Kako ste stekli, tako i izgubili.Anes23 wrote:Najbolji period je Osmansko carstvo, jer nakon pljacke moje imovine za vrijeme 1 Jugoslavije, kada je krvnicki i nasilnicki oteta zemlja mome pradidi, koji se je onako star stalno isao zaliti za 1 Jugoslavije, ali dzabaluk.Zemlja mu uzese.Po predavanju moje familije, vise od 1 000 000 m2, zemlje nam je oteto.Kako nije i jos nema zakona o RESTITUCIJI.Ja trazim nazad zemlju mog pradida, i usput.
Najbolji dio je Osmansko carstvo.Kad se je znao, ko je beg a ko je cicija.A, ko je kmet.A ko hajduk
![]()
Naravno,nisam nikoga spominjao direktno/indirektno tako da ne dobijem nekakve kartone ili tako.Ja sam veoma pristojna osoba![]()
Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jazz_Junkie
#226 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
-
Anes23
#227 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Sem povremenog ''nabijanja na kolac'', mi smo cisti kao bebe

-
callmethebreeeze
#228 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
jah, prije se do zemlje dolazilo dogovoromJazz_Junkie wrote:Kako ste stekli, tako i izgubili.Anes23 wrote:Najbolji period je Osmansko carstvo, jer nakon pljacke moje imovine za vrijeme 1 Jugoslavije, kada je krvnicki i nasilnicki oteta zemlja mome pradidi, koji se je onako star stalno isao zaliti za 1 Jugoslavije, ali dzabaluk.Zemlja mu uzese.Po predavanju moje familije, vise od 1 000 000 m2, zemlje nam je oteto.Kako nije i jos nema zakona o RESTITUCIJI.Ja trazim nazad zemlju mog pradida, i usput.
Najbolji dio je Osmansko carstvo.Kad se je znao, ko je beg a ko je cicija.A, ko je kmet.A ko hajduk
![]()
Naravno,nisam nikoga spominjao direktno/indirektno tako da ne dobijem nekakve kartone ili tako.Ja sam veoma pristojna osoba![]()
- Jazz_Junkie
#229 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Mozda je ostalo u genima kako se tvrdi i za "one anam"?Anes23 wrote:Sem povremenog ''nabijanja na kolac'', mi smo cisti kao bebe![]()
- Corto Maltese
#230 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Hvala ti Anese šti si se dotakao i ove problematike. Naime, dobro je poznato da su Bošnjaci narod najplavlje krvi na cijelom dunjaluku. Ja već dugo obitavam pod kapom nebeskom, a još nisam upoznao niti jednoga koji ne potječe iz neke izuzetno bogate begovske porodice. Bosna je, osim toga, prije 50-100 godina bila jedna od, po površini, najvećih zamalja koje je svijet vidio. Kada se saberu sva imanja koja su begovima oduzeta tokom prve i druge Jugoslavije, dođe se do gotovo nevjerovatne cifre od 24.870.973.171.834.665.433.339.730.242,46 kilometra kvadratnih.Anes23 wrote:Najbolji period je Osmansko carstvo, jer nakon pljacke moje imovine za vrijeme 1 Jugoslavije, kada je krvnicki i nasilnicki oteta zemlja mome pradidi, koji se je onako star stalno isao zaliti za 1 Jugoslavije, ali dzabaluk.Zemlja mu uzese.Po predavanju moje familije, vise od 1 000 000 m2, zemlje nam je oteto.Kako nije i jos nema zakona o RESTITUCIJI.Ja trazim nazad zemlju mog pradida, i usput.
![]()
Last edited by Corto Maltese on 28/07/2010 21:59, edited 1 time in total.
-
callmethebreeeze
#231 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
corto, ja sam mislio da sam ja jedini koji nema predaka begova i cija familija nije drzala pola neke vukojebine. drago mi je vidjeti da nisam jedini iz puka.Corto Maltese wrote:Hvala ti Anese šti si se dotakao i ove problematike. Naime, dobro je poznato da su Bošnjaci narod najplavlje krvi na cijelom dunjaluku. Ja već dugo obitavam pod kapom nebeskom, a još nisam upoznao niti jednoga koji ne potječe iz neke izuzetno bogate begovske porodice. Bosna je, osim toga, prije 50-100 godina bila jedna od, po površini, najvećih zamalja koje je svijet vidio. Kada se saberu sva imanja koja su begovima oduzeta tokom prve i druge Jugoslavija, dođe se do gotovo nevjerovatne cifre od 24.870.973.171.834.665.433.339.730.242,46 kilometra kvadratnih.Anes23 wrote:Najbolji period je Osmansko carstvo, jer nakon pljacke moje imovine za vrijeme 1 Jugoslavije, kada je krvnicki i nasilnicki oteta zemlja mome pradidi, koji se je onako star stalno isao zaliti za 1 Jugoslavije, ali dzabaluk.Zemlja mu uzese.Po predavanju moje familije, vise od 1 000 000 m2, zemlje nam je oteto.Kako nije i jos nema zakona o RESTITUCIJI.Ja trazim nazad zemlju mog pradida, i usput.
![]()
- Corto Maltese
#232 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Ako nađemo trećeg, možemo razbaciti preferansacallmethebreeeze wrote:corto, ja sam mislio da sam ja jedini koji nema predaka begova i cija familija nije drzala pola neke vukojebine. drago mi je vidjeti da nisam jedini iz puka.Corto Maltese wrote:Hvala ti Anese šti si se dotakao i ove problematike. Naime, dobro je poznato da su Bošnjaci narod najplavlje krvi na cijelom dunjaluku. Ja već dugo obitavam pod kapom nebeskom, a još nisam upoznao niti jednoga koji ne potječe iz neke izuzetno bogate begovske porodice. Bosna je, osim toga, prije 50-100 godina bila jedna od, po površini, najvećih zamalja koje je svijet vidio. Kada se saberu sva imanja koja su begovima oduzeta tokom prve i druge Jugoslavija, dođe se do gotovo nevjerovatne cifre od 24.870.973.171.834.665.433.339.730.242,46 kilometra kvadratnih.Anes23 wrote:Najbolji period je Osmansko carstvo, jer nakon pljacke moje imovine za vrijeme 1 Jugoslavije, kada je krvnicki i nasilnicki oteta zemlja mome pradidi, koji se je onako star stalno isao zaliti za 1 Jugoslavije, ali dzabaluk.Zemlja mu uzese.Po predavanju moje familije, vise od 1 000 000 m2, zemlje nam je oteto.Kako nije i jos nema zakona o RESTITUCIJI.Ja trazim nazad zemlju mog pradida, i usput.
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#233 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
ne računajte na mene
moji jesu... al kake koristi meni od toga...

-
Nezbilj
#234 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Kada se sa današnje distance posmatra Jugoslavija na čelu s Titom i partizanima obično se zamišlja država koja je stvorena kao plod idealističkog zanosa revolucionara koji su vjerovali da je moguće izgraditi besklasno pravedno društvo radnika i seljaka ravnopravnih naroda neopterećenih religijom i nacionalizmom koji će ostaviti iza sebe mržnju i podjele iz prošlosti. Međutim Tito je prije svega bio pragmatičan političar tako da je još u vremenima prije drugog svijetskog rata učestvovao je u balansiranju srpsko-hrvatsko-slovenskih odnosa. KPJ je od svog osnivanja nakon prvog svijetskog rata nastojala ujediniti sve lijevo orijentisane radničke i socijaldemokratske pokrete u Kraljevini SHS, a zatim i u kraljevini Jugoslaviji. Međutim u različitim fazama dolazilo je do razmimoilaženja u stavovima različitih grupa i frakcija sa različitih područja. Tako je pokrajinski komitet KPJ za Sloveniju u jednom trenutku čak tražio izdvajanje iz KPJ i izravnu podređenost Kominterni. Zanimljivo je da je na Četvrtom kongresu KPJ održanom u Drezdenu 1928. godine čak podržana odluka o stvaranju nezavisnih država: Srbije, Kosova i Metohije, Makedonije, Hrvatske, Bosne, Slovenije, Vojvodine i Crne Gore, koje će se nakon osamostaljenja ujediniti u Jugoslovensku konfederaciju pod vodstvom KPJ. Tokom 1937. nakon što Tito preuzima vodstvo KPJ on formira zasebne KP Slovenije i KP Hratske u sklopu KPJ. Kao što se može vidjeti iz proglasa KP Hrvatske http://www.crohis.com/izvori/ksh.pdf nema sumnje da je cilj komunista bilo bratstvo i jednistvo Hrvata i Srba kao i Jugoslavija kao zajednička država ali također je očigledno da se komunisti ni tada nisu naročito zanosili nadnacionalnim idejama. Tokon NOR-a teritorijalna vojna i politička organizacija bila je zasnovana na pokrajinskim teritorijalnim jedinicama koje su nosile nacionalna obiježja. Narodnooslobodilačka vojska Hrvatske nosila je taj naziv i imala glavni štab sve do 1943. kada je izvršena reorganizacija u Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije. Masovni prelasci domobrana i ustaša 1943 nakon kapitulacije Italije kao i četnika 44. i 45. u partizane dodatni su dokaz dominacije pragmatizma na idealizmom naših komunističkih revolucionara. Temelji AVNOJ-a odražavali su istorijske granice država kao i strateške balanse odnosa među narodima a Jugoslavija je ustoličena kao federacija etničkih država (izuzev BiH). Tako su već ne dugo poslije rata isplivala na površinu nacionalistička govna ofarbana u crveno sa štapom u ruci. Tito je za svog života nekako još i držao konce u svojim rukama i tjerao sviju da se smiješkaju, pjevaju pjesmice i obasipaju ga karanfilima ali poslije njegove smrti rasplet je bio neminovan i svi znamo kako se ta priča završila. I na kraju najbolje što možda možemo reći o Jugoslaviji i komunistima je: The road to hell is paved with good intentions. Eto i to je valjda nešto pozitivnoJazz_Junkie wrote:Mislim da ne mozes citavom narodu pripisivati jednu vrstu sakralnog nacionalnog cilja. Ideolozi takvih ideja su odredjeni krugovi, po obicaju akademski, politicki i nerijetko vjerski. Mislim da prosjecni Hrvat nije ujutro ranio sa idejom o neovisnoj Hrvatskoj, zasebnom hrvatskom knjizevnom jeziku i drugim nacionalnim odrednicama. Tito je liberalizirao zemlju da bi izbjegao medjunacionalne konflikte izmedju Srba i Hrvata koje su opet potpaljivali "liberali" i licnosti sa univerziteta, politike, knjizevnih krugova itd. Vecina tih "demokrata" i "liberala" su, kako ce se ispostaviti pred definitivnu smrt Jugoslavije, bili notorni nacionalisti i kartografi nove etnicke podjele, autori progona i masovnih ubojstava. Tito je to zelio izbjeci i zbog toga saveznim republikama i pokrajinama dodijelio vecu autonomiju. To je doba kada se i BiH posvecuje veca paznja, u ekonomskom, politickom i kulturnom smislu. BiH je trebala razgraniciti srpske i hrvatske nacionaliste, a Bosnjaci kao novopriznati narod umanjiti kvantitativnu ekspanziju i ponovo ozivljavanje istih.detroit-mercy wrote: Varas se prijatelju, opet ti kazem grdno se varas. To sto ti volis Jugu i Titu iznad svega niko ti ne zamjeruje ali sve podvoditi pod ustase/cetnici ne pije vode. Jugoslovenstvo nikada nije uzelo maha da bi potisnulo Hrvatstvo ili Srpstvo. I sta je tu problem, to sto Hrvati i Srbi nisu vidjeli Jugu istim ocima kojima smo mi vidjeli. Izadji malo iz magle ideologije i skontaj da je Hrvatima Hrvatska drzava uvijek bila cilj. Pa toga je bio svjestan i Tito pa je dao ustav iz 74e koji je definitivno federaciju pretvorio u konfederaciju. Da je sam Tito toliko bio siguran u Jugoslaviju/Jugoslavenstvo zar ne bi onda organizovao drzavu po nekom drugom modelu a ne bas po etnickom.
Ali najlakse je ustvrditi kako Tito nije dovoljno pobio ovih ili onih, tu vrstu gluposti normalan ne izvaljuje.
Na kraju, ko su bile ustase i cetnici u Cehoslovackoj pa se razdvojise, i to razdvojise se narodi koji su imali manje konfliktnu situaciju nego mi balkanci. Zbog cega se Skandinavaske zemlje razdvojise, ako je sve to svejedno. Jugoslavija je bila dobra ideja ali problem je sto nikada nije zazivjela u glavama vecine, odnosno Jugoslaveni se kao nacija nikada nisu formirali.
Da li je Tito mogao predviditi kraj Jugoslavije kakav smo dozivjeli? Mislim da se na to ne moze dati definitivan odgovor. I on je sigurno sam kalkulirao sa time sto ce se desiti, sto su posljedice njegove politike nakon osobne smrti, ali donositi odluke u visenacionalnoj federaciji kakva je bila Jugoslavija i jos pored toga zemlji groznih medjuetnickih konflikata iz proslosti nije bilo jednostavno. Nekoliko decenija nije bilo dovoljno za prakticnu realizaciju kozmopolitskog jugoslavenstva. Bila je to ipak u svakom pogledu veoma zaostala zemlja ako izuzmemo nekoliko urbanih centara sa svojim znanstvenim, intelektualnim, kulturno-umjetnickim i ekonomskim zivotom. Tito je mozda pogrijesio sto je srpstvu i hrvatstvu ostavio previse prostora za djelovanje, jer bi tako opet mozda uspio sprijeciti krvavi rasplet, ali bi ga opet prozivali za monstruozno gusenje nacionalnih sloboda kao sto iovako cine. I nije istina da je Jugoslavija bila organizovana po etnickom modelu nego republickom. Nijedna republika nije bila definirana kao drzava iskljucivo jednog naroda.
- nosara
#235 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Gomila neistina i poluistina koje ne mogu promijenit cinjenicu da je BiH danas kvazi-drzava bez suvereniteta, integriteta i prosperiteta...Nezbilj wrote: Kada se sa današnje distance posmatra Jugoslavija na čelu s Titom i partizanima obično se zamišlja država koja je stvorena kao plod idealističkog zanosa revolucionara koji su vjerovali da je moguće izgraditi besklasno pravedno društvo radnika i seljaka ravnopravnih naroda neopterećenih religijom i nacionalizmom koji će ostaviti iza sebe mržnju i podjele iz prošlosti. Međutim Tito je prije svega bio pragmatičan političar tako da je još u vremenima prije drugog svijetskog rata učestvovao je u balansiranju srpsko-hrvatsko-slovenskih odnosa. KPJ je od svog osnivanja nakon prvog svijetskog rata nastojala ujediniti sve lijevo orijentisane radničke i socijaldemokratske pokrete u Kraljevini SHS, a zatim i u kraljevini Jugoslaviji. Međutim u različitim fazama dolazilo je do razmimoilaženja u stavovima različitih grupa i frakcija sa različitih područja. Tako je pokrajinski komitet KPJ za Sloveniju u jednom trenutku čak tražio izdvajanje iz KPJ i izravnu podređenost Kominterni. Zanimljivo je da je na Četvrtom kongresu KPJ održanom u Drezdenu 1928. godine čak podržana odluka o stvaranju nezavisnih država: Srbije, Kosova i Metohije, Makedonije, Hrvatske, Bosne, Slovenije, Vojvodine i Crne Gore, koje će se nakon osamostaljenja ujediniti u Jugoslovensku konfederaciju pod vodstvom KPJ. Tokom 1937. nakon što Tito preuzima vodstvo KPJ on formira zasebne KP Slovenije i KP Hratske u sklopu KPJ. Kao što se može vidjeti iz proglasa KP Hrvatske http://www.crohis.com/izvori/ksh.pdf nema sumnje da je cilj komunista bilo bratstvo i jednistvo Hrvata i Srba kao i Jugoslavija kao zajednička država ali također je očigledno da se komunisti ni tada nisu naročito zanosili nadnacionalnim idejama. Tokon NOR-a teritorijalna vojna i politička organizacija bila je zasnovana na pokrajinskim teritorijalnim jedinicama koje su nosile nacionalna obiježja. Narodnooslobodilačka vojska Hrvatske nosila je taj naziv i imala glavni štab sve do 1943. kada je izvršena reorganizacija u Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije. Masovni prelasci domobrana i ustaša 1943 nakon kapitulacije Italije kao i četnika 44. i 45. u partizane dodatni su dokaz dominacije pragmatizma na idealizmom naših komunističkih revolucionara. Temelji AVNOJ-a odražavali su istorijske granice država kao i strateške balanse odnosa među narodima a Jugoslavija je ustoličena kao federacija etničkih država (izuzev BiH). Tako su već ne dugo poslije rata isplivala na površinu nacionalistička govna ofarbana u crveno sa štapom u ruci. Tito je za svog života nekako još i držao konce u svojim rukama i tjerao sviju da se smiješkaju, pjevaju pjesmice i obasipaju ga karanfilima ali poslije njegove smrti rasplet je bio neminovan i svi znamo kako se ta priča završila. I na kraju najbolje što možda možemo reći o Jugoslaviji i komunistima je: The road to hell is paved with good intentions. Eto i to je valjda nešto pozitivno
-
Nezbilj
#236 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Nemoj se ljutiti ali neću opet dozvoliti da me uvučeš u pepucavanja. Ti si lik koji je ovdje zalutao sa foruma politika i ovdje ti zaista nije mjesto jer diskutuješ tvrdnjama i provokacijama a ne činjenicama i argumentima. Ako imaš konkretne činjenice i argumente kojima češ dokazati da su ovo što sam iznio neistine i poluistine izvoli i elaboriraj. Ako ne onda radije zaveži. Već si pokazao da nisi patriota da mrziš BiH i da uživaš da prociraš i vrijeđaš, kao i da nemaš pojma sa istorijom, ali sve to nije relevantno za ovu temu.nosara wrote: Gomila neistina i poluistina koje ne mogu promijenit cinjenicu da je BiH danas kvazi-drzava bez suvereniteta, integriteta i prosperiteta...
- Corto Maltese
#237 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Nezbilj, ne jedi se, to je njegov stil. "Click to ignore" i furaj dalje.Nezbilj wrote:Nemoj se ljutiti ali neću opet dozvoliti da me uvučeš u pepucavanja. Ti si lik koji je ovdje zalutao sa foruma politika i ovdje ti zaista nije mjesto jer diskutuješ tvrdnjama i provokacijama a ne činjenicama i argumentima. Ako imaš konkretne činjenice i argumente kojima češ dokazati da su ovo što sam iznio neistine i poluistine izvoli i elaboriraj. Ako ne onda radije zaveži. Već si pokazao da nisi patriota da mrziš BiH i da uživaš da prociraš i vrijeđaš, kao i da nemaš pojma sa istorijom, ali sve to nije relevantno za ovu temu.nosara wrote: Gomila neistina i poluistina koje ne mogu promijenit cinjenicu da je BiH danas kvazi-drzava bez suvereniteta, integriteta i prosperiteta...
U tvom postu su navedene činjenice, ali im fali početni istorijski kontekst. A on leži u činjenici da je druga Jugoslavija stvarana pod teretom neuspjeha prve Jugoslavije. Da su komunisti došli na vlast 1918, kada je ideja Jugoslovenstva bujala (Jugoslovenski odbor, JAZU u Zagrebu, budući kardinal Stepinac dobrovoljac u uniformi vojske kraljevine Srbije i sl.) priča bi bila posve drukčija, i gotovo je sigurno da bi se odmah išlo ka unitarizaciji naroda, kao što je urađeno prilikom, na primjer, ujedinjenja Njemačke i Italije. U njemačkom i u talijanskom slučaju čak su i zadržane istorijske granice država odnosno regija, ali to nije omelo unifikaciju naroda i jezika. Kada je Aleksandar II Karađorđević, 6. januara 1929. nametnuo unitarizaciju, već je bilo kasno, jer je ideja Jugoslavenstva bila potrošena i kompromitovana. Dakle, kada je, u julu 1941. KPJ podigla narod na ustanak, ona nije krenula od nule nego od otprilike -10. Prvo je trebalo učiniti da se ljudi i narodi bar malo manje mrze, pa tek onda uvesti: "Bratstvo i Jedinstvo" Zbog toga je ta parola došla kasnije, a rat se vodio pod "Smrt Fašizmu- Sloboda Narodu". Po meni je Partizanski pragmatizam iz prve polovine NOB-a, bio potpuno opravdan, jer nadnacionalna politika 1941 godine, jednostavno ne bi imala nikakvu šansu. U političkom i ideološkom smislu Partizani su, sve do pada Italije, morali hodati k'o po jajima. Što je jeben posao. Jednom nogom hodaš po jajima, a drugom skačeš na tenkove i bunkere. Na žalost, grijesi prve Jugoslavije su bili toliki da ih ni 45 godina druge Jugoslavije nije uspjelo saprati. Sjeme raspada je posijano 20 juna 1928, i samo je čekalo da ga Milošević požanje 28. juna 1989.
Last edited by Corto Maltese on 29/07/2010 09:51, edited 1 time in total.
- nosara
#238 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Samo suhi brojevi mogu odgovorit na pitanje iz naslova...
Koliko je nepismenih bilo, koliko je ljudi umiralo od tuberkuloze, koliko je fabrika napravljeno, pruga i puteva, koliko je Bosne bilo elektrificirano, koliko se izvozilo, koliko je zaposlenih ljudi bilo, stanova sagradjeno, koliki je bdp bio, koliko je bilo opste sigurnosti, kakvo je bilo zdravstvo, kakva socijala, kolike i kakve penzije...itd., itd...'45.-'90.- danas...
Uzalud, trazec partizanima dlaku u jajetu, prikrivate razocaranost cinjenicom da se, jos '45., feudalni klero-nacionalizam nije udomacio na ovim prostorima, sto je danas slucaj...
Ignore - ne ignore, tako vam je...
Koliko je nepismenih bilo, koliko je ljudi umiralo od tuberkuloze, koliko je fabrika napravljeno, pruga i puteva, koliko je Bosne bilo elektrificirano, koliko se izvozilo, koliko je zaposlenih ljudi bilo, stanova sagradjeno, koliki je bdp bio, koliko je bilo opste sigurnosti, kakvo je bilo zdravstvo, kakva socijala, kolike i kakve penzije...itd., itd...'45.-'90.- danas...
Uzalud, trazec partizanima dlaku u jajetu, prikrivate razocaranost cinjenicom da se, jos '45., feudalni klero-nacionalizam nije udomacio na ovim prostorima, sto je danas slucaj...
Ignore - ne ignore, tako vam je...
-
sa obzirom na...
#239 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Posto vidim da se najzucnija rasprava vodi o periodu 1945-92, mislim da je neki forumasi grijese što taj period pokusavaju da prikazu kao iskljucivo crno ili bijelo, ima i jednog i drugog. ali preovladava pozitivno. Pozitivno za nas bošnjake sto su komunisti raskrstili sa jednom ideologijom ciji je najveci pobornik bila ulema, a to je, skoluj sina, al ne previse, nego do zvanja trgovca (kakav inzinjer ili doktor) a zensko zatvori kod kuce i pokrij nikabom, kakvo skolovanje pa da se povlasi.
Za razliku od recimo protestantizma za koje je jos Weber utvrdio da doprinosi prosperitetu nacije, posto naglasak vodi da oprost od grijeha se postize kroz teski rad ,stednju i odricanje, islam mada ima u onoj svojo osnovi citat UCI U IME svog gospodara, nikad nije pokazivao neko zanimanje za nauku i prosperitet vec se uglavom davio u dogmama(izuzev ono zlatnog arapskog doba, ali on nas se nije doticao ).
Zato je za Bosnjake pojava komunista bila pozitivna stvar jer je omogucila skolovanje i muske i zenske djece i stvaranje inteligencije koja ce i biti osnov formiranja nacije.
Da je period 1945-92 bio period srpske dominacije u to ne treba sumnjati ( jois se sjecam, II srednje I srpski ustanak, III srednje II srpski ustanak,Andrića i njegovih uzeglih poturica dok Bosne i njene istorije ni na vidiku )
Jos samo o Energoinvestu posto vidim da i to polako prerasta u neku mitologiju
Emerik Blum je bio mađarski Jevrej, skolovan u Pragu, on je u Sarajevo donio razmisljanje karakteristicno za zapadnoeuropsko poduzetnistvo i to nekako progurao u socijalisticko okruzenje, znaci uspjek Energoinvesta nije dokaz uspjesnosti socijalizma vec bas suprotno
Za razliku od recimo protestantizma za koje je jos Weber utvrdio da doprinosi prosperitetu nacije, posto naglasak vodi da oprost od grijeha se postize kroz teski rad ,stednju i odricanje, islam mada ima u onoj svojo osnovi citat UCI U IME svog gospodara, nikad nije pokazivao neko zanimanje za nauku i prosperitet vec se uglavom davio u dogmama(izuzev ono zlatnog arapskog doba, ali on nas se nije doticao ).
Zato je za Bosnjake pojava komunista bila pozitivna stvar jer je omogucila skolovanje i muske i zenske djece i stvaranje inteligencije koja ce i biti osnov formiranja nacije.
Da je period 1945-92 bio period srpske dominacije u to ne treba sumnjati ( jois se sjecam, II srednje I srpski ustanak, III srednje II srpski ustanak,Andrića i njegovih uzeglih poturica dok Bosne i njene istorije ni na vidiku )
Emerik Blum je bio mađarski Jevrej, skolovan u Pragu, on je u Sarajevo donio razmisljanje karakteristicno za zapadnoeuropsko poduzetnistvo i to nekako progurao u socijalisticko okruzenje, znaci uspjek Energoinvesta nije dokaz uspjesnosti socijalizma vec bas suprotno
- nosara
#240 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Sta ces kad su samo srbi dizali ustanke, rusili okupatore...sa obzirom na... wrote:Posto vidim da se najzucnija rasprava vodi o periodu 1945-92, mislim da je neki forumasi grijese što taj period pokusavaju da prikazu kao iskljucivo crno ili bijelo, ima i jednog i drugog. ali preovladava pozitivno. Pozitivno za nas bošnjake sto su komunisti raskrstili sa jednom ideologijom ciji je najveci pobornik bila ulema, a to je, skoluj sina, al ne previse, nego do zvanja trgovca (kakav inzinjer ili doktor) a zensko zatvori kod kuce i pokrij nikabom, kakvo skolovanje pa da se povlasi.
A sto se tice "E", Blum je bio KOMUNISTA i to predratni, a Energoinvest nije bio izuzetak u SRBiH... Bilo je velikih firmi i izvoznika koji su drmali bivsom drzavom ciframa koje su danasnjim feudalcima nezamislive...
Dakako, sve su te firme dokaz uspjesnosti socijalizma, a nikako suprotno (nema logike)...
- Corto Maltese
#241 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Ne bih rekao da je suprotno. Uspjeh Emerika Bluma je dokaz da socijalizam ima prostora za napredak kada izađe iz krutih ideoloških varijanti tipa "diktatura proleterijata", "smrt buržoaziji" i sl. Nije Energoinvest bio jedina uspješna firma u SFRJ, bilo ih je još dvadesetak, povelikih, a konkurentnih na svjetskom tržištu. Uostalom, uspon Kine u posljednjih 20-tak godine se bazira na istoj matrici napuštanja Lenjinovih, Staljinovih i Maovih dogmi i davanja prednosti ekonomiji u odnosu na ideologiju.sa obzirom na... wrote:Posto vidim da se najzucnija rasprava vodi o periodu 1945-92, mislim da je neki forumasi grijese što taj period pokusavaju da prikazu kao iskljucivo crno ili bijelo, ima i jednog i drugog. ali preovladava pozitivno. Pozitivno za nas bošnjake sto su komunisti raskrstili sa jednom ideologijom ciji je najveci pobornik bila ulema, a to je, skoluj sina, al ne previse, nego do zvanja trgovca (kakav inzinjer ili doktor) a zensko zatvori kod kuce i pokrij nikabom, kakvo skolovanje pa da se povlasi.
BTW, sve to nije slučajno, jer je i Titovo osnovno obrazovanje i odgoj bilo "zapadnoevropsko". U KGB-ove škole je krenuo tek u kasnim tridesetim.
Međutim, kad vidim ko sve, i na kakav način brani Bluma, Tita i ostale, počnem sam u sebe sumnjati...
Last edited by Corto Maltese on 29/07/2010 11:10, edited 1 time in total.
- nuraH
#242 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
1. Osmanlije
2. SFRJ od 1974-te
3. Austrougarska
4. Kraljevina BiH/ Kotromanići (Tvrtko I)
.
.
.
98. SFRJ do 74-te
99. Kraljevina SHS
2. SFRJ od 1974-te
3. Austrougarska
.
.
.
98. SFRJ do 74-te
99. Kraljevina SHS
- nosara
#243 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
nuraH wrote:1. Osmanlije
2. SFRJ od 1974-te
3. Austrougarska
.
.
.
98. SFRJ do 74-te
99. Kraljevina SHS
Taj period je najbolje leg'o nemuslimanima...
-
Shoshana
#244 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Evo, mogul' ja?Corto Maltese wrote: Ako nađemo trećeg, možemo razbaciti preferansa
- Corto Maltese
#245 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Možeš, ako imaš dva svjedoka da ti dedo, ni sa majčine ni sa očeve strane, nije bio beg, aga, vezir, sultan, kalif, kalif umjesto kalifa, ili, po nekom drugom osnovu, vlasnik pola Čaršije i/ili više od milion hektara šumsko-poljoprivrednog zemljišta. U slučaju da za svjedoka imaš Melihu Alić, drugi svjedok, kao i poznavanje preferansa su suvišni.Shoshana wrote:Evo, mogul' ja?Corto Maltese wrote: Ako nađemo trećeg, možemo razbaciti preferansa
http://forum.radiosarajevo.ba/index.php?topic=897.0
-
Shoshana
#246 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
babo i mati i babina oba ro'telja i jedan materin - prosvjetni radnici... Zemlje smo imali - u saksijama, a naslo bi se na obuci tu i tamoCorto Maltese wrote:Možeš, ako imaš dva svjedoka da ti dedo, ni sa majčine ni sa očeve strane, nije bio beg, aga, vezir, sultan, kalif, kalif umjesto kalifa, ili, po nekom drugom osnovu, vlasnik pola Čaršije i/ili više od milion hektara šumsko-poljoprivrednog zemljišta. U slučaju da za svjedoka imaš Melihu Alić, drugi svjedok, kao i poznavanje preferansa su suvišni.Shoshana wrote:Evo, mogul' ja?Corto Maltese wrote: Ako nađemo trećeg, možemo razbaciti preferansa
http://forum.--- NO LINKS ---/index.php?topic=897.0
Svjedoka nemam
-
Nezbilj
#247 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
U ovom kontekstu za sve one koje zanimaju detalji i objektivna analiza procesa razvoja Jugoslavenske ideje najiskrenije preporučujem tekst Petra Korunića Jugoslavenska/Južnoslavenska ideja napisan 1988. za Enciklopediju Jugoslavije http://mudrac.ffzg.hr/~pkorunic/pdf/RAS ... 0ideja.pdfCorto Maltese wrote: U tvom postu su navedene činjenice, ali im fali početni istorijski kontekst. A on leži u činjenici da je druga Jugoslavija stvarana pod teretom neuspjeha prve Jugoslavije. Da su komunisti došli na vlast 1918, kada je ideja Jugoslovenstva bujala (Jugoslovenski odbor, JAZU u Zagrebu, budući kardinal Stepinac dobrovoljac u uniformi vojske kraljevine Srbije i sl.) priča bi bila posve drukčija, i gotovo je sigurno da bi se odmah išlo ka unitarizaciji naroda, kao što je urađeno prilikom, na primjer, ujedinjenja Njemačke i Italije. U njemačkom i u talijanskom slučaju čak su i zadržane istorijske granice država odnosno regija, ali to nije omelo unifikaciju naroda i jezika. Kada je Aleksandar II Karađorđević, 6. januara 1929. nametnuo unitarizaciju, već je bilo kasno, jer je ideja Jugoslavenstva bila potrošena i kompromitovana. Dakle, kada je, u julu 1941. KPJ podigla narod na ustanak, ona nije krenula od nule nego od otprilike -10. Prvo je trebalo učiniti da se ljudi i narodi bar malo manje mrze, pa tek onda uvesti: "Bratstvo i Jedinstvo" Zbog toga je ta parola došla kasnije, a rat se vodio pod "Smrt Fašizmu- Sloboda Narodu". Po meni je Partizanski pragmatizam iz prve polovine NOB-a, bio potpuno opravdan, jer nadnacionalna politika 1941 godine, jednostavno ne bi imala nikakvu šansu. U političkom i ideološkom smislu Partizani su, sve do pada Italije, morali hodati k'o po jajima. Što je jeben posao. Jednom nogom hodaš po jajima, a drugom skačeš na tenkove i bunkere. Na žalost, grijesi prve Jugoslavije su bili toliki da ih ni 45 godina druge Jugoslavije nije uspjelo saprati. Sjeme raspada je posijano 20 juna 1928, i samo je čekalo da ga Milošević požanje 28. juna 1989.
od str. 16 do 57. Obzirom da se u tadašnjoj SFRJ nije baš blagonaklono gledalo na objektivne i kritičke tekstove o ovoj temi navedeni prilog nikada nije objavljen u Enciklopediji Jugoslavije.
-
sammo
#248 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Nekim danasnjim poduzetnicima je bio najbolji period 92-96...
-
sammo
#249 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
Mozda bi trebalo precizirati pitanje: Kada je kojemu narodu u BIH bilo najbolje...npr. Srbima obje YU, Hrvatima Austrougarska okupacija, Bosnjacima od 91. dalje?
-
zonbirile
#250 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?
---------------------------------------------------------------------------------sammo wrote:Mozda bi trebalo precizirati pitanje: Kada je kojemu narodu u BIH bilo najbolje...npr. Srbima obje YU, Hrvatima Austrougarska okupacija, Bosnjacima od 91. dalje?
možda bi i odgovor trebalo precizirati pa reći...Bošnjacima od 91 dalje,ali nekim.Hiljade pobijenih i rastjeranih ,danas gladnih i nezaposlenih,sa zemljom zadnjom u Evropi,a prvoj po korupciji,ne bi se složile sa tvojom konstatacijom.