Koji fax upisati??

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Lekica8

#1 Koji fax upisati??

Post by Lekica8 »

Eh ovako.. Zavrsavam gimnaziju,drustveni smjer.. i zaista,ali zaista ne znam sta dalje da upisem,jer imam osjecaj da sam totalno pogrijesila smjer.. Moj neki uzi izbor fakulteta :
kriminalistika (okej s obzirom da idem na drustveni,ali posao poslije =0 )
rudarstvo (najbitnije su matematika,fizika i hemija.. nisam ja toliko losa ni u tome,cak je i realnija sansa za posao poslije,ali se na neki nacin plasim toga)
poljoprivredni fax (zivim na selu tako da bih imala dobre sanse da nakon toga zapocnem neki privatan posao,ali opet moj "pogresan smjer" )

Pa eto ako bi mi ko mogao reci nesto vise o ovim fakultetima kako ide sta,kakvi su prijemni i to .. toliko :*
Madrid

#2 Re: Koji fax upisati??

Post by Madrid »

Lekica8 wrote:Eh ovako.. Zavrsavam gimnaziju,drustveni smjer.. i zaista,ali zaista ne znam sta dalje da upisem,jer imam osjecaj da sam totalno pogrijesila smjer.. Moj neki uzi izbor fakulteta :
kriminalistika (okej s obzirom da idem na drustveni,ali posao poslije =0 )
rudarstvo (najbitnije su matematika,fizika i hemija.. nisam ja toliko losa ni u tome,cak je i realnija sansa za posao poslije,ali se na neki nacin plasim toga)
poljoprivredni fax (zivim na selu tako da bih imala dobre sanse da nakon toga zapocnem neki privatan posao,ali opet moj "pogresan smjer" )

Pa eto ako bi mi ko mogao reci nesto vise o ovim fakultetima kako ide sta,kakvi su prijemni i to .. toliko :*
Dodaj jos matematiku II i nacrtnu geometriju sto se tice rudarstva i prve godine...
90% studenata prenese hemiju, ostalo se uz manje il vise napora polozi, u zavisnosti kako ti ide i kolko ucis :-D
Nacrtnu pretpostavljam neces imat pojma jer si drustveni smjer, pa ce ti trebat malo vremena da je provaris.
O ostalim navedenim nemam pojma, samo mislim da treba izbjegavat kriminalistiku...
Individualism18

#3 Re: Koji fax upisati??

Post by Individualism18 »

Gimnazija je gimnazija, nema veze koji si smjer. Znam da bi bilo poželjno da si npr. bila matematički smjer, pa da onda upišeš neki tehnički fakultet, ali sve se može stići ako imaš volje. Nema potrebe da te bude strah bilo kog fakulteta, jer ne postoji oblast koju ne možeš savladati uz malo više truda i rada.

Ako te privlači Rudarski fakultet ili Poljoprivredni fakultet i vidiš sebe u takvoj vrsti posla, onda samo naprijed. Izaberi ono što misliš da ćeš moći učiti i kasnije raditi, nemoj da ti društveni smjer bude bilo kakva prepreka. Iz moje gimnazije je baš mnogo učenika s društvenog smjera upisalo tehničke fakultete i ne bih rekla da su bili u nekom velikom zaostatku u odnosu na učenike s matematičko-informatičkog smjera. Imaš vremena da odlučiš i mislim da se uopće ne trebaš voditi nekim strahom jer ćeš tako najlakše pogriješiti, tj. podcijeniti svoje sposobnosti. Meni bi bilo glupo da upišeš npr. kriminalistiku za koju znaš da je naći posao gotovo nemoguća misija, samo zato što te strah da upišeš nešto gdje bi se trebala malo više potruditi.
Post Reply