posljednju sezonu. A broj postignutih golova torinskog kluba se povećao u odnosu na sezone prije Michela. Isto tako, broj postignutih golova Saint Etiennea se smanjio odlaskom jednog od najboljih francuskih igrača svih vremena. To je jedan od boljih primjera kako jedan igrač utiče na klub (odlazak-dolazak). Možda je bolje porediti njega sa Zidaneom (više dodirnih tačaka, počevši od državljanstva, preko pozicije koju igraju, pa do uticaja na klub/reprezentaciju), negoli porediti Xavija i Zidanea.
[/quote]

Što se tiće ovoga, moram priznati da baš nisam dobar sa tim podacima o Platiniju i statistici klubova u kojima je igrao, prije, tokom i poslije njegovog boravka, ali činjenica jeste da je bio istinski lider i vođa na terenu. Imao je odlične slobodnjake, nevjerovatan luk lopte :shock: , bio strašan igrač i definitivno legenda ovog sporta, mada opet, ako moram birati između njega i Zidana, izabrao bih legendarnog ćelavca. :)
Zmijuga loma

#111 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Zmijuga loma »

motachjointa wrote:Del piero i Baggio su bili gospoda u kopackama ovo ostalo su sve izvikani horozi :D :run:
Image

Gigant. Haman sam zaplako kad je promašio penal. :D
oridjidji

#112 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by oridjidji »

Ozil wrote:anketa ti je glupa skroz, cuj nisi stavio CR, koji je sigurno bolji od debelog. I meni je debeli drag, i jos vise mi je drag Zidene (omiljeni igrac) ali realno CR je lvl iznad. Samo jbg i od CR ima jedan bolji a to je Mesi. Cinjenica je da fudbal svake godine napreduje a statistike pokazuju da su ova dva igraca i u ovakvom fudbalu dominantniji od ovih ostalih fudbalera koji su navedeni u anketi. Nostalgija je jebena stvar kad nekim ljudima ne dozvoljava da uzivaju u ovakvom fudbalu kakvog imamo srecu da gledamo ovih godina. bem vam i noslalgiju i pelea i jugoslaviju :mrgreen:
znaš onu pjesmu na čemu si ti :)
messi i cr još moraju pure jesti da bi bili ronaldo i zidane jer kad su oni igrali svijet nije imao dva dominantna kluba Barsu i Real kao danas, već su imali jaki Milan,Juventus, Lazio, Man.Utd, Arsenal, Liverpool, Valensiju, Bayern i druge ekipe koje su pucale od snage i imali izuzetno jake timove. timovi su bili ujednačeniji nego danas. u španiji kada je igrao zidane od 2001 pa nadalje, harala je valensija, kao i u evropi. jednom ronaldu su se suprostavljali štoperi poput maldinija, neste, tirama, kanavara, ajale i drugih. svijet tada nije imao samo ronalda vec pregrst igraca koji su pucali od zdravlja, snage, znanja i kvalitetnih igara. jedna barsa je tada imala rivalda u timu, klajverta, luis enrikea, gvardiolu, real zidana, figa, ronalda, valensija mendijetu, barahu, klaudio lopeza, kili gonzalesa, deportivo je imao tim koji je redovno mogao otresti i barsu i reala.

danas barsa kupi igracku od 80 miliona i sutne je jer joj se moze (ibra). real ulozi u ekipu 150 miliona ko sa pjesmom i onda neko kaze fudbal je jak ko nekada.

cr nije u anketi jer je bilo 10 opcija, ni vise ni manje, pa se silom tu ugurao messi.
ibizza

#113 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by ibizza »

JEDAN I JEDINI

Sto se tice ponudjenih,moj glas je dobio RONALDO!
Edinho2011

#114 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Edinho2011 »

bosanska senzacija wrote:Moj izbor je definitivno Ronaldo a sa tim se slaže i veliki Zidan :D( http://www.youtube.com/watch?v=Tea20qaiYl4 )

Da su ga zaobišle silne povrede mislim da se danas uopšte ne bi vodile rasprave oko toga ko je najbolji.
Ovo je za Messia naucna fantastika !
Koji stil covjece :thumbup:
zalizani

#115 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by zalizani »

jeza u ledja wrote:Mario Balotelli.

Nisu ga djaba prozvali Super Mario. :oops:
x
Kakve on golove daje sa bijele tacke... :thumbup:
Static-X

#116 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Static-X »

Edinho2011 wrote:
bosanska senzacija wrote:Moj izbor je definitivno Ronaldo a sa tim se slaže i veliki Zidan :D( http://www.youtube.com/watch?v=Tea20qaiYl4 )

Da su ga zaobišle silne povrede mislim da se danas uopšte ne bi vodile rasprave oko toga ko je najbolji.
oridjidji

#117 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by oridjidji »

zalizani wrote:

x
:lol:

jest ako se pucaju sa 20 metara ...
ellec

#118 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by ellec »

Zmijuga loma wrote:
motachjointa wrote:Del piero i Baggio su bili gospoda u kopackama ovo ostalo su sve izvikani horozi :D :run:
Image

Zanimljivo da je tada R. Baggio bio najefikasniji izvođač penala u Italiji, ali nije pogodio kad je baš najpotrebnije bilo. Legendaran trenutak. :)
erik2

#119 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by erik2 »

ellec wrote:
Zmijuga loma wrote:
Image

Zanimljivo da je tada R. Baggio bio najefikasniji izvođač penala u Italiji, ali nije pogodio kad je baš najpotrebnije bilo. Legendaran trenutak. :)
Koliko se sjećam i Barezi je promašio , dobro se sjećam njegovih suza, iako sam navijao za Brazil, bilo mi je žao, mislim da je to bio njegov oproštaj od reprezentacije.
Edinho2011

#120 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Edinho2011 »

oridjidji wrote:
zalizani wrote:

x
:lol:

jest ako se pucaju sa 20 metara ...

Ja golova, svi u stilu Maria Gomeza :-)
Johnny_x

#121 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Johnny_x »

Edinho2011 wrote:

Mesi treba prvo prestici ovog covjeka pa tek onda pricati je li bolji od Maradone, Pelea.
Better Man

#122 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Better Man »

Johnny_x wrote:
Edinho2011 wrote:

Mesi treba prvo prestici ovog covjeka pa tek onda pricati je li bolji od Maradone, Pelea.
Upravo tako! Messi nije još ni blizu Ronaldu Brazilcu koji je bio istinski čarobnjak, pravi El fenomeno i koji je kao igrač osvojio sve!
Obuca9

#123 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Obuca9 »

Ozil wrote:anketa ti je glupa skroz, cuj nisi stavio CR, koji je sigurno bolji od debelog. I meni je debeli drag, i jos vise mi je drag Zidene (omiljeni igrac) ali realno CR je lvl iznad. Samo jbg i od CR ima jedan bolji a to je Mesi. Cinjenica je da fudbal svake godine napreduje a statistike pokazuju da su ova dva igraca i u ovakvom fudbalu dominantniji od ovih ostalih fudbalera koji su navedeni u anketi. Nostalgija je jebena stvar kad nekim ljudima ne dozvoljava da uzivaju u ovakvom fudbalu kakvog imamo srecu da gledamo ovih godina. bem vam i noslalgiju i pelea i jugoslaviju :mrgreen:
Boga ti kako se zove taj sport u kojem je C. Ronaldo nivo iznad Ronalda?
vejza00

#124 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by vejza00 »

messi kao cristiano su masine za golove i za to im svaka cast, al nikad mi nemoze biti uzivancija gledat njih kao sto je bilo gledat ronalda i baggia pa cak mi je i barca ljepsa bila za gledat sa ronaldinhom, jbg maradona je isto bio uzivancija za gledat al nazalost po mene samo sam ga gledo na snimcima nikad uzivo (mislim na tv direktan prijenos)
Arteta

#125 Re: Koji je najbolji fudbaler ikada?

Post by Arteta »

1.Zidane
2.Ronaldo
3.Ronaldinho
Post Reply