Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

udrch

#76 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by udrch »

vidi ima li svu opremu..baterija, kablovi i slično..morao bi se ganjati da to naručiš..
vrijedi ovih para..
black

#77 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by black »

vatrogasac wrote:
black wrote:.... za tu lovu i ne mozes nesto bolje uzeti ;-)
Čini mi se da ga ja sad ne bih ni džaba. :mrgreen:
:mrgreen: :razz:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#78 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by JOINT_1921 »

Ima li gdje kod nas kupiti objektiva za Samsung NX 1000 ?
jaca-maca

#79 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by jaca-maca »

vatrogasac wrote:
Nermin_BH wrote:
Kupi sony hx20v oko 450 KM, opticki zoom 20x lahak za upotrebu a slike su kao da je slikano sa profesionalnim fotoaparatom.
Gdje ga ima po toj cijeni? U julskoj ponudi u Tehnomagu 600 KM.

Image
Kupila Sony HX20B :D
Bronco_Billy

#80 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Bronco_Billy »

Strucnjaci na forumu..

Trazim digitalni do nekih 450-500km, koliko sam citao i uporedjivao najbolji u toj konkurenciji ispada CANON POWERSHOT SX240 HS. Razlika izmedju njega i starijeg - nema je.. a izmedju njega i novijeg (260) koliko sam shvatio samo u GPS-u sto mi ne treba.
Aparat je dobar, gledao sam u imtecu ima 420km (posto ide na rate) a po snizenju je 399km. Razmisljao sam i o ovome Canon PowerShot SX500 IS koji je nesto skuplji vjerovatno zbog 30X zoom al ima stariji procesor i vjerovatno za nijansu slabije slike.
U digitalne se stvarno ne razumijem pretjerano iako nisam laik za tehnologiju pa mi treba savjet postoji li mozda trenutno nesto isplativije? Vidim ovdje se spominjao ovaj Sony, doduse premasuje mi budzet. Iako su Sony stvarno mocni aparati, imao sam Sony DSC W55 i za to vrijeme posluzio je :thumbup:
Cijenu sam rekao, ne interesuje me DSLR jer je to prevelika zezancija i ne osjecam se spremnim za to. Slika me interesuje, igram se u photoshop-u tako da mi je primarno kvalitet slike na aparatu.
Iskusnijim ljudima su ovo dosadna pitanja al sta mogu, nadam se da cu nekoga uhvatiti u finom raspolozenju :sax:
black

#81 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by black »

Bronco_Billy wrote:Strucnjaci na forumu..

Trazim digitalni do nekih 450-500km, koliko sam citao i uporedjivao najbolji u toj konkurenciji ispada CANON POWERSHOT SX240 HS. Razlika izmedju njega i starijeg - nema je.. a izmedju njega i novijeg (260) koliko sam shvatio samo u GPS-u sto mi ne treba.
Aparat je dobar, gledao sam u imtecu ima 420km (posto ide na rate) a po snizenju je 399km. Razmisljao sam i o ovome Canon PowerShot SX500 IS koji je nesto skuplji vjerovatno zbog 30X zoom al ima stariji procesor i vjerovatno za nijansu slabije slike.
U digitalne se stvarno ne razumijem pretjerano iako nisam laik za tehnologiju pa mi treba savjet postoji li mozda trenutno nesto isplativije? Vidim ovdje se spominjao ovaj Sony, doduse premasuje mi budzet. Iako su Sony stvarno mocni aparati, imao sam Sony DSC W55 i za to vrijeme posluzio je :thumbup:
Cijenu sam rekao, ne interesuje me DSLR jer je to prevelika zezancija i ne osjecam se spremnim za to. Slika me interesuje, igram se u photoshop-u tako da mi je primarno kvalitet slike na aparatu.
Iskusnijim ljudima su ovo dosadna pitanja al sta mogu, nadam se da cu nekoga uhvatiti u finom raspolozenju :sax:
pored tog sx240hs predlozio bi ti da pogledas, pa makar i polovne, neki iz serije G, zatim panasonic lumix lx 7 itd.
btw pogledaj malo temu
http://www.klix.ba/forum/digitalna-foto ... l#p8945743
Inspirit

#82 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Inspirit »

A sony RX100, ima li se kod nas uzeti i koja je cijena?
black

#83 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by black »

Inspirit wrote:A sony RX100, ima li se kod nas uzeti i koja je cijena?
RX100 je dobar, posebno zbog velicine senzora, puno veci u odnosu na senzore kod drugih aparata iste klase, a tu je i kvalitetan objektiv f/1.8
cijena je oko 600$ ne znam da li ga ima kod nas, pokusaj potraziti, ili upitaj na sony.ba
fortaleza

#84 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by fortaleza »

Da priupitam ovdje da ne otvaram novu temu, prije možda tjedan dana u Španjolskoj je kupljen Olympus digitalni fotoaparat, znači račun i garancija. Digitalni se odmah pokvario, al već je bilo kasno, odmor završio.

E sad, tko je ovlašten u BiH za popravak? Hoće li biti ikakvih problema jer aparat nije kupljen ovdje? World wide guarantee je u pitanju. Pretpostavljam da na zamjenu odmah zaboravim bez obzira kad je kupljen ili..

i nemojte me sad što si kupovao vani, posebne su okolnosti. :D
mayab

#85 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by mayab »

Legollas

#86 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Legollas »

Nikon zakon.

Prije nekoliko godina kupio sam nikon D3000 za 1600 KM (sad mu je spala cijena skroz) i objektiv Tamron 18-270mm. Nikad nisam požalio što sam ga kupio. Aparat je stvarno odličan. Jedina zamjerka je što nema opciju snimanja videozapisa, što je kod Nikona D3100 omogućeno u FullHD-u 1080p. :)

http://cdn-4.nikon-cdn.com/en_INC/IMG/A ... 00_34l.png

http://www.tamron.com/en/photolens/di_I ... 008_02.jpg
Legollas

#87 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Legollas »

Nikon zakon.

Prije nekoliko godina kupio sam nikon D3000 za 1600 KM (sad mu je spala cijena skroz) i objektiv Tamron 18-270mm. Nikad nisam požalio što sam ga kupio. Aparat je stvarno odličan. Jedina zamjerka je što nema opciju snimanja videozapisa, što je kod Nikona D3100 omogućeno u FullHD-u 1080p. :)

http://cdn-4.nikon-cdn.com/en_INC/IMG/A ... 00_34l.png

http://www.tamron.com/en/photolens/di_I ... 008_02.jpg
Philax

#88 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Philax »

imam opciju da kupim nikon p500 za nekih 400 KM, nov ili skoro nov... Vrijedi li tih para? potreban mi je za izlete, fotografije prirode i slično, može li mi neko reći više o ovom aparatu?
Legollas

#89 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Legollas »

Philax wrote:imam opciju da kupim nikon p500 za nekih 400 KM, nov ili skoro nov... Vrijedi li tih para? potreban mi je za izlete, fotografije prirode i slično, može li mi neko reći više o ovom aparatu?
Pročito sam malo odlike aparata, mislim da je dobar. :-D
Philax

#90 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Philax »

i ja sam malo istraživao, ali budući da sam totalni laik, još uvijek, dosta stvari mi nije jasno, pa bih volio da se javi neko ko ima iskustva

ono što sam pročitao, svi hvale isti, jedino mi malo... aparat se pojavio 2011, je li mnogo staro to :D
strong69

#91 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by strong69 »

Philax wrote:i ja sam malo istraživao, ali budući da sam totalni laik, još uvijek, dosta stvari mi nije jasno, pa bih volio da se javi neko ko ima iskustva

ono što sam pročitao, svi hvale isti, jedino mi malo... aparat se pojavio 2011, je li mnogo staro to :D
Nije star aparat. Ja jos uvijek imam negdje Canon S5 i iz 2007. je. Tada je dobio odlicne ocjene i preporuke i danas je aktuelan.

Zavisi sta ocekujes i sta zelis od aparata. Hoces li da ga koristis cisto amaterski sa automatskim funkcijama ili ti trebaju neke recimo profesionalnije slike? Znas li sta je aperture priority, shutter speed, ISO? Je li to bitno?

Ovaj aparat cini mi se sasvim dobar.
Philax

#92 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Philax »

čisto amaterski, da se naučim, onda poslije ako mi se svidi možda i nešto bolje

koliko sam gledao, ovo je dobra cijena i vjerovatno ga kupujem
black

#93 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by black »

Philax wrote:imam opciju da kupim nikon p500 za nekih 400 KM, nov ili skoro nov... Vrijedi li tih para? potreban mi je za izlete, fotografije prirode i slično, može li mi neko reći više o ovom aparatu?
prvo probaj ako sve fercera kupi neces se zeznuti, imas sve za ucenje ;-)

p.s. imas PF fotografija pa sve sto zapne pitaj :)
Amazonka27

#94 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by Amazonka27 »

Borba...

sta mislite o ovim ponudama/paketima canon i nikon sa objektivima 15-55 + 55-300

Hocu da sebe pocastim jednim aparatom (konacno) ali sada vidim da je to tesko studiranje...

Najvise sam zapela za ovaj D5100...On dodje u paketu sa 15-55 + 55-300 oko 1300 KM
Ima Canon paket CANON EOS 1200D + EF-S 18-55mm + Accessory Kit + Vaucer oko 800 KM
D5100 mi se svidja sto ima ovaj preklopni/okretni displej, i ovaj 55-300 objektiv
ovaj Canon zato sto se dobije svasta nesto uz njega (8GB kartica, aplikacija za povezivanje aparata sa smartfonom, vaucer za kurs fotografije, torbica i td)

Sta je sa ekranima osjetljivima dodir? Koji ima wifi? Zasto su izbacili onaj digitalni prozorcic kao sto je bio kod Nikon D300?
Koji bi vi aparat preporucili za pocetnika? Sta mora da ima? Sta je samo sminka? Da li se isplati polovan kupovati? Na sta treba da se pazi?
zippoo87

#95 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by zippoo87 »

pozdrav
trebala bi mi neka preporuka digitalaca,bitno je da ima punjivu bateriju i da pravi bas dobre slike a da nije neka cijena,polovan trazim...max 200 KM
naletio sam na ovaj model "PANASONIC Lumix DMC-TZ7"...po recenzijama ima odlicne ocjene za fotke,haman je DSLR u kompaktnom kucistu...ocjene su od 9-9.5 /10 ...znaci bas odlicne ocjene...ima i stereo snimanje zvuka uz HD video ali je ograniceno izgleda na 15 minuta,mada realno,mene snimanje ne zanima

ima li jos nekih modela za preporuciti a da nisu preskupi...realno,slabo se razumijem i ne pratim tu scenu oko digitalaca
imam neki olympus fe200 ili 250...kupljen davno,mozda 2007. ,slike su poprilicno lose,posebno nocu...danju i mogu proci ali nocu,previse suma
a trosi baterije kao lud...ubacis one najskuplje duracesl baterije...ma ne bude upaljen pola sata ,gotove baterije ,zato sada i hocu sa punjivom baterijom
emir24

#96 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by emir24 »

Pozdrav svim forumasima,

imam jedno pitanje i volio bih savjet od malo iskusnijih fotografa koji su koristili kompaktne aparate.

https://www.mobilmedia.ba/sony-dsc-hx50 ... rettyPhoto

ova ponuda mi se cini zanimljiva, sada je snizen na 400 KM - kada sam vidio popust malo sam istrazivao i sto vise citam sve vise opcija se javlja

vecinom su dobre do cak odlicne ocjene na netu, ali onda porede ovaj aparat sa drugim, pa citam o njima, pa hocu, pa necu, pa da li vrijedi.

Nemam skroz fiksan budzet, u oSnovi i ovo malo prelazi ono sto sam planirao dati, ali za bolju opciju dati ca. 50 maraka vise nije toliki problem.

Da skratim, meni treba aparat za svakodnevnu upotrebu, jesam zaljubljenik u fotografiju, volim slikati uokolo, ali sam bas pocetnik tako da ne znam puno tehnickih detalja.

I ovo je mozda zanimljivo kao refernca: trenutno imam Nikon L810 i ja sam prilicno zadovoljan sa fotografijama kako ispadnu(mane na tom aparatu su fotografije u losem, slabijem svjetlu, onda trajanje baterije jer se bas brzo isprazni, zoom je nekako los, dosta nejasan - mozda ja tu nesto grijesim, i dosta je tezak, nekako glomazan za nosati uokolo)

Zato potreba za manjim, kompaktnim aparatom. Za ovaj Sony sam citao da ima super zoom (i kada se bas ode do kraja zooma - ono sto sam gledao u nekim recenzijama), da je video snimanje izuzetno dobro, i da je baterija solidna (kazu 400 slika za jedno punjenje)

Znaci moje glavno pitanje je - da li ce kvaliteta SLIKE zadovoljiti moje svakodnevne potrebe - da slike budu sa finim bojama i dobrom rezolucijom, da dobro izgledaju kada se printaju na onaj standardni format za fotoalbum

Ja priznajem da sam bas "laik" za fotografiju i zato izvinite na nekim mozda blesavim pitanjima, ali eto ako je neko spreman za konstruktivan savjet ili da me uputi sta jos da teazim/gledam/uporedim, to bi bilo super.

Hvala unaprijed na svakom odgovoru :)
r_faruk

#97 Re: Koji digitalni fotoaparat kupiti?

Post by r_faruk »

pozdrav,

jedan aparat je postao visak, Canon 350D, pa ga prodajem. na zalost nemam objektive za njega. dao bih ga za 160KM, ako je neko zainteresovan. Ako ste zainteresovani, moze i zamjena za dobar sony stativ.
Post Reply