Koji fax nakon srednje?
-
TheGuy00
#1 Koji fax nakon srednje?
Pozz. Znam da se ova ponavlja tema stoljećima, al hajde da se i ja izjasnim. Naime, završio sam srednju mašinsku školu, konstruktor na računaru. U razredu sam, iz mog ugla, bio među boljima što se tiče modeliranja. Pokazivao sam interesovanja u Autocad-u, baš sam prije par sedmica radio dvojici učenika maturske, i ono uživao sam dok god nije prelazio par sati gdje mi se počelo mantati od kota i linija. Zaglavlje, elementi itd tip top je ispadalo. Znam radit i u Catiji V5 R21. Kuće, zgrade, putevi itd. Neki dan sam pokušao napraviti golf keca
Stavim si template, u autocadu sam to radio. Onda kruzice za gume, limarija i onda to pretvorim u 3D. Dobijao sam pohvala od drugova. Msm inspirisalo me koliko toliko, bar dok sam isao u skolu. Baš imam sliku, postaviću je ovde, kako sam uradio gumu sa felgom, neku BBS replika. Uglavnom da ne tupim, dogovorio sam se sa svojima da nakon neke pauze oprobam se u IT Akademiji. Sad, gledao sam iskustva i većinom su bila ona "Ma možeš to sve naučit online, uzimaju veliku količinu novca za osnovno znanje". Da li se isplati tjerat dalje ili na birou pa da čekam
Od malena me interesuju računari, znam softver 90% u dušu, onaj "momak" sam u familiji koji popravlja mobitele, ubrzava računare, sisteme i uživam u tome. Brzo kucam, 120 mi je WPM, ne znam trebal to naglasit
Programiranje ne baš, jer me ne zanima a i ne inspiriše u isto vrijeme. Smuči mi se kad moraš tražit riješenje na netu, a još moraš mozgat o kodovima. 3Ds max sam jednom probao i vidio sam da ima sličnosti sa Catijom, ali je i zahtjevan program. Imam nekog procenta interesovanja u tome, ali ne bih želio kao što sam i svojima pričao, da dođem do pola i da izgubim interesovanje, jer ipak tu je neka suma od 1000km, radio bih od kuće. Šta mislite? Btw o CNC mašinama, pisanje programa, interesovalo me u početku, ali s obzirom da ne mogu naći full program, u školi sam koristio demo, nisam mogao ono WinNC pretvorit u 3D, uglavnom to sam batalio nakon par programa jer me smaralo.

- Euphoria
#2 Re: Koji fax nakon srednje?
Pa valjda bi bilo logično da upišeš Mašinski fakultet.
IT Akademija nije fakultet. To su kursevi
IT Akademija nije fakultet. To su kursevi
-
TheGuy00
#3 Re: Koji fax nakon srednje?
Pa bilo bi logično da su meni išli predmeti koji su vezani za mašinski fakultetMiss Moonlight wrote: ↑20/06/2020 23:44 Pa valjda bi bilo logično da upišeš Mašinski fakultet.
IT Akademija nije fakultet. To su kursevi![]()
- apsidejzi
#4 Re: Koji fax nakon srednje?
Upisi ono sto volis i u cemu zelis da se usavrsavas. Nemoj gledati sta ce ti donijeti posao kasnije jer u principu, u BiH ti ni jedan fakultet nece donijeti posao. Studiraj ono sto volis jer ces tako najbolje napredovati u oblasti a onda lagano put pod noge i u Njemacku, Svedsku, Austriju. Inzinjeri su ekstremno skupi i cijenjeni. Diploma ce ti pomoci da lakse nadjes posao na zapadu ali tvoja zelja za ucenjem je kljucna. Vidim da dobro crtas, prijavi se kao freelancer negdje. Uci njemacki i engleski.
- esmasaric
#5 Re: Koji fax nakon srednje?
Ne preporučujem IT academy, jer kao što je neko već spomenuo, u pitanju su tek kursevi.
Poznajem osobu koja je išla na kurs Python-a, naučila, završila da bi samo napredovala u poslu. Znači, zaista su u pitanju tek osnove, koje će ti možda pružiti osnovno znanje i kontakte za freelancing, al ne i diplomu.
Pokušaj da odeš negdje vani što se samog 3D modelinga i informatike tiče, vidi stipendije Ca'Foscari Univerziteta u Veneciji, ne znam tačno za tvoju želju, ali znam da imaju dosta programa, stipednije su super a konkurs je nažalost prošao, mada često izbacuju.
Mašinski fakultet bi ti bio logičan izbor, ako želiš da radiš to što želiš, vjeruj mi mnogo ljudi na fakultetu uči stvari koje im kasnije neće biti potrebne u poslu, ni u životu, al eto pretumbaju te ispite zbog diplome i osnovnog znanja. Diploma je cjenjena. A i radiš posao koji voliš, tako da mislim da ti se isplati potruditi tih par godina.
Što se tiče samog odnosa fakultet-posao, više ništa nije sigurno. Znam da je dosta ljudi s ekonomskim i pravnim na birou, ali poznajem dosta zaposlenih pravnika i ekonomista u struci, pa i novinara. Tako da upiši ono što želiš, jer ćeš najvjerovatnije godine potrošiti na tome.
Poznajem osobu koja je išla na kurs Python-a, naučila, završila da bi samo napredovala u poslu. Znači, zaista su u pitanju tek osnove, koje će ti možda pružiti osnovno znanje i kontakte za freelancing, al ne i diplomu.
Pokušaj da odeš negdje vani što se samog 3D modelinga i informatike tiče, vidi stipendije Ca'Foscari Univerziteta u Veneciji, ne znam tačno za tvoju želju, ali znam da imaju dosta programa, stipednije su super a konkurs je nažalost prošao, mada često izbacuju.
Mašinski fakultet bi ti bio logičan izbor, ako želiš da radiš to što želiš, vjeruj mi mnogo ljudi na fakultetu uči stvari koje im kasnije neće biti potrebne u poslu, ni u životu, al eto pretumbaju te ispite zbog diplome i osnovnog znanja. Diploma je cjenjena. A i radiš posao koji voliš, tako da mislim da ti se isplati potruditi tih par godina.
Što se tiče samog odnosa fakultet-posao, više ništa nije sigurno. Znam da je dosta ljudi s ekonomskim i pravnim na birou, ali poznajem dosta zaposlenih pravnika i ekonomista u struci, pa i novinara. Tako da upiši ono što želiš, jer ćeš najvjerovatnije godine potrošiti na tome.
- Ludzak
#6 Re: Koji fax nakon srednje?
Nauči cnc programitanje. Toga nikad nije dosta, a uvijek ce biti trazen. A i ne treba ti diploma za to.